fbpx
0

Winkelwagen

Fabels en feiten over

bitloos rijden

Heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zodat jij zelf de juiste keuze kan maken!

Het al dan niet rijden met een bit doet in gesprekken vaak heel wat stof opwaaien. Met een bit rijden zou pijnlijk zijn voor de paardenmond. Zonder bit rijden te gevaarlijk, omdat je te weinig controle over je paard hebt. Op heel wat forums ontstaan er ellenlange discussies over dit onderwerp, terwijl er te vaak misverstanden zijn.

Wil jij heldere informatie over de mogelijkheden van het rijden met of zonder bit?

Lisanne Thomas wil je helpen bij het verkrijgen van een beter en juist inzicht. Ze heeft daarom een boek geschreven waarin ze de fabels en feiten die de ronde doen over bitloos rijden beschrijft. Ze geeft je daarbij duidelijke informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zowel voor het buitenrijden als het technische en dressuurmatige rijden.

Ook over het al dan niet rijden met bit geeft ze opheldering door een duidelijke uitleg met veel kleurenfoto’s ter verduidelijking. Ze beschrijft de inwerking van verschillende bitten en verschillende soorten bitloze optomingen. Hiermee wil ze informatie meegeven voor diegenen die meer willen weten over de verschillende mogelijkheden en risico’s die er zijn. Niet met de bedoeling om aan te tonen dat het ene beter is dan het andere, maar om iedere paardenliefhebber zijn eigen keuze te laten maken. Door de informatie kan je zelf duidelijk onderbouwen waarom je dingen wel of juist niet doet. Met natuurlijk in het achterhoofd dat de keuze altijd gericht is naar het paardvriendelijk rijden.

De conclusie van dit boek

Of je nu mét bit of zonder bit wil rijden, geen van beide keuzes hoeft goed of slecht te zijn. Het is de manier van rijden en de manier waarop je omgaat met je paard die bepalen of het paard er wel bij vaart.

Goed leren rijden kost tijd en moeite, maar is die tijd en moeite dubbel en dwars waard. Een goede houding is net zo belangrijk voor de gezondheid van de ruiter zelf als voor het paard, net zoals de communicatie, het aan de hulpen zijn en het vertrouwen in elkaar. De keuze van het juiste hoofdstel is slechts een aanvulling hierop, maar wel een aanvulling die van invloed is op het gemak en het plezier van het rijden voor zowel ruiter als paard.

In dit boek de antwoorden op o.a. de volgende vragen:

 • Welke optoming is geschikt voor mijn paard?
 • Voor welke optoming ben ik als ruiter geschikt?
 • Heb ik minder controle over mijn paard zonder bit?
 • Mag je in de wedstrijdsport bitloos rijden?
 • Is een bitloze optoming altijd paardvriendelijk?
 • Is rijden zonder bit wel veilig?
 • Hoe leer ik mijn paard rijden zonder bit?
 • Hoe is de werking van een bitloos hoofdstel?
 • Welke zijn de belangrijkste systemen onder de bitloze hoofdstellen?
 • Kan ik ook trainen met een touwhalster?
 • Is teugelcontact nodig bij de opleiding?
 • Is een bit dan pijnlijk in de mond van het paard?
 • Is de neus niet net zo gevoelig als de paardenmond?
 • Geeft een bitloos hoofdstel geen onduidelijke signalen?
 • Is schuim op de mond een negatief gevolg van rijden met bit?
 • Is een bitloos hoofdstel geschikter voor een onervaren ruiterhand?
 • Hoe geef ik de goede teugelhulpen?
 • Hoe ga ik op een verantwoorde manier buiten rijden zonder bit?
 • Welke hulpen geef ik en hoe pas ik deze toe?
 • Wanneer is bitloos rijden af te raden?
 • Kan ik ook een longeertraining geven zonder bit?
 • Hoe bouw ik zo’n training dan op?

Schrijfster Lisanne Thomas: ‘Dit boek is zeker geen kruistocht tegen het bit! Een goede ruiter met een fijne hand kan bij wijze van spreken zijn paard zelf met een ijzerdraadje in de mond rijden, zonder het paard pijn te bezorgen. Dit boek spreekt zich niet uit tegen het gebruik van een bit, het laat enkel de mogelijkheden zien van het rijden zonder bit en werpt hopelijk een helder licht op de vragen waar veel ruiters zich mee bezighouden omtrent het bitloos rijden.’

Over het boek

Auteur: Lisanne Thomas
Jaar van uitgave: 2010
Aantal bladzijden: 120
Kaft: harde kaft
Illustraties: ruim 140 foto’s
Prijs: €9,95

Inhoud

Voorwoord
Inleiding
1. Bitten versus bitloos
2. Over ongemak
3. De ruiterhand en het bit
4. De werking van het bitloos hoofdstel
5. De ruiterhand en het bitloos hoofdstel
6. De techniek van het rijden zonder bit
7. Fabels over nageeflijkheid en aanleuning, feiten over lichte hulpen
8. Verantwoord buiten rijden zonder bit
9. In welke situaties is bitloos rijden af te raden?
10. Bitloos beleren
11. Pessoatraining en dubbele longe
Conclusie
Nawoord

Over de schrijfster

Lisanne Thomas is al sinds haar jongste jaren helemaal gek op paarden. Later werd ze coach, paardentrainer en therapeut. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was ze werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte Lisanne van haar passie haar beroep onder de naam ‘Indigo Horsetraining’ met als voornaamste werkzaamheden het opleiden van ruiters en paarden d.m.v. natuurlijke communicatie en klassieke rijkunst. Ook geeft Lisanne cursussen, clinics en werkt ze als hoefbekapper. Haar grootste beweegrede is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen.

Over het bestellen

Je bestelling wordt verwerkt door bol.com

We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland. Zolang het boek op voorraad is: op werkdagen vóór 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis!