fbpx
0

Winkelwagen

Topsporter of niet, een sportieve inspanning beginnen we met een warming-up. Wat warm lopen en stretchen om je lichaam voor te bereiden op de inspanning die gaat komen. Zo voorkom je dat je blessures oploopt tijdens het sporten. Na het sporten loop je uit om je spieren te ontspannen. Hierdoor kan je het opgehoopte melkzuur wegwerken. Dan lekker douchen en eventueel zelfs een massage. We weten wel wat goed voor ons is. Maar is dit ook het geval bij onze trouwe viervoeters?

Een paard van stal halen, aan het werk zetten en daarna weer meteen terug op stal zetten, is niet echt paardvriendelijk. Het paard wordt totaal overdonderd. Hij stond net nog wat te doezelen in de stal en moet ineens voluit gaan. Bij wijze van spreken slapen de spieren nog en die moeten plots met hun slaapkop aan het werk. Je begrijpt wel dat dit niet goed kan blijven gaan!

Net zoals een sporter moeten we de paarden op een behoorlijke manier voorbereiden op inspanning en erna ontspannen om ze met een goed gevoel voor paard en eigenaar weer op stal te zetten. Het instappen en loswerken van de spieren zijn in het algemeen zaken die redelijk goed gebeuren.

Maar na een flinke inspanning moeten we er ook voor zorgen dat het paard weer tot rust komt en de spieren ontspannen. Neem je tijd voor het uitstappen, ook bij het aangespannen rijden. Begin op tijd te stappen en als de situatie het toelaat (dus niet in het drukke verkeer), laat dan de hals strekken. Zorg bij koud weer voor een goed zweetdeken, zodat het paard het niet te koud krijgt. Als je een stapmolen hebt, is het ideaal om je paard hier nog even in te zetten.

Voor de afvoer van afvalstoffen spoelen we de benen af met water. Hierdoor krijgt het paard minder last van spierpijn of stijfheid. Gebruik hiervoor lauw water en een flinke straal, zodat je ook meteen het zweet en vuil kan afspuiten. Begin onder aan de benen en werk langzaam naar boven. Ook voor het paard is het best lekker dat het eens een massage krijgt of wie weet nog een solariumpje…