https://www.youtube.com/watch?v=HXTVHMapgUY

Leer paardrijden

De beste start met snel resultaat!

Haal meer uit je praktijklessen

De beste start bij het leren paardrijden met sneller resultaat.

Online les

Je kan elke dag, wanneer het jou uitkomt, aan een les beginnen. Op PC, tablet of print.

Begrijpelijk

Alles is makkelijk na te lezen. Je begrijpt beter wat je moet doen tijdens je paardrijles en waarom.

Bespaar geld

Je hebt minder rijlessen nodig voor hetzelfde effect. Maak vlugger vordering en bespaar geld.

Er komt meer bij kijken dan meteen het paard opstappen om een leuke rit te maken...

‘Daar is je paard! Er zal dadelijk iemand helpen bij het opzadelen. Daarna kan je je paard meenemen naar de rijbak. We verzamelen bij de volte. Je kan ondertussen vast wat stappen aan de hand en vergeet niet dat je nog moet nasingelen.’

Maar hoe moet je dat paard benaderen? Wat is een volte? Waarom moet je gaan rondlopen met dat paard en hoe krijg je hem eindelijk eens aan het stappen? Nasingelen? Hoe raak je er eigenlijk op?

Het is een verhaal dat we vaker horen.

Alles is nieuw,
zelfs de paardentaal!

De eerste paardrijlessen worden met veel spanning tegemoet gezien en dan is het zover. Al snel blijkt dat het meer is dan meteen het paard opstappen om een leuke rit te maken. Alles is nieuw, zelfs de paardentaal!

Instructeurs hebben het ook niet altijd in de gaten. Vaktermen en handelingen zijn hen soms zo eigen dat ze niet altijd merken dat het voor anderen iets helemaal nieuw is! Weten ze het wel, hoe brengen ze het dan op een eenvoudige en begrijpelijke manier over?

Met een goede basis
zou het allemaal
een stuk sneller gaan

Dit verhaal gaf ons een idee. We gaan mensen helpen om op een eenvoudige manier kennis te maken met het leren paardrijden.

Alle informatie hebben we op papier gezet en verwerkt in een digitale cursus. Het is een flinke brok informatie geworden. In totaal bestaat de cursus uit 95 pagina’s.

De cursus bestaat uit 10 lessen, die je op eigen tempo door kan werken. Na elke les kan je via opdrachten en vragen kijken of je de les goed begrepen hebt. Ook is er een uitgebreide woordenlijst toegevoegd met alle belangrijke termen.

Ja, ik wil leren paardrijden!
Wat leer je dan zoal in deze cursus?
 • wat een paard is,
 • het gedrag van een paard,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom,
 • de termen die worden gebruikt,
 • materialen die gebruikt worden,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op je paard komt,
 • en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard iets duidelijk maakt,
 • nog veel meer…

Hoe werkt dat dan?

1

Meld je aan voor de cursus

10 online lessen voor een éénmalig bedrag van slechts €37,00. Dat is iets meer dan €3,00 per les. Helemaal voordelig als je bedenkt dat je daardoor minder praktijklessen nodig zult hebben.
2

Eigen dashboard

Je krijgt direct toegang tot je eigen dashboard waar o.a. je voortgang wordt bewaard. Je volgt de lessen en maakt de toetsen in je eigen online omgeving.
3

Behaal je certificaat

Na het voltooien van de 10 online lessen en het goed afronden van de toetsen ontvang je je eigen certificaat. Dat zal mooi staan aan de muur!
Bekijk proefles

Veel gestelde vragen

Voor wie is deze cursus?

In eerste instantie hebben we de cursus gemaakt voor beginnende ruiters en amazones. Maar uit een enquête blijkt dat we een heleboel cursisten hebben die al meerdere jaren paardrijden. Ook deze cursisten geven aan dat ze nog veel dingen hebben geleerd uit de cursus.

Verder volgden ook verschillende instructeurs de cursus om die vervolgens aan te bevelen bij hun leerlingen. De cursus heeft sommige instructeurs zelf ook geholpen. Zij beseften bijvoorbeeld dat hun termen soms veel te moeilijk zijn voor beginnende ruiters. Deze cursus blijkt dus op meerdere manieren zijn nut te bewijzen.

Ik heb nooit iets met paarden gehad. Kan ik deze cursus dan wel volgen?

Dan is deze cursus juist iets voor jou. Deze cursus is speciaal geschreven voor beginners en licht gevorderden. Ook als je (bij wijze van spreken) nog nooit een paard van dichtbij hebt gezien is dit een ideale start.

Ik wil graag een voorbeeld zien van een les. Is dat mogelijk?

Ja dat is zeker mogelijk. Je kan de eerste les helemaal gratis in huis halen. Klik hiervoor op de knop ‘Bekijk proefles’.

Bekijk proefles

Hoe werkt het bestellen van de cursus?

Klik bovenaan deze pagina op ‘Bestellen’ en vervolgens op ‘In winkelmand’. Vervolgens klik je op ‘Door naar afrekenen’ en ‘Bestelling plaatsen’. Daarna kan je meteen starten met je cursus!

Je kunt betalen met PayPal, creditcard, iDeal (NL) of Bancontact (B).

Leer je door deze cursus echt paardrijden?

Via deze cursus krijg je in 10 lessen een belangrijke basis gelegd bij alles wat met het paard te maken heeft. Natuurlijk kan je via de computer niet echt leren paardrijden. Het is wel duidelijk dat de personen die de cursus al getest hebben een voorsprong hadden op andere beginners. Ook voor de instructeurs is het aangenaam te merken dat een leerling de lessen vlugger begrijpt.

Is de prijs van 37,00 euro voor één les of voor de hele cursus?

De hele cursus van 10 lessen kost 37,00 euro (inclusief BTW). Dat komt neer op iets meer dan 3,00 euro per les.

Is de cursus op papier verkrijgbaar of digitaal?

De cursus is enkel digitaal te verkrijgen. Na het bestellen, kan je de lessen direct bekijken in je eigen dashboard.

Wat is de inhoud van de cursus?

Les 1
Een goed begin
Wat neem je mee naar je eerste paardrijles?
Een paard uit de stal halen
Een paard uit de wei halen
Leiden
Vastzetten

Les 2
Voordat je gaat opstijgen
Hoe moet je opstijgen?
Hoe moet je afstijgen?

Les 3
Wat moet ik aan als ik ga paardrijden?
Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn paardrijles?
Hoe moet ik op het paard zitten?

Les 4
De uitrusting van het paard
Verzorging van het harnachement

Les 5
Op- en afzadelen
Hoe zadel ik op?
Hoe toom ik op?
Hoe zadel ik af?
Hoe toom ik af?

Les 6
Een goede verzorging
Verzorgingsspullen
Stappenplan poetsen

Les 7
Het exterieur van een paard
De zintuigen van het paard

Les 8
Paardentaal leren
Hoe leven paarden in het wild?
Hoe is het gedrag van een paard?
Wat zegt de lichaamstaal van een paard?

Les 9
De hulpen
De natuurlijke hulpen
De kunstmatige hulpen
De soorten hulpen
Vragen over de hulpen

Les 10
Gangen
De rijbaan
Rijbaanfiguren
Veelgebruikte termen tijdens de paardrijles

Reacties van cursisten

Het paardrijden bevalt super goed. Ik rijd nu 2x per week dus het gaat al vooruit ? Als beginnende ruiter vind ik jullie internetcursus heel handig. Er is zo veel dat je niet weet als je begint en op de manege gaan ze van veel dingen gewoon ervan uit dat je dat weet… De les van vandaag was ook weer super interessant!! Ik zal vanavond eens kijken of ik het in de praktijk kan brengen!

Marloes de NooijerValkenswaard, NL

Ik heb net jullie eerste les gelezen en ik vind het prima! Duidelijke taal met begeleidende foto’s. Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen deze tips zeer goed kunnen gebruiken want zoals jullie vermelden is het voor mensen die dagelijks met paarden omgaan allemaal heel normaal en kan het voor beginnende ruiters erg intimiderend overkomen om zomaar een stal binnen te stappen en met een wildvreemd paard te werken. Trouwens, niet alleen beginners kunnen iets doen met deze tips…iedereen (ook gevorderde ruiters) kan er wel wat van opsteken.

Ivy Sleurs(B)

Chapeau! Bijna jammer dat ik geen beginnende ruiter meer ben, ik heb veel theorie met vallen en opstaan in de praktijk moeten leren en daardoor onnodige fouten gemaakt. (Maar ik begon dan ook 40 jaar geleden). Ik ga beginnende ruiters zeker aanraden deze cursus aan te schaffen. Ik vind het waardevolle informatie en niet alleen voor de beginnende ruiter…

Ineke van DammeTwisk (NH)

Zojuist heb ik jullie eerste paardenles doorgelezen en ik ben helemaal enthousiast!! Ik ben namelijk zelf een beginnende rijder en dan is het heerlijk om van ervaren mensen zoals jullie nu eens op een goede en eenvoudige manier te lezen waar je wel en niet op moet letten. Door de theorie voel ik me des te meer gesterkt om op een goede manier met de paarden om te gaan en daardoor nog meer plezier te beleven aan het paardrijden!!

Evelyn RauwerdaNuth (Limburg)