Zichtbaarheid hindernis

Klopt het dat een springpaard de hindernis niet meer ziet als hij er bijna bij is, dus erover springt op het vertrouwen dat hij in zijn ruiter heeft? Dat het ook daarom belangrijk is om les te nemen, zodat je weet wanneer je een paard “opdracht” moet geven om te springen?

Het paard kan niet zien wat zich recht onder zijn neus op de grond bevindt, dus op het moment dat het paard springt, kan het de hindernis zelf niet zien. Dat is dan ook de reden dat de meeste paarden hun hoofd bij het naderen van de hindernis opheffen om een goed beeld van de sprong te krijgen. Je kunt je voorstellen dat een goede communicatie met de ruiter en wederzijds vertrouwen van groot belang zijn bij het springen.

Les nemen is in elk geval heel belangrijk. Het paard moet coördinatie ontwikkelen (het besef waar zijn lichaam en benen zich bevinden ten opzichte van een voorwerp in de ruimte) en de ruiter moet allereerst een goede dressuurmatige basis opdoen. Als je het paard op lichte hulpen kunt verzamelen, wenden en verruimen, dan heb je de technieken in huis die nodig zijn om je paard correct voor te bereiden op de sprong en eroverheen te begeleiden. Dat is niet alleen veel leuker en prettiger (omdat je niet aan je paard hoeft te trekken en te duwen), maar natuurlijk ook veel veiliger.

 

 

januari 18, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, hindernissen, jumping, paardensport, paardrijden, springen, zicht