Worminfecties

Het weer is al lekker aan het veranderen en samen met het ontwaken van al het groen in onze tuin ontwaken ook de inwendige parasieten, of in de volksmond wormen genoemd, in ons paard of onze pony. Worminfecties komen voor bij bijna elk paard en pony, maar door een goede preventie kunt u als eigenaar de infectie onder controle houden.

Er bestaan verschillende soorten wormen bij het paard vb. strongyloides westeri of de veulenworm, de grote strongyliden, de kleine strongyliden, spoelwormen,longwormen, paardenhorzels, aarswormen, lintwomen, e.a. Een paard wordt besmet door het opeten van een wormei of larve. Eenmaal in het lichaam groeit de larve uit tot een volwassen worm. De volwassen worm plant zich voort en zorgt voor vele (duizenden) eitjes, die met de mest van ons paard mee naar buiten komen. Sommige wormsoorten ontwikkelen zich reeds in het ei tot larve en kunnen dus ook besmetting op stal veroorzaken. Bij de andere wormen moeten de eitjes op het weiland terechtkomen om de larven te laten ontwikkelen. Elke wormsoort heeft een aparte levenscyclus en kan verschillende symptomen veroorzaken.

Hoe weet u nu of uw paard last heeft van een worminfectie ? Verschillende ziektebeelden kunnen zich voordoen: een algemeen slechte conditie, diarree, hoesten, koliekverschijnselen, doffe vacht, staartjeuk, bloedarmoede,… Maar ook andere aandoeningen geven deze ziektebeelden dus raadpleeg een dierenarts om de juiste diagnose te stellen. Om een worminfectie vast te stellen wordt meestal gebruik gemaakt van een mestonderzoek: hierin kan men soms volwassen wormen terugvinden, maar meestal zoekt men via de microscoop naar wormeitjes.

Hoe kunt u nu best ontwormen ? Paarden en pony’s moeten regelmatig ontwormd worden en afhankelijk van het gebruikte ontwormingsproduct moet u het om de 8 of 12 weken herhalen. Er zijn echter veel producten op de markt die spijtig genoeg onvoldoende werkzaam zijn om uw paard te beschermen. Vraag daarom steeds uw dierenarts om raad welk product goed is voor uw paard, om het gewicht van uw paard of pony te schatten en om de hoeveel tijd u de ontwormingskuur dient te herhalen.

maart 18, 2016
Rudi & Nanny
Medisch, ontwormd, ontwormen, paard, paarden, worm, wormeitjes, Worminfecties