Wat te doen tegen ongewenst groen in je weide…

Wat te doen tegen ongewenst groen in je weide… Wel de hele wortel uittrekken. Zorg er voor dat ze niet in bloei komen te staan. Als het niet haalbaar is alle distels met de hand uit te trekken, kan je na het maaien zout over de distels strooien, de kans dat de plant dan terug komt, is een stuk minder. Distels zijn trouwens niet giftig voor paarden. Dus gedroogde distels vinden ze vaak wel een smakelijk tussendoortje. Merries zouden trouwens hierdoor meer melk geven…
  • Brandnetels: om tegen te gaan dat je brandnetelperkje een heel park wordt, kan je het best regelmatig maaien. De brandnetel sterft af als het kort wordt gehouden. Maaien moet je vooral ook doen net voor de bloei.
  • Boterbloem: een veel gezien plantje maar niet gewenst in je paardenweide. De giftige boterbloem heeft graag vochtige en verzuurde weidegrond en zal zich hierop dan ook flink kunnen verspreiden. Kalk aanbrengen en ervoor zorgen dat je weide niet te vochtig blijft, is een goede manier van bestrijden. Gelukkig is de smaak van de boterbloem te bitter voor paarden maar als het afgemaaid is, durft een paard hier toch van te eten. Na drie maanden zijn de giftige stoffen pas vervlogen. Het is dus verstandig na te gaan af je hooi niet afkomstig is van een weide  vol boterbloemen.
  • Distels: het vervelende van distels is dat als je de weide gaat omploegen de wortel van deze plant niet dood gaat. Door het splitsen van de wortel kan elk deeltje later weer een nieuwe plant vormen. De beste manier, maar ook een vervelende, is de plant met de hand uit te trekken.
  • Mos: ijzervitriool oplossen in water en dan over de weide gieten, 1kg voor 20 liter water.
Je kan het best geen onkruidverdelgers gebruiken voor je weide, deze dood ook de gezonde kruiden die je paard goed kan gebruiken.
mei 14, 2009
Rudi & Nanny
Verzorging