Waarom gaat mijn paard na de galop in zo’n uit elkaar gevallen draf?

Dit is een teken dat de galop slecht in balans was. Je kunt de draf na de galop verbeteren door te werken aan de voorbereiding van de overgang. Voordat je het paard vraagt in draf te gaan, geef je eerst een halve ophouding om hem te verzamelen. Rijd hierbij liever op een volte dan op de rechte lijn, omdat dit het gemakkelijker maakt de achterhand beter te laten dragen.

Oefen enkele overgangen van galop naar draf, waarbij je steeds de draf verzamelt en dan na enkele passen weer in galop aanspringt. Rijd ook steeds maar enkele passen in galop en probeer dan weer de volgende overgang naar draf.
Soms kun je, in plaats van de overgang door te zetten tot draf, alleen een halve ophouding geven en het paard toestaan door te galopperen aan een lichte teugel. Deze galop zal meer verzameld en beter in balans zijn en de volgende overgang naar draf zou er zeker beter uit moeten zien.

Wees er zeker van dat je met de beweging van de paardenrug mee gaat in galop en controleer of je de hulpen voor de overgang naar draf goed toepast. Als je te veel druk op de teugel gebruikt, kan dit er ook toe leiden dat het paard in een ongecontroleerde draf valt.

Uit: Dressuurtraining – Praktische oefeningen voor ruiter en paard van Michael J. Stevens 
Dit is een topboek als het gaat over dressuur. Je kunt er o.a. in ontdekken welke trainingsdoelen je kunt stellen, hoe je je rijvaardigheid verbetert, hoe je de zijgangen oefent, hoe de juiste opbouw van een oefening is, hoe je diverse overgangen rijdt en ga zo maar door. Ook worden ruim 40 veel voorkomende problemen besproken. Ik heb echt al heel veel gehad aan dit boek en het leuke is dat het nu verkrijgbaar is voor maar €9,95 i.p.v. €17,95! Klik op bovenstaande link voor meer informatie over het boek en de mogelijkheid om het direct te bestellen.

februari 21, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, Rijden, draf, galop, oefening, overgang