Vrijheidsdressuur

Als je een paard een tikje met de zweep geeft, zullen de meeste meteen overgaan in stap. Er zijn echter paarden die, op een eenvoudig tikje met de zweep, neerzakken in een elegante buiging. De eerste groep paarden kent gewoon de dressuurhulpen en komen in grote getale voor. De tweede groep is kleiner en dat geeft deze dieren iets bijzonders. Deze paarden en pony’s kunnen namelijk niet alleen de gewone dressuur, maar ook vrijheidsdressuur.

Vrijheidsdressuur is ontstaan uit de eeuwenlange traditie van paardencircussen en de kunstjes die de pony’s en paarden daar vertoonden. Een tiental jaren geleden werden die circusoefeningen ook ontdekt door recreatieruiters, die naast gewoon rijden op een andere, gezonde manier met hun paard bezig wilden zijn. Bij een deel van de circussen werden de kunstjes nog op een tamelijk hardhandige manier aangeleerd omdat men niet altijd even veel tijd had en de show vaak voor het welzijn van het dier ging.

Tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer het geval, niet alleen omdat er veel meer bekend is over het leergedrag van paarden (bijvoorbeeld dat ze het beste leren door beloond te worden, niet door ze te straffen), maar ook omdat steeds meer recreatieruiters zich met het trainen van circuskunstjes bezig houden en daar intelligente en paardvriendelijkere methodes voor zochten. Bij hen stond niet het uiteindelijke kunstje centraal, maar juist de weg daar naartoe. Juist de training bepaalt immers of de oefening gezond is, of het paard uit wordt gedaagd zelf na te denken en – nog belangrijker – of het paard er uiteindelijk zelf ook plezier aan beleeft. Want wat is nou een groter compliment dan dat je paard liever met jou speelt en vrijheidsdressuur oefent, dan met zijn vriendjes op de wei staat?

Bij vrijheidsdressuur worden dus eigenlijk circusoefeningen ingezet om je paard geestelijk en lichamelijk uit te dagen. Er bestaat een groot aantal kleine kunstjes die niet echt het lichaam trainen, maar je paard wel leren logisch na te denken over hoe hij beweegt. Dat zijn bijvoorbeeld het apporteren, tellen en rekenen, ja-knikken, nee-schudden, kleuren herkennen, op een podium staan en voorwerpen aanraken op commando. Daarnaast heb je de echte, klassieke circusoefeningen die niet alleen de geest, maar ook het lichaam stimuleren.

Daarvan zijn de bekendste:
– de buiging: een buiging waarbij beide voorbenen naar voren gestrekt worden,
– de berggeit: stilstaan met de achterhoeven bijna tegen de voorhoeven aan,
– het compliment: het knielen op één knie,
– knielen: het knielen op twee knieën,
– liggen,
– zitten,
– Spaanse pas: het paard houdt elke pas het voorbeen gestrekt naar voren,
– de polka: het paard houdt om de pas het voorbeen gestrekt naar voren,
– steigeren.

Deze oefeningen zijn niet alleen intelligent, maar ook gezond. Je paard leert nu namelijk onbelast bepaalde spiergroepen aan te spannen of te strekken die in het zadel eigenlijk wat verwaarloosd worden. Ook het evenwichtsgevoel wordt getraind en je paard moet ineens na gaan denken over wat welk been precies waar doet. Want als dat been precies die beweging maakt die jij nou net zocht, dan volgt natuurlijk de beloning.

Omdat bij vrijheidsdressuur je paard alleen begeleidt wordt bij het aanleren van de oefeningen, en niet gedwongen, zul je hem op een andere manier aan zijn verstand moeten peuteren wat hij precies moet doen. Normaal gesproken zet je net zolang spanning op de teugels tot je paard zijn hoofd afbuigt naar de kant die jij op wil. Je kunt je paard echter niet dwingen om te knielen, wil je geen grof geweld gebruiken. Daarom zul je je paard zelf moeten laten inzien wat je van hem verlangt. En dat kan door de opdracht in heel kleine stukjes op te delen en iedere vooruitgang rijkelijk te belonen. Zou je daarentegen iedere verkeerde reactie bestraffen, dan zou je paard al snel niet meer mee willen werken of in elk geval niet meer proberen naar het juiste antwoord te zoeken. Elke poging zou namelijk opnieuw een correctie uit kunnen lokken. En dan heb je jezelf in feite gedwongen om weer met dwangmiddelen te gaan werken. Doordat je echter de goede antwoorden beloont en de vergissingen simpelweg negeert, zal je paard zich op het geven van de juiste reacties gaan richten. Zo krijg je een paard dat niet alleen vrijwillig meewerkt, maar ook nog eens zelf mee gaat denken over de oefeningen en ze uit zichzelf, om zijn welverdiende beloningen binnen te halen, steeds beter gaat doen.

Zoek je nog iets leuks te doen voor in de vakantie? Miriam Nieuwe Weme schreef een boek over vrijheidsdressuur. Met dit boek kan je meteen aan de slag.

Over het boek:
Titel: Vrijheidsdressuur, van apporteren tot zitten
Auteur: Miriam Nieuwe Weme
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 158
Soort : met illustraties
Kaft: harde kaft
Prijs: €29,90 

Koop bij bol.com

 

Inhoud:
1. Basiskennis
– hoe leert een paard
– belonen
– straffen
– hulpen

2. Benodigdheden
– clicker
– tuig
– paard
– tijd en ruimte
– geduld

3. Basistraining
– aanleren van het beloningssignaal
– targetten
– hand aanraken
– niet eten
– leidoefeningen
– parkeren
– achterwaarts
– voetjes geven
– wennen aan de beenlonge

4. Vrijheidsdressuur: de grote en kleine kunstjes
– apporteren
– berggeit
– buiging
– compliment
– dood liggen
– jambette
– kleine kunstjes
– knielen
– liggen
– op het plateau
– polka
– Spaanse pas
– steigeren
– zitten.

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek op voorraad is: op werkdagen vóór 23:00 uur besteld, de volgende dag in huis!

Reacties van lezers van het boek

Fijn boek!
Het is een fijn boek om te lezen en er word uitgebreid uitgelegd hoe alles moet en gaat en dit wordt ondersteund met mooie illustraties!
C. uit Purmerend

Interessant boek, het lezen en uitproberen waard!
Het is een boeiend boek, waar met illustraties/foto’s wordt uitgelegd hoe je de opbouw van vrijheidsdressuur oefeningen kunt toepassen d.m.v. clickertraining. Begrijpelijk geschreven, tips hoe je het wel en niet zou moeten doen. Het is mooi om te zien dat je met niet al teveel middelen je paard en jezelf een belangrijke basis kunt geven tot het leren van leuke oefeningen zonder druk enz. Top boek, zeer zeker een aanbeveling voor de eigenaar die eens iets anders wil dan alleen dressuur, springen enz.
C. uit Stadskanaal

Super boek!
Heel veel foto’s, tekeningen en schilderijen van paarden die vrijheidsdressuur doen. Erg leuk zijn de tekening stripjes die precies stap voor stap laten zien hoe een kunstje eruit ziet, lekker duidelijk. Boek zelf is goed leesbaar met veel tips die je ook echt kunt gebruiken in je training. Grappig zijn ook de stukjes over Blacky en Sjors en hoe die de kunstjes (niet) leerden, precies zoals de column van de schrijfster in het paardentijdschrift Amazone.
S. uit Veendam

Koop bij bol.com
juli 31, 2013
Rudi & Nanny
Boeken