Vlechten

Een vriendin van ons steelt altijd de show als ze ergens met haar paarden te zien is. Haar Friezen hebben namelijk prachtige lange manen en een volle staart.

Toen we onze Fries kochten, gaf ze me een paar tips over het verzorgen van het behang. Jammer genoeg heeft Jorrit nooit zulke lange manen gekregen als haar paarden, ze worden niet langer dan een bepaalde lengte. Ik denk dat de haargroei ook gedeeltelijk erfelijk bepaald is. Toch wil ik je haar tips doorgeven:

Ontwar de manen en de staart eerst met je handen. Als je met een kam erdoorheen borstelt, terwijl er nog knopen en klitten in zitten, bestaat de kans dat je veel haren uittrekt.

Gebruik een anti-klitspray, die je gewoon bij elke ruitershop kan kopen. Kam het haar uit met een grove kam. Gewoon een kam die je ook voor mensen gebruikt.

Was de staart en de manen met een zachte shampoo. Zelf gebruiken we hiervoor babyshampoo. Simpelweg om de reden dat als het bij een baby niet irriteert dit bij het paard ook niet zal gebeuren. Na het wassen borstel je de haren en maak je een vlecht.

Volgens onze vriendin zou het de vlecht zijn die het hem doet. Je paard trapt namelijk bij het grazen geen haren uit.

Hoe dan ook, vlecht of niet, een mooie verzorgde staart en manen zijn altijd mooier dan modder en klitten in dof haar.

 

Tip: Maak andere paardenliefhebbers blij en deel deze tip!

april 10, 2017
Rudi & Nanny
Verzorging, groom, groome, groomen, paard, paarden, toileteren, vlechten