Trojaans paard

Volgens de verhalen vond de Trojaanse Oorlog plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Het paard van Troje
Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als teken van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde en haalden het paard naar binnen, de stad in. ’s Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

Een Trojaans paard
Dit is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail.

Dus bij deze  wees voorzichtig bij het openen van mailtjes en haal niet zomaar een paard in huis!

februari 20, 2017
Rudi & Nanny
Weetjes, grieken, oorlog, paard, paarden, paardentips, trojaans paard, troje