Training paard en ruiter

Training van ruiter en paard

Haal op een verantwoorde manier het uiterste uit de training van je paard
Vertaal de training van je eigen lichaam naar die van je paard en vorm zo het ideale team…
Kijk maar eens wat topsporters zeggen over het belang van een persoonlijke training in combinatie met de training van het paard:

Tineke Bartels (dressuur): Het zou zinvol zijn een sport te kiezen die ervoor zorgt dat je jouw eigen lichaam leert kennen. Een sport die je leert je ledematen onafhankelijk van elkaar te bewegen. In de paardensport is het namelijk van groot belang dat je in staat bent de spieren in je lichaam aan te spannen en te ontspannen waar het nodig is, onafhankelijk van de bewegingen van het paard.

Johan Heins (springen): Een goede conditie zorgt ervoor dat je beter in balans op je paard kunt zitten, dat je niet snel moe wordt tijdens je parcours of dressuurproef en meer ‘mee’ bent met je paard. Ook voor het welzijn van je paard is dat erg belangrijk.

Alice Naber (eventing): Als je bij de laatste hindernis als een zoutzak op je paard zit, is dat natuurlijk ten nadele van het uiteindelijke resultaat en ook ten nadele van het welzijn van het paard.

IJsbrand Chardon (mennen): Discipline en een goede planning zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben om topsport te kunnen beoefenen. Je verdiepen in de psyche van het paard is ook belangrijk.

Een ruiter die zelf veel aan sport doet heeft leren luisteren naar zijn eigen lichaam. Een leuk voordeel hiervan is dat hij dit heel goed kan gebruiken bij het trainen van een paardenlichaam. Om optimaal gebruik te kunnen maken van je kwaliteiten of talenten, moet je goed weten wat je doet, en luisteren naar je lijf.

De opbouw van je persoonlijke training helpt je je grenzen verleggen waardoor je steeds meer kunt en dit met steeds minder moeite. Zo merk je ook dat de training van een paard belangrijk is. Je bereikt hetzelfde effect, je paard gaat meer en beter presteren en heeft er steeds minder moeite mee dit te doen. Alleen moeten we bij een paard veel verstandiger te werk gaan dan als we bijvoorbeeld ons eigen lichaam trainen. Wij voelen vaak zelf aan hoe ver we kunnen gaan of wanneer we te ver gaan en kunnen dan op tijd stoppen om overbelasting te voorkomen. Een paard kan jou dit niet vertellen en is volledig aan jou overgeleverd.

Overtraining kan veel nare gevolgen hebben. Je paard kan er gewoon geen zin meer in hebben op den duur, wat je als ruiter maar al te goed merkt. Het gevolg hiervan is dan weer dat je er zelf ook niet graag meer aan begint. Overtraining kan ook blessures veroorzaken waardoor je doel, vooruit gaan, even uitgesteld moet worden en je eigenlijk een stap terug moet zetten.

Het paard moet er ook plezier in hebben.

Dus wat belangrijk om te weten is :

  • Hoe ga je zo’n goede training voor je paard samenstellen?
  • Hoe ga je de prestaties en het uithoudingsvermogen van je paard vergroten?
  • Hoe krijgt en behoudt je paard het plezier in deze training?
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik de spieren van mijn paard niet overbelast?
  • Hoe voorkom ik blessures?
  • Hoeveel rust heeft mijn paard nodig?
  • Hoe krijg ik mijn paard op tijd fit voor een wedstrijd?
  • Vraag ik niet teveel van mijn paard?
  • Hoe belangrijk is het voor de ruiter om zelf ook wat aan de conditie te doen?
  • En wat met de lenigheid van de ruiter? Heeft deze ook invloed op het rijden?

Lammert en Jet Haanstra, samen echte ‘paardenmensen’ en elkaar ook goed aanvullend in het overbrengen van hun kennis, namen de pen op en begonnen te schrijven. Het resultaat is een boek dat je helpt verantwoord om te gaan met je paard op het gebied van training.

Koop bij bol.com

Het boek begint met een paar voorbeelden uit de praktijk die je duidelijk maken dat de keuze van het paard of misschien beter gezegd het juiste paard bij de juiste ruiter heel belangrijk is.

De training begint al vroeg, een goede verhouding tussen ruiter en paard kan al van jongsaf positief beïnvloed worden. Daarom krijg je ook goede tips te lezen over hoe je de goede vorming van een jong paard kunt begeleiden.

Door middel van training kun je het prestatievermogen op een zo hoog mogelijk peil brengen.

In het boek ‘Training van ruiter en paard’ brengen Lammert en Jet duidelijk naar voren dat het niet alleen om de training van het paard gaat, maar dat persoonlijke training ook belangrijk is. Ze schrijven: “Sporttraining omvat lichamelijke training, de mentale, tactische, technische en morele voorbereiding van de sporter. Resultaat komt nooit door de ontwikkeling van één van deze factoren, maar door een wisselwerking tussen alle factoren.”

In eerste instantie wordt de training van paard en ruiter apart besproken. Je krijgt advies in het opbouwen van een schema voor je persoonlijke training. Dit natuurlijk met het oog op het verbeteren van de training samen met je paard.
Later verdiepen ze zich in de trainingsopbouw van het paard zelf.

Dat ook topsporters de visie van Lammert en Jet Haanstra delen blijkt uit de medewerking die ze gaven aan dit boek. Zo bevestigen Tineke Bartels, IJsbrand Chardon, Johan Heins, Alice Naber en voetbaltrainer Foppe de Haan over hun ervaringen met de training. Dus een boek met topadvies.

Heb je er zelf ook zin in gekregen of ben je gewoon nieuwsgierig naar de inhoud van dit boek?

Lammert en Jet zonden ons nog het volgende mailtje, speciaal voor de Paardentips-lezers.
Beste lezers van Paardentips!

Lammert en ik hebben heel wat werk gehad aan het schrijven van dit boek, hoewel we het met veel plezier gedaan hebben.
Als je terugkijkt is het zeker de moeite waard geweest want het resultaat mag er zijn, al zeggen we het zelf…. Al die prachtige foto’s van Arnd Bronkhorst maken het wel heel bijzonder. Het is uiteindelijk een boek geworden dat ook best voor mensen buiten de paardensport de moeite waard kan zijn.
Het leek ons leuk de lezers van Paardentips op deze manier op de hoogte te brengen van ons nieuwe boek. Vandaar dit persoonlijke mailtje aan Rudi en Nanny.
‘Training van Paard en Ruiter’ is een boek dat iedere paardensportbeoefenaar zou moeten lezen om iets te weten te komen over het trainen van een paard, het dier met de meest atletische vermogens van alle zoogdieren.
We wensen de lezers van Paardentips Magazine alvast veel plezier met het lezen van ‘Training van ruiter en paard’.

Groeten aan alle lezers van Paardentips!
Lammert en Jet Haanstra

Over het boek
Titel: Training van ruiter en paard
Schrijvers: Lammert en Jet Haanstra
Taal: Nederlands
Kaft: harde kaft
Illustraties: veel kleurenfoto’s, zwartwit-foto’s en een paar illustraties

Over de schrijvers
Lammert Haanstra is een zeer bekende paardentrainer en instructeur. Tienduizenden ruiters maken gebruik van zijn ervaring en inzicht. Zijn boek Longeren met Lammert Haanstra is een begrip. Samen met zijn vrouw Jet schreef hij Training van ruiter en paard.

In Training van ruiter en paard wordt zowel de fysieke als de psychische kant van de training van ruiter en paard op een voor iedereen begrijpelijke manier beschreven aan de hand van Haanstra’s ervaringen. Ook bekende ruiters uit diverse disciplines, zoals Tineke Bartels, IJsbrand Chardon, Johan Heins en Adelinde Cornelissen en voetbaltrainer Foppe de Haan, vertellen vanuit hun specifieke achtergrond over hun ervaringen en visies. Het boek is geïllustreerd met meer dan honderd duidelijke instructieve foto’s.

Prijs € 14,95 

Koop bij bol.com

 

 

september 25, 2012
Rudi & Nanny
Boeken