Trailer

 
Mag je met een rijbewijs B een trailer achter je wagen hangen? Als de trailer nog leeg is, zal dit geen probleem zijn. Je mag namelijk een gewicht tot 750 kg trekken.
Maar je hebt natuurlijk niet een trailer nodig om er alleen maar mee rond te rijden, je moet er paarden mee vervoeren. Dus het komt er simpelweg op neer dat als je paarden wilt vervoeren je minstens het rijbewijs BE nodig hebt.

Elke auto heeft een maximum gewicht dat hij mag trekken. Dit gewicht vind je bij de technische gegevens (in het boekje dat je bij de auto krijgt) of vraag je even na bij de garage. In Nederland kan je dit ook navragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Het is belangrijk dat je trailer gekeurd is. Zelfs met goedkeuring voor gebruik op de openbare weg is persoonlijke controle van groot belang. Jaarlijks gebeuren er nog steeds heel wat ongelukken met trailers met vaak ernstige gevolgen.

De noodzaak van een keuring van de trailer spreekt voor zich. Persoonlijk vind ik dat mensen die met ongekeurde trailers rijden, niet waard zijn een paard te hebben. Ongelukken met slechte bodems en doorgeroeste vitale delen van de trailer wil je echt niet op je geweten hebben en kosten heel wat meer dan de keuringskosten.

Daarnaast is controle voor elk vertrek echt noodzakelijk. Check de verlichting, kijk of de trailer goed is aangekoppeld. Hangt de kabel van de rem vast?  Zit het borgpennetje in de sluitingen? Is de bandenspanning goed?
 
Als je de trailer achter de wagen hebt, moet je er eigenlijk niet veel van merken. De trailer moet de wagen goed volgen. Het welzijn van de paarden is belangrijk dus laat je niet opjagen door andere weggebruikers die zich misschien ergeren aan je voorzichte bochten of het voorzichtig nemen van drempels en dergelijke.

Als je rechts gaat rijden op je rijvak ga je de andere weggebruikers meer overzicht geven om zo veilig te kunnen inhalen. Je gaat ook minder last hebben van luchtverplaatsing van de vooertuigen die anders kort langs je trailer af zouden zoeven. Door meer links te rijden heb je wel weer wat ruimte over om een stuurcorrectie uit te voeren. Want let wel op, je voertuig reageert nu een stuk trager en elke beweging die je met je stuur maakt, wordt ook door je paarden gemerkt. Zij staan in de trailer hun gewicht te verdelen over hun vier benen. Wat trouwens wel een goede afleiding is tijdens zo’n rit. 
 
Slingeren
Gaat je trailer slingeren dan is het aangeraden niet meteen volop te remmen. De kans dat je de controle over je voertuig verliest neemt dan flink toe. 

Oorzaak
De trailer kan gaan slingeren door een te lage spanning van de banden of een verkeerde verdeling van het gewicht in de trailer.

Wat te doen tijdens het slingeren?
Als het kan is versnellen de beste oplossing. Je voertuig trekt dan de trailer terug op zijn plaats. Zodra de trailer weer volgt, kan je rustig vaart minderen.

Let op: Je trailer kan ook beginnen slingeren door overdreven snel te rijden. Om dan nog een scheut gas bij te geven lijkt me niet slim. Dus dan moet je wel afremmen.

Afremmen tijdens het slingeren?
Laat het gaspedaal los en laat zo de auto vaart minderen. Als je van een helling af rijdt, kan je rustig remmen. Zet je alarmlichten aan om het verkeer achter je te laten merken dat er iets aan de hand is.

Tip: Er bestaan speciale stabilisatorkoppelingen (ongeveer 350 euro), in eerste instantie ontworpen voor caravans, die je ook kan gebruiken op je paardentrailer als er nog geen op zitten.

Het vervoeren van paarden is net weer iets anders dan een aanhangertje tuingrond vervoeren. Hou er rekening mee dat je paard ook zijn evenwicht kan verliezen. Hou er niet alleen rekening mee omdat de trailer hierdoor minder stabiel kan worden maar natuurlijk omdat het welzijn van je paard belangrijk is. Hoe minder stres bij het vervoer, hoe beter… 

Hoe neem je het best een bocht? 
Je hebt al vlug de neiging voor de bocht te remmen en de wagen door de bocht heen te laten ‘drijven’. Daardoor moet je paard ook nog eens rekening houden met het verschil in snelheid. Je kan dus het best ervoor zorgen dat er een zo constant mogelijke snelheid is. Als je te snel de bocht inrijdt, niet plots remmen maar het gas rustig loslaten en zo de snelheid veminderen.

Dus zorg ervoor dat je de bocht niet te snel inrijdt en neem de bocht trekkend, dit door in de bocht rustig gas bij te geven.

Bescherming paard
Het spreekt voor zich dat je het nodige doet om het paard in de trailer zo goed mogelijk te beschermen. Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen uitsteken of rondslingeren. Kijk na of het paard goed vastgebonden staat. Maak gebruik van panieksluitingen om in geval van nood je paard vlugger los te kunnen maken. Gebruik beenbeschermers en dergelijke. Spreek van te voren af met je bijrijders wat te doen in geval van nood. Wie neemt het paard, wie belt de dierenarts of  hulpdiensten enz.
 
Zorg dat je al je verplichte documenten bij hebt en dat je goed verzekerd bent.

Een ongeluk is vlug gebeurd, je moet er toch niet aan denken dat er iets gebeurd met ernstige gevolgen doordat jij of iemand anders nonchalant is omgegaan met zijn verantwoordelijkheden.

 
Wow, wat een ernstig verhaal hè?
Toch goed om er bij stil te staan. Een paard is een geweldig dier en het is een hele verantwoordlijkheid voor ons mensen om ze een goed leven te bezorgen. We hopen in ieder geval dat we met de Paardentips een steentje bij te dragen zodat jij en je paard er beter van worden.

Tot de volgende Paardentips!
Groetjes Rudi en Nanny (en de kinderen)

 

maart 26, 2016
Rudi & Nanny
Weetjes, aanhanger, gewicht, hoeveel parden, paard, paarden, rijbewijs b, rijbewijs BE, rijschool, toegestaan. BE, Trailer, trailerladen, veilig, veilig rijden