Tetanus

Het is verstandig dat ruiters en amazones even checken of ze al toe zijn aan een herhalingsprik met het vaccin tegen tetanus. De tetanusbacterie scheidt namelijk zulke giftige stoffen uit dat ze tot veel pijn en zelf de dood kan lijden bij besmetting. De bacterie kan via open wondjes, liefst prikwondjes, het lichaam binnendringen en daar voor heel wat ongemak zorgen.

Maar wist je dat ook paarden gevoelig zijn voor tetanus en dat ook zij het best gevaccineerd worden?
Het is zelfs zo dat een paard dat besmet is met de tetanusbacterie en zo zwak wordt dat hij gaat liggen slecht 25% kans heeft dat hij ooit weer opstaat?

Als hij nog kan drinken en blijft staan, is er een redelijke kans op genezing.

Een paard dat ooit besmet is geweest bouwt geen immuniteit op en moet daarna gewoon weer preventief gevaccineerd worden.

Het vaccin blijkt effectief te zijn en je hoeft het niet eens elk jaar te herhalen. Je kan best aan je arts vragen om de hoeveel tijd hij of zij je aanraadt een herhalingsvaccinatie te geven.

Wonden bij paarden verwaarlozen is dus niet zonder risico als je bedenkt dat de bacterie via een prikje aan bijvoorbeeld prikkeldraad (nog een goede reden om geen prikkeldraad te gebruiken) al besmet kan raken. Dus als je paard niet is ingeënt, kan je bij een wond best even de dierenarts laten komen om een antiserum in te spuiten dat tijdelijk tegen tetanus beschermt. Sowieso kan je een wond het best altijd even schoonmaken en ontsmetten.

De moeite die je moet nemen voor een preventieve prik voor jou en je paard(en) weegt niet op tegen de nasleep van ellende die je hebt bij het proberen te genezen van besmetting door de tetanusbacterie. Dus ook hier is voorkomen beter dan genezen.

Tip: Help anderen met deze informatie en deel dit. Bedankt!

mei 1, 2017
Rudi & Nanny
Medisch, besmetting, paard, preventie, prik, ruiter, spuit, tetanus, tetanusbacterie