Stilstaan belangrijk voor je paard!

Stilstaan is een goede basis in de opvoeding van je paard. Je zal merken dat dit voor veel paarden best een hele opgave is. Een instructeur zei ons ooit: ‘de eerste en moeilijkste les voor een paard is het stilstaan. Pas als hij dit goed kan, mag je verder gaan.’

Nu is stilstaan met je paard niet zo spectaculair en is de verleiding groot dat je dit overslaat. Een punt in de opvoeding waarvan je later veel spijt kan krijgen.

Bij het opstijgen zal je al vlug de nadelen merken als je paard niet wil stilstaan. Maar voordat je hierover je irritaties de vrije loop laat, kan je je beter even afvragen waarom het voor een paard niet zo vanzelfsprekend is dat het stil blijft staan. Van nature is alles wat op de paardenrug komt een bedreiging en zal het paard toegeven aan zijn drang om te vluchten. Daarom is het belangrijk dat het paard je leert te vertrouwen en jou niet als ‘gevaarlijk’ ziet.

Dus vraag je eerst af wat de reden is dat je paard niet stil wil staan.
– Is je paard bang van jou? Dat is vaak het geval bij jonge paarden of paarden die je gewoon nog niet zo goed kennen.
– Het kan ook gewoon zijn dat je paard ongeduldig is. Hij staat al even stil en heeft zin in wat beweging.
– Ben je zelf misschien onzeker of onervaren? Paarden voelen dit vlug aan en worden ofwel zelf onzeker of gaan hun eigen grenzen proberen te verleggen.
– Het paard kan slechte ervaringen hebben met mensen die op zijn rug klimmen. Een voet die in hun zij prikt bij het opstijgen, het gewicht van de ruiter die in het zadel ploft, …

Wat te doen?
Als je bijvoorbeeld op de manege dit probleem hebt, dan kan ik me inbeelden dat het niet zo evident is om aan het gedrag van dit paard te werken. Je ziet het paard tenslotte maar een paar uur per week en de volgende ruiter kan het allemaal weer net wat anders doen. In dit geval kan je het paard het best met zijn neus richting een muur zetten. Als het kan, zou het fijn zijn als er iemand de neusriem van het paard vasthoudt terwijl jij, zonder het paard te hinderen, opstijgt.

Is het paard onrustig omdat het jou niet goed kent, dan laat je hem eerst aan je wennen. Een paardenbrokje kan een ideaal paaimiddel zijn. Laat het paard aan je hand ruiken. Beweeg heel rustig en streel het van voren naar achteren. Stel hem gerust met je stem. Als je merkt dat het paard rustiger is, kan je opstijgen. Neem hiervoor gewoon de tijd. Merk je dat hij nog niet op zijn gemak is, dan begin je weer opnieuw. Het is wel de bedoeling dat je uiteindelijk in het zadel zit. Geef je het op en zet je het paard terug op stal, dan kan hij dit ook gaan zien als een middel om het jou de volgende keer weer moeilijk te maken.

Hoe en wat kan je echt niet allemaal in een boekje (of magazine) vinden. Veel is afhankelijk van je paard en de situatie. Je zal zelf moeten zoeken hoe je het paard het beste benadert. Mis je ervaring dan is het verstandig een ervaren persoon om raad te vragen.

Nog even over het belangrijste punt. Het stilstaan.
Met het leren stilstaan kan je al heel vroeg beginnen, dit door grondwerk. Je leidt het paard aan de hand en gaat het leren inzien wat het woord ‘ho’ (of ‘sta’) betekent. Zelf hebben we dit gedaan door naast het paard te lopen terwijl we het paard via een halstertouw begeleiden. Je stopt met lopen en zegt duidelijk één keer ‘ho’. We leren dan meteen ook het commando ‘stap’ (of ‘voorwaarts’) en lopen dan vooruit. Dan weer het commando ‘ho’ enz. Je prent de reactie op dit woord op deze manier in het hoofd van het paard waardoor het op een gegeven moment automatisch gaat reageren op het commando.

Nu ga je je paard niet meteen een minuut of langer laten stilstaan. Als je merkt dat het goed gaat, ga je geleidelijk aan opbouwen. Je stapt een stuk en zegt ‘ho’. Dan blijf je even staan. Wil je paard uit eigen beweging verder stappen dan zeg je ‘nee’. Als je het op tijd merkt, geef je hem het commando ‘stap’. Het paard doet het nooit verkeerd, hij heeft gewoon even tijd nodig om het allemaal te begrijpen. Jouw geduldige en rustige aanpak is belangrijk.

Heeft het paard toch problemen met het stilstaan, dan kan je ook vóór hem (net voor zijn schouder) gaan staan, je hand op zijn neus leggen, hier lichtjes drukken en ‘ho’ zeggen. Als het op deze manier niet werkt, wacht je even met het commando ‘ho’ tot je het paard kunt verplichten stil te staan door bijvoorbeeld in een hoek te lopen en daar ‘ho’ te zeggen. Wees altijd kalm en beloon het goede gedrag met je stem.

De duur van het stilstaan kan je geleidelijk opbouwen. Overdrijf nooit en eindig met de oefening op het moment dat het goed gaat.

Tip: Maak ook andere paardenliefhebbers blij en deel deze info. 

Bedankt!

Groetjes en tot de volgende Paardentips!

april 30, 2016
Rudi & Nanny
Africhten, commando, paard, paarden, paardentips, paardrijden, Stilstaan, training