Stang

“Wanneer mag ik met stang en trens rijden?” hoorde ik iemand vragen aan een instructeur. Met, zoals ik het begreep van deze persoon, het beeld dat het rijden met stang en trens een soort bevordering is voor de ruiter en dat hoe vlugger je met de stang rijdt hoe beter…

Een stang is in vergelijking met een trens een scherpe optoming. Bij elke stang wordt de onderkaak tussen het mondstuk en de kinriem of kinketting geperst. Een optoming waarmee je door middel van het hefboomeffect, heel wat dwang kunt opleggen via de paardenmond. Een middel dus waardoor je het paard veel pijn kunt bezorgen in de mond en dus ook kwetsuren.

Een stang is geen optoming voor paarden die nog moeten leren! Het is in mijn ogen een vorm van dierenmishandeling in handen van onervaren ruiters.

Is dit dus fout? Nee, dat hoor je me niet zeggen. Een paard dat correct aan de stang gereden wordt, moet gehoorzaam zijn aan zit- en gewichtshulpen. Dus eigenlijk moet het paard zó lopen dat het geen teugeldruk nodig heeft als hulp om te sturen. Dit alles vooordat je nog maar naar een stang durft te kijken ?

De ruiter op zijn beurt moet goed omgaan met de stang. Hij moet dus een stille hand hebben en nooit het paard op een bruuske manier aannemen in de mond. Het inwerken in de mond moet dus heel gevoelig gebeuren.

Ook menners rijden meestal met een stang, bijvoorbeeld de liverpoolstang is een van de veelgebruikte bitten bij het aangespannen rijden. De regels voor de menner zijn niet anders dan bij de ruiter. Voorzichtig met de paardenmond en geen dwang. Voor beginnende menners is de Achenbach-methode een aanrader om op een paardvriendelijke manier te leren mennen great post to read.

Westernpaarden die als drie- en vierjarige op een stang worden gereden moeten eerst een zekere graad van africhting behalen voordat ze opgewassen zijn tegen deze optoming. Tip: Als het alleen om een ‘western’ look gaat dan bestaan er ook bitten die eruit zien als een stang maar de inwerking hebben van een trens.

Tot slot:

Anky van Grunsven schrijft in een boek ; “Ik wil rijden, zo goed ik kan en ik wil dat veel mensen ervan genieten.”

Dus voordat jij gaat rijden met een stang, overleg dit dan goed met je instructeur. Ben je eraan toe? Zorg dan dat jij, anderen én je paard kunnen meegenieten van wat je laat zien als jullie samen rijden.

Ps.: Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Al een gedacht aan bitloos rijden? Later ook hierover leuke paardentips! 

 

Blij met deze tip? Deel hem en maak ook andere paardenliefhebbers blij! ?

april 1, 2016
Rudi & Nanny
Uncategorized