Springen

Een goede sprong is niet voor elk paard een vanzelfsprekendheid. Ze lopen soms te ver en zetten te dicht af bij de hindernis waardoor je een gigantische sprong krijgt. Da’s even schrikken als je dit niet verwacht. Zeker als je zelf zonder probleem over de hindernis kan stappen omdat hij zo laag is.

Het kan zijn dat je paard ervaring mist en gebrek aan coördinatie en balans. Misschien is hij wel bang om te springen.

In dit geval moet je het paard leren springen. Hoe? Eigenlijk gewoon door het te doen 😉
Maar als je paard te hoog blijft springen over de hindernis is dit zeker geen oplossing. Hij wordt er alleen maar angstiger van. Het is de bedoeling dat hij er plezier in krijgt.  Controleer of het harnachement goed past en probeer alleen te springen met een paard dat fit en goed gespierd is. Springen geeft een enorme druk op de benen van je paard  en vraagt een enorme soepelheid.

Dus voor je begint te springen moet je er zeker van zijn dat het je paard niet teveel moeite kost. Het is daarom heel nuttig om je paard te longeren of het te laten springen zonder ruiter erop (vrij springen).  Natuurlijk doe je dit over lage hindernissen zodat je paard hierdoor vertrouwen opbouwt.  Door verschillende balken achter elkaar te leggen, kan je het paard motiveren om zich uit te strekken tijdens de sprong in plaats van de hoogte in te gaan.

Een voordeel van het vrij springen is dat het paard zich helemaal kan concentreren op de sprong en hierdoor meer zelfvertouwen en balans krijgt.  Hoe beter deze oefeningen gaan, hoe beter het springen met de ruiter gaat. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat de ruiter het paard niet uit balans brengt.

Dus springt je paard te hoog? Houd dan de manen vast om te voorkomen dat je in de mond trekt of uit balans raakt en probeer de voorgaande tips eens.
 
Succes!
mei 4, 2017
Rudi & Nanny
Africhten, hindernissen, springen, springsport, sprong, te hoog