Pimp my horse

Wist je dat, naast de ridder, het paard ook een harnas droeg?
Door de oorlogen waarbij dus ook paarden betrokken waren, werd er steeds gezocht naar manieren om het paard te beschermen tegen verwondingen door de vijand. Eerst kreeg het paard bescherming van een lederen bekleding, maar die bleek niet voldoende bescherming te bieden; daarna probeerde men een soort maliënkolder maar een echt harnas bleek de meeste bescherming te geven.

Een nadeel. Om zo’n harnas te maken was veel vakmanschap en tijd nodig. Een kostbare zaak dus.

Het volledige harnas voor een paard bestond uit:

– een voorhoofdpantser
– een halspantser
– een borstpantser
– rugbeschermers
– flankbeschermers
– croupebeschermers
– metalen strips langs de teugels.Dit allemaal speciaal op maat gemaakt!

Er was geen buikpantser omdat de benen van de ridder dit deel voldoende bescherming gaven. De benen van het paard, die eigenlijk zo kwetbaar zijn, werden zelden gepantserd om zo het paard niet te belemmeren in de beweging. Wat voor de ridder soms van levensbelang was.

Het paard van een ridder mag je vergelijken met een dure luxe auto in deze tijd, het was voor toen een kostbaar bezit. Tel daarbij het harnas nog eens op en menig tuning liefhebber zou zijn ogen uitkijken bij al deze opties! 

Retro-tuning 🙂

 

maart 2, 2016
Rudi & Nanny
Uncategorized, bescherming, borstpantser, croupebeschermers, flankbeschermers, halspantser, harnas, oorlog, paard, panser, pantser, retro., ridder, rugbeschermers, tuning, voorhoofdpantser