Paardentip

Opstijgen gebeurt gebruikelijk aan de linkse kant van je paard. Blijkbaar zou dit nog een overblijfsel zijn uit de tijd dat mensen zwaarden droegen die langs hun linkerbeen hingen. Om niet gehinderd te worden door het zwaard bij het opstijgen stapte men dus via de linkse zijde van het paard op.

Ik stap zelf ook altijd links op omdat het me zo geleerd is maar laatst zei iemand me dat hij langs beide kanten opstapt om zo het paard niet telkens aan dezelfde kant te belasten. Daar ga je dan toch over nadenken.
 
Sinds kort gebruik ik een trapje bij het opstappen, niet omdat ik niet meer zo lenig zou zijn en me dit anders niet zou lukken, hihi,  maar gewoon omdat mijn instructrice me er attent op maakte dat het toch een hele belasting kan zijn voor je paard. Hoe voorzichtig je ook je bent.

Hoe je ook opstapt, het is belangrijk dat je paard hier zo min mogelijk hinder van heeft.
 
Ik heb een paar logische punten voor je op een rijtje gezet, die je waarschijnlijk wel zult weten maar toch, het kan nooit kwaad om er nog eens even bij stil te staan.
 
  • let erop dat je knie en tenen niet in de zijkant van je paard drukken, 
  • ruk niet aan de teugels bij het opstijgen,
  • hou wel contact met de paardenmond, met een loshangende teugel heb je geen controle
  • verdeel het contact over beide kanten, de teugel wat meer aannemen aan de kant waar je opstapt zal je paard uitnodigen om rondjes om je heen te draaien,
  • gebruik eventueel hulp bij het opstijgen, een krukje of een galant persoon die je helpt,
  • stijg je zonder hulp op, trek je dan niet op aan het zadel bij het opstijgen maar maak gebruik van de afzet van je eigen been,
  • zorg dat je lichaam dicht bij het paardenlichaam blijft zodat je gewicht zo min mogelijk het paard uit balans haalt,
  • let op dat je niet met je been het kruis van het paard raakt,
  • maak de zwaaibeweging beheerst,  
  • laat je niet in het zadel vallen, dit kan ook bij een gezond paard al pijnlijk zijn.

Vooral jonge paarden gaan reageren als je niet oplet bij het opstijgen en gaan bij herhaling zelf probleemgedrag ontwikkelen. Vaak krijgt het paard hiervan de schuld maar als je even de optelsom maakt van een paar vervelende punten bij het opstijgen kan dit gewoon een logisch gevolg zijn.

Veel paarden zijn zo vergevingsgezind dat ze fouten bij het opstijgen toestaan maar dat neemt niet weg dat ze er geen last van kunnen hebben. Je zou kunnen zeggen: gelukkig maar voor de ruiter dat dit zo is. Maar iemand die regelmatig te maken krijgt met dit prachtige dier kan alleen maar onder de indruk raken en wil er alles aan doen om er een goede band mee krijgen.

Heb bij alles wat je doet respect voor je paard. Zie het als een levend wezen dat jou graag wil vertrouwen.

Verdien dit vertrouwen. 

 

 

maart 24, 2016
Rudi & Nanny
Rijden, opstijgen, paarden, paardenrug, paardentips, paardrijden, zadel