Paarden met jeuk

We zijn eens een dagje naar een groepje Koniks paarden gaan kijken die in een stuk natuurgebied hun gang mochten gaan. Het was een leuke ervaring. Het viel ons op dat er bomen waren in de omgeving waar aan geknabbeld was. Op een bepaalde plaats was de bast van de boom lichter dan op een andere plaats. Toen we zagen dat een paard er lekker zijn billen en zijkant aan kwam schuren begrepen we dat de verkleuring niks te maken had met knabbelen maar dat het door het schuren van de paarden was. Nanny was op een gegeven ogenbik een paard van vrienden aan met masseren. Van genot zakte dit paard door zijn voorbenen en ging liggen genieten met het voorhoofd op de grond terwijl Nanny rustig doorging. Even verplaatsen naar de situatie van het paard. Je mag vanaf nu niet meer met je handen aan je hoofd komen. Begint je neus al te jeuken? Voel je de haren al op je voorhoofd kriebelen? Nu ben jij nog in de mogelijkheid om stiekem toch even te krabben. Lekker hè? Zo vind je paard het ook lekker ( bij gebrek aan handen) om zichzelf even lekker te krabben aan een paal of stalwand. Het is daarom aangeraden er op te letten dat er nergens in de omgeving van je paard spijkers of ander scherpe voorwerpen zijn waar het zich aan kan bezeren.

In plaats van overal (zelfs in de stal) stoomdraden te plaatsen zodat het paard zich nergens lekker kan schuren, kan je ook eens zorgen voor een lekkere krabplaats.  Je kan in de handel verschillende borstels kopen die je in de stal kan plaatsen, maar als tip hebben we een goedkopere oplossing.

Bevestig gewoon twee harde borstels aan de stalwand of een paal in de weide waar je paard zich eens lekker kan krabben. Je hebt zo minder kans dat hij door te schuren aan een harder voorwerp wondjes krijgt of stukken manen en staart af schuurt. En heb je nog steeds jeuk?

mei 9, 2009
Rudi & Nanny
Verzorging