Paarden en stierengevechten

Als voorlichter van het Comité Anti Stierenvechten is het onder andere mijn taak om het leed van paarden tijdens stierengevechten onder de aandacht te brengen. Het Comité Anti Stierenvechten zet zich in tegen stierengevechten en fiestas (dorpsfeesten) met stieren. Jaarlijks worden er alleen al in Spanje tienduizenden stieren het slachtoffer van dit wrede volksvermaak.

De meeste mensen weten niet dat ook veel paarden het slachtoffer worden van stierengevechten. Daar wil het Comité Anti Stierenvechten verandering in brengen, omdat we ook hier een einde aan willen maken.

Bij een stierengevecht wordt de eerste aanval op de stier gedaan door een ruiter te paard (de picador). Het paard heeft alleen een gewatteerde deken om zijn lichaam als bescherming tegen de scherpe horens van de stier. Ondanks deze bescherming worden er regelmatig paarden op de horens genomen. De buik van het paard kan daarbij ernstig verwond raken.

Een paard is van nature bang voor stieren en zal er alles aan doen om de stier te ontlopen. Daarom worden de ogen van het paard vaak afgedekt, zodat het niet kan zien waar de stier zich bevindt. Ook komt het voor dat de oren worden dichtgestopt, zodat het paard de stier ook niet kan horen. Het paard ruikt echter wel dat de stier vlakbij is en is dan ook doodsbang. Het wordt echter gedwongen te gehoorzamen aan de teugels.

Als een paard gewond raakt, krijst het afschuwelijk. Om dat te voorkomen, worden bij de paarden die gebruikt worden voor een stierengevecht de stembanden doorgesneden. Het publiek raakt anders namelijk overstuur van het gegil van het paard.

Het komt regelmatig voor dat een paard met een opengereten buik zonder verdoving wordt dichtgenaaid om meteen weer ingezet te kunnen worden bij het volgende gevecht. Tot het uiteindelijk wordt afgedankt of wordt gedood tijdens (of na) een stierengevecht.

In samenwerking met enkele zusterorganisaties in het buitenland willen we meer aandacht vragen voor het leed dat paarden wordt aangedaan bij stierengevechten. Dankzij buitenlandse toeristen hebben de paarden enkele jaren geleden een gewatteerde deken om hun lichaam gekregen om hen beter te beschermen tegen de horens van de stier. Vroeger was dit niet het geval. Dit scheelt gelukkig veel slachtoffers, maar er moet nog veel meer gebeuren. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk het afschaffen van het stierenvechten, zodat vele tienduizenden dierenlevens gespaard worden. We blijven ons hier onverminderd voor inzetten. Daarbij kunnen we de hulp van onze sympathisanten goed gebruiken.

Wilt u meer weten over het Comité Anti Stierenvechten en onze strijd tegen deze ernstige vorm van dierenleed? Kijk dan op onze website: www.stieren.net

Met vriendelijke groet, Saskia Oskam
mei 14, 2009
Rudi & Nanny
Fun