Osteo Chondrose Dissecans

Osteo Chondrose Dissecans of OCD is een gewrichtsaandoening die meestal aan het licht komt als het paard voor het eerst aan het werk moet. Het is dus een aandoening van twee-en driejarige renpaarden en van vier- en vijfjarige sportpaarden.

OCD ontstaat meestal al tijdens de eerste zes levensmaanden van een veulen, als de botten snel groeien en het kraakbeenkapsel in de gewrichten zich ontwikkelt. Een lokaal defect in de bloedtoevoer naar het bot leidt tot een plek met weinig kraakbeen. Op latere leeftijd kan tijdens het werk een stukje kraakbeen loslaten of een stukje been met kraakbeen afbreken en in de gewrichtsholte terechtkomen.

In tegenstelling tot veel andere oorzaken voor kreupelheid, kan OCD een plotselinge kreupelheid veroorzaken bij een paard dat gewoon in de stal staat te rusten.

Als een botsplinter afbreekt, is dit zichtbaar op een röntgenfoto. Anders wordt de diagnose gesteld door met een arthoscoop de beschadigingen aan het kraakbeen in beeld te brengen.

De behandeling bestaat uit het wegschrapen van al het defecte kraakbeen. Hoewel hierdoor ruw bot overblijft, is dit niet pijnlijk en het paard heeft een goede kans dat de kreupelheid verdwijnt. Veel specifieke kreupelheidsproblemen, zoals spat, beginnen met OCD en leiden eventueel later tot gewrichtsartrose.

Uit: Medisch Handboek Paarden
mei 11, 2009
Rudi & Nanny
Medisch