Omgaan met veulens: Voetje geven

We hebben ons veulen geleerd een halster te dragen, aangebonden te staan en met ons mee te lopen. Daarna leren we ons veulen om een voetje te geven.

Je kunt hier het best zo vroeg mogelijk mee beginnen. Het is niet nodig om het veulen eerst aangebonden te leren staan.

Over het algemeen kun je het veulenbeen makkelijk optillen. Ga bij het veulen staan, aai het een beetje en praat tegen hem. Raak de benen aan en til dan even het voetje op. Je kunt hier al een commando bijgeven, bijvoorbeeld ‘voet’. Til het been een paar seconden op en zeker niet te hoog. Dit is voldoende. Als het goed gaat, beloon je het veulen uitgebreid.

In het begin is het normaal dat een veulen wegloopt als je de achterhoeven wil pakken. Hij denkt dan dat hij moet gaan lopen. Word dus niet boos, maar probeer het rustig nog een keer.

Pas op dat je de voorhoeven niet te hoog optilt, je loopt dan namelijk het risico dat je veulen gaat steigeren. De achterbenen moet je in het begin alleen maar optillen, maar nog niet naar achteren trekken zoals bij het uitkrabben van de hoeven.

Als je veulen al aangebonden kan staan, moet je de eerste keer even hulp vragen. Sommige veulens hebben de neiging om in het halster te gaan hangen.

april 7, 2009
Rudi & Nanny
Africhten