Nursing mare

Weten jullie wat de term ‘nursing mare’ betekent? Zoogmerrie …… zogende merrie? Een merrie die ‘invalt’ als ze geen veulentje meer heeft of als ze niet voldoende melk heeft? E.V.

Een nursing mare is letterlijk vertaald gewoon een merrie met een veulentje. Maar in Engeland en Ierland wordt de term ook gebruikt voor een soort adoptiemoeder in de volbloedfokkerij. Als een volbloedveulen zijn of haar moeder verliest, krijgt het een andere ‘moeder’. Vaak worden hier tinkers voor gebruikt omdat zij vrij goed vreemde veulens accepteren.

Het tinkerveulen wordt bij de merrie weggehaald en de merrie wordt geblinddoekt. Dan komt het volbloedveulen bij de tinkermerrie, in de hoop dat de tinkermerrie het nieuwe veulen accepteert. In het begin kan de merrie het volbloedveulen alleen maar ruiken. Als het goed gaat, wordt er telkens een stukje van de blinddoek afgeknipt. Uiteindelijk kan de blinddoek dan weg.

Als het weggehaalde tinkerveulen oud genoeg is, wordt het gespeend en met brokjes verder gevoerd. Wanneer het tinkerveulen nog erg jong is, betekent het vaak het einde van het veulentje. Klinkt en is natuurlijk zielig, maar een volbloedveulen is nou eenmaal veel meer waard dan een tinkerveulen. Daarom wordt het tinkerveulen opgeofferd.

In Ierland bestaan er speciale tinkerstallen die op deze manier merries leveren aan volbloedfokkerijen met weesveulentjes.

april 7, 2009
Rudi & Nanny
Weetjes