Welkom [%name%],

Ik mis een raam op de plaats waar ik nu zit. Aan het trillen van de grond en het donderend geluid op de achtergrond hoor ik dat de paarden weer aan het spelen zijn. Als ik dit hoor, kan ik het meestal niet laten om even te gaan kijken.

De zon laat op dit ogenblik weer even van zich zien en dan krijg je al een beetje dat vrolijke lentegevoel. De paarden hebben het blijkbaar ook opgepikt. De jongste Fries is een echte speelvogel en kan er maar niet genoeg van krijgen de anderen te plagen. Jorrit, de oudste Fries, laat het allemaal oogluikend toe. Maar als het in zijn ogen genoeg is geweest met dat gespeel, dan stormt hij op Yurre af met de oren in de nek. Yurre neemt dan natuurlijk het hazepad, maar kan er maar niet genoeg van krijgen. Zodra Jorrit zijn rug keert, komt hij er weer aan. De Shetlander waagt zich niet in het spel met de oudste Fries, maar een spurtje met de jongste Fries durft hij nog met gemak aan.

Natuurlijk is dit spelgedrag al een vorm van grenzen aftasten. Jorrit, de oudste, trekt duidelijk de lijnen. Tot hier en niet verder! Er zijn weinig documentaires die hier tegenop kunnen.


Nanny en ik (Rudi) hebben al afgesproken met elkaar dat we gaan kijken of we een extra raam kunnen laten plaatsen. Het is namelijk echt geweldig de paarden bezig te zien. Hoe wendbaar ze zijn en vrolijk tijdens hun geraas naast het huis. Het verbaast me te zien hoe hoog de Shetlander kan springen en welke snelheden hij maakt.
Heel leuk allemaal.

Of dat extra raam nu wel zo verstandig is, dat valt nog af te wachten. Want eenmaal als je de paarden zo observeert, gaat de tijd snel vooruit. Ik ben net weer gaan kijken en de wijzers van de klok zijn ondertussen alweer veel te snel vooruit gegaan. Kom op Rudi, nog even …
…dan heb je weer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine dat je naar [%name%] mag sturen!

Groetjes en veel leesplezier!


Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Gedrag: Leertheorie: nog te weinig bekend.

Voor dit magazine schreef Marc een artikel over het gebrek dat veel trainers volgens hem hebben als je het over kennis van de leertheorie bij paarden hebt. Dat schrijft hij niet om aan te geven dat veel van deze trainers onbekwaam zouden zijn. Hij wil alleen duidelijk maken dat er bij de opleiding en bijscholing meer aandacht aan gegeven mag worden. Hij schrijft: Meer kennis over de mechanismen om een paard iets te leren, zou hun aanpak ongetwijfeld nog efficiënter en veiliger maken.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik hier.

Lezersverhaal: Een veulentje gekocht

Hallo,

In mei 2008 heb ik een pracht van een veulentje gekocht, een minipaard. Zijn donkere kleurtje, maar witte wimpers en blauwe ogen zorgden ervoor dat ik onmiddellijk verkocht was. Alles werd in orde gesteld, oma werd overhaald om mijn pony achter haar deur te grazen te zetten, de weide werd opnieuw ingezaaid, kortom, ik was “in blijde verwachting”.

Enkele maanden later was het dan zo ver; mijn Caspian werd gebracht. Nu moet je weten dat hij een echte rebel was toen hij nog bij zijn moeder stond, het leek wel alsof hij als kangoeroe geboren was, altijd maar op die achterste benen. Thuis echter een schat van een paardje. Nooit last mee gehad, een echte knuffel.

Toen ik mijn kleine prins 3 weken had, kreeg hij te kampen met diarree. De veearst werd er bij gehaald, medicatie, ontwormen… en dat hielp. De maand erna hetzelfde probleem, dezelfde behandelingen. Toch kreeg Caspian geregeld diarree en had hij een buik zoals een merrie die elk moment op punt stond te bevallen. Ik moest me echter geen zorgen maken volgens de veearts, hem alleen goed ontwormen en minder eten geven. Zo gezegd, zo gedaan.

Caspian werd 7 maanden, tijd om zijn vaccinaties te krijgen, die we echter enkele dagen moesten uitstellen, omdat hij weer met diarree te kampen had. Hij werd opnieuw ontwormd en alles ging weer zijn gangetje. Tot op 27 december. Caspian wilde niet eten, wat voor hem niet gewoon was. Hij ging rollen… kolieken was het eerste wat in me opkwam. De veearts werd er weer bijgehaald, hij werd ingespoten met buscopan, maar dit hielp niet. Na enkele uren is de veearts opnieuw bij ons geweest en verhoogde de dosis. De medicatie hielp weinig of niet, maar we gingen toch zo de nacht in.

De volgende ochtend hetzelfde liedje. Weer bezoek van de veearts, weer een spuit en bloed laten trekken. Een helse dag, want ’s avonds was zijn toestand alleen maar erg achteruit gegaan. Toen hebben we besloten een andere veearts op te bellen, kwestie van een andere mening te hebben. Zij heeft hard gewerkt aan mijn paardje. Olie opgegoten voor de kolieken, medicatie in zijn bloed ingespoten en een pijnstiller, eindelijk. Ik kreeg te horen dat mijn paardje 50% kans had op overleven. Een enorme schok.

Gewone kolieken waren het niet, want hij reageerde totaal niet op die medicatie. Als we hem de nacht zouden door krijgen, konden we hem beter naar de kliniek brengen voor verder onderzoek. De hele nacht zijn we elke 2 uur gaan kijken. En als bij wonder knapte hij een heel stuk op. Toen ik de volgende ochtend opnieuw ging kijken, was hij echter een stuk slechter dan de nacht voordien. Zonder aarzelen hebben we hem naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later die dag is gestorven.

Ze hebben me voorgesteld een autopsie te laten uitvoeren, daar ze in de kliniek zelf voor een raadsel stonden. Ik wilde natuurlijk alleen maar weten of ikzelf niet in de fout gegaan was met voedsel, verzorging,… daar het mijn eerste minipaardje was. Vrijdag 2 januari kreeg ik het autopsieverslag. Caspian was gestorven aan een erfelijke darmaandoening. Er was niets of niemand die hem daartegen had kunnen behandelen of helpen. Voor mij een grote opluchting, echter, de pijn van mijn verlies is enorm.Vrijdag zijn we naar de kliniek gegaan om zijn dekens op te halen en afscheid van hem te nemen. Hij was zo een mooi paardje, zelfs nog toen hij dood was. Het moeilijkst voor mij was dat ik hem niet meer mee naar huis mocht nemen. Ik heb een stukje uit zijn staart geknipt, zodat ik nog iets van hem heb.

Ik wilde mijn verhaal even kwijt, omdat ik weet dat er nog mensen zijn die zitten met enorm verdriet om het verlies van hun vriend, maar weet dat je je vaak niets hoeft te verwijten, omdat er simpelweg niets aan te doen valt.

Er lopen duizenden veulens rond, net degene met zijn afwijking koos ik eruit, maar ik heb de leukste vier maanden van mijn leven meegemaakt met mijn kleinste vriendje en dat is een mooier cadeau dan eender wie je kan schenken.

Inhoud:

1.Boekentip:100 tips voor een betere training van uw paard
2.Gedrag:

Leertheorie: nog te weinig bekend
3. Groetjes uit Frankrijk: Paarden en honden
4. Academische rijkunst: Met of zonder bit
5. Lezersverhaal: Een veulentje gekocht

Groetjes uit Frankrijk: Paarden en honden

Sinds 1993 wonen Rolf en Heleen Oosterveld in het kleine dorpje Louroux-de-Beaune (192 inwoners), departement Allier, dat deel uitmaakt van de Auvergne.
Ze kochten een boerderij met 6 hectaren grond om hier zoveel mogelijk een zelfvoorzienend bestaan op te bouwen. Niet dat ze zulke “geitenwollensokken” figuren waren, maar na een drukke carrière in de horeca verlangden ze naar een wat rustiger bestaan op het Franse platteland.


Klik hier voor het verhaal over paarden en honden

Tips:

Tip 1:
Ros Magazine:

Nu ook reportages van ons (Rudi en Nanny) te lezen in Ros Magazine!

ROS is een tijdschrift voor alle ruiters en amazones in Nederland en België die het recreatieve rijden bovenaan hun lijstje van favoriete bezigheden hebben staan. De persoonlijke verhalen van hartstochtelijke paardenliefhebbers, de reportages van avontuurlijke trektochten, de praktische informatie over het gedrag, de gezondheid, de opvoeding, het trainen en mennen van paarden én de prachtige foto’s zijn een lust voor elke paardenliefhebber.
Klik vlug op deze link om meer te lezen


Tip 2:

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Je ontvangt elke week via mail informatie die je op weg helpt een goede ruiter of amazone te worden.

Online cursus leerpaardrijden. Met gratis proefles!

Kijk op leerpaardrijden. com voor meer info

Tip 3:
Wij zijn altijd heel erg blij met de tips en ideetjes die we van andere paardenvrienden ontvangen. Wil jij ons helpen om Paardentips Magazine nog bekender te maken? Heb jij een goed idee of een tip? Heb jij iets leuks te delen met de andere paardentippers? Laat het ons dan weten via het contactformulier op onze site www .paardentips .com

Boekentip: 100 tips voor een betere training van uw paard

Vraag aan goede trainers waar zij hun kennis vandaan halen en je zal horen dat ze nog steeds bijleren. Ze leren bij van allerlei zaken die ze tegen het lijf lopen. Vaak leren ze bij, juist omdat ze open staan voor ‘nieuwe’ dingen. Ze probeerde verschillende methodes uit of bestuderen deze en gebruiken hiervan uiteindelijk die zaken die in hun ogen nuttig zijn voor hun eigen training en paard(en).

Ook Susan McBane, zelf schrijfster van ondertussen meer dan 40 paardenboeken, verdiepte zich in heel wat van deze verschillende methoden om het paard te beleren.

Deze ervaren trainster laat je zien wat in haar ogen helpt om een betere training van je paard te verkrijgen. Ook Susan haalde haar ervaring niet uit één specifieke methode. Ze schreef een boek met daarin niet één bepaalde visie, maar een samensmelting van verschillende technieken en ervaringen.


Het boek: 100 tips voor een betere training van uw paard.

Een boek vol met tips, praktische aanwijzingen en adviezen.


Klik hier om een overzicht te bekijken van de 100 tips die Susan je geeft

Academische rijkunst: Met of zonder bit

Wat moeten we nu met al die bitten?

Er is een groeiend aantal mensen dat helemaal geen bit wil gebruiken. Ze rijden met een bitloos hoofdstel of met een halsring.
Wat is dan beter …. zonder of met bit? Met bit ….. welk bit dan?

Fredy over het rijden met of zonder bit… klik hier om meer te lezen

Typ-hier-de-titel


Optimaal paarden trainen

Advies en inzichten die je helpen om te rijden op een paard dat respect voor je heeft en zich concentreert op wat jij van hem verwacht. Je wordt méér dan een ruiter, je wordt een trainer. Je gaat op een paardvriendelijke manier communiceren met je paard waardoor hij beter reageert. Een combinatie van de traditionele training met delen uit de nieuwe methodes, zoals die van Monty Roberts.

Klik hier om meer te lezen