Hoi [% name %],

Wat een heerlijk weer de laatste tijd. Ideaal voor buitenritjes te paard. Toen een kennis Nanny uitnodigde om met haar en een paar andere meiden een bosritje te gaan maken met haar paard zei ze natuurlijk meteen ja. Er was regen voorspeld die dag, maar uiteindelijk hebben ze een heerlijk zonnetje gehad. Samen met een paar meiden te paard op stap. Je zal wel snappen hoe dat is gegaan … blablabla, giechel, giechel.
Heerlijk toch?

Nanny kwam later helemaal vrolijk thuis en had er echt van genoten.

‘En zat je stevig in het zadel?’ vroeg ik haar. ‘Ja hoor, op het zadel van het paard wel,’ zei ze. ‘Het was een super braaf dier. Alleen zo stom! Ik ben onderweg gevallen met de fiets. Dus als ik morgen spierpijn heb is dat niet van het paardrijden!’

Uiteindelijk viel het wel mee en bleef het bij een blauwe plek. Die avond kreeg ik een koude snoet tegen me aangedrukt, terwijl ik een dikke knuffel kreeg en hebben we op de bank nog gezellig samen wat tv gekeken.

Als ik dan zo naar Nanny keek, dacht ik nog bij mezelf, daar kan geen bosje bloemen tegen op. 

Geluk zit soms in de kleine dingen. Maar dat hoef ik jou, paardentipper, niet uit te leggen.

Veel leesplezier bij het lezen van dit Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips MagazineWaarom naamkeuze van het paard zo belangrijk is …


“Wat ga je me nu vertellen?” zul je waarschijnlijk zeggen. De naam van mijn paard is toch niet belangrijk!
Over naamkeuze gesproken, we kregen laatst een mailtje van iemand die haar paard Rudi had genoemd. Ze vond het het een goed idee om het volgende paard Nanny te noemen, dit was natuurlijk weer een tip van Rudi, haha. Het moet niet gekker worden…(Rudi vind het trouwens prachtig, voor hem kan het allemaal niet gek genoeg).
Maar even zonder grappen. Toch kan de keuze van de naam van je paard verwarring brengen tijdens de training. Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de naam niet teveel lijkt op de stemcommando’s die je geeft. Je begrijpt wel dat een paard dat bijvoorbeeld Raf heet, tijdens het longeren niet goed begrijpt wat er precies van hem gevraagd wordt. ‘Braaaf Raf!’ Je paard denkt dan, was het nu RAF, BRAAF of DRAF?
Heb je nu toevallig al een naam die verwarring zou kunnen brengen dan kun je ook gewoon andere termen gaan gebruiken of een andere taal. Bijvoorbeeld Engels (Walk, trot,…) om zo duidelijker te zijn in het overdragen van de commando’s. Of je geef je paard een andere naam, daar hebben wij zelf trouwens meer problemen mee dan het paard zelf…
Dus ook in de omgang met je paard kan het je paard in verwarring brengen, zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien. Je geeft hem tijdens een rit een klopje op de schouder met in jouw ogen het compliment Braaaf en plots begint hij te draven. Zie je waarom het soms mis kan gaan en wij onbedoeld de verkeerde dingen kunnen overbrengen? Dan hebben we het alleen nog maar over onze stem.
Maar we waren over de naam van je paard bezig. Ook bij het aangespannen rijden is de keus van de naam van je paard belangrijk. Een goed getraind paard is aangespannen zeer attent op de stem van de menner. Als je meerdere paarden inspant dan is het goed dat ook de klanken van de namen niet teveel op elkaar lijken. Bij een stemcorrectie is het belangrijk dat het juiste paard de boodschap begrijpt. Dus een dubbelspan van paarden die Jim en Tim heten is niet zo verstandig, deze namen lijken teveel op elkaar.
Het is ook aangeraden tijdens het trainen via stemcommando’s je paard te attenderen op een aankomend commando. Tijdens het mennen doe je dit door een lichte ophouding gevolgd door het commando. Tijdens het longeren kun je zoiets zeggen, als opletten… draf. Op deze manier is de verwarring die kan ontstaan een stuk beperkt.

Typ-hier-de-titel

Klik hier om meer te lezen

Boekentip:

Het boek ‘Paarden liegen nooit’

Als je op basis van een vertrouwensrelatie met je paard wil samenwerken, kun je beter een passieve leider dan een alphaleider zijn. Mark Rashid beschrijft in dit boek overtuigend hoe je de passieve leider van je paard kunt worden.

In ‘Paarden liegen nooit’ zet Mark Rashid vraagtekens bij de overtuiging dat je een alphaleider zou moeten zijn om met paarden te kunnen werken. Na bestudering van in het wild levende paarden kwam Mark tot de conclusie dat er in veel kuddes sprake is van passief leiderschap. De passieve leider is het paard waar de andere leden van de kudde graag in de buurt willen zijn.

Een alphaleider domineert de kudde door middel van angst en intimidatie en houdt de andere paarden onder controle door te dreigen, te slaan en te bijten. De passieve leider is betrouwbaar, duidelijk maar vriendelijk.

Net als in ‘Een paard is een paard’ en ‘Een goed paard is nooit lelijk’ schrijft Rashid prachtige verhalen over zijn eigen ervaringen met paarden en mensen.


Recensie(s)

De auteur is inmiddels een bekende figuur. Hij geeft overal in de wereld workshops om zijn kennis te verspreiden en we kennen hem al van eerdere titels: ‘Een goed paard is nooit lelijk’* en ‘Een paard is een paard’**. In dit derde boek legt hij uit dat er twee soorten leiders zijn: degenen die de macht krijgen/houden door intimidatie, de ‘alfaleider’ en degenen waar men graag bij in de buurt is omdat dit soort leiders vertrouwen uitstralen, de ‘passieve’ leider. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft de auteur dit fenomeen en legt hij uit wat je als mens kunt doen om ook tot de laatste categorie te behoren, waardoor een relatie ontstaat die zowel voor mens als dier fijn is. De tekst is, net als in zijn andere delen, prettig leesbaar. Het is geen droog informatieboek, maar aan de hand van verhalen worden heel veel dingen duidelijk. Ook hier schroomt hij weer niet om af en toe zijn eigen fouten/tekortkomingen te beschrijven en daardoor de lezer wijzer te maken. Geen illustraties of woordenlijst. De tekst op de achterflap geeft de inhoud goed weer.

Tjits P.

Door: Gerreke
Het boek leest als een roman. De omgang van een oude man met paarden loopt als een rode draad door het boek. Het toont de belangrijke rol van gevoel en geduld in de omgang met paarden en terloops ook met mensen. Ik vind het een waardevol boek voor mensen die een goede verhouding en band met hun paard belangrijk vinden.

Door: Maritteke
Dit boek is eigenlijk één groot verhaal over de ervaringen van Mark Rashid met de paarden die hij tegenkwam. Hij laat je meekijken in zijn denkproces, waardoor je beter begrijpt waarom hij de dingen anders heeft aangepakt, toen hij merkte dat een andere aanpak bijvoorbeeld geen gewenst resultaat leverde.

Ik had verwacht dat er meer handvatten in zouden staan voor het toepassen van zijn manier van het omgaan met paarden. Dit viel mij wel tegen. Wel draagt hij heel goed over hoe hij denkt en hoe hij tot zijn mening is gekomen. Hierdoor kan je het alsnog toepassen in de praktijk. Misschien is dat nog wel mooier: het is geen ‘methode’ volgens stap 1, 2 en 3. Het is de manier waarop je je paard benadert en ermee omgaat.

Je leert te kijken op de manier hoe Mark Rashid dat ook doet, waardoor je tot andere inzichten komt. Wat ik ook heel erg waardeer is dat hij de ‘je moet het paard de baas zijn’theorie onderuit haalt en je laat zien hoe het ook kan (passief leiderschap).

Door: Sylvia vanZ.
Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Mark geeft duidelijke tips waar je wat mee kunt. Eenmaal begonnen wil je het boek het liefst in één keer uitlezen omdat je echt in het verhaal komt te zitten en je weten wil hoe het verder gaat.

Ik raad het een ieder aan om het boek aan te schaffen en ervan te gaan genieten. Ik heb dit zeker gedaan en heb ook wat van zijn advies opgestoken.

Door: Louky
Het is een fijn boek om te lezen. Het leest als een verhaal, terwijl je er ook daadwerkelijk van leert. Mark Rashid haalt in de verschillende voorbeelden problemen/situaties aan, die je als iemand die met paarden omgaat tegen kunt komen, die hij daarna terug voert naar de kern. Hij geeft duidelijk aan hoe het paard in de betreffende situatie reageert zoals het doet, en hoe we hier als mensen mee om moeten gaan. Dit beschrijft hij op een bijzondere, leerzame manier.

Ik vind het zeker een aanrader! Dit is het eerste boek van Mark Rashid dat ik heb gelezen, en ik zal ook zeker zijn andere boeken aanschaffen.

Door: Linky
Ik heb dit boek na “Een paard is een paard” en “Een goed paard is nooit lelijk” eveneens in 1 x geboeid uit gelezen.
Op toegankelijke wijze, ook voor niet-paardenkenners vertelt de schrijver over zijn belevenissen met paarden, hun eigenaardigheden en het waarom.
Wij zitten al ruim 40 jaar in de paarden maar in elk van zijn boeken denk ik wel eens “Hè, ja, zo kun je het ook bekijken”.
Een nadenkertje dus, maar een heel positief nadenkertje. Lezen!

Door: JokeR.
Het boek voldeed in alle opzichten aan mijn verwachtingen: eerlijk, duidelijk, grappig, soms ontroerend. Ik hoop dat ook van dit boek veel mensen zullen genieten. en natuurlijk dat Mark nu eindelijk eens naar Nederland komt!

Over het boek:
Auteur: Mark Rashid
Taal: Nederlands
Vertaald door: Lily Peters

 

Prijs € 19,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Over het bestellen
Je bestelling wordt verwerkt door Bol.  com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland. Zolang het boek op voorraad is, heb je het bij bestelling op werkdagen binnen 1-2 dagen in huis. Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag. Daarmee kunnen wij Paardentips Magazine gratis blijven aanbieden aan alle lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen

Lezersverhaal: Allergisch

Beste paardentippers,

Eerst en vooral dikke pluim voor jullie geweldige magazine. Elke keer
weer een beetje vakantie met een glaasje wijn en lezen maar in mijn
luie zetel en laptopje.

Maar nu ben ik toch wel even geschrokken … een paard allergisch voor
stro. Ja hoor !!!! Mijn hele lieve schat Silka is enorm allergisch aan
stro, ze staat al jaren op houtkrullen. Ze mag hier zelfs van eten,
het kan geen kwaad.
Zelfs van hooi gaat ze hoesten en heeft ze loopoogjes. Dus heb ik
jaren en jaren hooi in water geweekt. In de winter tot zelfs binnen in
huis omdat het water buiten toevroor en het hooi dan ’s morgens ook
bevroren was.
Sinds een paar jaar heb ik voordroog in kleine pakjes. En dat vinden
ze super lekker. Want ondertussen heb ik er een dressuurmerrie bij en
2 mini Shetlanderkes.
Voordroog is een prima vervanging van hooi en het is zo gemakkelijk.

Groetjes,
Silka, Ruby, Beauty, Emiel en Tine

Bedankt Tine voor je leuke compliment en mailtje!

Heb jij ook een leuke tip of verhaal? stuur het ons dan zeker door via deze link

Paarden plassen

Ik was net wat inpiratie aan het zoeken op het internet. Daarbij dacht ik aan de angst die paarden wel eens hebben als ze door een plas water moeten lopen. 

De reden hiervoor is eigenlijk heel logisch. Je paard kan niet inschatten hoe diep het water is en daarnaast beweegt de oppervlakte wel eens en ziet het er allerlei weerspiegelingen in. Daarbij in je achterhoofd dat je paard een vluchtdier is dat het liever wat voorzichtiger aan doet … verklaring voor de angst voor plassen.

Vertrouwen en gewenning zijn hiervoor twee woorden die aan de basis liggen bij de training. Nooit forceren maar elke stap belonen. 

Maar waar ik eigenlijk naar toe wil gaan met dit verhaal is het volgende. Ik zocht op de trefwoorden plassen en paarden om zo mogelijk nog wat extra informatie te vinden, maar kwam uit bij het laten plassen op commando.

Je paard laten plassen op commando? Het kan blijkbaar. Maar waarom zou je dat doen? Of waarom juist niet?

Wil jij misschien je mening delen over dit onderwerp? Weet jij hoe je dit je paard moet aanleren? Wat de voordelen zijn? Raad je het juist af om dit te doen? Waarom? Stuur het ons aub even door via deze link en misschien kunnen we er een volgende keer een nuttige samenvatting van maken. Zo steken wij en de lezers van Paardentips Magazine er nog iets van op.

Alvast bedankt voor je reactie!
We kijken er naar uit!

Heb je misschien een leuk verhaal te delen? Stuur het ons ook door via deze link
Altijd weer leuk om zoiets te lezen! 

Tips

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 3
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine;-)(klik op de link).

Tip 4
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?

 

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Klik hier om meer te lezen.