Hoi [%name%]

Een ongeruste paardeneigenaar belt de dierenarts, zijn paard is anders dan normaal, er is echt iets mis. Maar wat precies kan hij niet zeggen. Dus hij hoopt dat de dierenarts hem kan gerust stellen.

De dierenarts komt aan en vol spanning wijst de eigenaar de arts naar de stal van het paard. Hij vraagt ondertussen of de dierenarts wat koffie wil. Na een lange drukke dag kan de arts deze oppepper wel gebruiken. Graag!

Terwijl de eigenaar de koffie zet, kan hij vanuit de keuken de dierenarts aan het werk zien. In eerste instantie is er niks aan de hand. De dierenarts gaat de stal in met zijn tas, maar komt wat later zenuwachtig naar buiten en gaat in zijn wagen een zaklamp halen. Weer later komt de dierenarts weer naar buiten. Hij lijkt nogal onrustig. Dit gedrag maakt de eigenaar meteen ongerust. Terwijl hij nog in de keuken staat, komt de arts zwetend om een schroevendraaier vragen. Als de eigenaar met een verse kop koffie naar de stal loopt, roept de arts hem toe dat hij dringend een tang nodig heeft. ‘Of nee, doe maar een hamer en een beitel!’

De schrik omvangt de eigenaar van het paard en in paniek vraagt hij: ‘Wat is er met mijn paard aan de hand?!!’
‘Dat heb ik nog niet kunnen bekijken,’ zei de arts. ‘Ik ben gewoon de sleuteltjes van man tas kwijt en probeer deze open te krijgen!’

Misschien een flauw grapje om als voorwoordje te gebruiken, maar als jij liefhebber bent van koffie en paarden dan heeft dit grapje waarschijnlijk twee dingen in je los gemaakt … Je hebt zin in koffie en je wil meer lezen over paarden!

Ik zou zeggen neem even de tijd om je kopje te gaan halen. Ga er lekker voor zitten en … veel leesplezier bij het lezen van dit Paardentips Magazine!

Groetjes,
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine 

Kleine pony’s worden groot

Voor mijn gevoel nog niet zo lang geleden reden onze meiden hun eerste buitenritje op een Shetlandertje. Trots dat ze waren! Je kan het wel zien aan hun stralende snoetjes op de foto.

Nu afgelopen zaterdag … Papa, ik heb vandaag weer gesprongen. Dan heb je in je hoofd een sprongetje over een caveletti tot je de foto’s bekijkt!
Kan die pony de hoogte niet inschatten!? Lise (10 jaar) lacht. ‘Nee, die springt altijd zo hoog. Leuk hè, papa?’

Ja, kleine meisjes worden groter … en ook de pony’s waar ze op rijden!!!

 

Tips:

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3
Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 4
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 5
Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?


 

Je kan er vandaag nog aan beginnen! Klik hier om meer te lezen

Boeken bestellen via Paardentips

Een hele tijd geleden zijn wij gestopt met het zelf verwerken en versturen van bestellingen via Paardentips. Het werd zo veel dat we het niet meer konden combineren met onze dagelijkse bezigheden. We zochten naar een bedrijf dat dit van ons over kon nemen en kozen voor Bol. En wat blijkt? Zelfs Bol kan de Paardentipsbestellingen soms niet aan! In het vorige magazine bijvoorbeeld bespraken we het nieuwe boek van Lisanne Thomas ‘De kracht van de dressuur’. Na twee dagen stond dit boek op ‘niet leverbaar’. Dit betekent dat de voorraad van het boek op is bij Bol. Meestal is de voorraad binnen enkele dagen weer aangevuld en kan het weer gewoon besteld worden. Dus wil je een boek uit Paardentips Magazine bestellen, maar is het niet leverbaar? Probeer het een paar dagen later nog eens!

In Paardentips Magazine bespreken we gewoonlijk één titel uitgebreid. Uiteraard zijn er bij Bol nog wel meer paardenboeken te vinden. Via deze link kan je boeken vinden die op dit moment zeker de moeite waard  zijn om eens te kijken, want er staan een aantal goede paardenboeken op met kortingen tot 68%.

De volgende titels bijvoorbeeld zijn nu verkrijgbaar voor €7,90:
– 101 Favoriete oefeningen van topruiters
– Klassieke dressuur
– De eenvoud van de dressuur
– Dressuur met Marlies
– Verbeter je rijkunst

Bij deze titels raden we je wel aan om snel te zijn, want hierbij geldt waarschijnlijk OP=OP!

 Klik op deze link,  zoek de titels en sla snel je slag!


 

Het Trojaans paard

Volgens de verhalen vond de Trojaanse Oorlog plaats rond 1180 voor Christus. De oorlog vond plaats tussen de bewoners van Troje en de Grieken. De oorlog duurde tien jaar, maar het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan.

Het paard van Troje
Uiteindelijk bedachten de Grieken een list: ze bouwden een paard van hout, waar ze een leger in verstopten. Het paard werd achtergelaten bij de stad Troje, als teken van verlies. Uiteraard waren de Trojanen uitzinnig van vreugde en haalden het paard naar binnen, de stad in. ’s Nachts klommen de soldaten echter uit het paard, ook de rest van het Griekse leger was teruggekomen. De soldaten die in de stad waren, openden de poort en samen staken de soldaten heel Troje in brand. De meeste inwoners van Troje kwamen om.

Een Trojaans paard
Dit is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. In het jargon gebruikt men ook wel het Engelse Trojan horse of kortweg trojan. Het is genoemd naar het Paard van Troje waarin Griekse soldaten de stad Troje binnenkwamen om de poorten van de stad van binnenuit te openen.

Een Trojaans paard is dus niet een programma dat zelfstandig beschadigingen aan de geïnfecteerde computer veroorzaakt, zoals een computervirus. Een Trojaans paard moet bovendien door de gebruiker worden gekopieerd en kopieert niet zichzelf naar andere computers, zoals een worm dat wel doet.
Trojaanse paarden worden vaak verstuurd als bijlage bij e-mail.

Dus bij deze  wees voorzichtig bij het openen van mailtjes en haal niet zomaar een paard in huis!

Typ-hier-de-titel

Zo maak je je paard sterk, lenig, ontspannen, gezond en fijn aan de hulpen!

Welke paardensportdiscipline je ook beoefent, we houden ons allemaal op een of andere manier wel bezig met dressuur.

Dressuur is geen doel op zich, maar een middel om je paard sterk, lening, ontspannen, gezond en fijn aan de hulpen te maken. Maar hoe doe je dat dan?

Dit boek leert je o.a.:
– hoe het lichaam van je paard beweegt,
– het verschil zien tussen een holle bovenlijn en een bolle bovenlijn en wat dat betekent voor de bewegingen van je paard,
– hoe je paard in evenwicht komt,
– wat verzameling en oprichting is,
– hoe de basishouding van je paard hoort te zijn,
– welke oefeningen je kunt doen om je paard buigzaam te maken,
– met welke oefeningen je de achterhand van je paard kunt versterken,
– hoe je je paard kunt rechtrichten en verzamelen.

Klik hier om meer te lezen 

 Prijs: €19,95

 Klik hier om het boek in huis te halen

Paarden en hoesten

Hoesten komt voor bij paarden van alle leeftijden. De eerste keer dat we een van onze paarden hoorden hoesten, schrokken we even. We hadden gehoord dat het niet al te best is als je paard hoest. Later bleek dat het geen ramp is als je paard bijvoorbeeld bij het losrijden een keer kucht. Toch moet je opletten als je paard of pony regelmatig hoest en mag je de hoest niet zomaar negeren.

Het hoesten kan veroorzaakt worden door een allergie of een infectie. Bij een infectie zal het paard vaak ook ziek zijn. Het heeft geen zin meer om te eten en geeft een slome uitdrukking. Ook de ademhaling, de hartslag en de lichaamstemperatuur kan verhogen. Als de keel ontstoken is, kan het paard moeite krijgen bij het wegslikken van het speeksel waardoor dit uit de mond loopt. De kans op een keelonsteking vergroot bij paarden die in vuile en slecht verluchte stallen staan. Het paard zal in dit geval een harde, droge kuch geven.

De hoest van een paard kan ook het gevolg zijn van een allergische reactie. Het is dan belangrijk te ontdekken waar je paard op reageert om, indien mogelijk, de oorzaak van de reactie weg te nemen. De arts zal via een bloedstaal kunnen bepalen wat er aan de hand is.

Het klinkt misschien vreemd, maar een paard kan zelfs allergisch zijn voor stro! Je kan dan bijvoorbeeld het stro vervangen door zaagsel.
Vooral door stof kan een paard hoesten. Je kan daarom ook overwegen het hooi voor het geven even in een bak met water te drenken.

Een kuchje is dus geen reden tot paniek. Maar als het hoesten toeneemt, is het aangeraden een dierenarts in te schakelen.

Waar je op kan letten om hoesten te voorkomen?

  • Zorg voor goede ventilatie in de stal.
  • Zorg dan wel dat het paard zelf niet in de tocht komt te staan.
  • Maak de stallen dagelijks schoon.
  • Zorg voor regelmatige weidegang
  • Geef je paard droogvoer van goede kwaliteit, dus stof- en schimmelvrij.

Er zijn verschillende middelen en methodes om een paard dat hoest te behandelen. Belangrijk is een behandeling, bijvoorbeeld een anti-bioticakuur, volledig tot het einde af te ronden.

Lezerstip/verhaal

Hoi,
Ik heb er altijd veel plezier aan om jullie paardentips magazine te lezen. Even een korte reactie op jullie artikeltje in magazine nr 277 over knagen aan fruitboomtakken. Alle bast van bomen van de prunus familie (kersen, pruimen etc.) zijn giftig voor paarden. Wilgentakken zijn erg goed voor ze en deze helpen als een natuurlijk ontwormingsmiddel (is wel geen reden om paarden niet meer te ontwormen), ze bevatten ook een natuurlijk middel tegen ontstekingen. Als je op hoger niveau rijdt kan dit in de lente problemen geven, want het kan op urine- en bloedtesten zichtbaar zijn. Mijn twee dames vinden het heerlijk om lekker te knagen, vooral aan wilgen. Bedankt voor alle leuke tips en verhalen!
Isabelle

Bedankt Isabelle voor deze nuttige aanvulling! 

 

Heb jij ook een reactie, een aanvulling. een tip of een leuk verhaal voor de lezers van Paardentips Magazine? Stuur het ons aub door via de volgende link