Hoi [%name%]

Brrr, net terug van Yurre en minstens een uur nodig om weer op te warmen. Een paar weken geleden vond ik de herfst nog leuk. Maar nu …….. nat, koud, overal blubber, bah! Toch heeft dit seizoen ook wel wat. Want als je binnen bent, wat is er dan fijner dan lekker op de bank met een dekentje, een kopje warme thee en een goed (paarden)boek?

Hopelijk krijgen we nu ook weer wat meer tijd om aan Paardentips Magazine te werken, want dat is er de laatste tijd nogal bij ingeschoten. We kregen al mailtjes van ongeruste lezers, die dachten dat er iets mankeerde aan hun computer of mailprogramma. Nee dus! Gelukkig is hier eindelijk weer een nieuw Paardentips Magazine. Veel leesplezier!

Groetjes,
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine
 

‘Benader nooit een stier langs de voorkant, een paard langs de achterkant, of een dolleman van welke kant dan ook.’ 

Medisch: Sterk verhoogd risico op Atypische myopathie

Momenteel is er een grote uitbraak van de ernstige en vaak fatale spierziekte atypische myopathie aan de gang. Sinds 19 oktober 2013 werden er aan de Faculteit Diergeneeskunde te Gent reeds 24 gevallen opgenomen met deze ziekte. Meer dan 80 gevallen werden op 5 november gemeld aan het internationale meldpunt voor atypische myopathie.

Indien uw paard op een weide staat waar mogelijks esdoornzaden in terecht kunnen komen, raadt de UGent dan ook aan om maatregelen te nemen.

Atypische myopathie is een zeer erge en vaak fatale spierziekte die jaarlijks optreedt bij paarden op de weide tijdens het najaar en in het voorjaar. Sterfte treedt meestal op binnen de drie dagen na het begin van de symptomen en minstens driekwart van de aangetaste dieren sterven aan deze aandoening.

Dit jaar lijkt de uitbraak erger te zijn dan in de vorige jaren: Waar de gevallen vroeger vooral in Wallonië aangetroffen werden, worden nu ook meerdere gevallen gemeld in Vlaanderen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de oorzaak van deze aandoening een vergiftiging is door een stof (hypoglycine A) die aanwezig is in de zaden van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) of de vederesdoorn (Acer negundo). Indien dergelijke bomen in of rond de weide staan of indien er zaden van deze bomen in de weide liggen, is het ten sterkste aangewezen om preventieve maatregelen te nemen.

Gewone esdoorn                                    Vederesdoorn


De beste maatregel is de paarden op te stallen of te verplaatsen naar een andere en esdoorn-vrije weide. Indien dit onmogelijk is, moeten de paarden bijgevoederd worden, bijvoorbeeld via een hooiruif, om te verhinderen dat ze de zaden opnemen bij het grazen. Nauwlettende observatie van paarden op de weide blijft in deze periode van het jaar aangewezen: in geval van twijfel wordt best de dierenarts gecontacteerd. Vooral bij paarden die veel neerliggen, moeilijk rechtkomen en zeker wanneer rode urine opgemerkt worden, moet onmiddellijk ingegrepen worden.

De vorige uitbraken stopten meestal na de eerste vorst. Momenteel lijken de temperaturen nog een tijd hoog te blijven en blijft het risico op atypische myopathie bijgevolg aanwezig.

Help ons mee!

Help ons mee!

Zou je ook graag eens een artikeltje schrijven voor Paardentips Magazine? Dat kan. Graag zelfs! 
Informatief, een eigen ervaring of gebeurtenis, een verhaal, een tip, lang, kort, ……. het maakt niet uit. Of heb je een paardenvraag waar je graag antwoord op wil? Mail het ons via deze link en wie weet staat het binnenkort in Paardentips Magazine!

Boekentip: De kracht van dressuur

Zo maak je je paard sterk, lenig, ontspannen, gezond en fijn aan de hulpen!

Welke paardensportdiscipline je ook beoefent, we houden ons allemaal op een of andere manier wel bezig met dressuur. 

Dressuur is geen doel op zich, maar een middel om je paard sterk, lening, ontspannen, gezond en fijn aan de hulpen te maken. Maar hoe doe je dat dan?

Dit boek leert je o.a.:
– hoe het lichaam van je paard beweegt,
– het verschil zien tussen een holle bovenlijn en een bolle bovenlijn en wat dat betekent voor de bewegingen van je paard, 
– hoe je paard in evenwicht komt,
– wat verzameling en oprichting is,
– hoe de basishouding van je paard hoort te zijn,
– welke oefeningen je kunt doen om je paard buigzaam te maken,
– met welke oefeningen je de achterhand van je paard kunt versterken,
– hoe je je paard kunt rechtrichten en verzamelen.

Wat ik zelf ontzettend waardevol vind aan dit boek is dat er een heleboel oefeningen besproken worden, telkens volgens dezelfde structuur:
– definitie: hierin wordt de omschrijving van de oefening gegeven,
– uitvoering: hierin wordt beschreven hoe de oefening uitgevoerd moet worden, dus wat de ruiter doet en hoe het paard hier op reageert,
– barometer: hierin wordt uitgelegd hoe je aan de kwaliteit van de oefening kunt aflezen hoe ver je paard is in zijn ontwikkeling, 
– effect op het paardenlichaam: hierin wordt uitgelegd welk effect de oefening heeft op de spieren, verschillende lichaamsdelen en beweging van je paard,
– voorkomende problemen: hierin worden mogelijke problemen met de oefening besproken en hoe deze problemen opgelost kunnen worden.

De oefeningen die op deze manier behandeld worden, zijn: nageeflijkheid, voltes, wendingen, slangenvoltes, rechte lijnen, tempowisselingen, overgangen, achterwaarts, de schommel, wending en keertwending om de voorhand, wijken voor de kuit, schoudervoor, schouderbinnenwaarts, wending en keertwending om de achterhand (stappirouette), travers, appuyeren, pirouettes, eenvoudige galopwissel, vliegende galopwissel, piaffe, passage, Spaanse pas en levade.

Dit boek is een boek om altijd bij de hand te hebben. Het is een boek om telkens weer in te bladeren en dingen op te zoeken. 

Over het boek
Auteur: Lisanne Thomas
Jaar van uitgave: september 2013
Aantal bladzijden: 120
Kaft: harde kaft
Illustraties: ruim 150 foto’s
Prijs:€19,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Inhoud
De functie van rijkunstig gymnastiseren

Biomechanica: de beweging van het paardenlichaam begrijpen

De holle bovenlijn
De bolle bovenlijn
Van horizontaal evenwicht naar verzameling en oprichting
De absolute oprichting 

Oefeningen uitgelicht


De basishouding: impuls, takt, ontspanning, ruggebruik en aanleuning

Nageeflijkheid 
Voorwaarts-neerwaarts
Boeghoogte
Voorwaarts-opwaarts
Oprichting

Oefeningen voor buigzaamheid, stelling en buiging, rechtrichten en horizontale balans

Voltes
Wendingen
Slangenvoltes
Rechte lijnen

Oefeningen voor versterking van de achterhand
Tempowisselingen
Overgangen
Achterwaarts
De schommel
Wending en keertwending om de voorhand

Oefeningen voor rechtrichten, verzameling en fijne aanleuning
Wijken voor de kuit 
Schoudervoor
Schouderbinnenwaarts
Wending en keertwending om de achterhand (stappirouette)
Travers
Appuyeren

Oefeningen voor versterking, gedragenheid en verzameling
Pirouettes
Eenvoudige galopwissel
Vliegende galopwissel
Piaffe
Passage
Spaanse pas
Levade

Over het bestellen
Je bestelling wordt verwerkt door Bol.  com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland. Zolang het boek op voorraad is, heb je het bij bestelling op werkdagen binnen 1-2 dagen in huis. Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag. Daarmee kunnen wij Paardentips Magazine gratis blijven aanbieden aan alle lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen

Laat je paard lekker knagen

Paarden knagen graag aan de bast van bomen. Als je bomen in je wei hebt staan, kan je die dan ook maar het best beschermen tegen dit geknaag. Leg in plaats daarvan regelmatig wat verse takken in de wei. Takken van fruitbomen zijn meestal favoriet, maar berken- en hazelnoottakken lusten ze ook. Het knagen is goed voor de tanden en kiezen en je paard krijgt de nodige vitamines en mineralen binnen. Bovendien is het een prima manier om je paard bezig te houden.

Wist je dat? Daarom zijn veel paarden bang om in het water te stappen

Paarden hebben geen goed dieptezicht bij dingen die zich vlak voor hen bevinden. Dit komt omdat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd staan. Hierdoor kunnen paarden zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Als je met je paard door het water gaat, vraag je je paard eigenlijk om jou blindelings te vertrouwen. Het paard heeft namelijk geen idee hoe diep het water is. Het krijgt vertrouwen door goede ervaringen in het water en door een sterke band met zijn ruiter. Als je paard bang is om water in te gaan, moet je dit stap voor stap opbouwen. Het helpt vaak ook om een ander paard voorop te laten gaan. 

Tips:

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3
Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 4
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 5

 

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat? Je kan er vandaag nog aan beginnen! Klik hier om meer te lezen