Hoi [%name%]

‘Jij blijft zitten!’ hoor ik een man naast me zeggen.
‘Het is zo moeilijk!’ zegt de vrouw.
Het dochtertje rijdt mee in de ponylessen en na een bokje van de pony is ze ervan af gevallen. Het meisje lacht ermee en kruipt meteen weer op de pony. Haar vader drukt mama in de stoel. Hij kijkt haar aan en stelt haar gerust. ‘We moeten dit leren, schat. Ik heb het er ook moeilijk mee!’
Een verhaal dat voor veel ouders onders ons wel herkenbaar zal zijn. 

Bij ons in de straat is een huis verkocht. Een jonge vrouw woonde blijkbaar nog maar net drie maanden in haar pas afgewerkte woning, toen ze van haar paard viel en daardoor in een rolstoel terecht kwam. Haar ouders vonden het een vreselijke beslissing. Ook zei hebben ooit aan de rijbbaan gestaan met bonzend hart.

Nou Rudi, moet je dat laatste nou schrijven? Paardrijden moet leuk en ontspannen zijn. Ja, dat klopt. Maar je moet niet de gevaren ontkennen, paardrijden blijft een risico.

Ik vroeg eens aan iemand die op wereldniveau paardensport beoefent of zij nog wel eens van het paard viel. Ze zei dat dat nog steeds wel eens gebeurde. ‘Het blijven dieren, hè!’ zei ze.

Als je kind gaat ponyrijden mag je best kritisch zijn. Lesgevers moeten weten waar ze mee bezig zijn. Een stel gevorderde tieneramazones de beginners laten begeleiden kan leuk zijn. Maar als papa heb ik dan zoiets van, nee! Rijlessen moet je serieus nemen. Risisco’s zijn er en blijven er, maar die moet je zoveel mogelijk beperken. 

In de meeste gevallen ligt het niet aan de pony dat het mis gaat, maar zijn het ondoordachte zaken zoals een losse singel, teveel kinderen in een les, laten springen als ze nog maar amper kunnen draven, … je kan er zelf wel een paar bedenken.

Nee, ik begrijp het als ouder wel dat je af en toe op het puntje van je stoel zit als je dochter of zoon tijdens de les vrolijk voorbij komt gegaloppeerd op een wat te grote pony. 

Hoe waren we vroeger zelf? Ouders overdreven altijd en waren te bezorgd. Hoe gekker de pony, hoe leuker we het vonden.

Zou de wijsheid dan toch met de jaren komen?

Veel leesplezier bij het lezen van het nieuwste nummer van Paardentips Magazine!

Groetjes!
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine 


Uitspraak:
De ervaring doet onze wijsheid toenemen, maar niet onze dwaasheden afnemen.

 

Horse Event 2013 – Gratis kaartjes!

Wil jij leren over paarden? De mooiste demonstraties ervaren? Weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van verzorging, training en sport? Praten met deskundigen over voeding, innovaties en nieuwe methodes? Wil jij de bekendste paardenmensen van Europa ontmoeten? Kom dan op 13, 14 en 15 september naar Horse Event 2013, het grootste paardenevenement van Nederland op de terreinen van het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne. Leg je oor te luister bij ruim 125 demonstraties per dag, met toppers uit alle disciplines.

Wij hebben een paar vrijkaartjes kunnen regelen voor lezers van het Paardentips Magazine!

Wil jij kans maken op een gratis kaartje! 
Dan spreken we even je creativiteit aan…
Via deze link kan je gratis en op een eenvoudige manier een website aanmaken.

Niet vergeten! Stuur ons de link door van je website via deze link  

Wij zoeken de leukste en orgineelste site eruit en nemen contact met je op om af te spreken hoe we je het kaartje bezorgen.

Veel succes en plezier!

Wie weet tot Horse Event! 

Typ-hier-de-titel

Goedkoop paardenboeken scoren?

Afgelopen weken hebben we onze boekenkast opgeruimd. Bij boekenkast moet je dan niet denken aan een Billy-rekje van Ikea, maar een metersbrede wandkast van onder tot boven vol boeken. We bleken heel wat dubbele boeken te hebben en nog wat voorraad uit de periode dat we zelf nog de boeken verstuurden. Voor al deze boeken hebben we een tweedehands ‘winkeltje’ gemaakt op Bol. De boeken zijn nog als nieuw, maar kosten een stuk minder. Dit is dus hét moment om je bibliotheek wat verder uit te breiden. Om te kijken welke boeken nog te koop zijn, klik je hier.

Boekentip: 101 Horsemanship oefeningen

Weet jij waarom het zo belangrijk is om ook vanaf de grond met je paard te werken?

Voor velen van ons blijft het grondwerk met het paard beperkt tot het minimale en zien we onszelf het liefst zo vlug mogelijk op de rug van het paard of op de bok van de koets zitten. Maar wist je dat je de volgende voordelen gaat ervaren als je vanaf de grond met je paard werkt?

  • Grondwerk helpt je de omgang met je paard te verbeteren.
  • Je leert om je paard aan te voelen en om goed naar je paard te kijken.
  • Je zult de lichaamstaal van je paard veel beter kunnen herkennen door vanaf de grond naar je paard te kijken.
  • Door de reactie van het paard leer je je eigen lichaamstaal op een juiste manier op je paard af te stemmen.
  • Goed grondwerk helpt je de grenzen te verkennen en te stellen.
  • Je leert hoe je vanaf de grond je paard aanleert zijn bewegingen op die van jou af te stemmen.
  • Met goed grondwerk help je je paard zich bewuster te worden van zijn eigen lichaam.
  • Grondwerk laat je zien hoe gevoelig je paard is voor je hulpen. Je leert hierdoor hoe licht een rijhulp kan zijn.
  • Grondwerk helpt je in te zien hoe je sneller vooruit gaat en om consequent te trainen.
  • Je kan al nuttig bezig zijn met je jonge paard zonder deze te overbelasten.

En naast dit alles is grondwerk gewoon leuk om te doen!

Zijn de resultaten van goed grondwerk dan echt zo verbluffend? Ja hoor! De Spaanse rijschool in Wenen, het Cadre Noir in Saumur en Circus Knie zijn de bekendste voorbeelden waaruit blijkt dat het werken met je paard vanaf de grond tot verbluffende resultaten kan leiden. Hier worden courbettes en levades (oefeningen boven de grond uit de klassieke rijkunst) getoond alsof het heel normaal is.

Nu kun je van je paard genieten (en zelfs een beetje trots zijn) door er naast te staan! Maak daarbij gebruik van hulpmiddelen die je paard meteen begrijpt en ga op een natuurlijke manier om met je paard.

Lezers over dit boek: 

Superboek!
Met dit boek ga je gelijk aan de slag en je merkt dat het werkt! Wat vooral zo goed is, is dat je nergens ‘in de steek gelaten wordt’ – er zijn oplossingen voor als iets niet lukt, waar je naar terug kunt gaan om de basis te bevestigen EN als het goed gaat – hoe je verder kunt.

Mijn 2 paarden – met 2 heel verschillende karakters – reageren goed!
Enig minpuntje misschien = die hardcover maakt het boek erg zwaar, en ik sleep het altijd mee naar stal.
Het boek moedigt echt aan om van alles uit te proberen en – voor mij het belangrijkste – een vriendelijke, betrouwbare en waardevolle band met je paard op te bouwen/te houden!
C.P. 

Mooi/duidelijk boek
Erg mooi en duidelijk boek. Zowel voor de beginnende ruiter als voor de gevorderde ruiter is dit boek van toepassing. Duidelijke uitleg bij de oefeningen. Een aanrader voor de mensen die horsemanship oefeningen willen doen met hun paard!!
J.K. 

Hét boek wat iedere (beginnende) horse(wo)man moet hebben!
Een meer praktisch dan theoretisch boek en dat is nu net het mooie. Alle basisoefeningen van het horsemanship komen aan bod. Ze worden stap voor stap en heel duidelijk uitgelegd. Ook de problemen waar je bij die oefening tegenaan kunt lopen, worden aangehaald en wordt er een oplossing gegeven. Een ontzettend praktisch boek en ik kan het dan ook iedereen aanraden!
Christine 

Over het boek:
Auteur Rio Barret
Illustrator M. Raynor, D. Breeze
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
Vertaald Oorspronkelijk Engels
Oorspronkelijke titel 101 Horsemanship Exercises
Afmetingen20x286x225 mm 

Prijs: € 24,99 GRATIS Verzending  
Klik hier om het boek in huis te halen

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door Bol. com We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in Nederland en België. Zolang dit boek op voorraad is: op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan alle lezers.

In de meeste gevallen: vóór 20:30 uur besteld, morgen in huis!

 

Klik hier om het boek in huis te halen

Gevaarlijke tijgermug

In 2009 stond het al in de kranten … Franse autoriteiten waren de strijd aangegaan met de Aziatische tijgermug. Helikopters sproeiden insecticide over zes miljard larven in verschillende broedplaatsen, zo hoopten ze de mug die mogelijke drager  is van verschilllende tropische virussen uit te roeien.

In België werd de mug voor de laatste keer gespot in 2001. 

De tijgermug staat bekend als een agressieve bijter, ze zijn letterlijk op bloed uit, hun beten zijn heel pijnlijk en daarnaast kunnen ze tot wel 22 tropische ziekten met zich meedragen. Een beetje water is voldoende als broedplaats.

Zo gebeurde het dat via de handel van tweedehands autobanden (met water), deze beestjes een gratis lift kregen tot in Europa en nu vanwege de warmere temperaturen steeds meer de mogelijkheid zien om zich uit te breiden. Zo vind je al tijgermuggen in Griekenland, Spanje en Italië maar ondertussen ook in België en Nederland!

Waarom staat dit nu in Paardentips Magazine? De mug brengt ook ziektes over op onder andere paarden. Een van de virussen die ze kunnen overbrengen is het West Nijl Virus. Waar bijvoorbeeld in Amerika heel veel om te doen is, omdat er verschillende paarden door zijn overleden.

Ik vond een interessante site voor je waar je meer kan lezen over deze mug. Klik op deze link om ze te bezoeken. 

Horzeleitjes

Heeft jouw paard of pony kleine, crèmekleurige puntjes op zijn benen of buik? Krijg je die puntjes er niet zomaar af? Waarschijnlijk zijn dit horzeleitjes. Horzels leggen hun eitjes op de benen of buik van een paard. Doordat een paard zich vervolgens met zijn tanden krabt, komen er eitjes in de mond van het paard. Daar nestelen de eitjes zich in de wangen en het tandvlees. Na een tijdje laten ze los en worden ze doorgeslikt door het paard. Dan zetten ze zich vast als larven in de maagwand. Hier overwinteren de larven. In de lente komen ze met de mest naar buiten, ontwikkelen ze zich tot horzel en zo begint het hele proces opnieuw. Om te voorkomen dat jouw paard of pony horzeleitjes inslikt, kan je ze maar het beste verwijderen. Dit doe je met een schuursteentje of horzelmesje (verkrijgbaar in de ruitersportzaak). Als je dit niet bij de hand hebt, kan je ook lauw water met azijn gebruiken. Verder is het verstandig om je paard voor de winter te ontwormen met een middel dat ook horzellarven bestrijdt. 

Tips:

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3
Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 4
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)