Hoi [%name%],

Het is alweer even geleden dat we nog over Yurre geschreven hebben. Voor degenen die hem nog niet kennen: Yurre is onze Friese ruin van 6 jaar. In de winter was het net een reuze Shetlandpony met zijn dikke wintervacht. Het is een beetje het verhaal van de rups en de vlinder. In de winter zit Yurre dik ingepakt en elke lente komt er weer een prachtig paard tevoorschijn. Hieronder nog half in zijn wintervacht met onze dochter Lise.

 

Yurre wordt opgeleid volgens de academische rijkunst. Dat betekent dat hij eerst een heleboel leert aan de hand. Zo loopt hij ondertussen een nette schouder voor en schouder binnenwaarts. Ook de travers krijgt hij langzaam maar zeker onder de knie.

Op dit moment wordt hij langzaam voorbereid op het rijden. Zo trainen we altijd met een longeerschoftje, barebackpad of zadel. Op deze manier went hij al aan iets op zijn rug. Verder zijn we bezig met het netjes stil staan naast het opstapblok. We steken daar best veel tijd in, maar dat is alle moeite meer dan waard als je straks een paard hebt dat netjes stil staat als je op wilt stappen. 

En zo werken we toe naar het moment dat we er voor het eerst op zullen stappen. Spannend!


Groetjes Rudi en Nanny


Hij overweegt zijn woorden als een paard zijn scheten.
(Oud spreekwoord: Hij kletst er maar op los.) 

Het humeur van je paard

Paarden hebben, net als wij, hun buien. De ene dag hebben ze een prima humeur, de andere dag is het minder. Er zijn verschillende dingen die invloed hebben op het humeur van het paard. Allereerst het weer. Sommige paarden kunnen niet goed tegen de hitte of juist tegen de regen en/of wind. Ook de hormonen beïnvloeden het humeur van het paard. We zien dat uiteraard op de momenten dat merries hengstig zijn, maar ook ruinen kunnen last hebben van hun hormonen. Vooral in het voortplantingsseizoen (lente en zomer) kan dit merkbaar zijn.

Sommige mensen vinden dat een paard zich maar moet gedragen en werken, hoe het zich ook voelt. Zelf probeer ik toch rekening te houden met het humeur van Yurre. Zo weet ik dat Yurre niet van hitte houdt, dus met heet weer train ik zoveel mogelijk ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Als hij in een frisse bui is, begin ik de training met longeerwerk en ga ik daarna over naar oefeningen aan de hand waarbij meer concentratie nodig is. Als hij in een rustige bui is, kan dat ook andersom. Op sommige dagen lukt het allemaal niet zo goed. Dan doe ik wat oefeningen die wel lukken en sluit de training af met een positief gevoel. Op deze manier houd ik de trainingen positief, met respect voor mijn paard. Dat is voor ons allebei fijner. 

Trouwens, als ik mijn dag niet heb, pas ik de training daar ook op aan. Er zijn bijvoorbeeld van die momenten dat ik niet zoveel geduld heb dan anders. Als ik dan moeilijke oefeningen zou gaan doen en die lukken niet meteen, reageer ik mijn ongeduld af op mijn paard. Dat wil ik niet, dus kies ik op zo’n dag voor oefeningen die gekend zijn. Geen stress voor mij en voor Yurre.

Typ-hier-de-titel

SUPERTIP: Veulentipboek

Heb jij sinds kort een veulen of wacht je vol spanning op de geboorte? Proficiat! Ik kan me voorstellen dat je er met plezier naar uitkijkt om tijd door te brengen met dit mooie dier. Tijd die heel belangrijk is en die je goed moet besteden. Het kan het verdere leven van je veulen namelijk flink beïnvloeden! Hoe pak je dit goed aan?

Klik hier voor meer informatie over het Veulentipboek

Bonus:
KOOP DIT EBOOK NU EN ONTVANG DE GESCHENKTHRILLER GRATIS!

Oefenboek Hippotherapie

Er zijn vele vormen van therapie met paarden, ook wel equitherapie genoemd. Veel van deze therapievormen zijn psychotherapeutisch van aard: zij richten zich op het psychisch/mentaal waarbaar maken van de ruiter. Bij hippotherapie ligt de nadruk vooral op de fysieke kant: het versterkt het bewegingsapparaat, het verbetert het evenwichtsgevoel en kan zelf spastische klachten verlichten. Het is in weze fysiotherapie te paard.

Kinderen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening leren via hippotherapie spelenderwijs de regels van het sociale verkeer, terwijl de lichamelijke activiteit hun lichaam sterker maakt. Het paardrijden zelf verbetert de lichaamshouding, wat weer een gunstig effect heeft op de ademhaling, het evenwichtsgevoel en het algehele welbevinden.

Oefenboek Hippotherapie is een praktisch instrument voor deze therapievorm bij kinderen. De basisoefeningen in het boek dienen als fundament voor een specifiek op de persoon toegesneden programma, waarin ook eigen oefeningen opgenomen kunnen worden. Het boek is zeer gebruiksvriendelijk, waardoor het niet alleen geschikt is voor professionals, maar ook voor begeleiders en ouders van kinderen met een beperking.

Al ligt de nadruk bij hippotherapie op fysieke therapie, dat neemt niet weg dat de omgang met paarden ook op het mentale vlak grote voordelen kent. Kinderen leren leiding geven. Door het werken met paarden leren zij op een natuurlijke en kalme wijze hoe zij zich moeten aanpassen aan het paard en zich inleven in diens aard. Daarnaast geeft het rijden zelf een gevoel van vrijheid.

Klik hier om het boek in huis te halen

Over de schrijvers
De auteurs Jill Jacob en Ivan Reynaert hebben beide een achtergrond in het onderwijs. Jacob werd gegrepen door het werken met paarden door haar vrijwilligerswerk met gehandicapte kinderen in Mongolië. Reynaert had een twintigjarige loopbaan als leerkracht lichamelijke opvoeding, toen hij besloot een kinderboerderij te beginnen. Daar viel hem op dat mensen met een beperking zich sterk aangetrokken voelen tot dieren. Beiden behaalden een master in EAT (Equine Assisted Therapy) aan de Arteveldehogeschool in Gent (B).

Over het boek
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 108 pagina’s
Soort: met illustraties
Kaft: paperback
Jaar van verschijnen:2013


Prijs:€14,95 (+ €1,99 verzendkosten) 

Klik hier om het boek in huis te halen

Over de inhoud 
Woord vooraf
– Inleiding
– Voor wie bestemd? 
– Doelgroepen
– Wat moet je weten? 
– De meest voorkomende tegenindicaties bij EAT

Het oefenboek
De opbouw van het oefenboek
– De verschillende onderdelen
– De uitwerking per werkvorm
– Basisoefeningen
– Spelvormen
– Spiegeling
– De verschillende pictogrammen

Observatie en gedrag van het paard
– Basisoefeningen
– Spelvormen
– Spiegeling

Verzorging van het paard
– Basisoefeningen
– Spelvormen
– Spiegeling

Verzorging van stal en leefruimte
– Basisoefeningen
– Spelvorm
– Spiegeling

Grondoefeningen
– Basisoefeningen
– Spelvormen: contact met het paard
– Spelvormen: oefeningen naast het paard waarbij het paard aan de longe loopt
– Spelvormen: oefeningen naast/op het paard waarbij het paard aan de longe loopt
– Spiegeling

Passieve oefenvorm: Tinkerbed of huifbed
– Basisoefeningen

Reactieve monozit
– Basisoefeningen: houding- en bewegingsoefeningen
– Basisoefeningen: oriëntatieoefeningen
– Basisoefeningen: stop- en stuuroefeningen
– Spelvormen: houding- en bewegingsoefeningen
– Spelvormen: oriëntatieoefeningen
– Spelvormen: stop- en stuuroefeningen
– Spelvormen: educatieve oefeningen

Reactieve duozit
– Basisoefeningen
– Spiegeling

Rijtherapie
– Basisoefeningen
– Spiegeling

Voltige
– Basisoefeningen

Theoretische onderbouwing
1. Orthopedagogisch paardrijden
Autistische stoornis
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
Oppositioneel Opstandig Gedrag (ODD)
Conduct Disorder (CD)
Leerstoornissen
Zwakzinnigheid
Meervoudige zware handicap
Bij al deze stoornissen:
– Wat houdt het in?
– Kenmerken
– Bijkomende aandoeningen
– Doelstellingen binnen EAT
– Aanpak binnen EAT
– Effecten van EAT 

2. Hippokinesitherapie
– Wat houdt het in?
– Bijkomende aandoeningen
– Doelstellingen binnen EAT
– Aanpak binnen EAT
– Effecten van EAT

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door Bol. com We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in Nederland en België. Zolang dit boek op voorraad is: op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis! 
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan alle lezers.

In de meeste gevallen: vóór 20:30 uur besteld, morgen in huis!

Klik hier om het boek in huis te halen
 

App met valalarm

In de ruitersport vinden jaarlijks ruim 9.200 ongelukken plaats. Equimovum ontwikkelde daarom SafeRider, een mobiele app met alarmfunctie. Een ruiter kan na een val tijdens bijvoorbeeld een buitenrit met een druk op de knop zijn exacte locatie doorgeven aan vrienden of familie. Wanneer een ruiter na een val niet meer bij bewustzijn is, registreert de app dit en geeft de ruiter een aantal waarschuwingssignalen. Indien er geen reactie volgt van de ruiter, verstuurt de app automatisch een alarmsignaal. Klik hier voor meer informatie. 

Bron: Horses

Penny in de bak

Onze dochters, Lise en Febe, kunnen bijna niet wachten tot het 29 juni is. Niet alleen omdat hun vakantie dan begint. Nee, op 29 juni is het ‘Penny in de bak’.

‘Penny in de bak’ is een superleuk evenement waar de mooiste paarden en pony’s optreden. Deze zomer gaat ‘Penny in de bak’ over paardentaal. Als je je pony leert begrijpen, kan je veel plezier beleven met elkaar. Ook kan je je pony veel makkelijker kunstjes leren. Er komen verschillende deskundigen die de taal van hun paarden ‘spreken’ en zij zullen jou uitleggen hoe ze dat doen en wat hun paarden allemaal kunnen.

Wie komen er allemaal?

Wendy Bleekemolen
Wendy heeft een kudde paarden bij zich, die ze in vrijheid allemaal tegelijk kan leiden. Elk paard is anders en heeft een eigen karakter, maar Wendy kent ieder paard door en door. Ze laat in een prachtige show zien wat ze haar paarden in vrijheid allemaal kan laten doen.

Thamar Gotthjalpsen & Shadow
Lise en Febe kunnen niet wachten om Shadow in het echt te zien. Shadow is het paard uit de bioscoopfilm Penny’s Shadow. Thamar spreekt ‘paardentaal’ en kan Shadow precies laten doen wat een regisseur vraagt. Bij ‘Penny in de bak’ vertelt Thamar hoe ze haar paarden dit allemaal leert.


Rakker en Oepsie
Ook uit de film ‘Penny’s Shadow’. De kleine Rakker en Oepsie zullen de show stelen. Thamar Gotthjalpsen zal verrassende dingen laten zien.

Nemo’s Bern
Een prachtige carrouselshow met Friese paarden. Zij worden niet voor niks ‘Zwarte parels’ genoemd met hun golvende manen en volle staart. Een echt Nederlands ras om van te genieten.

Manou Brands
Manou Brands is actief in de mensport en heeft maar liefst vier Welsh pony’s voor haar wagen staan. Deze vier pony’s stuurt ze met één paar leidsels door de moeilijkste obstakels en de kleinste bochtjes. Tijdens ‘Penny in de bak’ vertelt ze hoe ze haar pony’s traint.

Waar en wanneer?
Penny in de bak vindt plaats op zaterdag 29 juni in het KNHS Centrum in Ermelo van 14:00 uur tot 17:00 uur. Voor €19,50 per persoon kun je dit leuke evenement meemaken. Klik hier voor meer informatie en/of voor het bestellen van tickets. Wie weet zien we elkaar daar!

Tips:

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3
Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 4
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 5
Ook deze week weer extra kortingen en leuke aanbiedingen bij Bol .com klik hier om snel je slag te slaan