Hoi,

Ooh, wat zijn we blij met het heerlijke weertje van de afgelopen tijd. Een tijdje terug schreef ik het ook al in een van de voorwoordjes van Paardentips en kort daarna kregen we weer SNEEUW! Ik reken er nu toch echt op dat we nu eindelijk kunnen gaan genieten; eens lekker buiten eten en een terrasje doen. 

Ook voor de kinderen is het extra genieten natuurlijk. Heerlijk om eens op de pony te zitten zonder het koud te hebben.
‘Papa,’ zei mijn oudste dochter laatst, ‘jij schrijft wel vaak over ons in Paardentips magazine, hè?’ 

Ik: ‘Ja, vind je dat erg?’ 

Lise: ‘Nee, helemaal niet maar … zijn Febe en ik nu beroemd?’

Haha, leuk hè? We hebben ondertussen een paar duizend lezers, maar dit is maar een fractie van al de paardenliefhebbers in Belgie en Nederland. Ken jij  nog een paar paardenliefhebbers die Paardentips nog niet kennen? Laat ze het dan zeker even weten.

Alvast bedankt en wie weet worden onze meiden zo toch nog een keer herkend. Ze zouden het in ieder geval geweldig vinden. 

wij wensen jou alvast heel veel leesplezier bij het lezen van alweer een nieuw nummer van paardentips magazine!

Groetjes
Rudi, Nanny, Lise en Febe
Paardentips Magazine 

 

Mopje van onze dochtertjes: Wat is groen en zit op een paard? Een Spruiter!

P.s.: Lees je dit magazine online en zou jij ook graag regelmatig Paardentips Magazine in je mailbox ontvangen? Ga dan naar onze site (klik op de link) en geef je naam en email door. Je ontvangt binnen 10 minuten het laatste nummer via mail!

Lezersverhaal: Bikini time!

Hallo Rudi & Nanny,

Mijn dochtertje van 11 is even gemotiveerd als jullie 2 dochters als het op paarden aankomt.
Alles moet wijken voor de paarden én natuurlijk de manège waar ze rijdt..
Ze zou super verrast zijn als er eens een foto van haar langs kwam in het Paardentips Magazine, in bikini, op de paardjes! 

Maar dus, bij deze, .. een paardenfluisteraarstertje, .. met haar paardjes, .. geraakt door de prachtige diertjes.. En jullie weten het ook, het is een infectie waar je de rest van je leven plezier van hebt!


(By the way, mijn dochter is Demi, de middelste op het zwart witte paardje.)

In ieder geval, ik vind het super wat jullie doen en geniet bij ieder exemplaar!

Groetjes

Dominique !
X

Bedankt Dominique en Demi, veel plezier de komende tijd bij de paarden(tips), altijd weer leuk zulke mailtjes!

Groetjes Rudi en Nanny 

 

Leuke verhalen en foto’s van andere Paardentippers altijd welkom Sturen mag via deze link

Typ-hier-de-titel

Meer lezen over veulens?

Klik hier

Boekentip: Das Gymnasium des Pferdes

Das Gymnasium des Pferdes
Elke liefhebber van de dressuursport zal SMULLEN van dit boek

De rijken der aarde lieten hun paarden opleren, africhten en trainen…
…door de zoon van een predikant!

Ergens in Ampfrath bij Seehause (Magdeburg) werd op 22 augustus 1808 een jongetje geboren wiens leven tot op de dag van vandaag behoorlijk wat indruk op de dressuurliefhebber nalaat.

Gustav Steinbrecht was de zoon van een predikant. Hij was bescheiden en altijd vriendelijk en opgewekt. Het was zijn wens ooit dierenarts te worden. “Als dierenarts kun je alleen maar meer te weten komen over het paard als je er mee kunt rijden,”bedacht hij zich en besloot als 18-jarige jongen in dienst te gaan bij de rijschool van Seegers in Berlijn.

De broer van de eigenaar van de rijschool, Louis Seegers, die Steinbrecht onder zijn hoede nam, kwam er al vlug achter dat Gustav veel talent had. Louis overtuigde hem ervan om van zijn roeping om dierenarts te worden af te zien en te gaan voor een leven in de rijkunst. Steinbrecht bleef een hele tijd op de rijschool en werd later zelfstandig manegehouder. In 1838 trouwde hij met een nicht van Louis (dochter van de eigenaar).

Steinbrecht leerde veel paarden op en ook met de moeilijke karakters van sommigen had hij geen probleem. Zijn standpunt bij de opleiding van elk paard stond steevast:

de natuurlijke beweging van het paard vervolmaken en het paard zover krijgen dat het op commando deze bewegingen uitvoert.

Steinbrecht verkocht veel goede paarden en hield een plakboek bij waarin hij hun vorderingen en prestaties bijhield. Van 11 bijzondere paarden had hij zelfs wat haarlokjes bijgehouden. In 1859 nam hij een rijschool over en leidde hij paarden op die van over de hele wereld gekocht werden. Hij bleef les geven en gaf o.a. les aan de beroemde Elise Pezold.

In 1865 keerde hij terug naar Berlijn en gaf nog 20 jaar les als instructeur en africhter. Steinbrecht was één van de laatste stalmeesters die in staat was een paard op te leiden volgens de oude klassieke rijkunst. Zelfs op zijn 70-ste trainde hij nog paarden en bereed hij er zelf nog zes per dag.

Hij mopperde nooit op zijn leerlingen en wist op een heel diplomatieke manier iemand op een verkeerde handeling te wijzen tijdens het rijden.

Zonder zelf op het paard te zitten, wist hij precies hoe hij de ruiter het probleem aan moest duiden en gaf dan vervolgens aan hoe dit opgelost moest worden.

Door zijn rijke ervaring met paarden kon hij menig paard met gevoel rijden, dat was dan zelfs niet altijd op de manier waarop hij dit zijn leerlingen zou aanleren. “Leerlingen moeten alleen dingen doen waartoe ze daadwerkelijk in staat zijn,” was zijn uitleg dan.

Op 8 februari 1885 nam hij afscheid van zijn vrouw en stierf hij na een leven van toewijding aan de Rijschool. Steinbrecht heeft nooit het voltooide boek gezien dat hij aan Paul Plinzner vroeg te schrijven aan de hand van Steinbrechts persoonlijke aantekeningen. Maar bij het op schrift stellen heeft hij Paul met raad en daad bijgestaan waardoor wij nu een prachtig standaardwerk hebben voor de klassieke rijschool: ‘Das Gymnasium des Pferdes’.

Waarom zou je dit bijzondere boek aanschaffen?

Of je nou paard rijdt voor je plezier, je ontspanning of om aan wedstrijden mee te doen, iedereen wil graag steeds beter kunnen rijden.Toch? Er zijn wedstrijden en kampioenschappen voor de plaatselijke manege, maar ook voor stad-en-dorp, regio en zelfs landelijk. En dan heb je ook nog eens allerlei leeftijdscategorieën.

Er is altijd wel een niveau dat bij je past. Maar als je beter wilt worden, dan zul je toch echt les moeten nemen. En dat is niet goedkoop!

Dit bijzondere boek van Gustav, de zoon van de predikant waar de rijken der aarde hun paarden lieten trainen en waar de kampioenen in de dressuur werden opgeleid, kon je wel eens een hoop geld gaan besparen!

Als jij of je zoon of dochter les willen gaan nemen dan is dit boek de perfecte voorbereiding. Je leert al zó veel dat je bij de lessen een vliegende start maakt en dus met veel minder lessen hetzelfde doel bereikt. Dat geldt ook als je nu al lessen neemt. Je zult na het lezen van het boek veel sneller erdoorheen gaan en dus minder lessen nodig hebben.

Bovendien worden de lessen veel leuker. Voor jou EN voor je paard!

Das Gymnasium des Pferdes is een oud boek (1884) maar zeker geen droge theorie die niet te begrijpen is. Een goed te volgen boek met af en toe een humoristisch tintje. Het is ook pas in 2003 uitgebracht in het Nederlands, dus het taalgebruik is echt van deze tijd.

“Het is niet mijn bedoeling algemeen bekende regels te herhalen,” schreef hij zelf. Toch zul je verbaasd zijn over de duidelijke en complete manier van het omschrijven van de technieken. Het is zelfs zo dat de inhoud van het boek grotendeels overeenkomt met het FEI-reglement van onze tijd.

Als je dit boek leest en doet wat er staat dan steel je voortaan de show! Kijk maar eens wat deze mensen er van zeggen:

‘Das Gymnasium des Pferdes was en is voor mij, en ik weet zeker voor elke liefhebber van de dressuursport, SMULLEN

(Eddy de Wolff van Westerrode, instructeur en internationaal Grand Prix jury)

“In de principes van Steinbrecht ligt een kern van waarheid die net zo lang geldig zal blijven als de mens het paard gebruikt om op te rijden.”

(Paul Plinzner – de schrijver)

“Een goede zit is het begin van een volkomen harmonie. Ik moest zelf lachen toen ik las dat veel jongeren een afkeer krijgen van de manege omdat ze liever gaan crossen of jagen met het paard (dat was toen dus ook al) dan dat ze worden aangepakt om hun zit goed te krijgen. Dit is volgens Steinbrecht toch de enige manier om iets in de dressuur te bereiken.”

(Rudi van den Dijck – Paardentips Magazine)

  • Wil jij ook graag leukere trainingen?
  • Wil jij ook graag groeien en beter leren rijden op een leuke manier?
  • Wil jij ook graag geld besparen op je lessen?

Haal dan zeker dit boek in huis…

Prijs € 39,99 Gratis verzending

 

Klik hier om het boek in huis te halen
Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis (zolang op voorraad)

Over het boek
Titel: Das Gymnasium des Pferdes
Schrijver: Gustav Steinbrecht
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 232
Kaft: harde kaft
Illustraties: duidelijke tekeningen

Dit boek is een tijd uitverkocht geweest,  maar is door de blijvende vraag opnieuw uitgebracht!

Inhoudsopgave:

Over de middelen die de dressuurruiter tot zijn beschikking heeft
Over de zit
Over de hulpen:
– De voorwaarts drijvende hulpen
– De ophoudende hulpen
– De ondersteunende hulpen

Doel van de dressuur
Algemene opmerkingen over het doel van de dressuur
Over evenwicht en de afwijking ervan

De systematische dressuur van het jonge paard
Het longeren
Over het inrijden van het jonge paard of de ontwikkeling van de stuwkracht in de natuurlijke richting van het dier
Algemene beschouwing over het verwerven van een kunstmatige richting
Over de buigingen van het paard:
– Over de buiging van de hals
– Over de buiging van de nek
– Over de buiging in de ribben
– Over de buiging van de rug
– Over de buiging van het achterbeen
Over het rijden van gebogen lijnen op een hoefslag
Over de oefeningen op de twee hoefslagen
Over het schouderbinnenwaarts op plié
Over de travers
Over de contra-oefeningen
Over de piaffe en de passage
Over de schoolsprongen

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek op voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

In de meeste gevallen voor 20:30 uur besteld, morgen in huis

Klik hier om het boek in huis te halen

Tip: Laats niks in de weide liggen

Hallo Rudi en Nanny,

Op facebook trof ik deze foto aan!

Het paard stapte in een ijzer dat nog los op het weiland lag! Laat het een les zijn en als je een ijzer mist zoek er dan grondig naar, ook in de wei!


Gr. Caroline

 

Brr, deze foto ziet er eng uit. We hebben ook even getwijfeld of we het zouden plaatsen. Maar hopelijk helpt deze indruk paardenliefhebbers er bij stil te staan dat een ongelukje in een klein hoekje ligt.  Echt zielig! we hopen dat dit paard ondertussen weer genezen is en geen last heeft overgehouden van deze verwonding!

Lezersvraag: Arabier van 16

Hallo Rudi en Nanny,

Ik heb mijn eerste paard gekocht, een Arabier van 16 jaar. Ze heeft 3 jaar stil gestaan in een wei. Nu is ze naar een manege verhuisd. Ze staat heel scherp en heeft nog veel schrik en stress.

De laatste tijd maakt ze het me vaak moeilijk en durft ze ook te steigeren. Mijn Arabiertje is een merrie. Ik heb haar nu reeds 2 weken bij mij ..

Kunnen jullie mij tips geven en me hiermee helpen om het juist aan te pakken?

Groetjes Alessia


Arabieren zijn gevoelige dieren. Ze heeft 3 jaar lang op een weide gestaan en niks gedaan, waarschijnlijk was het daar ook een stuk rustiger dan op de manege. Hier kan het, door alle kinderen en vaak omdat het groter is, vaak drukker zijn. Bovendien zal ze nu niet meer 24/7 buiten staan. Dit is ze niet gewend. Je zal haar rustig de tijd moeten geven om te wennen aan haar omgeving. Als ik het zo lees in jouw omschrijving is ze ook haar respect voor jou aan het verliezen als ze het niet al kwijt is. Begin rustig met wat grondwerk, hier is veel over te vinden op internet en ook zijn er veel boeken die je handvaten kunnen geven, waar je mee moet beginnen, waar je op moet letten etc. Verwacht niet gelijk resultaat, maar geef haar ondertussen ook de tijd om te wennen aan haar nieuwe omgeving.

Hopelijk heeft ze wat aan mijn advies!

Vriendelijke groet,
Nicky N.


Hallo, ik heb zelf ongeveer hetzelfde probleem gehad. Ik had ook een 3/4 arabier die lang niks had gedaan. Vertrouwen winnen van je paard is erg belangrijk. Ga haar eerst lekker verzorgen zodat je haar leert kennen, ga ook eens met haar wandelen als die mogelijkheid er is.

Groetjes JolandaMisschien kan je beginnen met de seven games van Parelli. Zo kan je samen met haar een vertrouwensband opbouwen en leer je elkaar beter kennen en zullen jullie op elkaar kunnen inspelen. Dan zullen zulke momenten , die voor beiden negatieve invloed hebben, veel minder voorkomen!
Bij mij heeft dit al veel ‘problemen’ verholpen!
Veel succes alvast & ik hoop dat het werkt !
Groetjes Laura 


Hai Alessia,

Ik heb toevallig ook een Arabier van 16. Dit is mijn tweede Arabier, tevens geef ik verschillende soorten les.

O.a. les in jouw soort problemen. Mijn tip is, ga met haar loswerken in de roundpen op basis van lichaamstaal à la Monty Roberts. Ik hoop dat je hier iets van kent, anders zou ik iemand in je omgeving zoeken die je hierin kan begeleiden samen met je paard. Je zult zien dat je hiermee zeer goed leert communiceren met je paard.

Wat ze nu vertoont, dat steigeren is nl. de opperste manier van verzet.

Doet ze dat met opzadelen of rijden, laat dan eerst zeer zeker naar jouw zadel kijken of dit wel goed past. Het kan een teken zijn dat ze pijn heeft bij jouw opstijgen of rijden door het zadel.

Het loswerken zou ik sowieso gaan doen, dit is een verrijking naast je rijden en je leert hiermee hoe gevoelig je paard aan de hulpen is. Tevens laat je je paard in vrijheid kiezen voor jou als leider en dat is toch fantastisch of niet soms? Ook als een paard een traumatische ervaring achter de rug heeft, leert het hiermee opnieuw vertrouwen te krijgen in de mens, in dit geval jou als nieuw vrouwtje.

Kijk voor meer ideeën op mijn site

Succes

Groetjes,

Yvonne


Graag reageer ik op het verhaal van Alessia met haar Arabiertje van 16 jaar. Ik woon in Egypte en heb zelf een paardje met Arabisch bloed dat ook opeens heel schrikachtig en alert kan worden en vreselijk ervandoor kan gaan en bokken, terwijl ik ook op hoog niveau dressuurwedstrijden met hem kan rijden. Gehoorzamen kan hij dus wel, alleen is het soms of hij bezeten raakt.
Allereerst zijn Arabiertjes heel sterk en temperamentvol en dat zal niet afnemen naarmate ze ouder worden. Ook zijn ze erg gevoelig en veel intelligenter dan het doorsnee paard. Geduld en je paard leren kennen en begrijpen is essentieel. Alessia’s paardje moet waarschijnlijk enorm wennen aan haar nieuwe leven. Als een Arabiertje voelt dat je bang voor hem/haar bent, is het eind zoek en kun je beter een keer een rit overslaan als je voelt dat je het niet aan kunt. Verder ben ik er na veel problemen achtergekomen dat in het geval van mijn paard de hoeveelheid eten een enorme rol speelde. Hij heeft aan veel minder eten genoeg in vergelijking met de andere paarden van zijn formaat op stal. Als hij teveel eet, wordt hij onrustig, ongelukkig en gevaarlijk. Soms kan een kwart kilo voer per dag al het verschil uitmaken. In overleg met en op advies van zijn dierenarts hebben we zijn dagelijkse porties aangepast. De dagen dat ik hem niet berijd en hij alleen in de paddock speelt of gelongeerd wordt, krijgt hij minder voer. Ik train hem 4 keer per week, hij speelt 2 dagen in de paddock en wordt een keer per week gelongeerd. Hem op stal te laten staan zonder iets met hem te doen, is ook niet geweldig. Ik heb hem nu 6 jaar en ben er pas sinds ruim een half jaar achter wat de problemen veroorzaakte en nu gaat het uitstekend met hem. Zijn temperament heeft hij nog steeds en hij kan nog steeds schrikken of boos worden van dingen om hem heen die hem niet bevallen, maar zolang we zijn dieet in de gaten houden, wordt hij niet gevaarlijk, ben ik niet meer bang voor hem en is hij een gelukkig paard en ik een gelukkige amazone. Ik hoop dat Alessia hier iets aan heeft.

Stella W.


Héél veel grondwerk doen ! Ze eerst loswerken in een paddock zodat zij weet wie hier zowel de leidende merrie als de drijvende hengst is en dat ben jij. Eens dit aanvaard is, kun je verder werken. Je begint met zelf de richting te bepalen, je wijst waar ze naartoe moet en drijft (ondersteunt) met de andere hand. Het beste is om een leadrope van ong. 4,2 m te hebben zodat je altijd je arm kunt verlengen en ze op afstand houden. Je hoeft de leadrope niet altijd te gooien gewoon met je 2 armen voorwaarts zeggen terug naar je hoefslag.
Er zijn tal van goede boeken op de markt maar Paardentips Magazine kan je hierbij zeker op weg helpen. Veel succes !
Belinda


 Ik neem aan dat ze op die manege voornamelijk op stal staat, terwijl ze gewend is om dag en nacht buiten te staan. Alleen dat al is een grote overgang waar ze flink druk van kan worden. Zorg dat ze zo veel mogelijk naar buiten kan en al die energie kwijt kan. Kijk ook eens met een kritische blik naar wat ze te eten krijgt. Een goede kwaliteit hooi, 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht, is in principe genoeg energie voor een paard in middelmatig werk. Geef er een vitaminen- en mineralensupplement bij en je paardje heeft alles wat ze nodig heeft om gezond en op gewicht te blijven. Geef je hier nog veel energierijke andere dingen bij, zoals granen, muesli of biks, kan je paard ten eerste te dik worden, maar ten tweede al die energie kwijt moeten en dus druk worden.

Dan over het omgaan met haar. Elk paardje heeft natuurlijk een andere benadering nodig, maar daarvoor ga je gewoon veel tijd met haar moeten doorbrengen om haar te leren kennen. Aangezien ik haar niet kan zien, kan ik je daar ook niet mee helpen. Tot ze vertrouwen in jou en in haar nieuwe huis krijgt, probeer niet te veel moeilijke dingen van haar te vragen. Wees zelf heel rustig, maak rustige bewegingen, spreek haar toe met een zachte stem, straal uit dat alles oké is, dat ze veilig is, dat ze niet hoeft te vechten. Maak wandelingen over het terrein en laat haar elk hoekje bekijken tot ze kalmeert. Als je met haar aan het werk gaat, begin dan eerst helemaal los in een kleine ruimte, zoals een longeerring of paddock. Als ze hier steigert of uit haar dak gaat, zal ze jou in ieder geval niet verwonden. Hier geldt hetzelfde, rustige bewegingen, zachte stem. Jaag haar absoluut niet op. Loop de eerste keer met haar naar het midden, laat haar rondkijken, klik haar los en laat haar even rondlopen om de bak te verkennen. Na een paar minuten stuur je haar rustig, door jezelf breed te maken, je armen opzij of omhoog te steken of een beetje met een touw in haar richting te zwaaien, naar de hoefslag. Als zij zelf in stap weg gaat, laat haar dan ook stappen. Rent ze meteen weg, geef haar dan afstand en laat haar weer kalmeren. Probeer het dan gewoon weer opnieuw. Als ze een paar rondjes rustig gestapt heeft, vraag je haar te draven met dezelfde beweging. Als ze niet rustiger gaat dan draven, laat haar dan wel doordraven, maar pas op dat je haar nooit op gaat jagen. Geef haar elke keer de gelegenheid om langzamer te gaan lopen. Je wilt immers dat ze vertrouwen krijgt in jou, niet dat ze bang van je wordt. Het doel van op die manier loswerken is dat je paardje met jou bezig gaat zijn, en jij met haar, dat jullie een beetje met elkaar gaan communiceren. Haal elke keer als ze haar aandacht op een rustige manier op jou richt, zoals haar hoofd laag, rustiger gaan lopen, zich naar jou toe draaien, haar oren jouw kant op draaien, alle spanning eraf. Ontspan je lichaam, maak je klein en zet een stap achteruit. Als ze naar je toe wil komen, aai haar dan rustig voor een paar minuten, en stuur haar weer weg. Komt ze niet, geef haar dan een paar minuten rust, en begin opnieuw. Als ze eenmaal kalm kan draven, speel dan een beetje met het tempo. Doe je arm richting haar achterhand omhoog en zet een stap in haar richting om haar sneller te laten gaan, doe je arm richting haar hoofd omhoog en stap richting haar voorhand om haar langzamer te laten gaan. Probeer een beetje uit hoe groot je je beweging moet maken om een reactie te krijgen van haar. Die reactie mag heel klein zijn, reageert ze al, dan ontspan je weer helemaal. Doe dit niet meer dan 20 minuten voor de eerste keer, tenzij het echt zo lang duurt tot je haar aandacht krijgt, maar blijf in ieder geval niet uren daar bezig. Herhaal het liever de dag daarna nog een keer. Uiteindelijk zal ze niet meer zo bang zijn en weten dat ze met jou prima samen kan werken in plaats van tegen je te vechten, en kun je veilig ook andere dingen met haar gaan doen.

Als ze wel steigert, of ze nou los is of niet, trek nooit (!) aan het touw. Breng als eerste jezelf in veiligheid. Stap niet achteruit, stap opzij, om haar heen, zodat je aan haar zijkant bent. Als ze niet dicht genoeg bij je is om je te raken (bijvoorbeeld in de longeercirkel als je met haar bezig bent), blijf dan staan waar je staat en wacht tot ze neer komt. Word niet boos op haar als ze steigert, negeer het gewoon. Blijf zelf heel rustig, wacht tot ze weer op 4 benen staat en ga verder met waar je mee bezig was. Ze steigert niet omdat ze het moeilijk wil maken voor jou, maar omdat ze zelf niet goed weet hoe ze met haar situatie om moet gaan. Laat haar zelf uitzoeken hoe ze dat gaat doen, laat haar kalmeren, en ga gewoon weer verder alsof er niks gebeurt is. Als ze een keer niet steigert waar ze dat meestal wel doet, of als ze voor 5 minuten gewoon braaf is geweest, beloon haar dan meteen door stevig over haar hals te aaien, of waar ze het lekker vindt, en zachtjes tegen haar te praten.

Groetjes,
Anouk


Beste Alessia,

Allereerst gefeliciteerd met jouw nieuwe paardje!

Wel jammer dat er dan zo snel problemen komen, waardoor het vertrouwen misschien ook wat minder wordt. Ik weet niet hoe oud je bent en hoeveel ervaring je met paarden en juist met Arabieren hebt, dat zijn natuurlijk belangrijke gegevens in dit verhaal.

Wel weet ik dat de meeste paarden, en zeker Arabieren, heel eerlijk zijn. Als ze zich niet uit joligheid zo gedraagt, dan is er dus wat aan de hand. Heb je haar medisch laten keuren voor je haar kocht? Ik zou haar in ieder geval even goed na laten kijken, rug, gebit enz.

Verder kan het ook zijn dat ze in het verleden iets ergs meegemaakt heeft. Een trauma waardoor ze dit gedrag vertoont. In dat geval zou ik er een deskundige bijhalen die haar weer positief, natuurlijk gedrag kan leren.

In ieder geval zou ik zeggen; neem vooral de tijd om eerlijk en objectief naar je paard te kijken en te “luisteren”. Paarden vertonen dit gedrag nooit om gewoon “dwars” te zijn zoals mensen wel eens denken!

Als je de tijd neemt en eerlijk naar je paardje bent, worden jullie vast over een tijdje de grootste vriendinnen!

Groetjes, Dorinde


Zorg ervoor dat ze een leuke buurvrouw krijgt waar ze misschien ook mee in de buitenbak mag.
Zorgt voor wat rust en vertrouwen op stal.
Ga zo vaak mogelijk langs en poets haar en wandel over het terrein.
Laat haar wennen aan jou en de omgeving.
Zorg ervoor dat alleen haar geur aan je kleding zit en doe geen parfum op.
Paarden ruiken heel goed en het schept vertrouwen als ze je ruikt en je ruikt naar haar geur.
Probeer een vaste routine te krijgen in het poetsen en omgang.
Veel hooi geven en niet teveel kracht voer.
Vergeet niet dat ze nog conditie en spieren op moet bouwen voordat je kunt gaan rijden.
Drie jaar in de wei lopen is toch anders dan weer aan de slag gaan.
Begin met grondwerk en longeren..
Eventueel na laten kijken door dierenarts en osteopaat.
Verder gewoon genieten van je paard en neem er alle tijd voor, succes

Groetjes Sandra N.


We vroegen de lezers van Paardentips om Alessia te helpen met advies. Hierboven dus verschilldende reacties.
Bedankt iedereen voor de mailtjes. Sorry als net jouw reactie er deze keer niet bij staat. 

Een volgende lezersvraag waarbij we graag gebruik wilen maken van de kennis onder de lezers van Paardentips Magazien is de volgende…

Hallo Nanny en Rudi,

Al jaren lees ik jullie magazine, en heb er al veel tips uit kunnen gebruiken!

Nu heb ik zelf echter een probleem, waar ik zelfs op internet geen antwoord op kan vinden. Misschien weten jullie, of jullie lezers, raad?

Mijn Arabier van bijna 22 heeft sinds 1½ jaar hoefkatrol. Met 1x per jaar een injectie in zijn hoef is het onder controle te houden. Hij staat zo weinig mogelijk op stal, maar in de winter kan hij helaas niet langer dan een uur of 5 per dag naar buiten. Hij is ondanks zijn leeftijd nog heel levendig en werklustig. Ik rij hem licht, 3 en soms 4x per week, met zoveel mogelijk lange lijnen en zo weinig mogelijk voltes. Normaal zou ik hem graag 1x per week longeren. Ik vraag me alleen af wat dat voor een belasting bij hoefkatrol geeft. Ik weet dat bij normale peesblessures longeren heel zwaar is. Hoefkatrol heeft natuurlijk ook met een pees te maken, dus vandaar mijn terughoudendheid. Maar als ik hem longeren kan, hoeft hij mijn gewicht niet te dragen wat me weer prettig lijkt voor hem.

Dus mijn vraag; Kan longeren kwaad bij een paard met hoefkatrol?

Vriendelijke groet,

Dorinde R.

Denk jij Dorinde te kunnen helpen? Mail ons dan gerust even via deze link

P.s.: Nieuwe vragen ook welkom 

Tips:

Tip 1
Een eigen website over je paard of stal/club? Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3
Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 4
Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 5
Ook deze week weer extra kortingen en leuke aanbiedingen bij Bol .com klik hier om snel je slag te slaan