Hoi,

Onze kinderen gaan met veel plezier mee naar de stal, ze spelen er graag en regelmatig zijn er ook een paar meiden die ondertussen hun vriendinnetjes zijn geworden. Het leuke is dat ze dan op de hooizolder mogen van de eigenaar. Ze hebben er zelfs wat stoeltjes gezet en hebben er alle plezier. Nanny hoeft maar aanstalte te maken om ergens naar toe te gaan of ze krijgt steevast de vraag: ‘Ga je naar de stal mama?’

Leuk zo’n momenten. Ik denk dat ze er later met veel plezier aan terug zullen denken.  

Nu was ik laatst op de avondschool en kreeg een berichtje. Mijn jongste dochter was zielig en papa moest toch echt even wat foto’s bekijken. De arme stakker was bij het spelen op de hooibalen nogal ongelukkig gevallen en had haar oksel geschaafd en een hele dikke lip. Ooh, wat zijn ze dan toch zielig! Je zal het wel herkennen.

Natuurlijk kan ik er nu lacherig over doen, maar toen ik de foto’s zag schrok ik toch wel even. Zo’n dingen horen er nu eenmaal bij en kinderen kennen niet altijd hun grenzen. In dit geval leren ze het met vallen en opstaan.

Heb jij kinderen die ooit in de stal spelen? Zorg ervoor dat je dingen zoals gereedschappen veilig opbergt en dat je ze wijst op de mogelijke gevaren. Het is leuk op een hooizolder, maar er zijn meerdere gevallen bekend van kinderen die onder balen terecht kwamen. 

Gelukkig is het bij ons op stal allemaal super in orde. Febe kijkt al lang weer uit naar het volgende bezoekje, al zal ze voorlopig wel voorzichtiger zijn. Met de nadruk op voorlopig!

Veel leesplezier bij alweer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine 

 

Flauwe grapjes die soms toch leuk kunnen zijn .. Kip tegen het paard: “Are you tokkin’ to me?”

P.s.:
Lees je dit magazine online en zou jij ook graag regelmatig Paardentips Magazine in je mailbox ontvangen? Ga dan naar onze site (klik op de link) en geef je naam en email door. Je ontvangt binnen 10 minuten het laatste nummer via mail! 

Een goede trainingsopbouw

Eindelijk wordt het dan weer lente! Voorzichtig komen de knopjes in de bomen, de trekvogels komen terug en de paarden beginnen hun winterhaar te verliezen. Sommige ruiters hebben het geluk gehad dat ze een goede binnenpiste ter beschikking hadden in de winter, waardoor ze gewoon door hebben kunnen trainen. Andere ruiters hebben misschien een all-weather buitenpiste en een winter-proof gestel waardoor bij hen het rijden ook niet heeft stilgelegen. Maar, een ander deel van de ruiters heeft te kampen gehad met bevroren/ondergelopen pistes, of, nog een andere mogelijkheid, veel ruiters houden gewoonweg niet van kou en regen en zijn daarom in de winter minder gemotiveerd om te rijden/trainen. In de zomer hebben de meeste paarden daarnaast doorgaans meer vrije beweging in het weiland en is deze beweging in de winter vaak beperkt. Hoe dan ook, voor diegenen die een winterstop of pauze hebben ingelast in het rijden, is het goed om te weten hoe ze hun paard op verantwoorde wijze weer in conditie kunnen brengen, nu de lente weer in aantocht is. Of je nu buitenruiter bent, of meer in de piste traint, als je paard enkele weken of maanden minder gewerkt heeft, dan is het onverstandig om hem ineens weer volop aan het werk te zetten. Al na twee weken vindt namelijk spierafbraak plaats, waardoor de kracht van het paard afneemt. Ook is aan het eind van de winter het hooi minder rijk aan voedingsstoffen, waardoor spiermassa en algehele conditie eveneens beïnvloed worden. Het paard heeft dus een fysieke opbouwperiode nodig om kracht en uithoudingsvermogen te krijgen, maar ook om weer lekker soepel te worden.


Overtollige energie reguleren
Om te beginnen is het belangrijk je paard op verantwoorde wijze de benen te laten strekken, om overtollige energie kwijt te raken. Een fris paard kan zich natuurlijk niet goed concentreren op het serieuze werk, dus begin door je paard even lekker los te laten in een bak, paddock of weide, zodat hij lekker kan ravotten, liefst met andere paarden natuurlijk! Als je paard heel erg onvoorzichtig is met zichzelf of anderen, laat hem dan liever op een gecontroleerde manier zijn energie kwijtraken, bijvoorbeeld aan de longe of door hem los te werken in een paddock. Daarbij is het belangrijk dat jij als trainer steeds zeggenschap behoudt over richting en tempo van je paard, want daarmee staat of valt jullie werkverhouding. Laat je paard eventjes stappen voordat je hem tempo laat maken, want de banden, pezen en spieren moeten opwarmen en de gewrichtsvloeistof moet de tijd krijgen om goede smering te geven. Zonder warming-up is de kans op peesblessures, spierscheuringen of gewrichtsslijtage groot! Is de energie van je paard lastig in te tomen, zorg er dan voor dat je hem elke dag beweging geeft, zodat hij deze energie niet overmatig opkropt. Hou er ook rekening mee dat paarden bij koud weer over het algemeen frisser zijn en dat een fris paard heftiger en schrikachtiger is dan normaal. Zodra je hem de kans hebt gegeven zijn overtollige energie kwijt te raken, is het paard rustiger in zijn hoofd en kan het zich beter concentreren op wat je van hem vraagt.

Gymnastiseren
Na de opwarming, die je lekker speels en luchtig moet houden in het begin, kun je gaan werken aan het gymnastiseren. Longeren aan een goed afgestelde bijzetteugel in een lang en lage houding zorgt voor fysieke en mentale ontspanning en maakt het paardenlichaam los. De achterhand wordt tot dragen aangezet, de buikspieren gaan aan het werk en de bovenlijn wordt lang. Stelling en buiging kun je eveneens vragen aan de longe, waardoor de lange rugspieren aan de buitenzijde soepeler worden en het paard zijn binnenachterbeen sterker kan laten ondertreden, waardoor de voorhand ontlast wordt. Vraag voldoende impuls, maar laat je paard niet over zijn tempo lopen, want dan gaat het stuwen in plaats van dragen. Een levendige gang zorgt voor actievere buiging van de gewrichten en een beweging die door het hele lichaam voert. Een paard dat goed los-gegymnastiseerd wordt, zal na een tijdje een dusdanig ontspannen spiertonus krijgen dat zijn vel begint te deinen over zijn hele lijf, alsof het minder strak zit. Je ziet cadans en eenheid in het lichaam komen en zijn ogen worden zacht door de ontspannen inspanning. Door je paard middels grondwerk en longeren te versterken en los te maken, geef je hem een perfecte voorbereiding op het werk onder de ruiter, zowel recreatief als sportief! Kundig longeren draagt in sterke mate bij aan de gezondheid en de levensduur van je paard. Denk ook eens aan afwisseling door met dubbele lijnen te werken, zowel in longeer- als menpositie, of vrijheidsdressuur te doen. Let wel: bij al deze dingen is het belangrijk dat je precies weet waar je mee bezig bent, om ongelukken of blessures te voorkomen.
Begin met korte trainingsessies, waarbij je een kwartier tot 20 minuten tijd neemt voor de warming-up. Bouw langzaam op naar een half uur en daarna eventueel naar drie kwartier tot een uurtje. Al hebben de meeste paarden ruim voldoende aan drie kwartier training. Zorg ervoor dat je niet overvraagt en goed afbouwt, om spierpijn en stijfheid te voorkomen. Een cooling-down is minstens zo belangrijk als een warming-up!

Balkjes
Vrij springen is ook een hele goede manier om de rug los te maken, energie kwijt te raken en de coördinatie te verbeteren. Ook versterk je hiermee de achterhand. Begin ermee je paard over een balkje te leiden in stap, als dat goed gaat kun je hem longeren of loswerken over de balk, eerst in stap, dan in draf of galop. Heeft je paard daar moeite mee, gun hem dan de tijd om wegwijs te worden, want voor veel paarden is het lastig om de positie van hun benen ten opzichte van het obstakel te bepalen. Wil je te snel te veel, dan kun je je paard flink onzeker maken als hij struikelt of op de balk stapt. Gaat het eenmaal goed, dan kun je het aantal balken uitbreiden of het balkje iets hoger leggen. Kijk waar je paard plezier in heeft en help hem zichzelf te overtreffen door hem te stimuleren en te belonen!

Onder het zadel
Als je paard lekker los is en hij rust in zijn hoofd en zijn lichaam heeft, dan kun je beginnen met rijden. Neem steeds de tijd voor een goede warming-up en stel de hals van je paard nooit te hoog in! Juist door het verlengen van de hals vanuit de schoft, kan het paard lengte ontwikkelen in de bovenlijn, waardoor de rug zacht wordt en omhoog kan komen. Als je je paard te hoog instelt of te sterk laat afbuigen in de nek, dan blokkeren zijn lendenen, wat directe schade aan de rug tot gevolg heeft.

Zorg ervoor dat de onderhals van je paard ontspannen is en losjes heen en weer deint, de bovenhals moet een gelijkmatige curve vormen, zonder knik, waarbij het paard zich van schoft tot oor verlengt en achter zijn kaken moet een holte ontstaan. Als dit gebied er samengeknepen uitziet (met rimpeltjes) en zijn onderhalsspier opgezet is, dan weet je dat het paard in een ongezonde houding loopt. Door de schoft te openen krijgt het lichaam de vrijheid om zich lang te maken en kan de beweging losjes door de hele rug gevoerd worden.

Als de ontspanning en aanleuning in orde zijn, kun je gaan werken aan buigzaamheid en balans, die op hun beurt de souplesse weer vergroten en de aanleuning nog fijner maken, doordat het paard meer en meer een zelfhouding vindt, waarin het zichzelf draagt, met het gewicht goed verdeeld over de benen. Door je paard over de rug in alle gangen te rijden en hem los te maken in stelling en buiging, zorg je ervoor dat hij lekker in zijn vel komt te zitten, doordat stijfheid en verkeerde belasting verdwijnen. Hij ontwikkelt de juiste spieren om jou te dragen en bestand te zijn tegen de zwaartekracht en zal zich door het lang en laag rijden heel goed ontspannen. Op die manier kunnen jullie samen volop genieten van de lente en de zomer die eraan komen!
Veel plezier!!

Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining  
(klik op de link als je de site van Lisannne wil bezoeken)

Typ-hier-de-titel

Het gedrag van paarden beter begrijpen

Leer de lichaamstaal van je paard lezen en krijg daardoor een betere communicatie en sterkere band!

 

29,95 euro , geen verzendkosten
Klik hier om het boek meteen in huis te halen 

Meer lezen over dit boek? Klik hier

Gratis leuke paardenboeken!

Nanny: ‘We hebben nog een aantal nieuwe paardenboeken liggen waar we niks mee doen! Kei jammer, want het zijn echt leuke boeken…’

Rudi: ‘Dan heb ik een leuk idee! We gaan er een paar lezers van Paardentips Magazine een plezier meer doen!

Dus kunnen wij jou een plezier doen met een leuk paardenboek? Je kan er van ons eentje krijgen! Even goed lezen wat je ervoor mag doen en je maakt kans op een gratis exemplaar!

Wat dacht je van het boek Duurzame Dressuur?


Prijs: €24,95

Als jij en je paard goed leren samenwerken, worden jullie daar allebei beter van!

Dit boek zet je aan het denken en maakt je bewust van wat jouw acties doen met je paard. Bij paardrijden is het belangrijk dat je ‘zuiver leert voelen’. Dan kan je met de juiste lichaamssignalen communiceren en hulpen geven. Het paard dat zijn leider accepteert en begrijpt, volgt het voorbeeld van de ruiter. Dat betekent dat als de ruiter goed beweegt, het paard ook goed beweegt.

Maar hoe beweeg je dan goed en hoe moet je met de juiste lichaamssignalen communiceren? In dit boek vind je heel veel praktische tips, maar ook de theoretische achtergrond zodat je gaat begrijpen waarom je iets op een bepaalde manier moet doen.

Voor alle serieuze instructeurs onder ons is dit boek eigenlijk verplichte kost. Het geeft een theoretische onderbouwing en veel praktische ideeën. Ideeën waarmee elke instructeur zijn voordeel kan doen om nog betere en interessantere rijlessen te geven. Met dit boek als leidraad kan je als instructeur een praktisch plan van aanpak maken waar alle ruiters en paarden beter van worden.

Een leuk boek dat je nu zomaar gratis in huis zou kunnen halen. 

Wie maakt kans?
Maak helemaal gratis een leuke website over jouw paard(en), stal, manege, ponyclub, lievelingsras enz. Het werkt heel simpel en binnen de kortste keren heb je een prachtige website. Is je website klaar en wil je kans maken op een gratis boek? Stuur dan een link naar je site door via deze link

We gaan onze dochters Lise en Febe een paar leuke websites laten uitkiezen.
Een website die je nu snel, makkelijk en gratis kan maken. Klik hier om een gratis website te maken.

Trouwens, door een gratis website te maken, zit je nergens aan vast. Je mag de website 30 dagen uitproberen. Daarna verloopt de website automatisch. Tegen betaling kan je je website houden, maar er is geen enkele verplichting.  

Probeer maar eens. Het is meteen leuk om te doen en je maakt kans op een gratis exemplaar van het boek Duurzame Dressuur!

We hebben nog een paar boeken liggen dus de kans is best groot 😉

Succes! 

 

P.s.: In het volgende nummer van Paardentips maken we de winnaars bekend. Lise en Febe hebben dus nog even de tijd om hun keuze te maken.
 

Stichting Paard in Nood

 Stichting Paard in Nood helpt paarden

Het liefst zouden ze alle aangeboden paarden zelf willen opvangen, maar helaas is dat op dit moment niet haalbaar.

We willen natuurlijk geen paarden in de kou laten staan. Daarom doen we enorm ons best om deze dieren alsnog een goede plek te bieden. Dit doen we via onze bemiddelingslijst. De paarden komen dan bij andere opvangadressen, die al bekend bij ons zijn of aan verschillende strenge criteria moeten voldoen. Voor mensen die hun paard willen of moeten afstaan en voor mensen die een paard willen opvangen, hebben we folders gemaakt. Daarin staat een uitgebreide vragenlijst. De vragenlijst is noodzakelijk omdat we zoveel mogelijk informatie vooraf willen, zodat we zeker zijn dat paard en nieuwe mens bij elkaar passen.

Wil jij een paard een tweede kans geven of zoek je een nieuwe plek voor je paard? Kijk dan eens op de website van Stichting Paard in Nood.

Stichting Paard in Nood kan op dit moment maar zeer beperkt paarden opvangen. Daarom helpen ze mensen die dringend een nieuwe plek zoeken voor hun paard of pony. Zoek jij nog een paard? Kan jij voldoende weidegang, verzorging en aandacht bieden? Wil jij een van de kanjers een tweede kans gunnen?  klik hier om een eerste indruk te krijgen van de paarden die een nieuwe goede thuis zoeken

Tip: Gebruik goede vergrendeling

In het vorige nummer van Paardentips Magazine gaven we je een leuk voorbeeld van waarom je de staldeuren goed moet vergrendelen. Je kon er het filmpje bekijken van een Fries die het telkens voor mekaar kreeg verschillende staldeuren open te krijgen.

Nu hoorde ik deze week weer verschillende verhalen, die me de bevestiging gaven dat die extra goede vergrendeling van een stal ook nog andere voordelen kan hebben.

Er wordt de laatste tijd weer flink gestolen. Naast fietsen uit schuurtjes tot woninginbraken en gestolen auto’s is ook het paardenmateriaal een vaak te makkelijke buit.  

Zorg voor een goed slot op je trailer en laat nooit je zadelkamer onbewaakt achter. Heb je spullen bij je stal liggen, zorg dan dat ze achter slot en grendel liggen.

Heb je een tractor? Het is niet altijd je tractor die als buit gezien wordt … regelmatig worden brandstoftanks afgetapt om er zo met de waardevolle inhoud vandoor te gaan.

Het is heel jammer dat deze dingen gebeuren. We moeten allemaal flink ons best doen om deze spulletjes bij elkaar te krijgen. Ze zeggen wel eens: de gelegenheid maakt de dief.

Neem zoveel mogelijk kans tot diefstal weg, dan heeft het alvast niet aan jou gelegen.

Tips:

Tip 1

Een eigen website over je paard of stal/club?


Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 4

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 5

Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 6

Ook deze week weer extra kortingen en leuke aanbiedingen bij Bol .com klik hier om snel je slag te slaan