Hoi,

Oh, wat waren onze dochtertjes blij toen we opstonden om naar de ponylessen te gaan! 


Groot was de teleurstelling toen we bij het aankomen vernamen dat de bodem van de rijbak toch echt te hard was door de vorst! De tranen schoten in de ogen, maar ze hielden zich sterk. Gelukkig ging de lesgeefster akkoord met een kort buitenritje. Wat hebben die meiden weer genoten! Daar zijn gewoon geen woorden voor! Op onze Facebook heb ik een kort filmpje geplaatst van dat ritje. Echt leuk om te zien. Klik hier  

Echt genieten als je als ouders je dochters zo zit blinken van geluk tijdens een ponyrit. 
Hoe braaf zo’n pony ook lijkt, bescherming zoals een bodyprotector en een cap zijn echt een noodzaak.
In dit nummer kan je lezen over de liefde voor het paardrijden en word je met je neus op de mogelijke gevaren gedrukt. Paardrijden is leuk, maar een goede basis is van groot belang. Een basis in het vertrouwen met het paard of de pony, maar ook qua rijervaring.

Het is soms een kwestie van doorzetten. In ons geval zijn het onze dochtertjes geweest die flink hebben doorgezet. Door de jaren heen leer je inzien wat paardrijden inhoudt, met de vele leuke kanten maar ook de mogelijk gevaarlijke kanten. Wij stonden er niet echt om te springen. We hadden het liefst dat ze wat later het paardenvirus zouden overkrijgen. Het blijkt een zeer besmettelijk virus te zijn, want we krijgen ze er niet meer van los. Soms best spannend. Ze zeggen wel eens: leren doe je met vallen en opstaan! We hopen in dit geval dat het niet te letterlijk is. 

Veel leesplezier!

Groetjes, 
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine 

Spreuk: ‘Paard je zal vliegen zonder vleugels en overwinnen zonder zwaard.’

Winterkoude? Let op hooiruif!

Het volgende lezersverhaal kregen we binnen via volgende link. Heb jij een nuttige tip of een verhaal over je paard? Stuur het ons dan zeker even door 😉


Beste Nanny en Rudi, misschien interessant om te delen met de andere Paardentippers …

… mijn Welsh pony (die op de cover staat van “101 paardentips”) was er in geslaagd door de strenge vriestemperatuur met zijn tong en lip vast te vriezen aan het metaal van zijn hooiruif. Hij zal zich direct losgetrokken hebben, met als resultaat een wond aan zijn tong en de binnenkant van zijn bovenlip.

Ik had het opgemerkt omdat hij wat raar stond te smakken en omdat het metaal van de hooiruif vol bloed hing.

Dus vanaf nu hooi op de grond tot de winter het land uit is.

Klik hier om meer te lezen over het ebook 101 Paardentips

Meer paardentips

Tip 1

Een eigen website over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 4

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 5

Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 6

Opruiming bij Bol .com tot 75% korting klik hier om snel je slag te slaan

Boekentip: Een paard is een paard

Denkend vanuit het standpunt van het paard problemen oplossen…

Een paard maakt je dingen duidelijk zoals hij dat bij een ander paard zou doen. Vindt hij iets niet leuk, dan kan je dat bijvoorbeeld zien aan de stand van zijn oren.

Dit is een simpel voorbeeld. Het is zeg maar ‘paardentaal’. Heel logisch als je dit zo leest. Toch blijkt in de praktijk dat de omgang met het paard niet altijd even logisch is. We weten allemaal dat een paard op zijn manier dingen aan ons duidelijk maakt, maar verwachten dat het paard ons menselijk gedrag maar moet begrijpen…

Gedrag dat soms voor een paard helemaal niet logisch is en voor verwarring kan zorgen. Daarnaast raakt dan ons geduld nog eens op en ontstaan er problemen. Mens en paard begrijpen elkaar niet.

Mark Rashid zegt dat het mogelijk is om een paard op een geweldloze en zinvolle manier te trainen. Je moet gewoon uitgaan van de manier waarop een paard iets leert en duidelijk maakt. Paardentaal gebruiken dus! Jij en je paard kunnen elkaar begrijpen…

In het boek dat Mark hierover schreef, kan je verschillende voorbeelden uit de praktijk lezen. Je leest over situaties die bij iedereen die met paarden omgaat wel eens kunnen voorkomen.

Mark laat je zien hoe hij uiteindelijk tot zijn beschreven trainingsmethode gekomen is. Een methode waarbij hij ook veel geleerd heeft van zijn fouten. Fouten die jij nu kan voorkomen.

Zorg dat je er tijd voor neemt, want als je aan dit boek begint wil je het in één keer uitlezen! Het leest makkelijk, is op een leuke manier geschreven en je leert er meteen van bij! Wat wil je nog meer?

Het leuke is dat de verhalen uit het boek verhalen zijn die Mark zelf beleefde. Je zal situatites herkennen. Het ene moment zal je het lezen met een glimlach, het andere moment ervaar je ergernis als je leest hoe het paard weer de dupe wordt van het verkeerd inschatten van de mens.

‘Bij het trainen van paarden heb je, naast de bereidheid om te willen leren van je fouten, kennis, geduld en creativiteit nodig. Bovenal de intentie om er samen wat van te maken.’

Mark Rashid

Over het boek

Titel: Een paard is een paard
Schrijver: Mark Rashid
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 192
Kaft: Harde kaft


Prijs € 19,95 
Klik hier om het boek in huis te halen 

Inhoud

Deel 1: Gezond (paarden)verstand
Het gezichtspunt van het paard
Oorzaken van problemen
Onoplosbare problemen

Deel 2: Problemen op de grond
Het niet te vangen paard
Basismanieren
Voeten optillen
Kopschuw
Trailerladen

Deel 3: Problemen bij het rijden
Opstapproblemen
Weigeren
Het niet te stoppen paard
Hoofdschudden

Deel 4: Het laatste probleem
De leraar aan het werk

 

 

 


Over de schrijver

Mark Rashid is een internationaal gewaardeerde paardentrainer. Hij begon op zijn tiende te werken met paarden op de ranch van ‘de oude man’, die hem leerde te luisteren naar wat het paard probeert te zeggen.

In de Amerikaanse tijdschriften Western Horseman en Western Horse verschenen tal van artikelen van zijn hand met als voornaamste thema het oplossen van problemen, denkend vanuit het standpunt van het paard en het oplossen van problemen door middel van communicatie in plaats van geweld.

Mark reist de hele wereld over om clinics te geven en zijn geweldloze manier van trainen te demonstreren. Hij woont in Estes Park, Colorado.

 

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

 

Klik hier om het boek in huis te halen

Wettelijke verplichting voor paardachtigen op de weide

Vanaf 10.1.2013 zijn er enkele wijzigingen van kracht aan de wet op het dierenwelzijn.

De wet voorziet thans uitdrukkelijk dat alle paardachtigen (paarden, ponys, ezels, …) die buiten worden gehouden, moeten kunnen opgestald worden of, indien dit niet het geval is, moeten beschikken over een natuurlijke beschutting of een schuilhok.

De wet voorziet dus twee opties, ofwel kan men de paarden opstallen en in dat geval moet er op de weide geen beschutting voorzien zijn. Ofwel kan men de paarden niet opstallen en in dat geval is het wettelijk verplicht dat de paarden op de weide moeten beschikken over beschutting. Die beschutting kan bestaan uit een schuilhok of het kan ook natuurlijke beschutting zijn. Tegelijkertijd verdubbelen de boetes voor overtredingen van de wet op het dierenwelzijn.

De nieuwe wet is het resultaat van het advies van de Raad voor Dierenwelzijn betreffende paarden die buiten gehouden worden, dat tot stand kwam na constructief overleg binnen de werkgroep van de Raad voor Dierenwelzijn rond paarden op de weide. Daarbij stelt de werkgroep richtlijnen voor die als beslissingscriteria kunnen dienen voor de inspecteurs van de dienst dierenwelzijn en die ook verspreid kunnen worden bij eigenaars en toekomstige eigenaars van paarden teneinde preventief op te treden. Die richtlijnen zijn opgenomen als bijlage bij dit advies.

Paarden op de weide in de winterperiode
Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, ontvangt het Vlaams Paardenloket elk jaar tal van telefoontjes van bezorgde paardenliefhebbers die zich vragen stellen bij de omstandigheden waarin paarden, pony’s of ezels op de weide worden gehouden.

Vaak is hun bezorgheid ongegrond. De weide is immers dé plaats bij uitstek waar paarden zich “thuis” voelen. Ook in de winter verkiezen ze de vrijheid op de weide meestal boven een stal of schuilhok.

Ons gematigd klimaat laat toe dat paarden het overgrote deel van het jaar buiten verblijven. Als ze met een dikke wintervacht op stal gehouden worden zal dit vaak meer gezondheids- en welzijnsproblemen meebrengen dan wanneer ze op de weide blijven.

Uiteraard moeten paarden ook op hun weide over gepast voeder en voldoende water kunnen beschikken. Staan ze permanent of gedurende lange perioden buiten, dan hebben ze ook beschutting nodig.

Paarden kunnen zich uitstekend aanpassen aan de koude, op voorwaarde dat ze niet verzwakt zijn (bv. door ziekte of ouderdom) en hun vacht ongeschoren is. Paardenvacht past zich geleidelijk aan de seizoenen aan. Opgelet dus bij plotse klimaatsverandering of grote temperatuurschommelingen.

De behoefte aan beschutting varieert ook naargelang het ras, de leeftijd en de gezondheidstoestand van het paard. Bijvoorbeeld Belgische Trekpaarden, Highland Pony’s, Shetlanders en IJslandse Paarden zullen niet snel schuilen voor de kou, terwijl Arabische Volbloeden minder vlug de zon zullen ontvluchten.

Typ-hier-de-titel

Paarden denken mee…
Ik ken een superslim paard. Laatst moest hij een race lopen en hij lag neus aan neus met een ander paard. Toch won hij op het laatste moment. Hoe? Wat denk je? Hij steekt net voor de streep zijn tong uit!! 

 

 

Tip: Maak ook andere paardenliefhebbers blij met de gratis Paardentips!

Aanmelden kan via de site 🙂

Is het paard een spiegel? Deel 7

In de vorige aflevering (PaardenTips 264) hebben we bekeken hoe het spiegelen bij mensen werkt en wat jij en anderen van de paardenspiegel kunnen leren. Ook hebben we gezien dat je daadwerkelijk aan je paard kan zien dat je je als een ezel gedraagt!

Vandaag bekijken we waarvoor het spiegelen met paarden onder andere gebruikt wordt. Verder gaan we in op de kennis en de rol van de paardencoach tijdens het coachproces. Het ‘vertalen’ van hetgeen het paard spiegelt, wordt toegelicht en de unieke ervaringen van de klanten die de paardenspiegel gebruikt hebben, komen aan bod. Verder vertel ik waarom paardencoaching het mooiste vak ter wereld is en tot slot krijg je antwoord op de vraag hoe het komt dat coachpaarden als mythische paarden worden gezien.

Waar wordt het spiegelen en het coachen met paarden zoal voor gebruikt?

We gebruiken het spiegelen met paarden voor het verkrijgen van: meer zelfinzicht, inzicht in het functioneren en de wijze van communiceren. Een regelmatig terugkerend onderwerp tijdens de sessies is: conflicthantering. Een moeilijk onderwerp waar paarden veel praktische duidelijkheid over kunnen verschaffen. Paarden zijn ook sterren in het helpen opzoeken, verkennen en verleggen van iemands grenzen. Het ontdekken en aangeven van persoonlijke grenzen is iets waar vaak aan gewerkt moet worden; vooral omdat dit van grote invloed is op het algehele functioneren (privé, op het werk en zakelijk).
Overige veel voorkomende onderwerpen zijn: leiding geven, besluiten nemen, in actie komen, plannen maken en uitvoeren, teamwerk en teamcommunicatie. En, de paardenspiegel is ook nog eens zeer nuttig bij het leren omgaan met angsten, fobieën, burn-out, verlegenheid en voor het opbouwen van vertrouwen.

Kennis en rol van de paardencoach

Door het werk van de paardencoach is het tegenwoordig mogelijk dat ook niet-paardrijdende mensen in de paardenspiegel kunnen kijken en hier profijt van kunnen hebben. De rol van de paardencoach is echter wel een heel specialistische en vooral ook een zeer verantwoordelijke: immers het begeleiden en op weg helpen van mensen is niet vrijblijvend. Als coach heb je de morele verplichting mensen verantwoord en veilig te begeleiden tijdens het coachproces; het belang van de klant mag nooit uit het oog verloren worden. Daarbij komt het welzijn van het paard. Paardencoaching en het spiegelen kunnen belastend zijn voor het paard. Hiermee moet goed rekening gehouden worden, omdat wat mij betreft het paardenwelzijn altijd op de eerste plaats komt, dus voor het belang van de klant!

De paardencoach heeft kennis en ervaring nodig om zijn/haar werk goed te kunnen doen. Kennis en ervaring op zowel het gebied van mensen als van paarden. Kennis over organisaties, werkverhoudingen en over andere coachmethoden (dit zijn er heel veel!) vormen waardevolle bagage in de rugzak van de paardencoach. Specialisten als psychologen en therapeuten nemen soms een stuk paardencoaching in een traject op – dit geeft waardevolle extra mogelijkheden om de cliënten te helpen. Sommigen zijn zelf ook paardencoach, hierbij is echter wel weer een voorwaarde dat de paardenkennis voldoende is.
Opleiding en ontwikkeling zijn wat mij betreft een must voor elke paardencoach, omdat zo de kennis voortdurend wordt aangevuld en actueel blijft.

Uitwisseling met andere coaches en paardencoaches en het kritisch kijken naar je eigen functioneren, zijn ook goede tools om je als paardencoach te blijven ontwikkelen. Regelmatig ‘zelf onderzoek’ van de (paarden)coach naar zijn/haar eigen coachpunten is een aanrader. Dit omdat het bijdraagt aan het vinden van je ‘pijnpunten’ en ‘allergieën’ waardoor je inzicht krijgt in jouw eigen reacties ten opzichte van de klanten. Jouw eigen reacties kunnen namelijk van invloed zijn op hetgeen het paard spiegelt! Immers het paard spiegelt van nature de hele omgeving, dus ook alle energieën worden gespiegeld. En jij als coach hebt je eigen energie!

Tot slot is het nog lastiger als jouw klant jou spiegelt. Het is namelijk zo dat mensen elkaar ook onbewust spiegelen (hiervoor hebben we speciale spiegelneuronen in de hersenen). Stel nu dat jij als coach heel boos bent geweest op je vriend/vriendin en je bent nog steeds boos als je aan de sessie begint. De klant kan dit onbewust spiegelen, waardoor het paard deze boosheid ook zal spiegelen! OEPS! Nu spiegelt het paard iets dat niet bij de klant hoort! Ben je je hier niet van bewust, dan geef je informatie aan je klant door die niet voor de klant bestemd is (maar voor jou!).

Het ‘vertalen’ van hetgeen het paard spiegelt

Interesse hebben in paarden en het hebben van een eigen paard zijn dus echt niet genoeg om een goede paardencoach te zijn. De paardencoach dient namelijk in staat te zijn de paarden als geen ander te lezen, te interpreteren en te ‘vertalen’ vanuit aard en de natuur van het paard. Het vertalen doe je het liefst niet voordat de klant de gelegenheid heeft gehad zelf onder woorden te brengen wat hij/zij heeft ervaren. Een belangrijke stap in het coachproces, die vaak wordt overgeslagen. En dat is jammer, omdat juist deze stap iemand veel inzicht kan verschaffen. De coach kan hierbij helpen door vragen te stellen zodat de klant zelf verder inzicht krijgt in wat er gebeurde. Lukt dat niet goed of werd er meer gespiegeld dan de klant heeft opgepikt, dan is het aan de coach ‘de vertaling’ in begrijpelijke woorden weer te geven.

Dit ‘vertalen’ is een moeilijk punt, waarbij ‘storingen’ op de lijn kunnen optreden. Voorbeelden hiervan zijn:
• Geeft het paard een zuivere reactie op de klant of spiegelt het paard de coach?
• Is de coach afgeleid of bezig met zijn eigen problemen als reactie op de klant?
• Worden heel kleine, minieme reacties van het paard wel gezien of met grote stappen over geslagen?
• Is het paard geestelijk in evenwicht?
• Heeft het paard een lichamelijk probleem waardoor het niet goed kan spiegelen?

Unieke ervaringen

Hieronder een aantal unieke paardencoach ervaringen – een aantal hiervan kunnen jullie ook lezen op mijn PaardenInzicht site bij het onderwerp NIEUWS. Omwille van privacy vermeld ik geen namen. Deze ervaringen licht ik verder niet toe – ze spreken voor zich.

• De energie van ons korte samenzijn met jouw lieve paarden werkt door. Het gevoel dat paarden je accepteren en respecteren zoals je bent, blijft me intensief bij.

• Dit DOE ik niet meer!!! Hiervoor ben ik van baan veranderd ……… Blijkbaar doe ik het toch nog ……

• ‘Ik vind het spijtig dat ik de paarden niet al als kind leerde kennen; toen ik hun helende invloed hard nodig had. Maar te laat is het nooit…’

• Wat een bijzondere ervaring een paard als coach. Je bent met het hier en nu bezig in samenwerking met het paard. Gedachteloos maar toch geconcentreerd. Je voelt de energie die het paard je geeft. Maar vooral de feedback die je als (bege)leider krijgt. Voor mezelf merkte ik dat het belangrijk was om rekening te houden met het paard, maar ook om continue in contact te blijven.

• In het begin was ik twijfelachtig en dat pikt het paard meteen op. Plan het parcours (je doel) van te voren uit, zodat je doelgericht en duidelijk bent.
Tijdens de sessie met Bert heb ik ervaren dat ik niet serieus ben als ik iets voor het eerst moet doen. Ik begon te lachen en was niet samen als een team met het paard bezig.
Ik merkte dat het paard dan ook geen zin heeft om met mij samen het parcours te gaan lopen.
Ik heb geleerd dat je een doel voor ogen moet hebben, een team moet vormen en rekening moet houden met de ander om een parcours te kunnen afleggen.
Soms hield ik het paard te kort vast waardoor ik het paard geen vrijheid gaf en dat voelde hij ook aan door met zijn hoofd op een neer te slaan.

• Conclusie van de dag: 1 stap naar achteren om er weer 2 naar voren te kunnen maken.

• Ik werd weer ontroerd door alle ervaringen van vandaag. Ik zou morgen wel weer willen!

• Hoop dat ik snel weer eens mag langs komen. Ben volgens mij een beetje verliefd geworden op Bert. Wat een lief prachtig paard.

• Wederom een hele unieke ervaring. En heb weer een rugzak vol eye-openers mee naar huis kunnen nemen.

• Ik heb nog veel aan onze middag gedacht en er vaak over verteld. Zelfs mijn baas gelooft dat ie misschien een keer aan de slag zal moeten met paarden (heeft ie een grondige hekel aan!!). Het heeft me op bepaalde vlakken zelfvertrouwen gegeven en ook het inzicht waar wél mijn verbeterpunten liggen. Dankjewel dus daarvoor!!

Paardencoaching – het mooiste vak!

Jullie hebben vast al begrepen dat paarden houden en paardrijden iets heel anders is dan het coachen en spiegelen met paarden. Ik zeg altijd: paardencoaching is het mooiste beroep dat er is. Waarom? Omdat je als paardencoach de klant kan helpen zelfs tot in de diepste en meest onbewuste lagen van zichzelf door te dringen – waardoor je een klant echt op weg kunt helpen naar verandering en nieuwe inzichten. Dat je dit als paardencoach samen met de paarden mag doen is een heel groot goed. Paarden zijn namelijk meesters in het verschaffen van inzichten en jij bent degene die hiermee een ander helpt omdat je de vertaling maakt. Hiermee kun je echt een verschil maken. De voldoening is dan ook enorm als je ziet dat een klant nieuwe inzichten krijgt, hiermee gaat werken en vervolgens een prachtige ontwikkeling doormaakt.

Coachpaarden, mythische paarden?!

Mijn vader, 82 jaar jong, zei tegen mij: als ik jou zo hoor, worden de paarden mythisch. Terwijl ik vind dat paardencoaching niets zweverigs is. Paarden zijn paard! En toch zijn ze de hele historie door al mythisch, denk maar aan de godenpaarden en aan de verhalen over bijvoorbeeld Marengo het paard van Napoleon en alle verhalen over beroemde renpaarden.
Mijn pa heeft inderdaad gelijk: coachpaarden worden mythisch. Dat komt omdat men vaak zo diep geraakt is door wat het paard spiegelt, dat men vergeet dat dit puur natuur is. Het lijkt alsof het paard een wonder verricht en zo wordt dit aan anderen verteld. Zo komt het ook dat paardencoaching als een zweverig vak te boek staat; ik moet dan ook keer op keer uitleggen waarom het helemaal niet zweverig is.

Al moet ik bekennen dat ook ik de paarden als mythisch ervaar. De paarden coachen mij al mijn hele leven; ze kunnen me op hun manier tot mezelf brengen en wijzen de weg. Geduldig en volhardend hebben ze mij op mijn pad gezet en gehouden, waar dit mijzelf (en anderen!) niet lukte. Hoe logisch de verbondenheid met de paarden ook is vanuit de natuur gezien, telkens weer verwonder ik me hierover en ervaar ik dit als heel intens en mythisch.

De spreuk: ‘Paard je zal vliegen zonder vleugels en overwinnen zonder zwaard.’ illustreert precies waar het om gaat: paarden overwinnen en slagen waar anderen falen. Paarden helpen de vastzittende klant weer op weg, omdat zij –puur natuur voor hun eigen veiligheid en overleven- doordringen tot de diepste lagen van het innerlijke en onderbewuste van de mens. Grenzen worden geslecht, barrières genomen en het paard helpt, zonder zwaard, de klant zichzelf te overwinnen.

Het is dan ook niet gek dat klanten over een kleine shetlander kunnen praten alsof ze het over een groot mythisch droompaard hebben. Zoals de klant die op het werk over een sessie verteld had. Men had gevraagd: ‘Dat was dan toch zeker een fantastisch groot paard?’ Waarop de klant met grote verbazing vastgesteld had dat het paard in gedachten inderdaad groot en heel krachtig was, terwijl het in werkelijkheid echt over een heel kleine shetlander ging…..

Tot slot

Er is over het spiegelen van de paarden en over het paardengedrag veel meer te leren dan we in de afgelopen maanden hebben besproken in de artikelen. Jullie zullen dan ook vast en zeker nog vragen over paardencoaching hebben. Deze mogen jullie insturen, hieraan zal onder andere aandacht besteed worden in de volgende en tevens laatste aflevering van deze serie.

Vergeet niet: observeren, noteren, leren en vooral volop te genieten van je paard!

© Margreet Noordanus

NIEUWJAARS AANBIEDING:
Voor verder advies kun je als lezer van PaardenTips met 20% korting profiteren van de PaardenInzicht E-consults voor Paarden (Euro 22,50 per consult, vervolg vragen 10% korting).

PaardenInzicht

Verhaal van een doorzetter!

Beste Paardentips magazine,

Als jong paardenmeisje schreef ik mij ooit in om jullie magazine te ontvangen. Tot op de dag van vandaag lees ik nog trouw dit magazine voor de verhalen, boekentips, cadeautips, ervaringen, gewoon heerlijk om te lezen!

Ik las jullie stukje ‘Liefde voor een paard heeft geen grenzen’ waarin het verhaal van Stinna staat geschreven.

Wonderbaarlijk gewoon dat zij zo doorzet om haar sport te kunnen blijven doen!

Jullie vroegen hierbij voor een eigen verhaal, graag vertel ik jullie dus het mijne.

Dit verhaal is er eentje met heel veel tranen, ups en downs, met uiteindelijk een prachtig einde, al zeg ik het zelf 🙂 Hopelijk kan het ooit mensen de kracht geven om verder te doen als het ooit moeilijk gaat:

Mijn naam is Saskia uit het prachtige Belgische Melsele.

Toen ik 15 was, stond mijn Engelse Volbloedmerrie gestald op een manege.
Op oudejaarsavond 2004 had ik een ongeluk.
De hooizolders waren boven de stallen van de manegepaarden. Toen ik op de ladder stond met 1 been bovenop de hooizolder, duwde 1 van de pony’s de ladder naar beneden. Ik viel enkele meters lager op het beton en kon niet meer bewegen.

Met spoed werd ik afgevoerd naar het ziekenhuis, platen en scans werden genomen en het werd al snel duidelijk: ik had mijn rug gebroken op 1 plaats.

6 maanden heb ik gerevalideerd, terug leren wandelen, trappen lopen, fietsen, etc.
De dag dat ik terug naar de manege mocht om naar mijn mooie merrie te kijken, was ik zielsgelukkig!

De dokter had wel gezegd dat ik nooit meer mocht paardrijden, dus ik verplaatste mijn merrie naar een grote weide, ze was immers al 16 jaar dus ze mocht op vervroegd pensioen.

Bij een controle toen ik 17 was, kreeg ik groen licht om te beginnen rijden, maar wel op een paard met een vlakke gang en brede rug om mijn eigen rug te ontlasten.
Met mijn voorliefde voor Haflingers was de keuze snel gemaakt en begon de zoektocht.

Toen ik 19 was vond ik eindelijk de haflinger die ik wou: Zyta.
Wat eruit zag als een droom bleek uiteindelijk een nachtmerrie te zijn…

Mijn paard viel aan, beet, trapte, steigerde, plette me tussen de muur van de stal en zichzelf.
Het escaleerde zo hard dat ik een zweep in mijn hand nodig had om haar eten te geven en dat we met 2 moesten zijn om haar deken op te leggen!

Haar idee over mij was duidelijk: rot op!

Ik heb emmers en emmers tranen gelaten om haar.
Daar stond ze dan, mijn prachtige gouden pony met witte manen en ogen als Bambi, engelachtig mooi maar te duivels om iets mee te doen.

Dus ik zette haar te koop na 4 jaar.

Echter, ik was uiteraard gehecht geraakt aan haar en wou terwijl dat ze te koop stond toch iets anders proberen, een laatste kans voor ons beide.
Na een korte zoektocht kwam ik bij Sylvie Broos terecht, een lesgeefster in grondwerk en Horse Agility.

Ik begon in februari dit jaar met grondwerk.
Na een les of 6 had ik zo goed als een ander paard en hét moment was aangebroken: ik ging terug te paard!

De eerste keer ging hemels goed, de 2de rit zelfs nog beter!

De 3de rit, eind maart dit jaar, ging het mis…
Tijdens het uitstappen schrok mijn paard van een tractor en ging er vandoor in de piste.
Ik viel van mijn paard, werd opgehaald met de ambulance en na veelvuldig onderzoek was het resultaat: rug gebroken op 2 plaatsen, definitief einde paardrijcarrière.

Ik was gebroken… Mijn paard is een heel actief paard en grondwerk alleen was niet genoeg actie voor haar.

Aangezien mijn paard niet als grasmaaier alleen geboren is,
ging ik dus op zoek naar een alternatief, naar een sport die niet vereist dat je OP het paard zit.
Dus stelde mijn lesgeefster voor om Horse Agility te proberen.

Horse Agility is een vrij nieuwe tak in de paardensport.
Het is het afleggen van een parcours met je paard aan de hand of in liberty (complete vrijheid).
Horse Agility is even kort omschreven een soort van behendigheid, waarbij verschillende hindernissen en obstakels genomen en overwonnen moeten worden.
Op de hogere niveaus is dit een race tegen de klok, met het paard in complete vrijheid, waardoor het ook een geweldige sport is enkel om naar te kijken.

Deze sport draait om vertrouwen, communicatie en vriendschap.
Jouw paard vertrouwt op jou en jij op hem.

Dankzij deze sport kon ik terug elke dag leuk trainen met mijn paard, mijn paard werd terug gelukkig want alleen op de wei staan was absoluut niet haar ding.
Voor mij betekende dit vooral: ze kon bij mij blijven, ik hoefde mijn paard niet te verkopen.

Horse Agility begint stilletjes aan gekend te geraken in België en Nederland,
maar er zijn nog zoveel mensen die het niet kennen of die in dezelfde situatie zitten als ik zat.
Ik zou die mensen graag willen laten zien dat ze hun paard niet hoeven te verkopen,
dat ze plezier kunnen maken en hun beste maatje kunnen houden!
Dat het absoluut mogelijk is om actief te blijven in de paardensport!

Ondertussen vertrouw ik mijn paard zodanig dat ik zelfs terug aan het rijden ben. Tijdens het rijden draag ik wel een Point Two Air vest (airbagvest) om de rug toch te beschermen bij een eventuele val.

We doen het best goed in Horse Agility,
we doen mee aan internationale competities sinds augustus.
In november haalden we een eerste plaats in Starter Level en zijn we doorgestroomd naar First Level.

Ik hoop dat dit misschien in Paardentips Magazine kan verschijnen zodat mensen Horse Agility leren kennen, zonder deze sport had ik nu geen paard meer…

Met vriendelijke groet,

Saskia De C.

Waw! Wat een verhaal Saskia! Respect voor je doorzetting!
We zijn geraakt door je verhaal en enthousiasme. Dank je wel voor het delen.

Groetjes Rudi en Nanny 

Wil jij ook je verhaal delen met de lezers van Paardentip? Stuur het dan door via deze link  

 

P.s.: Een filmpje bekijken over Horse Agility? Klik dan hier

 

Wij gaan ondertussen weer op zoek naar nieuwe Paardentips!!!
Tot de volgende keer!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine