Hoi,

Een nieuw jaar! Waarschijnlijk zijn wij de zoveelste op een rij om je de beste wensen over te brengen…Toch willen we het niet nalaten en je het allebeste wensen voor het komende jaar. Heel veel paardenplezier en veel leuke paardentips toegewenst.

Belangrijk is een goede gezondheid. Niet alleen voor jezelf en je geliefden, maar ook voor je paard.

Kijk maar eens naar het volgende verhaal …

Een eigenaar van een grote springstal is helemaal in paniek als blijkt dat zijn toppaard plots scheel blijkt te kijken. Hij haalt er een dierenarts bij, die met een brede glimlach zegt: ‘geen probleem, zo opgelost.’ De arts vraagt de eigenaar naar de ogen te kijken, stopt een rietje in het achterste van het paard en begint te blazen. Tot zijn grote vreugde ziet de eigenaar de ogen stilletjes aan terug recht komen. Waw! Dank u! Hoe kan ik u vergoeden? ‘500 euro’, zegt de arts! Even slikt de eigenaar, maar betaalt met een glimlach. Het is tenslotte wel zijn lievelingspaard! Maar na een paar maanden kijkt het paard weer scheel. De arts herhaalt heel het verhaal .. rietje, blazen, ploep ogen terug! 500 euro!! De glimlach van de eigenaar is nu wat groener, maar hij betaalt toch. Het paard haalt de periode hierna weer super prestaties. Een hele periode gaat het goed met de ogen, maar plots op een ochtend … het paard kijkt weer scheel. 

‘Nu is het genoeg geweest’, zegt de eigenaar. Hij roept de staljongen en geeft hem de opdracht naar de ogen van het paard te kijken. Vervolgens pakt hij een rietje, neemt een flink hap lucht en begint te blazen. Enthousiast  zegt de staljongen: ‘Ja, nog een beetje!’ Het werkt. Maar na de tweede keer blazen, gilt hij uit: ‘Stop met blazen, de ogen gaan de andere kant uit!!! Waarna de eigenaar impulsief flink aan het rietje zuigt om de ogen terug te op zijn plaats te krijgen….

Sorry als je net aan het lunchen was…

Het allerbeste en nog heel veel plezier bij het lezen van dit en nog veel andere magazines die zullen volgen.

 

Wij doen er in ieder geval ons best voor 😉
Groetjes en veel leesplezier!
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine 

Paard sportvrouw van het jaar!

Ophef in de Australische sportwereld. Daar is men woedend op een krant, omdat deze het gewaagd heeft een paard uit te roepen tot Sportvrouw van het Jaar. De merrie Black Caviar was in 2012 onverslaanbaar en is al 22 wedstrijden ongeslagen.

Op de Olympische Spelen won atlete Sally Pearson nog de gouden plak op de 100 meter horden. Ook baanwielrenster Anne Meares scoorde goud. Volgens de Daily Telegraph vielen die prestaties echter in het niet bij die van Black Caviar.

Andere kranten in Australië vinden de keuze voor het paard ‘erg genant’. Ook sportcommentator Tom Harley kan zich niet vinden in de keuze van de krant uit Sydney. Hij noemde de verkiezing “beledigend voor alle Australische vrouwen die geïnspireerd zijn door sport”.

Tips:

Tip 1

Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 3

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 4

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 5

Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine😉 (klik op de link)

Tip 6
Opruiming bij Bol .com tot 75% korting klik hier om snel je slag te slaan

Boekentip: Natural Horsemanship

Ga op een natuurlijke manier om met je paard…

Zou jij ook graag met je paard willen communiceren zonder dat hij ergens aan vast zit, zonder halster, zonder touw, zonder bit of andere middelen? Alleen jij en je paard in vrijheid samen. Natural Horsemanship maakt dit voor jou mogelijk.

Leer gebruik maken van je natuurlijke hulpmiddelen en wordt een Natural Horse Man (of Horse Woman natuurlijk).

Wat is Natural Horsemanship?

Citaten uit het boek:“In het algemeen zijn er twee extremen te onderscheiden in de manier waarop mensen een paard benaderen om iets te doen. Het ene uiterste is de zweepmanier. Daarbij slaat iemand het paard met de zweep om hem te dwingen iets te doen. Zo iemand laat het paard presteren met behulp van geweld en intimidatie.”

“Het tegenovergestelde is de peentjeshouding. Dan hebben we het over iemand die het paard met uitsluitend zoete praatjes overhaalt om iets te doen. Zo iemand heeft meestal geen succes en bedelt bij het paard in plaats van respect van het dier te vragen en te krijgen.”

“Tussen deze twee extremen zit de assertieve persoon. Zo iemand is niet agressief en ook geen doetje, maar tegelijkertijd zo streng als nodig is. Als je aardig doet, hoeft dat niet gelijk poeslief te zijn. Als je streng doet, ben je resoluut zonder gemeen of kwaad te zijn. Het principe is dat je je fantasie gebruikt voorbij de grenzen die normale mensen hanteren.”

“De attitude van een Natural Horse Man is gebaseerd op het feit dat principes belangrijker zijn dan het doel- dat inspelen op de situatie belangrijker is dan regels. Natural Horse-Man-Ship is een levenshouding voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld en in het natuurlijke standpunt van het paard geloven. Zij zijn vanuit een bepaalde passie natuurlijke paardenmensen geworden en willen op natuurlijke wijze opklimmen in de tien prestatieniveaus. In Natural Horse-Man-Ship zijn geen regels, alleen principes en doelen.”

Bij Natural Horsemanship spreekt men van bepaalde niveaus waarnaar je kan streven. Iemand van niveau 1 tot 3 is een enthousiaste Natural Horseman die er zijn of haar hobby van maakt. Niveau 3 tot 6 is als een ambacht en als je niveau 6 tot 10 haalt, bekijkt men je bij Natural Horsemanship als kunstenaar.

Als je het boek Natural Horse-Man-Ship van Pat Parelli leest en toepast en ongeveer 20 tot 40 uren oefent, kan je op een behoorlijk bekwame wijze slagen voor niveau 1.

Je vindt achteraan dit boek ook een niveau 1 test. Aan de hand van deze test kan je jezelf en je paard testen en kijken of je klaar bent voor het volgende niveau.

Misschien ben jij wel een van de toekomstige Horsemanship kunstenaars!

Technieken die in dit boek beschreven zijn, zijn gebaseerd op wat een paard van nature doet, het is dus een methode die je bij elk paard kan toepassen of je nu western, dressuur of een andere vorm van sport met je paard beoefent.

Over het boek

Titel: Natural-Horse-Man-Ship
Schrijfster: Pat Paralli
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 223
Kaft: zachte kaft
Illustraties: zwart-wit foto’s
Prijs:€ 24,95 (incl. BTW) ( GEEN verzendkosten)

KLIK HIER OM HET BOEK IN HUIS TE HALEN

Inhoudsopgave

Filosofie

1. Natural Horse-Man-Ship een overzicht
Attitude: acht regels van Natural Horse-Man-Ship; tien goede eigenschappen van een paardenmens.

Kennis: relatie prooi-roofdier; drie systemen: respect, impuls, buigzaamheid; dynamiek van de beweging van het paard; tempo van de gangen; hoe het paard zijn lichaamsgewicht verdeelt; ‘paard-lijkheden’; paardentalenten; acht verantwoordelijkheden; communicatiemiddelen; positieve en negatieve indrukken versus straf en beloning; waarderingssysteem.

Gereedschappen

Technieken: lateraal longeren; dynamiek van het rijden. Tijd: niveaus van Natural Horse-Man-Ship; tijd voor een paard; tijd voor een mens; timing

Verbeeldingskracht: uitdagingen, inspelen op de situatie.

2. Natural Horse-Man-Ship op de grond
Attitude: lateraal longeren: principes, doel en tijd.

Kennis: zes keer wijken; vrijheid; ver weg en dichtbij.

Gereedschappen: halster en touwen; stokken.

Technieken: benaderen en terugtreden; formule in vier stappen; sensibiliseren en afharden; rechts- en linkshandigheid; stemhulpen; inleidende hulpen; positie ten opzichte van het oog; lateraal denken; technieken die paarden op mensen toepassen; lateraal longeren – uitrusting, vriendelijkheidstest, drijflijn, vierfasen-theorie; zwichten – nageven op de vingertoppen, het monstertouw en de longe; longeren op grotere cirkels, toevoegen van concepten en technieken – ‘pre-flight’ grondcontrole, opzadelen, ‘pre-flight’ controle met het zadel, in de trailer zetten.

Tijd

Verbeeldingskracht

3. Natural Horse-Man-Ship in het zadel
Attitude kennis: mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor de mens; mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor het paard; concentratie; opklimmende strengheid (vragen, gebieden, beloven).

Gereedschappen: gereedschappen die een Natural Horse-Man gebruikt bij het rijden.

Technieken: concentratie; teugelposities en teugelfuncties; verantwoordelijkheid van de teugels; handen en benen; zwichten voor druk; aansporen; onafhankelijke zit; achterwaarts gaan; terugnemen en halthouden; zijgangen; ‘pre-flight’ controle met trens en twee teugels; verzameling.

Tijd: tijdschema van paard en mens; 80/20-concept; van moment tot moment; timing; werkschema voor jonge paarden.

Verbeeldingskracht: denkbeeldige wedstrijden; simuleerspelletjes; isolatie.

Parell’ismes Niveau 1 test

Over de schrijver
Pat Parelli: Internationaal gerespecteerd als paardenman en instructeur heeft Pat Parelli al duizenden ruiters geholpen hun paarden beter te begrijpen en met ze te communiceren volgens de methode Parelli Natural Horse-Man-Ship. PNH verschaft de ruiter bereikbare doelen en meetbare maatstaven, ongeacht de discipline (Engels of Western) of activiteit (wedstrijdsport of recreatie). De filosofie en concepten van Pat zijn gebaseerd op een taal van vertrouwen, leiderschap en respect en een speciale band tussen het paard en de mens.

Pat en zijn vrouw Linda zijn de eigenaren en exploitanten van PNH International Study Centers in Pagosa Springs, Colorado en Ocala, Florida. Duizenden mensen hebben al genoten en geleerd van de clinics, seminars en demonstraties die Pat op drie continenten heeft verzorgd: Noord-Amerika, Australië en Europa.

Pat heeft al opgetreden op een groot aantal paardenevenementen en veetentoonstellingen. Hij is te zien geweest in televisieprogramma’s in allerlei landen. Ook heeft hij in alle belangrijke paardenbladen gestaan. Hij streeft ernaar het niveau van de rijkunst wereldwijd te verhogen en heeft inmiddels niet alleen zijn doel bereikt, maar zelfs het beeld van de rijkunst voorgoed veranderd.


Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen

Liefde voor paarden heeft geen grenzen

In het vorige magazine kon je een filmpje bekijken over een meisje die haar liefde voor paardrijden niet liet tegenhouden door haar rolstoel.

We kregen het volgende verhaal als tip: 
 

Dit 17-jarige meisje is geboren zonder benen, zoals zoveel meisjes van haar leeftijd droomde ze van paardrijden. Met een speciaal aangepast zadel en de juiste motivatie is het haar gelukt een goede amazone te worden. Meestal verzorgt ze en zadelt ze haar paard helemaal zelf op om daarna heerlijk te gaan trainen.

Klik hier om het filmpje te bekijken 

Door de jaren heen kregen we al heel wat bijzondere verhalen. Van uitzonderlijke verhalen, zoals een dame van 87 die dagelijks haar drie paarden reed naar een blinde amazone, tot verhalen van paardenliefhebbers die ons enthousiast vertellen over hun verzorgpaard dat ze zomaar krijgen! Misschien heb jij ook zo’n bijzonder verhaal over jezelf of iemand uit je omgeving. Zet het zeker eens op mail om het met ons te delen. Altijd leuk om dit ook met de andere lezers te delen van het Paardentips Magazine Klik hier om het ons te sturen 

Typ-hier-de-titel

Veel paardenliefhebbers lezen ondertussen het Paardentips Magazine. Het is en blijft ook helemaal gratis.  Wij doen tekens ons best om er iets leuks van te maken en dankzij de bijdrage van vele andere paardenliefhebbers lukt het ons al jaren. bedankt iedereen voor deze steun! Ook 2013 zal weer een geweldig Paardentipsjaar worden.

Gun ook andere paardenvrienden de Gratis Paardentips Magazines in hun mailbox.
Ze kunnen zich makkelijk en snel aanmelden via de website van Paardentips

Het welzijn van paarden

Het thema paardenwelzijn houdt ons meer en meer bezig de afgelopen jaren. Waar vaart een paard wel bij en wat schaadt hem? Met welke vorm van huisvesting is een paard gelukkig en hoe zit het eigenlijk met training? Met bit, zonder bit, boomloos, wedstrijden, of niets van dat al? En dan nog een vraag: is er wel een gouden regel die voor alle paarden geldt?
Je hoeft Youtube maar aan te zetten of je valt in een eindeloze stroom van filmpjes over paardenwelzijn/paardenleed. Er zijn talloze filmpjes van paardengoeroes te vinden, geïllustreerd met vreselijke taferelen uit de wedstrijdsport, met een dramatisch muziekje eronder, gevolgd door fijne plaatjes van de persoon in kwestie die op schijnbaar magische wijze samenspel bereikt met zijn paard. Maar hoe zit het nu met ons, de gewone mensen, degenen die op zoek zijn naar manieren om het leven van hun paard zo aangenaam mogelijk te maken, binnen de grenzen van ons kunnen.
Een tijdje geleden belde een goede vriendin van mij op. Ze had een documentaire gezien over een trainer die op zoek gaat naar paardvriendelijke methodes. Op zich een hele mooie documentaire, maar mijn vriendin was helemaal in de war. Ze wist niet meer wat ze nu wel en niet moest of mocht doen met haar paarden en was zelfs gestopt met rijden, nadat in de documentaire een trainer aan het woord was geweest die aangaf dat rijden slecht voor het paard was. Dit alles zette me aan het denken, want natuurlijk is het heel goed dat mensen zich gaan realiseren dat een paard niet opperbest functioneert als het 23 uur per etmaal in een klein hokje staat en dat communicatie beter werkt dan slaan. Maar intussen zijn er zo veel verschillende visies, stromingen, trainers en technieken, dat de doorsnee paardenliefhebber door de bomen het bos niet meer kan zien..
Ik had het gevoel dat mijn vriendin zo op zoek was gegaan naar ‘de juiste methode’, dat ze niet meer toekwam aan wat echt belangrijk is: genieten met en van je paarden. Want uiteindelijk is dat toch hetgeen waar het om draait, dat je jouw paard zo tevreden en gezond mogelijk houdt en in het contact met je paard ontspanning en plezier vindt. Mijn vriendin gaf letterlijk aan niet meer zo goed te weten wat te doen met haar paarden. En dat is heel jammer, want zij heeft altijd enorm genoten van lange buitenritten en gewoon, het samenzijn met haar paarden. Maar zij is niet de enige. Er zijn massa’s ruiters en paardenliefhebbers die wegwijs proberen te raken in het woud van goedbedoelde adviezen, hypes en hippe trainingsvormen, of zich enorm geremd voelen in de omgang met hun paard, uit angst iets verkeerd te doen.
En het is ook niet gemakkelijk, want soms lijkt het wel dat hoe meer je te weten komt, hoe meer je beseft hoeveel er is wat je nog niet weet.. Maar als je je niet te zeer laat verblinden door wat iedereen zegt en doet, je ogen opent en goed naar je eigen paard kijkt, dan zul je misschien wel versteld staan van wat je zelf kunt zien. Want met een beetje gezond boerenverstand is het onderscheid tussen een gezond, tevreden, ontspannen paard en een gespannen, ongelukkig, ongezond dier, toch zelfs voor een beginnend paardenhouder zichtbaar.
Dus wat te doen? Daar is geen pasklaar antwoord voor, maar shop vooral bij zoveel mogelijk instructeurs, trainers en collega-ruiters/paardenhouders, neem mee wat je aanspreekt en laat liggen wat niet goed voelt. Kijk verder goed naar je paard en probeer.. Want alleen zo leer je jouw paard echt goed kennen en krijg je oog voor wat hem goed doet. En tot slot: vergeet vooral niet te genieten!
Hartelijke paardengroetjes,
Lisanne

Indigo Horsetraining

Waarom staart inbinden bij polo?

Paardentipper Margreet B.  vroeg zich af waarom de staarten bij polopaarden altijd zijn opgebonden. 

De reden dat de  staart van het paard voor de wedstrijd wordt opgebonden, is uit praktische overweging. Door dit te doen voorkomen ze dat  er tijdens een wedstrijd iets verstrikt raakt in de staart of om te voorkomen dat het paard zelf of andere paarden op zijn staart gaan staan. Ook de  manen van het paard worden afgeschoren om te voorkomen dat de berijder er met zijn handen in verstrikt raakt.