Hoi,

Weet je wat wel eens leuk is om te doen? Luisteren naar gesprekken van kinderen en je verder nergens mee bemoeien. Het mooie hiervan is de onbeperktheid die ze dan hebben. Alles is mogelijk en hun verhaal is geen fantasie, nee ooit zal het zo zijn. 
Papa’s en mama’s zijn alles. Tot ze de tienerleeftijd hebben bereikt … maar zo ver zijn we nog niet en bij onze dochters zal dat natuurlijk anders zijn (ahum)!

Iemand zei me een keer, als je kinderen hebt dan zou je ze vaak dood willen knijpen, zo graag zie je ze. Als ze later ouder zijn, heb je wel eens spijt dat je dat nooit gedaan hebt.

Nou, zover zijn we nog lang niet. Wij genieten volop van alles wat ze met ons delen. 

Later als we groot zijn … en dan krijgen we verhalen van een dierenarstenpraktijk waarin ze samen werken en horen we verhalen over de paarden die ze dan verzorgen, het paardrijden en ja pap en mam krijgen zelfs een kamertje op zolder, waar ze dan mogen wonen!! We moeten natuurlijk wel helpen bij het verzorgen van hun paarden. Lachen hè? Gewoon prachtig om te horen. Ik hoop wel dat het zolderkamertje groot genoeg is.

Wij zullen niet vlug zeggen dat ze niet moeten overdrijven, laat ze maar dromen en met hun karakters zullen ze een heel eind komen. Laat ze nu nog maar lekker kind zijn. Wat juiste mensen naast de zijlijn die hen kunnen aanmoedigen en over een paar jaar zullen ze ons verbazen. Daar gaan we voor.

Maar of je nu jong of oud bent, dromen en doelen stellen is goed.  Over dromen en gedrevenheid gesproken! 

Als je het meisje op de film zou tegenkomen en ze vertelde je dat paardrijden haar droom en hobby is .. zou jij het dan geloven?

Kijk maar eens door op deze link te klikken


Spreuk: Een gehuurd paard en eigen sporen maken korte mijlen. (Mensen zijn snel geneigd andermans/geleende spullen te misbruiken)


Inhoud:
1. Boekentip: Beleren geen kunst
2. Is een ouder paard nog geschikt om te leren voor de koets te lopen?
3. Minister-president Peeters lanceert nieuwe acties tegen paardenverwaarlozing
4. Paard oud genoeg om erop te stappen?
5. Is het paard een spiegel?
 

Minister-president Peeters lanceert nieuwe acties tegen paardenverwaarlozing

Tijdens een persconferentie in de sportstal van Philippe Le Jeune heeft minister-president Peeters op maandag 19 november nieuwe acties gelanceerd ter bestrijding van paardenverwaarlozing. Deze nieuwe acties helpen om het probleem van paardenverwaarlozing verder aan te pakken.
De vzw ‘Stichting voor Paarden in nood’, opgericht op initiatief van minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Plattelandsbeleid, zamelt sinds april 2011 geld in voor de opvang van verwaarloosde en in beslag genomen paarden. Om extra middelen voor dit fonds te verzamelen, wordt via de stichting actief aan fondsenwerving gedaan. Zo werd er een veilingsactie gehouden, waarbij 22 van onze topruiters – waaronder wereldkampioen jumping Philippe Le Jeune – gratis een les gaven ten voordele van de ‘Stichting voor Paarden in Nood’. De tot nog toe ingezamelde bedragen volstaan echter niet om het probleem van de paardenverwaarlozing structureel aan te pakken.
Daarom deed minister-president Peeters een warme oproep tot nieuwe privé-initiatieven. Er is reeds heel wat samenwerking om fondsen bijeen te zamelen, dergelijke initiatieven kunnen dan ook een stichtend voorbeeld zijn voor andere actoren om aan fundraising te doen. Indien de privésector de nodige middelen voorziet, blijft ook minister-president Peeters steun voorzien.

“Het merendeel van de eigenaars weet dat een paard, pony of ezel houden erg veel zorg en aandacht vraagt. Niettemin komen er in Vlaanderen elk jaar gevallen van paardenverwaarlozing en -mishandeling aan het licht. Gelukkig is dit slechts een miniem percentage van het totale aantal dieren. Maar elk geval van paardenverwaarlozing is er één teveel. Vandaag zijn er heel wat mensen die zich elke dag opnieuw met hart en ziel inzetten om verwaarloosde paarden op te vangen, maar aangezien dit voornamelijk vrijwilligerswerk is, is er enerzijds nood aan financiële steun om de getroffen dieren op te vangen en anderzijds aan voorlichting en preventie om verwaarlozing en mishandeling uit de wereld te helpen. Daarom blijven we verder inzetten op ondermeer preventie en promotie van adoptiemogelijkheden en blijven we de opvangcentra ondersteunen”, aldus minister-president Peeters.

In 2011 ontving de Inspectie Dierenwelzijn over heel België 281 klachten op een totaal van 263.541 geregistreerde ‘paardachtigen’. Na inspectie werden 51 paarden, pony’s en ezels in beslag genomen, zij behoorden toe aan 16 verschillende eigenaars. Dat betekent dus dat minder dan 0,02% van alle paarden, pony’s en ezels in België in beslag genomen werden. In 2010 ging het om 250 klachten en 45 in beslag genomen dieren. Het gebeurt trouwens ook dat verschillende eigenaars hun verwaarloosde of mishandelde paarden, pony’s of ezels vrijwillig afstaan.

In de eerste plaats moet de eigenaar natuurlijk zelf instaan voor het welzijn van zijn of haar dieren. Die heeft er immers alle belang bij ze goed te verzorgen, juist te voeden en een degelijke beschutting te bieden. Indien men mogelijke wantoestanden op gebied van dierenwelzijn vaststelt, is het in de eerste plaats de eigenaar die men hierop kan aanspreken. Indien er werkelijk problemen rijzen, is het vervolgens aan de overheid om tussen te komen en zo nodig op de treden. Het is dan ook bij de bevoegde overheidsdiensten dat men terecht kan/moet voor klachten over dierenverwaarlozing. De gegevens van deze diensten zijn te vinden op de website van het Vlaams Paardenloket (klik op de link om de site te bezoeken).

De opvangcentra halen het onderste uit de kan om te voorzien in de uitgebreide zorgen die de verwaarloosde dieren nodig hebben en moeten vaak noodoplossingen bedenken omdat de budgetten voor grotere investeringen ontbreken.

Om fondsen te werven, staan reeds een aantal initiatieven op het programma. Zo zal het modemerk Fake Fur een T-shirtlijn uitbrengen waarvan een deel van de opbrengsten naar de stichting gaat en zal het eindejaarsevenement Equestrala een loterij organiseren ten voordele van de stichting. Minister-president Peeters doet dan ook een warme oproep aan andere organisaties om dit voorbeeld te volgen.

Daarnaast zullen personen en organisaties die een bedrag vanaf 50 euro doneren een sleutelhanger van de stichting ontvangen. Bovendien wordt voor de grootste donateurs de mogelijkheid voorzien om publiciteit te voeren op de websitepagina’s van de “Stichting voor paarden in nood” via deze link. Er bestaan pakketten voor steunbedragen vanaf 100, 600 en 2000 euro .

Preventie
De sector heeft een grote behoefte aan informatie, onder andere over paardengezondheid en -welzijn. De laatste jaren zijn er bovendien veel nieuwelingen actief geworden in de paardenhouderij. Een paard gezond en tevreden houden is absoluut niet gemakkelijk.

Daarom vinden de “Stichting voor paarden in nood” en het Vlaams Paardenloket het ook noodzakelijk om aan preventie te doen. Er worden zowel voorlichtingscampagnes als infosessies rond verwaarlozing, adoptie, paardenverzorging, aankoop van paarden,… voorzien. Tijdens de Vlaamse land- en tuinbouwbeurs Agriflanders zal er op 10 januari een studievoormiddag georganiseerd worden rond paardenleed en paardenverzorging.

Omkadering
Om meer structuur te brengen in de aanpak van paardenverwaarlozing zal een actieplan met concrete maatregelen uitgewerkt worden, zoals ondermeer een stappenplan voor het optreden na een klacht wegens paardenverwaarlozing en concrete normen voor de erkenning van asielen voor opvang van paardachtigen. In dit kader zal er in het voorjaar van 2013 ook een dialoogdag plaatsvinden met als thema ‘de kwaliteit van paardenhouderijen’.

Promoten van adoptie
Vooral in de winter ligt de vraag voor opvang van paardachtigen hoog. Omdat de paardenasielen overvol zitten, is er voor velen onder hen geen oplossing.

Daarom wordt ook ingezet op promotie voor het adopteren van paardachtigen. In het voorjaar stuurde het Vlaams Paardenloket een mailing rond met een overzicht van de paarden en pony’s die op dat moment een nieuwe thuis zochten. De reacties kwamen massaal binnen. Dit zorgde er mede voor dat op The Old Horses Lodge in 2012 meer adopties waren dan ooit. Tot midden november werden er reeds 56 paarden en pony’s geadopteerd. In het hele jaar 2011 waren dat er 29. Toch blijven er heel wat herstelde paarden, pony’s en ezels op de centra staan. Daarom staat momenteel een nieuwe up to date lijst met adoptiepaarden en –pony’s online.

De “Stichting voor paarden in nood” wil mee helpen zoeken om het aantal gerevalideerde/gezonde paarden weer in lijn te brengen met de wensen van de huidige paardeneigenaars, om zo meer verloop in de opvangcentra teweeg te brengen. Zo kan er meer ruimte vrijkomen voor nieuwe mishandelde of verwaarloosde paarden.
De meeste in beslag genomen paarden die voldoende hersteld zijn om naar een nieuwe thuis te gaan, kunnen niet bereden worden. Zij hebben immers meestal te kampen met allerlei kwalen: mankheid, luchtwegproblemen, trauma’s… . Daarenboven zijn deze dieren zelden afgericht. Desondanks bleken, na een adoptieoproep in 2011, veel paardenliefhebbers geïnteresseerd om een rijpaard te adopteren. Daarom zal er een samenwerking opgezet worden met de hippische opleidingen. Zij zullen de paarden die hiervoor in aanmerking komen, zadelmak maken en/of een basisopleiding geven.

Er worden uiteraard voorwaarden gesteld voor de adopties. Deze zullen streng gecontroleerd en opgevolgd worden zodat het welzijn van de paarden niet opnieuw in het gedrang komt.

Tips:

Tip 1

Een eigen site over je paard of stal/club?

 

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Een leuk forum voor de paardenliefhebber

 

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 3

Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 4

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 5

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 6

Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine 😉 (klik op de link)

Tip 7
Inspiratie nodig voor de feestdagen?
Snelle levering en heel leuke aanbiedingen…

Leuke geschenken in huis via bol.com

Klik op de link om even lekker te shoppen vanuit je stoel!

Nu speciaal voor de feestdagen extra kortingen! Let op de speciale acties. Echt de moeite waard.

Boekentip: Beleren geen kunst

Heb jij wel eens te maken met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard?
Of je nu al jaren ervaring hebt met paarden of amper ervaring hebt, je zal het met ons eens zijn dat je een verantwoorde trainingsopbouw nodig hebt.

Geef je paard een veilige, prettige en ontspannen opleiding en angst en gevaarlijke situaties zullen amper tot niet voorkomen.

Voorbeeld bij het zadelmak maken
De tijden van de wil van het paard breken zodat hij zich overgeeft aan de mens liggen hopelijk al lang achter ons. Geen toestanden meer waarbij het paard in angst en paniek de ruiter van de rug probeert te gooien. Een ruiter die in zijn ogen als een bedreiging gezien wordt. Een aanvaller die zo snel mogelijk van hem af moet.

Als je geduldig alles in kleine stappen, op een ontspannen manier, opbouwt en op tijd stopt, kan het ook anders. Dus als je het paard niet overdondert, kan je zelfs het proces van zadelmak maken van paarden doorlopen zonder ook maar enige weerstand van je paard.

We horen het steeds vaker, paarden die na een goede basistraining zonder enig probleem een zadel en ruiter aanvaarden. Geen rodeobeelden meer, maar ontspanning en vertrouwen. Willen we dit niet allemaal?

Een wegwijzer om je eigen kennis te vergroten
Een logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijke oefeningen met begrijpbare theoretische uitleg geven je inzicht in de trainigsbehoefte van een paard. Een wegwijzer als deze geeft Lisanne Thomas je via haar boek ‘Beleren (g)een kunst’. Ze helpt je om zelf een training op maat samen te stellen. Plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen zijn de basisingrediënten voor een goede opleiding van paard en ruiter. Een basis waar ze hun hele leven profijt van zullen hebben.

Beleren (g)een kunst is een uitgebreid naslagwerk voor iedere ruiter, trainer of paardeneigenaar die te maken krijgt met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard.Zowel voor de onervaren paardenliefhebber als voor geroutineerde ruiters biedt dit boek een leidraad voor een veilige, prettige, ontspannen en verantwoorde trainingsopbouw, waarmee paarden zonder angst of gevaarlijke situaties volledig opgeleid kunnen worden tot veelzijdige rijpaarden. De logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard, tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijk opgebouwde oefeningen met heldere theoretische kennis bieden geen star trainingssysteem, maar geven de lezer inzicht in de trainingsbehoefte van hun eigen paard. Dit is geen kant-en-klaar methode, maar een wegwijzer om de eigen kennis en ervaring te vergroten, om het paard een training op maat te kunnen geven, waarbij plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen de hoofdingredi’nten vormen voor een opleiding waar ruiter en paard hun verdere leven profijt van zullen hebben.

 

Inhoud:

1. Tegen de natuur

2. De natuur van het paard begrijpen
Paardentaal of mensentaal
Hoe leert een paard?
Motivatie en bekrachtiging
Vriendschap, kudde of werkrelatie?
Leiderschap en assertiviteit
Karaktertypen

3. Het begin, de werkrelatie
Duidelijkheid, structuur en vertrouwen
Leeftijd en ontwikkeling
Kennismaken, een goed begin is het halve werk
Loswerken
Grondwerk
Leren stilstaan
wandelen

4. Fysieke en mentale voorbereiding
Lichaamsbewustzijn
Stemhulpen
Longeren
De singel en het dekje
Spieropbouw en balans, de pessoateugel
Besturing met dubbele longe
Bitten of bitloos?
Het handpaard

5. Het zadel
Pasvorm
Kennismaking
Opbouw en desensibilisatie

6. De ruiter
Alleen of samen
Rust en ademhaling
De grote ruiter
In het zadel

7. De eerste stappen
De passieve ruiter, stap aan de hand
Rem en gas installeren
Stap en halt op de cirkel
Draf aan de hand
Draf op de cirkel, schakelen
Het stuur installeren
De passieve begeleider
Los van de longe

8. Naar buiten
Onder begeleiding naar buiten
Alleen buiten
De eerste galop

9. Gymnastiek ter bescherming en ontwikkeling van het lichaam en de geest
Waarom gymnastiseren, het nut van lichaamshouding en draagkracht
Gehoorzaamhied, verfijning en gevoeligheid
Stelling, buiging en nageeflijkheid
Van achter naar voor

Dit boek is geen strikte handleiding, het helpt je spanning en stress bij het paard en jezelf te voorkomen, doordat de training die beschreven wordt bestaat uit kleine stapjes. De bedoeling hiervan is dat je zelf leert zien aan welke oefeningen je paard behoefte heeft en hoelang je moet werken aan een onderdeel. Er zijn meerdere mogelijkheden om de oefeningen uit te voeren. Je kan zelf creatief zijn en een geschikte training opbouwen via de handvaten die Lisanne je aanreikt via dit boek.


Prijs: 22,95 euro GRATIS VERZENDING
Klik hier om het boek in huis te halen

 

Over de schrijfster:
Lisanne Thomasis een bevlogen paardenliefhebster sinds haar jongste jaren. Ondertussen is ze een ervaren paardentrainster, coach en therapeute. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was zij werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte zij van haar passie haar beroep. Ze leidt nu ruiters en paarden op via natuurlijk communiceren en klassieke rijkunst. Lisanne geeft cursussen en clinics en werkt als hoefbekapper. Haar voornaamste beweegreden is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen en op deze wijze zo veel mogelijk mensen te inspireren en te begeleiden in hun ontwikkeling tot bekwame paardenmensen. Hoe meer bewuste en verantwoorde paardenmensen, hoe meer gelukkige en gezonde paarden.

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Klik hier om het boek in huis te halen

Veel leesplezier en bedankt!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Dit boek is een leuke tip voor de feestdagen maar … nog meer leuke geschenken in huis via bol.com klik dan op de link 😉

Paard oud genoeg om erop te stappen?

Laatst kregen we de vraag wanneer een paard oud genoeg is om er op te stappen. Oplettende lezers hadden gemerkt dat we die vraag niet hebben behandeld. Om eerlijk te zijn, heeft dit voornamelijk te maken met de antwoorden die we kregen toegezonden. Verhalen over paarden van twee die al flink belast worden. Nu, begrijp me niet verkeerd, je kan al veel doen met een jong paard en daardoor al een mooie basis leggen voor het rijden onder zadel. Maar dan doel ik voornamelijk op het grondwerk.

Ik las laatst een artikel via een Facebookpagina van een paardentipper en heb er nog eens naar gevraagd. Het gaat  om het volgende stuk Klik hier om het te lezen 

Dus twee jaar oud en onder zadel? Wat mij betreft niet. Hopelijk via dit artikel begrip hiervoor 😉

Typ-hier-de-titel

Een leuke en originele manier om een kerstkaart te versturen?

Maak eens gratis, stap voor stap een website aan en ontdek de leuke en eenvoudige manier om zelf kaarten/foto’s te bewerken en naar je vrienden te sturen.

Klik hier om het gratis te proberen 

Is een ouder paard nog geschikt om te leren voor de koets te lopen?

Afgelopen weken kregen we weer heel wat leuke mailtjes! Allemaal bedankt hiervoor. Deze keer willen we je het mailtje en de ervaring delen van Paardentipper en men-instructeur  Theo.

Wil jij je verhaal of kennis met ons en de lezers van Paardentips delen? Stuur je informatie dan door via deze link  Alvast bedankt en wie weet vind jij jouw bijdrage terug in een van de volgende nummers van Paardentips magazine.

Is een ouder paard nog geschikt om te leren voor de koets te lopen?

Een paardeneigenaar, die al een mencursus had gevolgd, kwam bij me met de vraag of het mogelijk was een 17-jarig paard het mennen nog te leren. Hij vertelde daarbij dat het oudere paard nogal een “hete” was, maar wel redelijk verkeersmak. Verder vertelde hij dat ze tijdens een buitenrit bijna niet te “houden” was en wilde daarbij zeker ook niet stilstaan. Ook wilde ze bij een stoplicht niet wachten (stilstaan). In de manege, in de buitenbak en op wedstrijden deed ze alles goed.

Hij wilde een eerlijk antwoord op de vraag of ik een reële kans zag om van het paard een vertrouwd menpaard te maken waarmee hij fijne buitenritten kon maken.

Een uitdaging dus, waarbij de eigenaar zonder dat hij het wist met zijn eerlijke informatie het waarschijnlijke probleem, de oorzaak en de oplossingsrichting al aangaf. Ik reageerde dus positief op zijn vraagstelling en ben aan het werk gegaan. Het eindresultaat was een tevreden eigenaar/menner en een prima ouder menpaard.

Wat was nu het probleem?
Het paard had jaren niet onverdienstelijk wedstrijden dressuur gelopen, maar als de amazone die het paard altijd bereed een buitenrit maakte in de natuur of moest wachten bij een stoplicht werd ze angstig. Die angst bracht ze over op het paard, waarschijnlijk door de teugels stevig aan te trekken, haar zit te veranderen, teveel haar angstige stem te laten horen, enzovoorts.

Buitenritten voor de koets
Kortom, het betuigen in een veilige vertrouwde omgeving ging prima. In de rijbak liep ze als snel correct voor de koets. Het was tijd voor een buitenrit, waarbij angst niet aan de orde was en op een paardvriendelijke manier stond het dier in de derde buitenrit rustig drie minuten stil op een bospad. Ook het stilstaan voor het stoplicht was als snel geen probleem meer.

De merrie liep na 14 menlessen veilig voor de koets. Ze startte daarmede een nieuwe carrière in haar leven na vele jaren actief te zijn geweest in de dressuursport.

Conclusie
Het is meestal wel mogelijk een ouder paard nog te leren voor de koets te lopen (te betuigen), ook als er een probleempje ingeslopen is.

Theo van der Velden
Mencursus .nl

Is het paard een spiegel?

Deel 6

In de vorige aflevering (PaardenTips 263) hebben we de vraag: ‘Waarom zou het paard eigenlijk een mens spiegelen?’ beantwoord. Het antwoord was kort en bondig: voor de veiligheid en het overleven van de kudde!

Het nut en het doel van het spiegelen voor de paarden hebben we uitgebreid behandeld. Nu gaan we ons richten op ‘de mens’, de vragen die we kunnen stellen zijn onder andere:
• Hoe werkt het spiegelen en zie je daadwerkelijk aan je paard dat je je als een ezel gedraagt?
• Wat kun je verder van de paardenspiegel leren?
• Hoe kan de paardenspiegel jou en anderen helpen?

Hoe werkt het spiegelen en zie je daadwerkelijk aan je paard dat je je als een ezel gedraagt?

We hadden het er al over: het paard spiegelt de mens voor de veiligheid en het overleven van de kudde. Net zoals het paard zijn omgeving en kuddegenoten spiegelt. Dit is niet iets zweverigs, maar al vanaf het begin de manier waarop de paarden hebben overleefd! Als gezegd: Hoe sneller de energie uit de omgeving wordt gespiegeld, hoe sneller de kuddeleiders en kuddeleden kunnen spiegelen en zich vervolgens in veiligheid kunnen brengen. Degenen die niet goed spiegelen overleven niet. Vandaar dat het spiegelen bij het paard hoort als zijn hoeven.

De mens wordt net zo gespiegeld als het paard alles in zijn leefomgeving spiegelt. Zodra jouw energie verandert, vangt het paard dit op en reageert hierop. Is jouw energie wel of niet veilig voor zijn overleven? Zo niet dan ‘vlucht’ het paard. Is je energie veilig dan zal het paard blijven staan of naar je toekomen. Andere kuddeleden zien dit en zullen overeenkomstig spiegelen, toch reageren ze niet allemaal hetzelfde, de reactie is namelijk afhankelijk van de aard en ervaringen van het paard en die zijn per paard anders.

Energie is voor ons ongrijpbaar, omdat wij energie meestal niet voelen. Ander gedrag en een andere houding zijn voor ons tastbaarder. Kom je aan als een roofdier? Loop je rechtop, met grote stappen, je ogen priemend gefocust op je paard? Dan zal jouw energie overeenkomstig zijn (als van een roofdier) en het paard zal vluchten. Bedenk je eens hoe het voor het paard is, als iemand met die energie op zijn rug zit! Reden voor onrustig gedrag, of erger. Dit gedrag van het paard wordt meestal niet begrepen. We zitten immers keurig netjes volgens het boekje op ons paard, dus wat zeurt hij nou eigenlijk! Hij kan maar beter zijn best doen en luisteren! Terwijl het paard doet wat het moet doen, puur omdat dat voor zijn overleven van belang is!

Kom je rustig de wei ingelopen, schouders een beetje laag en kijk je ‘zacht’ en richten je ogen zich een beetje naar de grond, dan is jouw energie rustig en zal het paard naar je toedraaien, komen of op zijn minst blijven staan……… Meestal, maar niet altijd, want voel je je onderhuids woedend en denk je dat te verbergen door rustig en zogenaamd ontspannen aan te komen lopen, dan voelt het paard wel degelijk jouw woedende energie en zal weglopen!
Dan is het dus niet: die rot-knol!
Nee, het is jouw rot-woede!
Ben je je hiervan bewust, dan kun je na een drukke werkdag met een vervelend snauwende baas, of na een ruzie met je moeder of echtgenoot, beter eerst even bijkomen voor je je paard gaat halen. Bijvoorbeeld even rustig staan, 2 voeten op de grond, in en uit ademen, om je heen kijken, tot 10 tellen, bedenken hoe fijn het is bij je paard te zijn. Visualiseer dat je onrust of woede door je voeten de aarde in loopt en adem nog eens diep in en uit. Voel je je rustiger? Minder kwaad? Minder gehaast? Dan is je energieniveau ook gedaald en is het tijd om je paard te gaan halen.

Wij mensen kunnen goed maskeren hoe wij ons werkelijk voelen, onze medemensen tuinen hier meestal in. Gewoon omdat wij niet zo heel goed opletten of omdat we uit gemak de signalen negeren – je zal maar weer zo’n diepgaand gesprek moeten voeren, dan ben je weer zoveel tijd kwijt! Paarden tuinen hier niet in, iemand die onderhuids woedend is, zal nooit goed kunnen reageren en zodoende de kudde in gevaar kunnen brengen. Voor paarden een reden dit altijd te spiegelen.

Gedraag je je als een ezel, dan is je houding overeenkomstig, je beweegt je als een ezel en ook je energie is als een ezel! Het paard pikt dit op. En het paard zal overeenkomstig spiegelen. Bijvoorbeeld door een oefening niet uit te willen voeren, niet mee te komen of stil te gaan staan. Puur omdat het voor het paard niet duidelijk is of je nu wel of niet de geschikte leider bent die de kudde laat overleven onder zijn leiding.

Wat kun je verder van de paardenspiegel leren?

Uit het voorgaande is duidelijk dat je veel van de paardenspiegel kunt leren, het paard stemt zich af op jouw energie en de mogelijkheden die deze energie voor zijn overleven biedt. Voorbeelden zijn onder andere:
• Ben je onzeker: dan neem je geen duidelijke besluiten, je paard zal besluiten voor je gaan nemen.
• Ben je boos: dan kun je niets zinnigs besluiten, het paard zal wederom voor jou besluiten gaan nemen.
• Heb je geen plan en doe je maar wat: het paard zal je alleen volgen als hij het veilig vind, zo niet, dan maakt hij zijn eigen plan en voert dat uit.
• Geef je geen leiding: dan neemt het paard de leiding.
• Let je niet op je paard (je team): dan raak je je team onderweg kwijt en kan het zijn dat jij heel ergens anders uitkomt dan je team.
• Vang je signalen (van je paard = team) niet op en negeer je ze: het paard zal de signalen steeds duidelijker geven tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Het is duidelijk dat je op deze wijze je doel –wat voor doel dan ook- nooit zult bereiken!
• Ben je afgeleid of niet gefocust: dan is er een heel arsenaal aan dingen die jij niet doet (leidinggeven, plan maken, concentreren, op je team letten) waarop het paard zal reageren door al deze punten zelf te herstellen.
• Etc. want de lijst is eindeloos aan te vullen!

Oftewel een paard spiegelt iedereen en altijd. Ook als ze op stal staan! Misschien heb je het al gemerkt en je afgevraagd waarom je paard dit doet. Misschien heb je het nog nooit gemerkt of denk je nu dat dit de grootste onzin van de wereld is. Kijk dan eens naar je paard, probeer op de verschillende manieren het land in te lopen en te zien hoe je paard reageert. Lukt het niet met rijden? Of wil je paard niet komen? Overdenk hoe je op stal bent aangekomen: boos, teleurgesteld of is er iets ergs gebeurd? Als je denkt: ‘Nee hoor, er was niks’, ga dan voor jezelf de gebeurtenissen van de afgelopen dagen na. Of laat iemand aan jou vragen wat er de afgelopen dagen zoal is gebeurd in je leven. Meestal komt er dan iets boven, wat wel degelijk jouw energie nog steeds beïnvloedt. Dit erkennen alleen al, zorgt ervoor dat een paard naar je toekomt. En het zal duidelijk zijn dat het paard exact de energie spiegelde van hetgeen je je niet bewust was! Dit was de oorzaak dat het paard zich uitte zoals het deed, waardoor jullie samen in een ‘puinhoop training’ belandden.

Hoe kan de paardenspiegel jou en anderen helpen?

De paardenspiegel kan jou en andere mensen heel goed helpen. Met een beetje oefenen en hulp heb je al snel een goed inzicht in hoe je je gedraagt, welke energie dat met zich mee brengt en hoe het paard dit naar jou spiegelt. Zo krijg je zelfinzicht. Dit zelfinzicht ontwikkelt zich al meer en meer. Mits je natuurlijk blijft openstaan, observeren en werken aan jezelf. Met dit inzicht kun je vervolgens gericht werken aan jouw persoonlijke problemen.

Heb je bijvoorbeeld een probleem met je concentratie? Door met je paard bezig te zijn ontdek je wanneer je je niet meer concentreert. Vervolgens ga je met het paard oefeningen doen. Zo leer je herkennen wanneer je je concentratie kwijt raakt en hoe je de concentratie weer op niveau krijgt.

De paardenspiegel is een uniek krachtige spiegel. Want zodra jij weer de betrouwbare leider bent, volgt het paard je direct in het hier en nu. Een mooie en snelle manier van ervaren en leren! Dit helpt, niet alleen in de omgang met je paard maar ook in de omgang met andere mensen, je familie en op je werk. Gaat iets niet? Dan hoef je alleen maar terug te denken aan je ervaringen met de paardenspiegel. Of je gaat naar je paard en kijkt wat hij spiegelt. Zo heb je altijd direct alle handvatten binnen je bereik om problemen en puzzels op te lossen en zo je functioneren te verbeteren.

En kom je er even echt niet meer uit, dan is het vaak voldoende om 1 à 2 keer goed in de paardenspiegel te kijken samen met een ervaren paardencoach, om er zo achter te komen welk zelfinzicht je op dat moment mist.

Tot slot: de paardenspiegel helpt jou en anderen. Maar, er is 1 maar: je moet daadwerkelijk bereid zijn om aan het werk te gaan met jezelf.

In de volgende column (deel 7) zal ik ingaan op spiegelervaringen en de rol van de coach. In het daarop volgende (laatste) deel zal er aandacht besteed worden aan jullie vragen en ervaringen. Voor nu wens ik jullie veel plezier met het observeren van wat je paard over jou spiegelt. Leuke tip: vraag een aantal mensen naar jou en je paard te kijken en op te schrijven hoe de interactie is. Daarna kijk je naar wat ze hebben genoteerd: heeft het paard je gespiegeld? En zo ja, wat is er dan volgens jou gespiegeld? Of heeft je paard je helemaal niet gespiegeld? Enig idee hoe dit gekomen is?

Bij vragen mogen jullie gerust contact opnemen, voor nu: FIJNE FEESTDAGEN en VEEL PAARDENPLEZIER gewenst voor 2013!

© Margreet Noordanus 

Paardeninzicht