Hoi,

Nanny gaat elke week mee met onze dochtertjes Lise en Febe naar de ponylessen. Lise en Febe kijken er echt naar uit. Al avonden tevoren leggen ze hun rijkleertjes klaar, cap en bodyprotector naast de laarzen, broek netjes over de stoel, handschoentjes bij de hand… Elke dag vragen ze of we even op de buienradar willen kijken om er zeker van te zijn dat  het weer voor de komende zaterdag nog steeds goed is.  

Nu is de kans op slecht weer de komende tijd natuurlijk wel erg groot. Dan is het best moeilijk om die teleurgestelde snoetjes te zien als de lessen niet door kunnen gaan door een regenbui.

Maar als ze kunnen gaan, dan kan de pret niet op! De laatste les waren ze helemaal in de wolken. Ze mochten zomaar extra lang op de pony’s blijven rijden. Dat was feest natuurlijk! Als ze thuis komen, zitten ze helemaal vol van het gebeuren. ‘Mijn pony luisterde heel goed, die van zus stopte om te grazen en ze kon er nog net op blijven zitten toen hij zich bukte’ en ‘Papa, ik heb extra hoog gesprongen vandaag!!’ 

Leuk allemaal. Binnenkort heeft onze jongste dochter zelfs een kinderfeestje bij de mensen waar ze pony rijdt. Ze kijkt er zo naar uit om haar vriendinnetjes de pony te laten zien waar zij zo graag op rijdt.

Ik zelf ga niet altijd mee naar de lessen, maar als ik dan weer eens mee ga kijken dan verbaas ik me er telkens over hoeveel vordering ze weer hebben gemaakt. Het is leuk dat de kinderen op eens speelse manier toch meer leren dan ze zelf beseffen. Belangrijk is dat ze vertouwd raken met de dieren en dat blijkt prima te lukken. 

Nanny glundert van oor tot oor als ze onze dochtertjes zo bezig ziet. Ze heeft er als kind ook altijd van gedroomd om dit  zo mee te maken en dan je eigen dochtertjes zo bezig zien, is bijzonder.

De meiden spreken al over … als wij later gaan schrijven voor Paardentips… Dat lijkt me ook bijzonder maar voorlopig blijven wij deze teugels toch nog even in handen houden.

Ook deze keer hebben we weer ons best gedaan er iets leuks van te maken. Daarnaast ook nog eens onze dank aan iedereen die ons heeft gemaild de laatste tijd. Super om alles te lezen en weer een flinke inspiratiebron. 

Hier heb je weer een nieuw nummer van Paardentips Magazine!
Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny

Paardentips Magazine 


Uitspraak: ‘Een paard kan zijn berijder de snelheid en kracht verlenen die hij mist, maar alleen de verstandige ruiter vergeet nooit dat het slechts een lening is.’ Pam Brown 1928


Inhoud
1. Boekentip: Fabels en feiten over bitloos rijden
2. Gedrag: Is het paard een spiegel?
3. Lezersvraag: Hoe help ik mijn merrie? 
4. Lezersverhaal: Mijn eigen paard! 

Lezersvraag: Hoe help ik mijn merrie?

Beste Rudi en Nanny,
Ik heb een vraagje …
Ik heb een 12-jarige merrie, die onlangs een miskraam heeft gehad. Gedurende haar zwangerschap heb ik nog een lange tijd met haar gereden, dan heb ik ze 3 maand stilgezet voor de zwangerschap. Onder het motto: je kan er maar het beste van maken, werd elke dag dan maar een poetsdag, eens even in de kleine piste wat grondoefeningetjes etc, maar voornamelijk niets doen en verwennen. Nu bleek dat er geen veulentje meer kwam, heb ik ze terug aan het werk gezet en rijden we nu terug om de dag (dus dag niet, dag wel). Maar volgens de dierenarts was mijn merrie al even niet meer zwanger en was ze op het laatste enkel nog schijnzwanger. Ze is dus dit jaar ook geen enkele keer hengstig geweest etc. Medisch is ze in orde. Maar ik heb een probleem. Als ik met mijn merrie bezig ben (poetsen, etc.) is ze rustig, laat ze alles toe, oortjes naar voor, geen probleem, maar zodra er iemand in mijn buurt komt (nog 3 meter weg van mij) valt ze die persoon aan!! Maar echt aanvallen!!! Of ze dreigt, legt de oren plat, staartzwiept, etc.!! Het is zo erg dat ik ze telkens aan het halster moet vastnemen en dan nog… Nu mijn vraag hoe pak je zo iets aan? Denkt ze dat ik “haar veulen ben”? Is ze obsessief? Ik kan haar niet echt straffen want ten opzichte van mij is ze ok, ben ik ook de leider, loopt ze netjes mee etc, dus er is zeker geen probleem tussen ons. Graag advies!!
Alvast bedankt!!!
Dorien

Klik hier als je Dorien kan helpen 

Typ-hier-de-titel

Over de vorige boekentip:
Jo-Anne: Wat een geweldig paard ! En…..dan doel ik uiteraard op Snowman. Het boek is een echte aanrader. Als je eenmaal begint te lezen, wil je niet meer stoppen.

 
Prijs: 19,95 euro

Het verhaal gaat over de Brabantse Harry de Leyer, die na de oorlog met zijn vrouw emigreert naar Amerika. Het enige wat hij op zak heeft, is zijn droom om met paarden te gaan werken. Het is zwaar om een nieuw leven op te bouwen en Harry kan zijn gezin maar net onderhouden. In 1956 koopt hij op een veiling voor tachtig dollar een afgedankt werkpaard. Het dier is er slecht aan toe en rijp voor het slachthuis, maar er is iets in de ogen van het paard wat hem aantrekt. Snowman, zoals hij wordt genoemd, is geen gewoon paard. Maar zelfs Harry kan niet vermoeden hoe Snowman zijn leven ingrijpend zal veranderen…

Dit boek is een echte aanrader en meteen ook een leuk geschenk voor een paardenliefhebber. 

Klik hier om het boek in huis te halen 

Boekentip: Fabels en feiten over bitloos rijden

Heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zodat jij zelf de juiste keuze kan maken!

Het al dan niet rijden met een bit doet in gesprekken vaak heel wat stof opwaaien. Met een bit rijden zou pijnlijk zijn voor de paardenmond, zonder bit rijden weer te gevaarlijk omdat je te weinig controle over je paard hebt. Op heel wat forums op het internet ontstaan er ellenlange discussies over dit onderwerp terwijl er te vaak misverstanden zijn.

Wil jij heldere informatie over de mogelijkheden van het rijden met of zonder bit?

Prijs: €19,95
Klik hier om het boek in huis te halen 

Lisanne Thomas wil je helpen bij het verkrijgen van een beter en juist inzicht. Ze heeft daarom een boek geschreven waarin ze de fabels en feiten die de ronde doen over bitloos rijden beschrijft. Ze geeft je daarbij duidelijke informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zowel voor het buitenrijden als het technische en dressuurmatige rijden.

Ook over het al dan niet rijden met bit geeft ze opheldering door een duidelijke uitleg met veel kleurenfoto’s ter verduidelijking. Ze beschrijft de inwerking van verschillende bitten en verschillende soorten bitloze optomingen. Hiermee wil ze informatie meegeven voor diegenen die meer willen weten over de verschillende mogelijkheden en risico’s die er zijn. Niet met de bedoeling om aan te tonen dat het ene beter is dan het andere, maar om iedere paardenliefhebber zijn eigen keuze te laten maken. Door de informatie kan je zelf duidelijk onderbouwen waarom je dingen wel of juist niet doet. Met natuurlijk in het achterhoofd dat de keuze altijd gericht is naar het paardvriendelijk rijden.

De conclusie van dit boek
Of je nu mét bit of zonder bit wil rijden, geen van beide keuzes hoeft goed of slecht te zijn. Het is de manier van rijden en de manier waarop je omgaat met je paard die bepalen of het paard er wel bij vaart.

Goed leren rijden kost tijd en moeite, maar is die tijd en moeite dubbel en dwars waard. Een goede houding is net zo belangrijk voor de gezondheid van de ruiter zelf als voor het paard, net zoals de communicatie, het aan de hulpen zijn en het vertrouwen in elkaar. De keuze van het juiste hoofdstel is slechts een aanvulling hierop, maar wel een aanvulling die van invloed is op het gemak en het plezier van het rijden, voor zowel ruiter als paard.

Klik hier om het boek direct in huis te halen

In dit boek de antwoorden op o.a. de volgende vragen:
– Welke optoming is geschikt voor mijn paard?
– Voor welke optoming ben ik als ruiter geschikt?
– Heb ik minder controle over mijn paard zonder bit?
– Mag je in de wedstrijdsport bitloos rijden?
– Is een bitloze optoming altijd paardvriendelijk?
– Is rijden zonder bit wel veilig?
– Hoe leer ik mijn paard rijden zonder bit?
– Hoe is de werking van een bitloos hoofdstel?
– Welke zijn de belangrijkste systemen onder de bitloze hoofdstellen?
– Kan ik ook trainen met een touwhalster?
– Is teugelcontact nodig bij de opleiding?
– Is een bit dan pijnlijk in de mond van het paard?
– Is de neus niet net zo gevoelig als de paardenmond?
– Geeft een bitloos hoofdstel geen onduidelijke signalen?
– Is schuim op de mond een negatief gevolg van rijden met bit?
– Is een bitloos hoofdstel geschikter voor een onervaren ruiterhand?
– Hoe geef ik de goede teugelhulpen?
– Hoe ga ik op een verantwoorde manier buiten rijden zonder bit?
– Welke hulpen geef ik en hoe pas ik deze toe?
– Wanneer is bitloos rijden af te raden?
– Kan ik ook een longeertraining geven zonder bit?
– Hoe bouw ik zo’n training dan op?

Schrijfster Lisanne Thomas: ‘Dit boek is zeker geen kruistocht tegen het bit! Een goede ruiter met een fijne hand kan bij wijze van spreken zijn paard zelfs met een ijzerdraadje in de mond rijden, zonder het paard pijn te bezorgen. Dit boek spreekt zich niet uit tegen het gebruik van een bit, het laat enkel de mogelijkheden zien van het rijden zonder bit, en werpt hopelijk een helder licht op de vragen waar veel ruiters zich mee bezighouden omtrent het bitloos rijden.’

Over de schrijfster
Lisanne Thomas is al sinds haar jongste jaren helemaal gek op paarden. Later werd ze coach, paardentrainer en therapeut. Na het behalen van haar diploma als trainer en instructrice was ze werkzaam als trainer van Andalusische hengsten in Spanje, waar ze de mogelijkheid kreeg te werken met op hoog niveau geschoolde paarden. Terug in Nederland maakte Lisanne van haar passie haar beroep onder de naam ‘Indigo Horsetraining’ met als voornaamste werkzaamheden het opleiden van ruiters en paarden d.m.v. natuurlijke communicatie en klassieke rijkunst. Ook geeft Lisanne cursussen, clinics en werkt ze als hoefbekapper. Haar grootste beweegrede is het blijven vergroten van haar kennis en ervaring om mensen en paarden fysiek en mentaal volledig tot bloei te brengen. Ook in het digitale Paardentips Magazine kan je regelmatig een artikeltje vinden van Lisanne waarmee ze mensen wil inspireren om op een nog meer bewuste en verantwoorde manier om te gaan met paarden.

Over het boek
Schrijfster: Lisanne Thomas
Aantal bladzijdes: 119
Kaft: harde kaft
Illustraties: ruim aantal kleurenfoto’s
Prijs: €19,95 

Inhoud
1. Bitten versus bitloos
2. Over ongemak
3. De ruiterhand en het bit
4. De werking van het bitloos hoofdstel
5. De ruiterhand en het bitloos hoofdstel
6. De techniek van het rijden zonder bit
7. Fabels over nageeflijkheid en aanleuning, feiten over lichte hulpen
8. Verantwoord buiten rijden zonder bit
9. In welke situaties is bitloos rijden af te raden?
10. Bitloos beleren
11. Pessoatraining en dubbele longe

 

Klik hier om het boek direct in huis te halen

Via dit boek meer duidelijkheid over de fabels en feiten over bitloos rijden.

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in België en Nederland.
Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!
Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Veel leesplezier en bedankt!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

 

P.s.: Dit boek is een leuke tip voor de feestdagen maar … nog meer

Leuke geschenken in huis via bol.com klik dan op de link 😉

Lezersverhaal: Mijn eigen paard!

Jaren lang heb ik een paard (Tinker) verzorgt op een boederij bij ons in de buurt. In de loop van de tijd kregen wij er een pony bij om de kleine bezoekers een ritje rond te stal te laten rijden. Dat was Feline, een grote Welsh. Feline was een dressuur- en springpony, maar i.v.m. met een peesblessure aan het achterbeen was ze niet geschikt meer. Helaas werd er verkeerd met haar om gegaan en stond ze meer kreupel in de stal dan dat ze haar rondje liep. Zelfs zo erg dat ze alleen nog maar kon liggen. En ja, een boer is een boer dus een dierenarts is te duur. Oftewel dat gaat vanzelf wel over. Dit kon ik niet aanzien en heb al mijn tijd in haar gestoken.

Toen ze na enkele maanden tijdelijk als gezelschapsdier ergens anders ging staan, zag ik mijn kans. Ik mocht van de staleigenaar gewoon daar langs komen en mijn ding doen. Helaas moest ze na 3 weken weer terug naar de boerderij. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben met de boer gaan praten. Met knikkende knieën heb ik hem verteld dat Feline hem alleen maar geld kost in plaats van oplevert. ‘Ik bied je de slachtprijs. Dus denk er maar over na, dan kom ik dinsdag terug.’

Trillend als een rietje ben ik die dinsdag naar de boer gereden. Ik zei :EN???? ‘Nou je hebt er de afgelopen tijd zoveel geld, tijd en energie ingestoken dat je haar mag hebben. Hier heb je haar paspoort.’ Toen ik naar mijn auto liep, dacht ik ineens: Ik heb een eigen paard.

Ben langzaam begonnen met het opbouwen van haar conditie. Vertrouwen in mij had ze al, want ik was degene die tijdens haar slechte periodes voor haar zorgde. Ik ben privéles gaan nemen bij een stal bij ons in de buurt.

Nu inmiddels twee jaar later heb ik een paard waarmee ik buitenritten kan maken van 3 à 4 uur. Springen was iets wat ze absoluut niet meer kon. Maar na veel lessen en oefenen maken we nu weer sprongetjes van 60 cm.

Ik ben super trots op mijn meissie en mezelf dat we zoveel bereikt hebben zonder dat er maar ooit een dierenarts aan te pas is gekomen.

Ze is nu 2,5 jaar van mij en ze wordt in januari 18 jaar en ik hoop nog heel veel van mijn grote trots te kunnen genieten.

Liefs Silvia

 

Bedankt Silvia voor het delen van dit verhaal!

Heb jij ook een leuk verhaal over je paard? Iets leuks meegemaakt? Of  een tip voor andere paardenliefhebbers? Klik dan hier

Gedrag: Is het paard een spiegel?

In de vorige twee afleveringen (PaardenTips 259 en 261) hebben we de vraag ‘Wat laat het paard zoal over zichzelf zien?’, uitgebreid beantwoord. Verder werd de vraag: ‘Wat kun je ermee als je al deze dingen aan je paard ziet?’ beantwoord. Bij de beantwoording is alleen gekeken naar wat je ermee kunt voor je paard. Nu gaan we ons meer en meer richten op wat het observeren van je paard, jou als mens brengt.

Voor we bij het nut van het spiegelen voor de mens aankomen, ga ik in op de volgende vragen:
Hoort het spiegelen echt net zo bij het paard als bij zijn hoeven?
Waarom zou het paard eigenlijk een mens spiegelen?

Hoort het spiegelen echt net zo bij het paard als bij zijn hoeven?
Inderdaad het spiegelen hoort net zo bij het paard als zijn hoeven. Paarden hebben geen spreektaal. Zoals we gezien hebben, voeren zij hun communicatie op een andere manier: door gebruik van lijf en leden en door het gebruik van (hun) energie. De communicatie varieert van een zachte bijna niet op te merken communicatie tot een overduidelijke, razendsnelle, heftige of zelfs gewelddadige communicatie. Daartussen zitten vele varianten. Deze communicatie is voor de paarden van groot belang bij het dagelijkse overleven en bij het voortplanten. Alles is er op ingericht de kudde te laten voortbestaan. Hoe beter de communicatie, hoe veiliger de kudde is en hoe beter de kudde zal overleven.

Hoe komt die communicatie tot stand? Hier komt het spiegelen om de hoek kijken. In de kudde, als de paarden bij elkaar zijn wordt er voortdurend ‘gespiegeld’; de paarden staan continue in contact met elkaar zodat ze direct kunnen reageren op elke verandering in:
• energie
• houding
• beweging in de kudde
• beweging en geluid in de omgeving
• de bodem

Energie
Paarden voelen niet alleen elkaars energie, maar ook die uit de omgeving. Als er een roofdier nadert of ander gevaar (mens!), dan verandert de energie, dit wordt opgepikt door de paarden. Zodra het eerste paard deze energie heeft opgepikt (gespiegeld), wordt deze door de andere paarden ook gespiegeld (opgepikt). Daar gevaar een ‘verdachte’ energie geeft, weten de paarden instinctmatig (in het hier en nu): vluchten! En wordt daadwerkelijk direct in het hier en nu op gereageerd. Er wordt niet nagedacht of gedebatteerd. Daarmee zou kostbare reactietijd verloren gaan! Meestal zie je de leidmerrie en leidhengst het eerste reageren: zij zijn niet voor niets de bewezen leiders van de kudde – niet alleen door kracht en ervaring, maar ook doordat zij het beste zijn in de communicatie en het snelste in het spiegelen (oppikken van energie). Paarden zijn absolute meesters in het oppikken van energie, zij kunnen deze op grote afstand waarnemen. Vandaar dat paarden heftig kunnen reageren op naderende stormen, aardbevingen en bijvoorbeeld modderstromen. Er zijn veel verhalen van paarden die hun bazen op onverklaarbare wijze redden van een wisse dood: bijvoorbeeld het paard dat weigerde over een brug te gaan, ondanks dat de koetsier trachtte het dier er met de zweep over te jagen. Het paard bleef weigeren; even later stortte de brug in …..

Houding
Ook de houding wordt gespiegeld. Kijk maar eens als de paarden buitenlopen: hoe vaak zie je ze niet in precies dezelfde houding staan grazen of opkijken op exact dezelfde manier in dezelfde richting, met de oren allemaal dezelfde kant op? Hoe vaak zie je grazende paarden met 1 oor allemaal dezelfde kant op luisteren? Of met 1 oog allemaal op hetzelfde focussen? Ook houding en zelfs de beweging van oren en ogen worden gespiegeld! Dit is heel veilig, want mocht een kuddelid de veranderde energie nog niet opgepikt hebben, dan zijn dit goede en duidelijke tweede signalen.

Beweging in de kudde
Zijn energie en houding van zodanige aard dat het ‘alarm’ is, dan komt er ogenblikkelijk beweging in de kudde. Een enkele keer wordt er in paniek alle kanten op gevlucht; dat er dan geen sprake meer is van spiegelen en dat de normale orde dan verloren is, zal duidelijk zijn. Hetzelfde zie je soms bij mensen gebeuren: neem bijvoorbeeld de Dam-schreeuwer die tijdens de Dodenherdenking op de Dam begon te schreeuwen: de mensen raakten totaal in paniek en vluchtten alle kanten op – met alle gevolgen van dien! Een vlucht in paniek is dan ook per definitie niet goed voor de kudde en ook niet voor de mensenmenigte. Het overleven wordt ook bepaald niet bevorderd door een vlucht in paniek!. Het is dus zaak zo snel mogelijk de (veranderde) energie op te pikken en deze niet te negeren! Paarden zijn hier zo goed in, dat zij meestal geordend vluchten.

Beweging en geluid in de omgeving
Veranderingen in beweging en geluid in de omgeving worden door de paarden feilloos waargenomen. De beweging in de omgeving wordt opgepikt (gespiegeld), omdat de energie verandert. De kuddeleden pikken (spiegelen) dit op en de reactie zal afhangen van de soort energie.

Het geluid in de omgeving wordt door de paarden zeer goed waargenomen. Paarden horen vele malen beter dan de mens. Men is niet helemaal eenduidig in hoe goed een paard kan horen, maar er wordt van uitgegaan dat een paard 10 tot 20 keer beter hoort dan een mens!

Nu hoor ik jullie vragen: wat is geluid eigenlijk? Goede vraag! Geluid wordt veroorzaakt door een geluidsbron (bijvoorbeeld een trommel). De geluidsbron veroorzaakt een verandering in de luchtdruk, hierdoor ontstaat een geluidsgolf die trilt. De mate waarin de geluidsgolf trilt is de trillingsfrequentie. De geluidsgolf overbrugt een afstand en arriveert bij het oor van het paard (of bij jouw oor). Door de trilling wordt het trommelvlies in beweging gebracht, vervolgens gaat het signaal naar de hersenen en het paard (of jij) hoort ‘iets’.

Jullie zullen begrijpen dat een paard dat 10 tot 20 keer beter hoort dan wijzelf, heftig kan reageren op iets dat jijzelf niet hoort! Rij je gezellig en veilig thuis in de bak, springt je paard ‘opeens’ in totale paniek alle kanten op! Waarschijnlijk reageert het op een alarmerend geluid op grote afstand. Horen wij dit zelf niet, dan vinden wij ons paard paniekerig, lastig en onoplettend. Met een beetje pech straffen we het paard voor zijn (door ons onbegrepen) reactie. Dat je paard op zo’n moment geen idee heeft wat het verkeerd doet en de afstraffing zal betrekken op wat het op dat moment aan het doen is, zorgt voor miscommunicatie tussen ruiter en paard. Geef bij twijfel liever je paard het voordeel van de twijfel, dit zal het vertrouwen ten goede komen.

Terug naar het spiegelen. Als gezegd kun je zelf zien dat er in de kudde op een geluid in de omgeving direct gereageerd wordt. Je ziet de kuddeleden spiegelen en reageren overeenkomstig het signaal. Let maar op: zodra één paard een afwijkend signaal hoort, zal je binnen de kortste keren zien dat alle paarden de oren in de richting van het geluid draaien. Willen ze intenser luisteren, dan gaan synchroon alle hoofden omhoog om nog beter te kunnen horen! Verandert het geluid van richting? Dan zie je bij allemaal één oor dezelfde kant op draaien! Een mooi en goed observeerbaar voorbeeld van spiegelen.

De bodem
Paarden voelen de bodem. Maar, wat heeft het voelen van de bodem met spiegelen te maken? Nou wel het een en ander! Dat paarden met hun voeten de bodem voelen, is noodzakelijk om hun benen heel te houden. Voelt een paard dat de bodem niet okay is? Dan reageert het direct en je zult zien dat alle andere paarden op exact dezelfde manier reageren. Door bijvoorbeeld allemaal om een grote plas heen te lopen, niet over een bruggetje te willen of door niet over ijzeren platen of putdeksels te willen lopen. Ook van deze reacties worden ruiters niet blij; tenslotte is het niet fijn als alle paarden uit een les om een plas heen lopen, daarbij de knieën van de lesklanten plettend tegen een boom. Toch: wees voorzichtig met het ‘door een plas heen jagen’. Je merkt namelijk dat als een paard een plas kent en dus de bodem kent, het nooit een probleem is er door te lopen. Bij plassen die het paard niet kent, voelt je paard of hij er wel of niet door kan. En soms is het verstandig dit te spiegelen (en zodoende te ‘luisteren’).

Ik stond met Durban nog niet zo lang op zijn nieuwe stal. Dagelijks reed ik hem voor de sulky. Op een van onze favoriete paden lag een plas, helemaal over het pad heen. Een grote plas. En met sulky en al er omheen ging maar nèt. Durban wilde alleen op de randjes langs de plas. Een hachelijke zaak door de bomen, maar goed op z’n ‘Ben Hurs’ lukte het prima; meestal zelfs zonder dat er een wiel bleef haken. Was het langer droog en dan werd de plas kleiner en sprong (!) Durban er steevast netjes overheen. Na een tijd van extreme droogte was op een dag de plas ‘weg’. Ook nu sprong Durban er overheen. Spoken? Nee, geen spoken! Er bleek een lelijk en diep gat in midden van het pad te zitten. Logisch dat Durban zijn benen daar niet aan waagde. Durban had gelijk en tot de dag van vandaag ben ik blij dat ik hem onbewust spiegelde en aldus ‘geluisterd’ heb.

Hiermee is de vraag of het spiegelen net zo bij een paard hoort als zijn hoeven, met een volmondig ja beantwoord!

Impliciet is ook meteen de volgende vraag beantwoord. Want: Waarom zou het paard eigenlijk een mens spiegelen? Het antwoord weten jullie natuurlijk al: voor de veiligheid en het overleven van de kudde!

Tot de volgende aflevering kunnen jullie voor jezelf proberen na te gaan of je de veranderingen in energie, houding, de beweging in de kudde, wellicht de beweging en het geluid in de omgeving ook kunt waarnemen als je bij je paard in de wei zit. Wat zie en hoor je? Zie je het net zo snel? Welk paard is het snelste in het oppikken? Welk paard spiegelt vervolgens? Zie je de paarden de bodem voelen of merk je het tijdens het rijden? Loopt je paard inderdaad door bekende plassen en gaat het om onbekende plassen heen?

Er zijn veel mooie en interessante observaties te doen, ik wens jullie daar heel veel plezier mee!

© Margreet Noordanus
Paardeninzicht
Bronnen
dier en natuur 
Wikipedia

Tips:

Tip 1

Een eigen site over je paard of stal/club?


Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit.

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Een leuk forum voor de paardenliefhebber

 

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 3

Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 4

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 5

Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link

Tip 6

Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine 😉 (klik op de link)

Tip 7 
Inspiratie nodig voor de feestdagen?
Snelle levering en heel leuke aanbiedingen… 

Leuke geschenken in huis via bol.com 

Klik op de link om even lekker te shoppen vanuit  je stoel!