Hoi,

De paarden zitten alweer goed in de wintervacht. Dat is ook wel nodig, want het is ’s avonds al flink koud! En niet alleen ’s avonds, brrr.

De weide waar ze nu op staan, is jammer genoeg ook niet meer wat het geweest is. Even snel borstelen en aan het werk zit er nu niet meteen in. Gisteren wilde Nanny nog wat grondwerk doen, maar moest even een paard vanonder de modder uit halen. Yurre had een heerlijk modderbadje genomen. Waarschijnlijk uitgebreid liggen rollen, maar dan precies in het modderige gedeelte!!! De modder was ondertussen opgedroogd en er kwam ons een soort verschikkelijke sneeuwman tegemoet (maar dan in het zwart). Toen we hem riepen, hadden we al zoiets van ‘oh nee, hier zijn we voorlopig nog niet klaar mee!’

Weet je wat dan zo jammer is? Je krijgt hem na een tijdje wel weer schoon, je paard geniet zichtbaar van de aandacht en lijkt plots een stuk trotser op zichzelf te zijn. Maar dat is maar van korte duur. Want wat doen ze na het werk …? JA, de meeste lezers zullen het nu wel zeggen … ROLLEN. Tja, de paarden vinden het prima zo.

Gelukkig hebben we er ondertussen een paar vlijtige handen bij, want onze dochtertjes gaan graag mee en gaan dan niet zomaar aan de kant staan toekijken. Het is onderling soms nog een discussie van wie aan welke kan begint en dan gaan ze zonder enige instructie hun gang. Mooi toch als je zoiets als ouder mag meemaken ūüėČ

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Uitspraak: Paarden weten wat we weten en weten wat we niet weten.


Inhoud:
1. Boekentip: De kampioen op het witte paard
2. Medisch: Onderzoek mest 
3. Lezersvraag: Bodembedekking 
4. Over paarden: Zichtbaarheid van hindernis 
5. Lezersverhaal: Leuk paardenverhaal gezocht 

Lezersvraag: Bodembedekking

Hallo Rudi en Nanny,
Wij hebben 3 paardjes en een pony aan huis staan en hebben sinds kort een inloopstal bijgebouwd. Het is de bedoeling dat ze in deze stal (zeker in de winter en als het regent) ook hun hooi/voer krijgen. Er ligt nu gewoon zand op de grond en nu heeft één van de drie paarden reeds koliek gekregen doordat hij te veel zand binnen krijgt , .. ook plassen en mesten ze in de stal, zodat het één modderboel wordt, ..
De vraag is dus, welke bodembedekking kunnen we hier gebruiken die ze niet opeten en waar de urine door kan zodat het geen modder wordt, ..
Iemand tips?

Groetjes Dominique

Een greep uit de antwoorden die we kregen van de Paardentippers:

Ik heb ook 3 pony’s in een inloopstalletje en had hetzelfde probleem. Ik heh nu alles bestraat met 30×30 tegels en er rubberen stalmatten van 100×100 ingelegd en het werkt geweldig. Het regenwater en de urine loopt onder de matten goed weg zodat alles lekker droog blijft. s’Morgens haal ik de schuif er doorheen en alles is weer schoon.
Karin 


Wij hebben in onze loopstal dikke rubberen stalmatten gelegd. Als ze erin plassen, loopt de plas tussen de matten door, in de grond en zo wordt de stal niet zo modderig. Als stalbedekking leggen wij eerst altijd een laag schavelingen met daarop stro. Het stro wordt wel altijd opgegeten, maar door de schavelingen blijft de stal toch altijd wat bedekt. 
Anja


Bij mij in de stal liggen stenen, maar houten platen werken ook prima. In de zomer laat ik de stal gewoon leeg, want dan slapen ze toch lekker in de wei. In de winter komt er stro op, maar je kan ook iets anders leggen zoals houtkrullen, vlas, enz. 
Nathalie, wij hadden in de schuilstal/inloopstal eerst tegels gelegd (wel goed natuurlijk, een stevige ondergrond) en daarop stro uitgestrooid. Een vrij dik pak. Voordeel: het vocht gaat tussen de tegels door en ben je kwijt, de mest en het stro gebruik je als potstal als het echt koud wordt. Werkte perfect. Ze waren er zeer content mee en je hebt geen last van zand, modderpoelen en dergelijke. 
Jessy van D.


Wij hebben in onze loopstal beton gegoten en voor de stal liggen parkeertegels waar het gras door kan groeien. Het mesten in de stal kan je niet verhinderen, maar plassen vinden ze niet fijn op de kale beton dus doen ze dat bijna nooit. De mest is elke dag snel weggeschept doordat het zo vlak is. Ook kun je het zand snel wegvegen wanneer er teveel in ligt. veel succes! 

Elfi 


Ik heb weer van iemand gehoord die pea gravel (erwten grind? kon de Nederlandse naam niet vinden) in de buitenpaddock gebruikt, maar ik zie geen reden dat je het binnen niet kunt gebruiken. Het zijn kleine ronde steentjes, dus je hebt geen scherpe kanten, maar het is tegelijk wel goed voor de hoeven (als je paarden zonder ijzers lopen zeker). Kennelijk vinden sommige paarden het ook heerlijk om erin te liggen en te rollen. Daarnaast is het denk ik best makkelijk te onderhouden, het blijft nooit nat, maar je hebt wel een goed laagje ervan nodig dat je tenminste eens per half jaar (denk ik) moet aanvullen. Goedkoop is het geloof ik niet, maar het kan wel een hele goede optie zijn. 

Anouk W. 


Mijn paard heeft ook ooit zandkoliek gehad. Je kan het best een hooikorf halen en enkel het hooi daar in geven, ze bestaan in verschillende vormen en groottes en ik hang ook nog een hooizak bij aan de hooikorf, zo heeft ze extra bezigheid. Op de grond kan je het best Biobed of houtkrullen leggen.

Sigi D. J. 


Wij hebben 4 shires en een een welsh pony staan en ook twee grote inloopstallen met daartussen nog een afdak.

Wij hebben ook lang zitten dubben en vele bodembedekkingen geprobeerd en uiteindelijk uitgekomen bij de ouderwetse stoeptegel. De voegen tussen de stenen zorgen ervoor dat de urine afgevoerd wordt en het verzakt niet tot nauwelijks bij normale paarden. Wij hebben één stal uiteindelijk toch opnieuw gestraat met klinkers,  omdat dan de drukverdeling met die groters beter verdeeld werd en de tegels niet omhoog komen bij de randen.

Nog een voordeel, het schoonhouden is super ūüėČ
Geen gedoe met drollenscheppen in de modder.
De voeten van de paarden krijgen ook de kans om eens te drogen als ze staan te eten. En geen kans op het binnenkrijgen van zand of vuiligheid

Alles bij elkaar was dat de oplossing voor ons ūüôā¬†
Sanne 


Onze inloopstal is verhard met betontegels. Deze tegels en ook andere roosters zijn dikwijls gratis verkrijgbaar. Aangezien paarden niet graag op een harde ondergrond plassen, doen zij dat keurig buiten. Wij hebben een voergang langs de inloopstal. Eerst gooiden wij het hooi los in de voergang maar nu we op slow feeding zijn overgegaan, hangen wij fijnmazige hooinetten aan het hek van de voergang. 

Gisa


Beste, ik gebruik nu al een jaar stropellets. Dit is in mijn ogen zeer goed, want het slorpt alles op en geeft geen geur af. Regelmatig uitmesten en bijvullen is de boodschap. Nog een groot voordeel is dat dit perfect composteert, zodat je alles op de mesthoop kan werpen. Het is zacht en mijn paarden genieten ervan! 
Dirk B. 


Oppotstal van maken. Flink wat stro erin leggen en alleen de ballen mest eruit scheppen elke dag.
Dan kan het zandetende paard niet meer bij het zand en staan ze niet in hun eigen urine, want die zakt door de stro in het zand weg.
Angela van D. 


Wat de bodembedekking betreft voor een loopstal zou ik ten zeerste stropellets aanraden. Daar staat mijn paard nu ook op in zijn stal. Het zijn een soort stopjes van samengeperst versnippert stro. Heel hygi√ęnish, zeer absorberend, geen reukjes en het vormt een soort bevloering dat blijft liggen ( niet zoals houtkrullen). Groetjes V√©ronique¬†

Bedankt iedereen voor de bijdrage! We hebben een keuze moeten maken uit al de reacties. Sorry als die van jou er deze keer niet bij zat. Een volgende keer misschien?
Groetjes Rudi en Nanny 

Tips:

Tip 1

Een eigen site over je paard of stal/club?

 

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Heel leuk om eens te proberen. Probeer het nu meteen gratis uit. 

klik hier om het te proberen.

Tip 2

Een leuk forum voor de paardenliefhebber

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 3

Nanny en Rudi volgen via Facebook?
klik hier.

Tip 4

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 5


Heb jij ook nog een Paardentip, een verhaal of een een idee voor ons? Stuur het dan zeker even door via deze link 

Tip 6


Hondenliefhebbers kijk ook eens naar de site van Hondentips magazine ūüėČ (klik op de link)

Boekentip: De kampioen op het witte paard

Nanny loopt al twee dagen rond met een boek. Zodra we ’s avonds even kunnen gaan zitten of zelfs in bad zit ze in het verhaal. Af en toe komt haar hoofd even boven het boek uit en dan zegt ze zoiets als: “Deze moet je straks ook lezen, Rudi! Echt een leuk boek!” Of: “Goh, dit is echt gebeurd! Net een sprookjesverhaal, maar dan echt!”

Ook schrijfster Elisabeth Letts, die al heel haar leven gefascineerd is door de ruitersport, vond het verhaal prachtig. Elisabeth rijdt zelf graag paard en wordt zoals zovele paardenliefhebbers meteen aangetrokken als ze ook maar iets over paarden ziet. Zo kwam ze een foto tegen van Harry de Leyer en zijn paard Snowman. ¬†Ze wilde er meer over weten en kwam bij haar zoektocht uit bij een bijzonder verhaal. Ze vond het zo leuk dat ze besloot er een boek over te schrijven. Het is duidelijk dat het haar gelukt is om het op de juiste manier te verwoorden, want wie begint met lezen kan er bijna niet mee stoppen. Dus voor wie er de tijd voor kan nemen … een boek dat je in √©√©n keer wil uitlezen. Voor de anderen, vol spanning volhouden tot je er weer even voor kan gaan zitten. Haha.

Het verhaal gaat over de Brabantse Harry de Leyer, die na de oorlog met zijn vrouw emigreert  naar Amerika. Het enige wat hij op zak heeft, is zijn droom om met paarden te gaan werken. Het is zwaar om een nieuw leven op te bouwen en Harry kan zijn gezin maar net onderhouden. In 1956 koopt hij op een veiling voor tachtig dollar een afgedankt werkpaard. Het dier is er slecht aan toe en rijp voor het slachthuis, maar er is iets in de ogen van het paard wat hem aantrekt. Snowman, zoals hij wordt genoemd, is geen gewoon paard. Maar zelfs Harry kan niet vermoeden hoe Snowman zijn leven ingrijpend zal veranderen…

Dit boek is een echte aanrader en meteen ook een leuk geschenk voor een paardenliefhebber.

Over het boek:
Auteur Elizabeth Letts
Taal Nederlands
Vertaald door Cherie van Gelder
Oorspronkelijke titel The Eighty Dollar Champion 
Aantal pagina’s: 356 pagina’s¬†

De kampioen op het witte paard
Het fascinerende verhaal van een man en een afgedankt werkpaard


Prijs ‚ā¨19,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Over het bestellen
Deze bestelling wordt verwerkt door bol. com
We hebben voor deze samenwerking gekozen, omdat zij snel kunnen leveren in Belgi√ę en Nederland. Zolang dit boek in voorraad is: op werkdagen het boek besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis!¬†Wij krijgen een klein percentage van het aankoopbedrag, wat ons de mogelijkheid geeft om Paardentips Magazine gratis aan te bieden aan al de lezers.

Veel leesplezier en bedankt!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

Over paarden: Zichtbaarheid van hindernis

Paardentipper Angela van D. vroeg zich naar aanleiding van het artikel over het zicht van paarden het volgende af…

…Klopt het dat een springpaard de hindernis niet meer ziet als hij er bijna bij is, dus erover springt op het vertrouwen dat hij in zijn ruiter heeft? Dat het ook daarom belangrijk is om les te nemen, zodat je weet wanneer je een paard “opdracht” moet geven om te springen?
Ik vraag me dat al best lang af.

We legden de vraag voor bij de schrijfster van het artikel.

Beste Angela,

Dat klopt inderdaad. Het paard kan niet zien wat zich recht onder zijn neus op de grond bevindt, dus op het moment dat het paard springt, kan het de hindernis zelf niet zien. Dat is dan ook de reden dat de meeste paarden hun hoofd bij het naderen van de hindernis opheffen om een goed beeld van de sprong te krijgen. Je kunt je voorstellen dat een goede communicatie met de ruiter en wederzijds vertrouwen van groot belang zijn bij het springen.

Les nemen is in elk geval heel belangrijk. Het paard moet coördinatie ontwikkelen (het besef waar zijn lichaam en benen zich bevinden ten opzichte van een voorwerp in de ruimte) en de ruiter moet allereerst een goede dressuurmatige basis opdoen. Als je het paard op lichte hulpen kunt verzamelen, wenden en verruimen, dan heb je de technieken in huis die nodig zijn om je paard correct voor te bereiden op de sprong en eroverheen te begeleiden. Dat is niet alleen veel leuker en prettiger (omdat je niet aan je paard hoeft te trekken en te duwen), maar natuurlijk ook veel veiliger.

Vriendelijke groeten,

Lisanne Thomas
Indigohorsetraining 

Typ-hier-de-titel

De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!

slecht ‚ā¨ 7,00¬†
Klik hier voor meer info 

Medisch: Onderzoek mest

We waren laatst met de kinderen bij een opendeurdag van een dierenartsenpraktijk en konden daar het verloop volgen van een mestonderzoek.

Ik zal het even stap voor stap voor je beschrijven. Al zal het natuurlijk niet zo zijn zoals de dierenarts dit zou doen. 

Een koppel bracht een beetje mest mee van hun paarden. Dat werd onderzocht om zo te zien of een behandeling tegen wormen nodig zou zijn en zo ja, welke behandeling.

Een deel van de mest , 3 gram, werd  gewogen en gemengd met lauw water met zout. Het geheel werd in een buisje een tiental keer heen en weer geschud.
Dit  werd daarna door een theezeefje gehaald. Niks speciaals, gewoon een zeefje dat je thuis in de keuken ook zou gebruiken. 

De vloeistof die daarna overbleef, werd nog eens gemengd en daarvan werd dan met een pipetje ongeveer 0,15 ml op een glaasje in een telraampje gedaan.

Zo kon de dierenarts, via een microscoop, de eitjes bekijken om zo de soort te herkennen en het aantal tellen.

 

Hierboven verschillende eitjes die in de mest kunnen voorkomen. Via de microscoop kan men zien welke eitjes er zich in de mest bevinden en zo bekijken of het nodig is het paard te ontwormen en welke middelen er nodig zijn.

Op deze manier hoef je niet meer preventief te ontwormen. Wormen worden minder snel resistent voor de medicatie.

Let wel op! Lintworm is op deze manier niet of moeilijk te ontdekken. Daarom werd de raad gegeven door de dierenarts om een paard één keer in het jaar preventief te behandelen tegen lintworm.

Lezersverhaal: Leuk paardenverhaal gezocht

Zo zijn we alweer aan het laatste artikel van dit Paardentips Magazine. Het was weer leuk al de mailtjes te lezen die we tussendoor van jullie kregen.
Wat ons opvalt is dat we de laatste tijd minder verhalen krijgen waarin lezers ons wat vertellen over hun eigen paard.  Dat komt natuurlijk omdat we al een tijdje geen lezersverhaal hebben geplaatst. Volgende keer hopen we er weer eentje te plaatsen en zo ook andere lezers aan te moedigen ons en de paardentippers wat te vertellen over hun eigen paard. Altijd weer leuk die verhalen!

Heb jij een bijzonder paard en wil jij wat over hem vertellen, heb jij een leuke buitenrit gemaakt, een wedstrijd gewonnen, kan jouw paard iets wat anderen niet kunnen? Wij en de lezers van het Paardentips magazine kijken uit naar je verhaal.
Stuur het ons door via deze link en misschien staat het al in een van de volgende nummers van Paardentips Magazine! 


Wij gaan ondertussen weer voor je aan de slag om zo snel mogelijk weer nieuwe Paardentips te vinden.
Tot de volgende keer!

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips magazine 

P.s.: Voor ik het vergeet nog een lezersvraag voor de volgende keer:
Wanneer mag je volgens jou voor het eerst een paard inrijden. Met andere woorden: vanaf welke leeftijd mag je op een paard zitten? Klik hier om je mening te geven, graag ook met wat extra uitleg om je verhaal te verduidelijken.