Hoi,

Het koude weer heeft weer zijn intrede genomen in ons land. Prachtige beelden als je ’s morgens over de weides kijkt. De ochtendzon verwarmt het gras dat door de vorst een wit kleedje heeft gekregen. Door de stralen steigt er een nevel op die je even doet vergeten dat het zo koud is… maar dan gedaan met dromen! Had ik maar een sjaal aangedaan! Wat een verschil met een paar weken geleden. Voor ons een heel verschil. Vanuit onze lekker verwarmde woning naar buiten, brrr

Hoe zit het dan met onze paarden? Hebben zij het niet te koud?
In het vorige magazine heb je de vraag kunnen lezen over paarden en dekens. We kregen flink wat reacties. we hebben er dan ook een groot deel van verzameld in dit magazine. Om het allemaal niet te lang te maken, hebben we het aantal artikeltjes beperkt. Zo houden we extra Paardentips over voor de volgende magazines 😉

Hm, een lekkere kop thee zal er nu wel ingaan. ik zou zeggen neem er zelf ook eentje en ga er lekker voor zitten, want hier is weer een nieuw nummer van Paardentips magazine!

Groetjes,
Rudi en Nanny van den Dijck
Paardentips Magazine 


Spreuk:Het kan vriezen, het kan dooien, maar als je op je bek gaat, zijn ze te laat met strooien


Inhoud:
1. Boekentip: Koliek
2. Lezersvraag:
Wat met dekens?
3. Lezersvraag: Slow feeder
4. Gedrag: Door de ogen van een paard 

Lezersvraag: Slow feeder

We kregen van Paardentipper Meike het volgende mailtje:

Hey Rudy en Nanny,

Slowfeeder

Ik heb een vraagje, wij hebben drie pony’s, die we al jaren via een slowfeedersysteem willen voeren. We hebben van die voerzakken gekocht, maar die hebben ze compleet gesloopt. We hebben hooinetten met kleine mazen besteld, maar dan nog is het eten binnen een uur op (en ze krijgen echt genoeg). Nu hadden we een watertank opengesneden en er dun betongaas overheen gelegd en dat zakt mee naarmate ze eten. Maar dit gaas maken ze gewoon groter, door er hele dikke plukken uit te rossen. Als het niet lukt, verplaatsen ze de hele slowfeeder gewoon en slopen hem. Ze hebben vorige week in 4 dagen een baal kuil van 200 kg weten te bemachtigen, gewoon door lomp en stoer te zijn. Hebben jullie een idee over wat we hier mee kunnen, wat voor gaas met zeer kleine mazen we hier overheen zouden kunnen leggen? Of zijn onze paarden gewoon niet geschikt voor een slowfeeder systeem?
Ik wacht in spanning, steeds kleine portie’s eten brengend, af!
Dank je wel en een hele fijne dag!

Een leuke vraag waarover we zelf ook eens graag wat meer informatie zouden lezen!
Kan jij helpen? Laat het ons dan weten via deze link. We maken een selectie uit de reacties en plaatsen deze in het volgende Paardentips magazine. Zo helpen we elkaar en leren we van elkaar 😉 

Typ-hier-de-titel

Ruiter: “Dat paard dat ik vorige week huurde …”
Manegehouder: “Ja……?”
Ruiter: “Dat paard heeft mijn schoonmoeder gebeten!”
Manegehouder: “O, dat spijt me! Hoe kan ik  dat goed maken?”
Ruiter: “Goedmaken?! Ik wil net vragen of dat paard te koop is!!!”

Boekentip: Koliek

In het kort : koliek is buikpijn bij het paard. Deze buikpijn kan in mindere mate voorkomen, maar kan ook zo erg worden dat het  levensbedreigend wordt voor het paard.

Er kunnen ook verschillende oorzaken zijn waardoor het paard koliek krijgt.

Als paardenliefhebber hoor je er vaak over praten en zal je ook wel gemerkt hebben dat er veel tegenstrijdige verhalen de ronde doen over het hoe en wat als je merkt dat een paard koliek heeft. 

Koliek is paniek, wordt wel eens gezegd.
Als een paard tekenen vertoont van buikpijn is het zaak om meteen in actie te komen. Maar wat moet je precies doen? Hoe juist handelen? Een juiste reactie kan een groot verschil maken!

Er zijn, zoals ik net al schreef, milde vormen van koliek, die relatief eenvoudig zijn te verhelpen. Maar er zijn ook ernstige vormen, die tot de dood van een paard kunnen leiden.
Soms worden huismiddeltjes geprobeerd of gaan mensen dingen doen  van ‘horen zeggen’ voordat de dierenarts wordt gebeld. Niet altijd even verstandig en soms zelfs een levensgevaarlijke ontwikkeling.


Wil je weten hoe je koliek kunt herkennen en wat je moet doen? Wil jij er zeker van zijn dat je het juiste doet en daarmee zelfs een paardenleven kan redden?

Het boek is een uitgebreide verzameling van informatie over koliek. Informatie die je op weg helpt. Je leert koliek te herkennen. Je leest meer over de verschillende soorten koliek. Je gaat risicofactoren herkennen en door deze zo veel mogelijk uit te schakelen, verminder je de kans op koliek aanzienlijk.

 

Inhoud: 
– Inleiding
– Herkenning
– Diagnose
– Soorten
– Behandeling
– Risicofactoren
– Checklist
– Wie is wie

 

 

Prijs: €19,95 

Klik hier om het boek in huis te halen

Over het boek:

Auteur: Tessa van Daalen, Krijn van Muiswinkel
Illustraties: Lonneke Ruesink, Dierenkliniek Emmeloord, Lode Greven

Gedrag: Door de ogen van een paard

Gebeurt het jou ook wel eens dat je paard ineens schrikt van een witte lijn op de weg of van een drinktrog met water in een koeienwei? Misschien denk jij ook wel eens bij jezelf: ‘Paard, wat is in jou gevaren? Net reageerde je niet op een langsrijdende vrachtwagen en nu maak je een drama van een andere kleur kinderkopjes in de bestrating.’ Hoe kan dat nou, dat paarden soms terugdeinzen voor schijnbaar onnozele dingen? Dit heeft in veel gevallen te maken met het gezichtsvermogen van het paard en het is wel zo handig als de ruiter daar het één en ander over weet, om miscommunicatie en ergernissen te voorkomen.

Ten eerste zien paarden kleuren anders dan wij. Een paard ziet minder kleuren dan een mens en neemt de omgeving in grote mate waar in grijstinten. Maar dat is niet het grootste verschil met het zicht van de mens. Wij hebben naast elkaar geplaatste ogen, waardoor we diepte kunnen zien. Als je één van je ogen sluit, verdwijnt de driedimensionale waarneming en kun je niet meer goed onderscheiden hoe ver verschillende voorwerpen van je verwijderd zijn. Probeer het volgende maar eens uit: Neem een pen of potlood en sluit één oog. Hou de pen of het potlood horizontaal voor je en breng de wijsvinger van je andere hand naar de punt van de pen. Je zult merken dat dat nog niet zo gemakkelijk is! Paarden kunnen door hun opzij geplaatste ogen, in het grootste deel van hun blikveld geen diepte zien. Alleen het stukje zicht recht vooruit, waar het zicht van beide ogen zich overlapt, daar zien ze diepte. Daar staat dan wel weer tegenover dat een paard bijna 360° rondom zicht heeft! Alleen recht onder zijn neus en recht achter zich (vanuit de positie van het hoofd) heeft het paard geen zicht. De plaatsing van zijn ogen geeft het paard een groot overzicht, om de omgeving in de gaten te houden. Aan de rand van zijn blikveld ziet een paard niet echt scherp, maar daar bevinden zich wel heel veel bewegingsreceptoren. Dit stelt hem in staat om er bij de eerste beste waarneming van beweging als een haas vandoor te gaan. Met name angstig of wantrouwig aangelegde paarden zullen hiertoe neigen, terwijl dominantere of evenwichtigere paarden eerder de neiging kunnen hebben om prikkels te onderzoeken. Maar dit gegeven verklaart wel waarom paarden kunnen verschieten of wegsprinten om een konijn dat uit de struiken schiet. Paarden zijn niet bang voor konijnen, maar het paard neemt vaak eerst de beweging waar en vlucht, nog voor het vastgesteld heeft wat die beweging veroorzaakt heeft. In de natuur kan dit het verschil tussen leven of dood betekenen, dus denk eventjes na voordat je je paard hiervoor afstraft. Beter kun je het vertrouwen van je paard winnen, zodat het op jouw beoordeling van eventueel gevaar durft te vertrouwen en zich in jouw nabijheid beter kan ontspannen. Doordat paarden kleur en diepte anders waarnemen dan wij, worden contrasten voor hen uitvergroot. Wat voor ons gele verf op zwart asfalt is, kan voor het paard net zo goed uitzien als een hoogteverschil! En glinsterende oppervlakten of schittering (folie, metaal, water) is eveneens verdacht voor een paard.

Een ander belangrijk punt is dat paarden weliswaar beter in het donker kunnen zien dan wij, vanwege een reflecterend vlies in het oog (tapetum lucidum), dat de lichtstralen weerkaatst, zodat ze dubbel zo effectief opgenomen kunnen worden, maar ze hebben langer nodig dan wij om zich aan te passen van een overgang van licht naar donker dan wij! Aarzelt je paard dus op een zonnige dag om je een stal, trailer o.i.d. in te volgen waar het donkerder is dan buiten, dan kan dat er heel goed mee te maken hebben dat hij eventjes gewoonweg niets ziet! Ook dit kan een hoop onbegrip tussen mens en paard voorkomen. Let op: in de schemering is ons zicht beter dan dat van het paard, dat kan verklaren waarom veel paarden in de schemering schrikachtiger reageren dan gewoonlijk!

En dan nog iets anders, dat indirect ook met het gezichtsvermogen te maken heeft: een paard ziet niet wat recht onder zijn neus zit. Als je je paard vaak snoepjes of wortels uit de hand voert, kan het erg enthousiast en gretig worden, omdat het voedsel in de hand verwacht. Maar op het moment dat zijn mond zich bij je hand bevindt, kan hij niet zien waar hij naar hapt! Grote kans dus, dat hij in zijn enthousiasme jouw vingers ‘aanziet´ voor een lekker hapje! Dat wetende, kun je misschien niet alleen ergernissen voorkomen, maar ook al je vingers behouden.

Groetjes Lisanne

Indigo Horsetraining

Lezersvraag: Wat met dekens?

Lezersvraag die we kregen over paardendekens

Wanneer je deze moet beginnen opleggen enzo…? Ik heb namelijk een merrie die kiezen mist en daardoor traag en slecht eet. Hierdoor valt ze in de winter altijd af doordat ze haar energie gebruikt om zich warm te houden i.p.v. dik. Ik wil haar dus deze winter/herfst dekens opleggen, zodat ze haar energie anders gaat gebruiken (niet meer voor warm te houden 😉 ) maar ik weet niet wanneer ik ermee moet beginnen en met welk deken x) en als ik het aan andere paardenvrienden vraag, gaat het uiteindelijk om de discussie dat ze het niet nodig heeft, dat ze zichzelf warm houdt, maar het is al elk jaar zo geweest dat de politie aan de deur komt wegens een klacht van verwaarlozing, terwijl ik er alles (echt ALLES) aan doe om het haar zo goed mogelijk te maken…. kunt u me alstublieft helpen?
Groetjes Sylvia

Beste Sylvia,
Dat is zo toch niet te zeggen…
Hoe houd je dit paard, altijd in de wei of ook op stal?
Wat voor weide is het, veel gras weinig, kort lang, allemaal belangrijke informatie. Is de wei omzoomd met bomen, is er beschutting?
Wat voer je en hoeveel? Weet wat ze ongeveer binnenkrijgt.
Hoe is de wintervachtgroei van deze merrie, hoe haar hele gestel?
Loopt ze alleen?
En zo is er nog wel het een en ander.
Maar los daarvan wat tips indien ze buiten loopt.
Optrekkende kou van de grond, vooral ’s nachts.
Gure wind met regen, ijskoude regen (sneeuw en vorst zijn vaak minder erg). En overdag, bij goed weer, de deken eraf, het is extra werk maar het loont. Zo kun je uitvinden wat voor haar goed is en zelf je gevoel ervoor ontwikkelen. En niet met een dik dek beginnen.
Succes ermee! Barbara 


Ik heb een paard met hetzelfde probleem. Eigenlijk kunnen paarden hun warmtehuishouding prima zelf regelen, maar als ze oud en/of mager zijn kost het inderdaad veel energie. Je kunt het ook gewoon zien of een paard het koud heeft, het voelt koud aan en stelt zijn haartjes op, net als bij ons ‘kippenvel’. Ik gebruik dus een ongevoerde regendeken bij slecht weer, of als tijdens het weideseizoen de nachten wat kouder zijn. Omdat ik het deken alleen gebruik als hij er echt behoefte aan heeft, krijgt hij ook een wintervacht en dat vind ik ook belangrijk. Als het echt koud is in de winter kan onder de regendeken ook nog een fleece deken. Op stal heeft hij echter nooit een deken op.
Nog een voer tip voor paarden met een slecht gebit: ik haksel het hooi kort, gewoon met een takkenhakselaar voor de tuin, van Hartog heb je grasmix, ook heel kort spul wat makkelijk te eten is, verder bietenpulp en slobber. Wij komen op die manier prima de winter door, ondanks een paar ontbrekende kiezen.

Marion


Beste,

Vanaf september kan het al behoorlijk afkoelen ’s nachts waardoor de paarden alweer dikker in het haar gaan staan om hun temperatuur op peil te houden. Best begin je met een deken dat geen vulling bevat anders gaat ze overdag zweten onder het deken en dat is zeker niet goed. Naarmate dat het kouder wordt, indien het al tegen het vriespunt aangaat kan je een deken met 100 of 200 gr vulling nemen of meer, dit moet je een beetje zelf zien hoe koud het is natuurlijk en staat ze dag en nacht buiten?
Wat ik ook zou doen omdat ze zo slecht kan eten is onder haar voer een schep pulp mengen, hierop moeten ze niet zo knagen en zal ze makkelijker alles binnenkrijgen. En dit zorgt ervoor dat ze wat vocht gaan vasthouden waardoor ze niet zo mager gaan worden. En zeker een paar keer per week het gewone voer afwisselen met slobber, een heerlijke warme maaltijd voor uw paard waardoor ze lekker opkikkert en dit is ook weer makkelijker voor haar om te eten. En wat zeker niet mag ontbreken is voldoende hooi natuurlijk zodat ze de ganse dag kunnen knabbelen.
Vanaf oktober kan je zeker al beginnen met een deken op te leggen. Dan krijgt mijn paard toch het deken op anders wordt hij een echt beertje en zo op wedstijd gaan is ook niks.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en nog veel succes verder met je merrie.

Groetjes
Kirsten M.


Als het ’s nachts kouder wordt dan 10 gr. dan zou ik beginnen met een winterdeken. Staat de merrie altijd buiten, dan liefst een regen-winterdeken. Je kan dus ook al eerder een deken opleggen, maar die moet dan niet zo dik zijn. Ook pas weer er af halen als de nachten weer warmer worden dan 10 gr. En dan is het het beste om van een dikke winterdeken eerst naar een dunnere te gaan en dan naar een regendeken, en dan niks meer….Eigenlijk hetzelfde als wij doen met onze jassen. Succes!
Angela 


Ik heb ook paarden met eetproblemen en in de winter geef ik hen 3 maal daags warme slobber en constant voordroog. De slobber maak ik met granen. Ik kook wortels, knolselder, appelen, peren, een banaan en bieten. Ik voeg alles samen in de etenbak en laat het een beetje afkoelen. De paarden komen de winter mooi rond door.
Els L.


PAARDENDEKEN OF NIET OM WARM TE BLIJVEN? IK WIL GRAAG EVEN REAGEREN HIEROP. IK HEB EEN VERZORGPAARD DAT VER OVER DE 20 IS EN WAAR IK NOG LEKKER BUITEN MEE GA RIJDEN EN OOK REGELMATIG IN DE BAK ZODAT HIJ SOEPEL BLIJFT. HIJ WAS OOK TELKENS NA DE WINTER MAGER EN INGEVALLEN. PUNT EEN IS DAT ER GOED BIJGEVOERD WORDT ZODAT HIJ VOLDOENDE ENERGIE BINNEN KRIJGT OM IN ZIJN VERWARMING TE VOORZIEN EN DE DEKEN DIE LEGGEN WE OP ALS HET BEGINT TE VRIEZEN;;; ZO’N -5 GRADEN OVERDAG… HIJ HEEFT DAN TELKENS NOG EEN MOOI FIGUUR EN BUIKJE ALS HIJ DE WINTER UITKOMT DUS IK VIND DIT DE IDEALE OPLOSSING. ZO HEEFT HIJ ZIJN WINTERHAREN EN ALS HET ECHT KOUD WORDT DAN KRIJGT HIJ HET DEKEN. DEZE WORDT WEL AFGENOMEN ALS DAN OVERDAG DE ZON SCHIJNT EN HET LEKKER WARM IS. HET IS IETS MEER WERK MAAR ZO BLIJFT HIJ WEL LEKKER VOL;-))
Petra W.


I.v.m. een deken om een ouder paard goed de winter door te krijgen. Eigenlijk moet je dan hetzelfde gaan afdekken als om te voorkomen dat je paard wintervacht gaat aanmaken. Het aanmaken van de vacht kost namelijk al extra energie en deze later weer kwijt geraken eveneens.

Hier gaan de dekens op van zodra het regenachtig of winderig is en de temperatuur niet meer boven 17°C uitkomt overdag. Meestal is een dunne regendek dan nog voldoende, ’s nachts leggen we van zodra het onder 8°C zakt een outdoordeken op met een +/- 200grams voering. Deze kan eenmaal het overdag ook gemiddeld maar een 12°C wordt. Daarna is het aanvoelen of je paard het warm heeft of niet (voel aan oksels en oorbasis). Bij vrieskou kan je beter een 2de deken opleggen dan 1 dikkere. ik leg altijd een 150 grams staldeken onder mijn outdoordeken met hals.
Je moet maar op 1 ding letten, je paard mag niet gaan zweten, maar moet wel aangenaam warm aanvoelen onder het deken.

Hopelijk heb je er wat aan.

Groeten Jooke


Ik ken het probleem van een oudje wat in de winter te mager wordt. Ik heb bij mijn vorige oudje Subli Senior Priores gevoerd. Dit is ruw- en krachtvoer ineen. De hoeveelheid verdelen over 3 á 4 porties per dag en goed laten weken. Het laatste jaar dat ik haar had ben ik dat gaan voeren (haar kiezen waren behoorlijk afgesleten waardoor ze het hooi niet goed kon kauwen) en ze had de winter goed rond en gezond overleeft. Misschien een ideetje?

Jacqueline


Hoi Sylvia,

Ik snap jouw probleem precies. Ik ben van nature iemand die vind dat je paarden zo natuurlijk mogelijk moet huisvesten, heb dus een inloopstal en laat ze het hele jaar door zonder deken staan. Behalve dan de afgelopen 2 jaar, mijn oudste paard heeft namelijk helaas borreliose en daardoor soms aanvallen van hoge koorts en onstekingen in zijn gewrichten. Dat kost veel energie en daarom viel hij af. Sinds ik besloten heb dat hij zijn energie moet gebruiken om gezond te blijven in plaats van warm gaat het hem zichtbaar beter. En dat is uiteindelijk waar het om gaat toch. Ik ben vorige week begonnen met een 300 grams deken op te doen, ik begin altijd vanaf het moment dat de nachttemperatuur rond de 10 graden komt. Als het overdag dan warm en droog blijft doe ik hem overdag af en ’s avonds weer op. Als ik merk dat het zo koud is dat hij toch weer begint in te vallen doe ik zijn 600 grams deken op en als het heel koud is doe ik er gewoon een dek onder. En naar de lente toe bouw ik op dezelfde manier af. Als er in de winter sneeuw ligt en het is mooi zonnig weer, dan zet ik hem gerust een paar uurtjes zonder dek op de wei, zodat hij lekker kan rollen in de sneeuw zonder het deken ertussen. Zorgen dat hij goed droog is als je het deken er weer op doet en klaar. Blijf wel regelmatig controleren of er geen gaatjes of ander lekken in het deken zitten zodat hij niet nat wordt onder het deken, want dan heeft hij het alleen maar kouder. De andere twee staan er gewoon met hun mooie dikke wintervacht naast en volgens mij zijn we allemaal gelukkig en daar gaat het uiteindelijk om. Succes met de keuze en je paardje.

Colette


De vacht van een paard is een 8ste natuurwonder. Een paard kan haar interne temperatuur zeer goed regelen. De vacht bestaat eigenlijk uit 2 lagen en het paard kan de afkoeling perfect regelen. Toch zijn er een aantal aandachtspunten om ervoor te zorgen dat je paard in de winter kan buiten blijven.
1. Ze dienen nu al buiten te blijven, een paard ontwikkelt zijn wintervacht omdat de dagen korter worden (niet omdat de nachten kouder zijn).
2. Leg geen dekens op het paard, ook niet tijdens de winter zelf. Dit ontregelt hun natuurlijk systeem. Ook veel borstelen of de vacht poetsen beschadigt het natuurlijk systeem van de vacht
3. Geef uw paard ruwvoer, continu, vooral tijdens de nacht. De vertering van dit ruwvoer zorgt ervoor dat het paard van binnenuit zich kan warm houden.
4. Een paard in het zweet rijden, zelfs met een wintervacht, is geen enkel probleem. Je dient wel een goede cooling-down periode in acht te nemen, dus goed uitstappen.
Alvast veel winterplezier.

Ivo B.Opmerking: Een ouder paardje kun je gerust al een deken opleggen, mijn ouwetje van 30 krijgt zijn dekentje onderhand ook op. Een jong gezond paard kan inderdaad nog makkelijk zonder deken.
Als hij veel buiten loopt, zou ik een waterdicht deken met een lichte voering gebruiken en als het wat kouder wordt een dikkere deken of een wollen dekentje erbij onder.

SonjaMijn paarden zijn na de winter, op een weide met open stallen steeds dikker….
In de winter worden ze hard bijgevoerd: wortelen, bieten, bietenpulp, slobber, brood, korrels en granen, hooi à volonté… en minder werken….
Ze krijgen enkel een deken op wanneer ze staan te bibberen, vorige winter was dit enkel die korte hevige koudegolf (ik meen in de maand februari), ze waren toen al begonnen met winterhaar te verliezen..
Als een paard bibbert, moet je hem wel een deken op doen, door te lang bibberen verzuurt hij immers zijn lichaam door de opstapeling van melkzuur. Het ene paard bibbert al rapper als het andere: meestal zo veel te hoger in bloed, zo veel te rapper dat ze bibberen… Een koudbloed zal niet rap een deken nodig hebben.
Het deken moet natuurlijk wind- en waterdicht zijn, ademend, warm, goede sluitingen, juiste pasmaat, mag nergens schuren (vb. aan schouder, schoft…) …
Zo zie je alles hangt af van het paard, het weder, schuilhok op weide, goede voeding… Er is hiervoor geen pasklaar antwoord, je moet kijken naar je paard.
Naar mijn persoonlijke ervaring zijn er 2 gevaarlijke periodes 1° in de herfst, de eerste vrieskoude: nog niet genoeg winterhaar en 2° einde winter begin lente, warme dagen wisselen af met nog enkele koude nachten: al winterhaar verloren.

Geert


 Je hoeft een paard daarom geen deken op te leggen, maar je kan andere bronnen van voeding gaan zoeken. Natuurlijk is het belangrijk dat je merrie onbeperkt toegang heeft tot hooi, zodat ze voldoende kan opnemen. Maar zoiets als bietenpulp of slobber daar kan je paarden mooi dik mee krijgen en hebben ze geen tanden voor nodig 😉 Mijn merrie heeft in de lente te mager gestaan door tekorten aan vitaminen, Maar na 2 weken slobber te geven was het een heel ander paard en zou je nooit kunnen raden dat ze 2 weken ervoor graatmager stond. Ook maïsolie kan helpen om paarden mooi dik te krijgen. Ik zou dus eerder extra voeding bijgeven dan dekens op te leggen, zeker als ze altijd een mooie, dikke wintervacht heeft.

Justine


Ik ben voorstander van het puur natuur laten. Je paard scheren om er dan vacht van een ander dier (wol) op te leggen is nogal onlogisch voor mij. Een paard zijn vacht heeft bepaalde isolerende eigenschappen die een deken niet heeft.
Maar Sylvia vertelt wel duidelijk dat puur natuur niet gaat bij haar paard en als dekens kunnen helpen, moet je dit ook doen.
ik weet dat mensen nu al met dekens beginnen om de wintervacht tegen te gaan.
Nu dit niet de bedoeling is denk ik dat je best kijkt naar het gedrag van je paard en probeert te raden vanaf welk moment ze haar energie gebruikt voor warmte i.p.v. op gewicht te blijven.
Dan kan je beginnen met een licht dekentje en naarmate het kouder wordt, dikkere dekens.
Ik zou het paard wel de kans geven om een wintervacht aan te maken als dit nog lukt.
Een dunne wintervacht en dekens zal haar warmer houden dan dekens alleen.

Lien 


Ik ben van mening dat als je je paarden “natuurlijk” houdt en 24/24 buiten laat winter en zomer je helemaal geen dekens nodig hebt. 🙂
Ariane 


Bedankt iedereen voor de reacties! 

Tips:

Tip 1
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Een leuk forum voor de paardenliefhebber


Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 3
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip 4

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier