Hoi,

Tot nu toe al 258 nummers van het Paardentips magazine! En nu ik dit bedenk… we doen dit alweer 10 jaar!!! 
Als we erop terug kijken dan is het een bijzondere tijd geweest voor ons met alle ups en downs die er gewoonweg bij horen. Lezers kregen hun gratis magazines en waren daar over het algemeen heel positief over. Achter de schermen kostte het ons soms heel wat moeite om het allemaal op een rijtje te krijgen. Van een paar mailtjes versturen naar kennissen en vrienden tot ondertussen een mailing naar duizenden paardenvrienden in heel België en Nederland. Met daartussen nog een aantal Nederlandstalige lezers wereldwijd. Hoe krijg je al die mail met al die soorten mailboxen, spamfilters en noem maar op toch bij de mensen thuis? Voor we hier aan begonnen, kon je me bij wijze van spreken niet vragen om een computer op te starten en al zeker niet iets schrijven naar iemand die ik persoonlijk niet ken. Gelukkig konden we destijds rekenen op de kennis van vrienden, die vanuit hun garage thuis naar een kantoortje bij ons in huis aan hun eigen plannen kwamen werken. Naast alle drukte namen ze toch altijd weer de tijd om ons verder te helpen en het resultaat is je bekend. Paardentips Magazine. Het eigen werk van onze vrienden Chris en Robert heeft ondertussen ook zijn vruchten afgeworpen. Samen met een team enthousiaste medewerkers hebben ze een succesvolle zaak uitgebouwd. Als je eens wil zien wat ze doen, kan je het best hun site eens bezoeken Klik hier

In ieder geval. Zij hebben ons geholpen om, zonder dat we al te veel kennis van programmeren en dergelijke hadden, de basis te leggen voor Paardentips. Hiervoor super bedankt Robert, Chris en hun medewerkers!
 
Dan de inhoud nog. Ja, daar sta je dan met z’n tweetjes helemaal alleen voor. Dat denk je dan, maar nee hoor naast al de leuke reacties op ons werk, krijgen we ook heel wat inspiratie van de lezers zelf. Soms ook lezersverhalen die we mogen plaatsen of tips die we krijgen. Of wat denk je van de bijdrage van mensen als Lisanne Thomas, zij had meteen een klik met Paardentips en ondanks al het werk in de paardenwereld kan ze het niet meer laten om iets te delen van haar ervaring. Lisanne en natuurlijk al die andere Paardentippers…Bedankt!

Tien jaar Paardentips Magazine daar zou een groot feest bijhoren, begin daar maar eens aan met z´n tweetjes.  Misschien dat er nog ergens een rijke suikeroom tevoorschijn springt, haha. Nee, we houden het bescheiden en kort. Hef dadelijk een borreltje op onze gezondheid, dan doe wij met je mee.


Voor de eigenaars en verzorgers van een paard, geef ze wat extra lekkers namens ons en zo hebben we dadelijk meteen een hele hoop paarden extra verwend.
Daar gaat het toch allemaal om, die prachtige edele dieren waar we maar niet genoeg van kunnen krijgen?

Bij het maken van dit magazine zijn we begonnen met dit voorwoordje, dus we zijn zelf nieuwsgierig naar wat we weer allemaal voor je op een rijtje kunnen zetten. Jij ook? Ga er dan maar eens lekker voor zitten, want hier komt hij weer de nieuwe Paardentips!
Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Mijn paard, al is mijn hart nog zo klein een plekje zal er altijd voor je zijn. 


Inhoud:
1 Tip: Geocaching te paard
2. Lezersvraag: De eerste dressuurproef 
3. Lezersverhaal: Allergisch voor paarden!
4. Boekentip: Paardentips boeken! 

Lezersverhaal: Allergisch voor paarden!

Zelf vind ik de persoonlijke verhalen altijd leuk om te ontvangen van lezers van Paardentips Magazine.
Vaak ontroerende, grappige en herkenbare situaties die worden beschreven. Een stukje uit het leven van een paardenliefhebber, altijd weer leuk. 

Als jij zo nog een verhaal hebt, mag je dat altijd met ons delen via deze link 

Ik zag net dat er op het forum van bokt be ook verschillende van die verhalen zijn van paardenliefhebbers. Zo las ik het verhaal van Chanel die schrijft over haar plotse allergie voor paarden. Een probleem voor iemand die gek is op paarden natuurlijk.

Als je het verhaal wil lezen kan je via deze link verder lezen 

Typ-hier-de-titel

Wist je dat? 
Wist je dat ten tijde van oorlog je paard opgeëist kan worden door de regering?

Het is een wet die natuurlijk niet van vandaag is, maar al lang geleden is ingesteld om in geval van mobilisatie van het leger de Minister van Landsverdediging de mogelijkheid te  geven voertuigen en dieren (dus ook paarden) op te eisen.

Welke paarden mogen niet opgeëist worden?

Er staat letterlijk: De paarden der geneesheren of veeartsen, welke hun noodzakelijk zijn voor hun eigen verplaatsingen, om hun ambt uit te oefenen, ten ware deze geneesheren of veeartsen een niet opgeëiste automobiel, of motorrijwiel
bezaten. 
 Klik hier als je de wet zelf wil lezen 

Tip: Geocaching te paard

Wat is geocaching?
Iemand verstopt ergens een cache, van een piepklein magneetje tot een waterdichte bak met daarin een logboek en een aantal voorwerpen. Met een GPS systeem of je smartphone waarop je een speciale app download ga je op zoek naar de schuilplaats. Hoe het allemaal precies werkt, kan je ontdekken via deze link 

We hebben zelf ondertussen al verschillende keren zo’n ‘schuilplaats’ gezocht en gevonden. Het was heel leuk. In ons geval een mooie manier om een wandeling met de hond te doen en het voor de kinderen extra leuk te maken. 

Nu vroeg ik me af of dit te paard ook te doen is. En ja. Nu blijkt dat er in Duitsland al echt door en voor ruiters geocaching mogelijkheden zijn, maar dat het in Vlaanderen en Nederland nog in de kinderschoenen staat. Vandaar dat ik de gedachte kreeg om de lezers van Paardentips eens aan te sporen hier wat mee te doen. Je kan op de site zelf een cache aanmelden en waarom er niet meteen een uitdaging van maken voor de paardenliefhebbers onder ons?

Te paard geocaching, da’s eens wat anders 😉

Boekentip: Paardentips boeken!

Je hebt het al kunnen lezen, Paardentips bestaat ondertussen alweer 10 jaar! Wat gaat de tijd toch snel!

Door de jaren heen hebben we je heel wat boekentips gebracht. Deze keer wil ik je nog eens wijzen op een paar ebooks waar we zelf erg trots op zijn want…we hebben ze zelf geschreven 😉

We zetten ze even voor je op een rijtje:

Om te beginnen wil ik je het boek 101 Paardentips voorstellen.

De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!Haal het voor slecht €7,00 in huis
Klik hier


Heb jij sinds kort een veulen of wacht je vol spanning op de geboorte?
Proficiat! Ik kan me voorstellen dat je er met plezier naar uitkijkt om tijd door te brengen met dit mooie dier. Tijd die heel belangrijk is en die je goed moet besteden. Het kan het verdere leven van je veulen namelijk flink beïnvloeden! Heb je een merrie en zou je graag een veulen van je eigen paard hebben? Leuk! Er komt heel wat bij kijken. Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk. Misschien sta je te popelen van ongeduld om zelf een veulen te kopen? Maak een overwogen keuze! Hoe dan ook het is nuttig om jezelf wat vragen te stellen.

Ik heb even verschillende vragen voor je op een rijtje gezet:
– Waarom is een veulen niet goedkoper dan een volwassen paard?
– Kan het kwaad als mijn veulen alleen opgroeit?
– Heb ik voldoende ruimte voor een veulen?
– Vanaf welke leeftijd is een eerste dracht verantwoord?
– Kan een oudere merrie ook nog veulens krijgen?
– Wanneer is het risico te groot?
– Waar let ik op bij het kiezen van de hengst?
– Waar let je op bij het kopen van een veulen?
– Koop ik het veulen bij een particulier of bij een fokker?
– Moet het veulen gekeurd worden?
– Kan je het veulen verzekeren?
– Wat is een goede verzorging van de drachtige merrie?
– Waar en hoe kan ik mijn merrie het best laten bevallen? Hoe kan ik me hierop voorbereiden?
– Wat zijn de fases van de geboorte?
– Moet je het veulen nu wel of niet aanraken net na de geboorte?
– Waarom is het goed voor een veulen om in groep op te groeien?
– Wanneer mag het veulen de weide op en waar moet ik dan zeker op letten??
– Wanneer kan het veulen van de merrie gescheiden worden?
– Hoe leert mijn veulen eigenlijk?
– Wat moet het veulen in het eerste levensjaar zeker kennen?
– Hoe leer ik het veulen netjes met me mee te lopen?
– Wat moet ik doen als mijn veulen ergens bang voor is?
– Hoe geef je aan waar de grenzen liggen als je veulen je gaat testen?

De antwoorden op deze (en nog vele andere) vragen kan je vinden in het Veulen-tipboek’. Informatie die je meteen kan toepassen en waardoor het omgaan met veulens verbetert.

Het is niet alleen voor jou nuttig, maar ook voor je paard. Een goede voorbereiding op de geboorte is belangrijk voor zowel veulen, merrie als eigenaar!

De antwoorden zijn gebaseerd op eigen ervaring en die van verschillende fokkers en een etholoog (gedragsdeskundige), die ons hielpen bij het samenstellen van dit boek.

Verder vind je in dit boek verschillende verhalen van fokkers. Verhalen waar ze je persoonlijke verhalen en ervaringen delen over de geboorte van een veulen, de voorbereidingen, de opvoeding en nog veel meer. Het unieke van deze verhalen is dat je verschillen in mening en opvattingen kan zien.

Inhoud
Hoofdstuk 1: Een veulen
Hoofdstuk 2: Het kiezen van de hengst
Hoofdstuk 3: De bevruchting
Hoofdstuk 4: De dracht
Hoofdstuk 5: De laatste weken voor de geboorte
Hoofdstuk 6: De geboorte
Hoofdstuk 7: Het pasgeboren veulen
Hoofdstuk 8: Het opgroeiende veulen
Hoofdstuk 9: Het opvoeden van het veulen
Hoofdstuk 10: Verhalen uit de praktijk

Lezers over Het Veulen-tipboekGraag willen wij jullie danken voor het veulenboek! Met verwondering hebben wij vastgesteld dat er héél veel te vertellen valt over veulentjes. Mooi werk, en zeker uniek! Proficiat!’ Karina en Sander 
Het veulen-tipboek

Prijs: € 13,95
Klik hier om het in huis te halenGoed toiletteren is een kunst 
Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen!

Je paard geniet ervan wanneer het goed wordt verzorgd en mooi wordt gemaakt. Heerlijk borstelen of een vlecht leggen is iets waarvoor je paard graag even stil blijft staan. Dan gaat het natuurlijk niet om het uiterlijk, maar om de aandacht die het paard krijgt. Voor jou meteen mooi meegenomen dat je paard er zo mooi uitziet. De vertrouwensband tussen jou en je paard wordt meteen versterkt.

Een ander voordeel is dat je het hele lichaam van je paard onder ogen (handen) krijgt en zo eventuele wondjes of pijnlijke plekken meteen ontdekt.

Wij mensen genieten trouwens toch ook van een schoonheidsbehandeling? Kijk maar eens naar jezelf. Alle aandacht gaat naar jou. Daarbovenop het gevoel dat je fris, verzorgd en mooi bent! Jij hoeft bij wijze van spreken maar naar de schoonheidssalon op de hoek van de straat te gaan.

Maar informatie over het goed toiletteren van paarden is moeilijk te vinden. Dus gingen we op stap en zochten tot we het wisten. Op bezoek bij bekende grooms, even kijken hier, even kijken daar, een cursus, het internet, clinics, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het geprobeerd, gedaan of gelezen. Nu, jaren later en heel wat wijzer kun jij daar de vruchten van plukken. Al snel bleek dat je toiletteren makkelijker kunt uitleggen door middel van visualisatie, dus kwamen er heel wat foto’s aan te pas. Gestaag kwam er een compleet boek tot stand.

Het is geschreven in makkelijk te lezen taal aangevuld met foto’s die je meteen extra duidelijkheid geven.

Inhoud

– Toiletteren van paarden
– De voorbereiding
– Het toiletteren van het hoofd
– Het toiletteren van de hals
– Het toiletteren van de benen
– Het toiletteren van de staart
– Het scheren
– Het bandageren
– Versieringen op de achterhand


Wat lezers ervan zeggen:Ik heb ontzettend veel uit dit boek geleerd, meer zelfs: op Blosokamp in Waregem Gaverbeek, zijn mijn pony en ik 1e geworden op de keuring! Bedankt voor deze supertips!’ Céline Mortier ‘In vele boeken zie je alles in 1 stuk uitgelegd, maar hier wordt het stap voor stap gedaan.Het wordt allemaal mooi en duidelijk uitgelegd.’ Rudy Daenekint ‘Mijn complimenten voor de duidelijkheid van het e-book toiletteren. Alles is duidelijk omschreven en ook zichtbaar gemaakt d.m.v. foto’s. Ik heb een hoop van het boek opgestoken en vergeten ‘weetjes’ zijn weer vers in mijn geheugen. Hierbij dan ook mijn felicitaties met het e-book!’ Renske DusselHaal het ebook in huis voor slechts € 8,95  Klik hier 


Leer paardrijden
een goede basis, een goed begin, meer plezier! 

 Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat? Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Leer op een juiste en eenvoudige manier:
– wat een paard is,
– meer over het gedrag,
– hoe je met het paard om moet gaan,
– hoe een paard denkt,
– hoe een paard reageert en waarom,
– over de termen die in de lessen worden gebruikt,
– over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
– hoe je een goede manege kiest,
– hoe je moet op- en afzadelen,
– hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
– wat de juiste zit is,
– hoe je je kan voorbereiden op de les,
– over de lichaamstaal van het paard,
– hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Beginnende ruiters maar ook maneges zullen door deze cursus meer voordeel halen uit de praktijkles.
De lesgever zal merken dat de leerlingen sneller resultaat boeken.

Dus waarom zou je aan deze cursus beginnen?
– Het is de beste start bij het leren paardrijden.
– Je haalt hierdoor meer uit je praktijklessen, dus sneller resultaat.
– Je hebt minder rijlessen nodig voor hetzelfde effect. Dus je maakt vlugger vordering en je bespaart geld.
– Je bent dus goedkoper uit.
– Je kan elke dag, wanneer het jou uitkomt, aan een les beginnen.
– Alles is makkelijk na te lezen. Je begrijpt beter wat je moet doen tijdens je paardrijles en waarom.
– Na elke les krijg je een aantal vragen, zodat je meteen kan testen of je alles begrepen hebt.

Lezer over de cursus:
Mijn mening over ‘Leer paardrijden’: In een woord GEWELDIG !! Ik rijd zelf al zo’n 15 jaar en mijn vriend vond het zo interessant dat hij enkele maanden geleden ook is begonnen met rijden. Ik ben voor hem toen op zoek geweest naar een dergelijke cursus waar alles duidelijk, maar niet op een kinderlijke manier wordt uitgelegd. Helaas heb ik niks kunnen vinden. Jullie cursus lijkt me een goed begin voor alle beginnende ruiters. Er wordt duidelijk uitgelegd wat ruiters wel en niet moeten doen, maar vooral ook waarom. Uit ervaring met mijn vriend en de mensen die bij hem in de les rijden, zie ik dat er in de les veel aandacht is door de instructeur maar dat de beginnende ruiters op stal toch vaak niet weten hoe ze met het paard om moeten gaan en waarom paarden sommige dingen doen. Jullie cursus is de uitkomst voor zulke ruiters. Linsey Beekman, Veldhoven (NL)

Inhoud
Les 1 Een goed begin Wat neem je mee naar je eerste paardrijles? Een paard uit de stal halen Een paard uit de wei Leiden Vastzetten
Les 2 Voordat je gaat opstijgen. Hoe moet je opstijgen? Hoe moet je afstijgen?
Les 3 Wat moet ik aan als ik ga paardrijden? Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn paardrijles? Hoe moet ik op het paard zitten?
Les 4 De uitrusting van het paard Verzorging van het harnachement
Les 5 Op- en afzadelen Hoe zadel ik op? Hoe toom ik op? Hoe zadel ik af? Hoe toom ik af?
Les 6 Een goede verzorging Verzorgingsspullen Stappenplan poetsen
Les 7 Het exterieur van een paard De zintuigen van het paard
Les 8 Paardentaal leren Hoe leven paarden in het wild? Hoe is het gedrag van een paard? Wat zegt de lichaamstaal van een paard?
Les 9 De hulpen De natuurlijke hulpen De kunstmatige hulpen De soorten hulpen Vragen over de hulpen
Les 10 Gangen De rijbaan Rijbaanfiguren Veelgebruikte termen tijdens de paardrijles
Vragen les 1 t/m 10 Antwoorden les 1 t/m 10
Woordenlijst

Maak snel een goede start € 22,95

 

Klik hier om de cursus in huis te halen 

Lezersvraag: De eerste dressuurproef

Ik zou graag eens een paar reacties op een rijtje zetten van Paardentippers over het volgende onderwerp:

Hoe kan iemand zich volgens jou het beste voorbereiden op een eerste wedstrijd, bv. dressuur?

Stuur ons je reactie via deze link.   
A.u.b. tips voor zowel ruiter als paard.

We zullen er in het volgende nummer van Paardentips een paar voor je op een rijtje zetten. Hopelijk hebben we zo ook meteen een extra steuntje in de rug voor diegenen die voor het eerst willen deelnemen aan een wedstrijd. 

Alvast bedankt voor je reactie en wie weet vind je hem terug in het volgende Paardentips Magazine. 

Tips:

Tip 1
Een eigen site over je paard of stal/club?
Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit

klik hier om het te proberen.

Tip 2
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

 

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 3
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.