Hoi,

Ik krijg vaker te horen dat ik zo’n vrolijke vrouw heb. Toch… Nanny loopt er de laatste tijd extra stralend bij. Het is heerlijk haar te horen praten over haar vorderingen met Yurre, de Fries. 
Het is een tijdje anders geweest, door allerlei omstandigheden lukte het ons niet de paarden de aandacht te geven die ze verdienden. Het is een rot gevoel om een dier waarvan je zoveel houdt te kort te doen. Al kan je er niet altijd iets aan doen. Ondertussen begint alles weer op zijn pootjes terecht te komen. Nanny is wonderlijk snel hersteld van een flinke operatie en heeft hulp gekregen van een paar paardenvrienden. Fredy, die ondertussen een goede vriendin is geworden, helpt haar bij het opvoeden van het jonge ‘geweld’.  Met het woordje geweld tussen haakjes, want Yurre is echt een schat van een paard, die zich gewoon niet bewust is van zijn eigen kracht. Instructrice Fredy werkt er samen met Nanny aan om Yurre een mooie basis te geven en bewust te zijn van zijn eigen lichaam. Het grondwerk dat ze doen, zal voor een leek soms onzinnig lijken. Zo staan ze soms een hele poos naast het paard te wachten tot ze de juiste spiermassa zien bewegen waarna ze samen glunderend vragen .. Had je dat gezien? Goed hè?
Het lijkt wat langzaam te gaan, maar als je weet waar ze mee bezig zijn dan zie je dat de puzzelstukjes op den duur in elkaar passen en een mooi geheel gaan vormen.

Ondertussen zijn we ook tot het besluit gekomen dat we een goede thuis gaan zoeken voor onze oudste Fries Jorrit. Het heeft ons heel wat moeite gekost om tot dit besluit te komen. Jorrit is 16 jaar en heeft  een ervaren baasje nodig. Iemand die hem de tijd en liefde wil geven die hij verdient. Kan jij ons helpen? Stuur dan gerust een mailtje via dit linkje

Ondertussen doen wij ons best om voor jou weer leuke Paardentips te verzamelen.
Hier alvast een paar die we hebben samengebracht in het nieuwste nummer van het Paardentips Magazine.

Groetjes Rudi en Nanny


Spreekwoorden: Een schurftig paard vreest de roskam.
Betekenis: iemand die aan iets schuldig is, heeft liever niet dat datgeen onderzocht wordt.


Inhoud:
1. Boekentip: Zo zijn paarden!
2. Wist je dat? De oefening achterwaarts
3. Lezersverhaal: Genezen door liefde 
4. Gedrag deel 2: Is het paard een spiegel? 
5. Tip: Een nieuw paard op stal 

Lezersverhaal: Genezen door liefde

Hallo Rudi en Nanny,
Met veel plezier lees ik jullie nieuwsbrieven en heb het al een tijdje op mijn hart om jullie op een fantastische site van een geweldige vrouw te wijzen.
Haar naam is Kim Meeder. Zij is iemand die verwond is in haar jeugd en heeft haar hart opengesteld voor verwonde kinderen, maar ook voor verwaarloosde paarden. Ze heeft haar eigen ranch samen met haar man, heeft verwaarloosde paarden opgekocht en laat kinderen die op wat voor manier verwond zijn een heerlijke vakantie hebben op hun ranch. Meer dan 4000 kinderen per  jaar en het geld wordt door sponsors betaald. Geweldig!! Deze paarden genezen door de liefde van de kids en andersom ook. Zo mooi!! Ik word er helemaal warm van als ik lees dat zoiets bestaat.

Zelf hebben wij ook 4 paarden en shetjes.. Ik ben ook verwond in mijn jeugd en mag ook iets betekenen in het heel klein voor jonge meisjes..
En als ik dan dit zo lees van Kim Meeder is dit een enorme bemoediging voor me om door te gaan. Elk kind is er een.. toch??
Graag wil ik dit met jullie en de lezers van Paardentips delen.

Klik hier om naar de site van Kim te gaan  Site is in het Engels 

Hartelijke groeten Helen S.

Tips:

Tip 1

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

 

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Boekentip: Zo zijn paarden!

Alles over het typische gedrag en de bijzondere eigenschappen van paarden
Als paardenliefhebber heb je ongetwijfeld gemerkt dat paarden er soms een eigen logica op na houden…een paardenlogica.
Zou het niet leuk zijn als jij een manier hebt die je helpt die logica te ontrafelen?

Ontdek waarom paarden in het zand rollen na een fris bad of zelfs waarom ze in paniek weer een brandende stal zouden inlopen.

Of meer! Kom alles te weten over de bijzondere fysieke eigenschappen van paarden.
Leer onder andere waarom paarden niet kunnen overgeven en waarom ze schuim aan hun mond krijgen tijdens het rijden.

Krijg antwoord op verrassende vragen, zoals:

 • Hebben paarden last van claustrofobie wanneer ze in een paardentrailer vervoerd worden?
 • Maken ze werkelijk lijm van oude paarden?


en zo nog ongeveer 70 andere vragen en antwoorden!

Waar vind je dit allemaal?
In het nieuwe boek ‘Zo zijn paarden!’
Dankzij dit boek kom je alles te weten over het typische gedrag en de bijzondere eigenschappen van paarden en zul je eindelijk begrijpen hoe je favoriete dier denkt!
 

Een lezer over dit boek:In dit handzame boek voor echte paardenliefhebbers worden bijna zeventig vragen over deze dieren beantwoord. Springen paarden graag, brengen hoefijzers geluk, kunnen paarden zwemmen en wat is de relatie tussen ezels, muildieren en paarden zijn vragen die kort en duidelijk worden behandeld. Voor elke vraag zijn een of twee bladzijden beschikbaar. Doordat er zo veel korte informatie wordt gegeven heeft het boek enigszins het karakter van een naslagwerk, hoewel er verder geen enkele structuur in zit. Het zijn allemaal losse onderwerpen die geen verband met elkaar hebben. Vrij volwassen taalgebruik, het is een voordeel als je enigszins vertrouwd bent met de paardenterminologie. Vrij saaie vormgeving zonder illustraties. Alleen staat er bij elke vraag een logo van een hoefijzer en bij weetjes dat van een paard. De handelseditie heeft een smalle bindmarge, waardoor het boek moeilijk open blijft liggen. Als geheel krijgt de lezer wel een redelijk goed beeld van het gedrag en de eigenschappen van deze edele dieren. Van dezelfde auteur verschenen, in dezelfde opzet, uitgaven over honden en katten (2008). Voor paardenliefhebbers vanaf ca. 15 jaar.

R. B.

Over het boek
Auteur Marty Becker , Audrey Pavia
Co-auteur Gina Spadafori , Teresa Becker
Overige betrokkenen Marty Becker , Katrien De Hauwere
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
Afmetingen13x187x125 mm
Gewicht 237.0 gr 

 Zo zijn paarden!


Prijs: € 10,95
Klik hier om het boek in huis te halen


Op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis (indien op voorraad).

Gedrag: Is het paard een spiegel?

Is het nuttig te weten wat het paard over zichzelf laat zien? Voor ik deze vraag beantwoord, gaan we terug naar het onderwerp van de vorige column. Heb je de afgelopen tijd inderdaad bewust naar je paard gekeken? En opgeschreven wat je zoal zag aan de hand van de ‘bewust kijken’ tips?

Met de bewust-kijken tips heb ik bewust naar het paard Corsa gekeken. Het volgende heb ik genoteerd.

Schrijf op wat je ziet, hoort en voelt als je bij je paard bent.

 • Ik zie een heel gezond en goed gevoed paard.
 • Ze is aan de dikke kant.
 • In de groep is ze rustig, ook op de andere paarden reageert ze rustig.
 • Corsa is soms onderdanig en soms dominant, dat hangt van de andere paarden af. Haar reacties zijn niet stresserig of overdreven.
 • Ze flirt met een paard uit de groep in het buurweiland.
 • Ik zie op stal een heel lief paard, dat zich een beetje klein maakt en doet alsof ze er niet is.
 • Ik hoor heel weinig van Corsa, ze is stil.
 • Alleen als ik haar uit het land haal en haar vriendin gaat niet mee, dan hoor ik haar. Ze hinnikt dan hoog en hard en luistert vervolgens met opgeheven hoofd of ze antwoord krijgt.
 • Verder is en blijft ze rustig en komt ze braaf mee, al stopt ze wel zo nu en dan om te hinniken.
 • Ook alleen op stal is ze rustig, alweer op een enkele hinnik na.
 • Ik voel dat Corsa juist niet klein is.

Wat valt je op?

 • Dat Corsa verder een beetje teruggetrokken is.

Wat is bijzonder?

 • Dat Corsa in het land altijd eerst afstand houdt, kijkt en vervolgens naar me toekomt en haar neus, uit zich zelf, in het halster steekt.

Wat herhaalt zich?

 • Dat ze heel boos wordt als ik aan haar mokplekjes wil zitten.

Wat vind je vervelend?

 • Dat ze probeert me met haar buik fijn de drukken tegen de stalwand.

Wat is onduidelijk?

 • Waarom ze stil en teruggetrokken is.
 • En waarom ik voel dat ze juist helemaal niet klein is.

Wat voor vragen komen er in je op?

 • Hoe leer ik haar dat ze me niet mag pletten?
 • Hoe krijg ik haar zo ver dat ik de mokplekken mag behandelen?
 • Wat kan ik er aan doen, dat ze zich niet terugtrekt?
 • En verder vraag ik me af of mijn gevoel, dat ze niet klein is, klopt.

En wat vind je heel leuk?

 • Dat ze me na 2 weken al herkent en met steeds meer plezier meekomt.
 • Nog leuker is dat ze na 3 weken direct naar me toe komt gelopen – zonder me eerst van afstand te observeren.
 • Dat ik na heel veel oefenen en voorzichtig proberen nu wel aan haar mokplekjes mag komen en ze me niet meer probeert te pletten!

Jullie zien het, mijn lijstje bestaat uit heel gewone dingen zoals constateringen over de gezondheid en het gedrag van het paard. Deze zijn belangrijk om bij te houden: mocht er ooit wat zijn met je paard, dan kun je wellicht in je aantekeningen terugvinden wanneer dat begonnen is. Deze informatie kan van grote waarde zijn bij:

verandering in gedrag
(Bijvoorbeeld normaal gedrag verandert in gevaarlijk gedrag. Zoals bij Corsa: ze plet je tegen de stalwand op het moment dat je aan de mokplekjes zit, dit gedrag heeft een duidelijke oorzaak.)
en bij:
verandering in gezondheid
(Bijvoorbeeld: de dierenarts constateert bij je paard bronchitis en wil weten hoe lang het paard al hoest. Jij hebt genoteerd wanneer het paard voor het eerst hoestte en je kan de dierenarts dan ook direct vertellen wanneer dat was.)

Op mijn lijstje staan ook zweefmomenten! Want, ik heb opgeschreven wat ik voel bij Corsa. En, ik heb ook nog een menselijke interpretatie aan die gevoelens gegeven. Oeps! Ze zeggen altijd dat je dat juist niet moet doen! Doe ik het toch! En ik weet best dat paarden geen mensen zijn. En dat mensen geen paarden zijn. Want ook vandaag als ik in de spiegel kijk, zie ik nog steeds mezelf en geen paard. En als Corsa in de spiegel kijkt, ziet ze ook zichzelf en geen mens. Daar is niets aan veranderd sinds de vorige column.

Zijn deze zweefmomenten dan wel zo handig?
Nee, als ik denk dat deze zweefmomenten ‘de waarheid’ zijn.
Nee, als ik denk dat het 100% zo is als ik denk en voel.
En ook nee, als ik denk dat door van alles opeens te veranderen ik het paard en de eigenaar een plezier doe!

Is er dan wel iets nuttigs aan de zweefmomenten?
Ja, zeker – als je ze gebruikt als referentiekader om ‘te landen’. Te landen met twee voeten op de grond! Hoe je dat doet? Schrijf de zweefmomenten (gevoelens, gedachten en emoties) op en probeer in de loop van de tijd, door bewust te blijven kijken, er achter te komen waardoor de zweefmomenten veroorzaakt worden. Is dit gedrag, een beweging, een uitdrukking op het hoofd van het paard, heb je je vergist en zie je nu iets anders, of blijft het zweefmoment terugkomen en weet je je er eigenlijk geen raad mee?

Bij Corsa kom ik er bijvoorbeeld na 3 weken achter dat ze helemaal niet teruggetrokken is. Ze komt direct en gaat vrolijk mee. Corsa geeft nu ook aan wat ze wil en wat ze niet wil. En is daar heel duidelijk in. Hoe komt dat? Door iets wat helemaal geen zweefmoment is: Corsa is een verstandige en volwassen merrie, die eerst wilde ervaren of ik wel te vertrouwen ben en of ik wel een goede leider ben. Immers, ben ik niet te vertrouwen en ben ik geen goede leider, dan zou ik haar en de kudde in gevaar kunnen brengen.

Oftewel: teruggetrokken was in Corsa’s geval: de kat uit de boomkijken. En voor paarden is dit bijzonder verstandig gedrag. Daar is niets kleins of zweverigs aan! Zo liet Corsa ook zien, dat ik het kat uit de boom kijken interpreteerde als ‘klein maken’. Een puur menselijke interpretatie die niet klopte. Door eerst de kat uit de boom te kijken en later steeds sneller te komen, liet Corsa op simpele wijze zien dat ze verstandig, slim en zeker niet klein is. Mijn tegenstrijdige gevoel dat ze helemaal niet klein was, bleek dus juist te zijn. Ook hier is niets zweverigs aan! Ondanks dat het begon met een behoorlijk zweefmoment.

Maar let op: als ik de zweefmomenten direct als ‘de waarheid’ had beschouwd en niet als referentiekader had gebruikt om ‘te landen’, dan had ik misschien een heel foute conclusie getrokken. En bijvoorbeeld tegen de eigenaren gezegd dat zij Corsa verkeerd behandelen en dat ze daarom teruggetrokken en klein is! Niets is minder waar.

Blijft het zweefmoment terug komen en weet je er geen raad mee? Mijn tip: verander je routine. Bijvoorbeeld: kom op een ander moment van de dag en kijk of je dan nog steeds hetzelfde ziet en voelt. Of verander je trainingsschema: ga in plaats van altijd rijden eens lekker aan de hand wandelen in het bos. Of ga aan de gang met grondwerk. Wat zie je dan? Is het zweefmoment er dan nog?

Nog steeds niet geland? Vraag dan eens aan je stalgenoten of zij iets bijzonders aan je paard zien (liefst zonder van te voren te zeggen wat jouw zweefmoment is). Praten en ervaringen delen met anderen is prima, wie weet ‘land’ je alsnog. Maar: lukt het niet een goede verklaring te vinden en alsnog te landen, dan is het tijd voor een (gedrags/communicatie) deskundige, of voor de dierenarts.

Dat brengt ons terug bij de vraag van deze maand: Is het nuttig te weten wat het paard over zichzelf laat zien?

Het mag duidelijk zijn dat deze vraag met een volmondig ‘JA!’ beantwoord kan worden. Het is ongelofelijk nuttig te weten wat het paard over zichzelf laat zien. De voorbeelden spreken voor zich: wat het paard laat zien is nuttig bij verandering in gedrag en in gezondheid. Hoe eerder je veranderingen in gedrag en gezondheid opmerkt, hoe sneller je in kunt grijpen. Voorkomen is absoluut beter dan genezen. Niet alleen voor de gezondheid van je paard, ook zeker beter voor je portemonnee!

Snel ingrijpen bij verandering van gedrag is ook van belang voor je eigen veiligheid. Onderneem zo snel mogelijk actie! Zeker als het paard gedrag begint te vertonen dat zich mogelijk kan ontwikkelen tot gevaarlijk gedrag. Immers: als Corsa probeert iemand tegen de stalwand te pletten, dan is dat gevaarlijk voor iedereen die met het paard omgaat. Ook kan het de behandelingen van de dierenarts en het werk van de hoefsmid bemoeilijken.

Het zal jullie duidelijk zijn dat alles wat het paard over zichzelf laat zien, ongelofelijk nuttig is. Een goede reden om daadwerkelijk heel bewust naar je paard te kijken.

Conclusie: zweefmomenten mogen, mits je ervoor zorgt tijdig te landen. Dreig je te crashen? Roep dan hulp in! En zijn er daadwerkelijk (negatieve) veranderingen te zien, grijp dan super snel in.

Volgende maand gaan we verder met de volgende vraag: Wat laat het paard zoal van zichzelf zien? Tot die tijd kun je nog eens de tips uit nummer 255 volgen en verder oefenen met het bewust kijken naar je paard.

Veel plezier!

© Margreet Noordanus
Paardeninzicht 

Typ-hier-de-titel

Uit het nieuws: Man wil Stones-tattoo op paard zetten, rechter verbiedt

De Duitse rechtbank heeft vrijdag een man verboden de symbolische rode lippen en speelse tong van de Rolling Stones te tatoeëren op zijn paard. Een tatoeage van het iconische logo van de Britse rockgroep druist immers in tegen de dierenrechten.

De rechtbank in Münster oordeelde dat de tatoeage op het paard niet diende ter identificatie van het dier. De inkt zou bijgevolg tegenstrijdig zijn aan de dierenbeschermingswet die stelt dat dieren geen pijn, schade of leed mogen ondervinden zonder dat daar een gegronde reden aan verbonden is.

Toch is de man niet aan zijn proefstuk toe. Hij tatoeëerde de 15 centimeter grote tekening al eens op de rechter bovenpoot (lees bovenbeen) van zijn pony. De beroemde Stones-lippen doken voor het eerst op in 1971 op een albumcover van de Britse groep. Sindsdien gaat het beroemde logo nog steeds de wereld rond.

Bron: De morgen 

Wist je dat? De oefening achterwaarts

De oefening achterwaarts is niet alleen een hele goede manier om de draagkracht van de achterhand en de buigzaamheid van de lendenen te vergroten, maar ook een barometer om te peilen hoe recht je paard in zijn lichaam is en of het zich los door het lichaam met een gedragen rug kan bewegen in de juiste takt en zonder zijn ontspannen aanleuning te verliezen. Door deze oefening op de juiste manier uit te voeren maak je je paard dus niet alleen sterker, maar kun je direct peilen waar aan gewerkt moet worden.

Toch hebben heel veel paarden moeite met ontspannen en vloeiend achterwaarts gaan op een lichte hulp. Vaak wordt er te veel teugeldruk gebruikt, waardoor het paard tegen de hand komt of een valse knik maakt. Dan blokkeert het in de lendenen, waardoor het de rug alleen nog kan wegdrukken. Achterwaarts krabbelen in een onduidelijke takt met slepende benen is vaak het gevolg. Ook kan het zijn dat het paard geheel blokkeert en niet beweegt. Ook paarden met knieproblemen hebben vaak moeite met het (recht) achterwaarts gaan, evenals paarden die erg scheef in hun lichaam zijn. Elke vorm van spanning maakt het nagenoeg onmogelijk een zuivere beweging te laten zien, want het paard moet zijn nek en kaak ontspannen om de rug omhoog te kunnen brengen en het bekken te kantelen.

Zorg er allereerst voor dat je paard zijn nek en kaak ontspant als je je vingers zachtjes om de teugels sluit. Gebruik hiervoor geen ophoudingen en zeker niet zagen, door beurtelings je handen naar achteren te bewegen. Gewoon je vingers sluiten alsof je in een sponsje knijpt, waardoor er een heel lichte rek op de teugels komt te staan en dan wachten totdat je paard nageeft. Ook al ontspant het maar een fractie, laat direct je vingers los om aan te geven dat het de juiste reactie is. Zodra je paard dit begrijpt, zal het steeds sneller nageven en zacht en licht worden op de teugel. Als het paard de bovenhals lang maakt vanuit de schoft in het nageven, dan brengt het ook de rug omhoog. Dit is de juiste uitgangspositie voor het achterwaarts bewegen.

Als je paard ontspant op je vingers kun je beginnen met het vragen van achterwaarts. Ga met je bovenlichaam voor de loodlijn zitten, maar hou je gewicht in het zadel (niet verlicht zitten dus). In het begin mag je dit gerust overdrijven, totdat het paard duidelijk voelt wat de bedoeling is. Blijf recht in je lichaam, van bekken tot kruin en ga in het geheel voorover. Sluit je vingers rond de teugels. Deze hulp heeft in combinatie met je veranderde houding de betekenis “achterwaarts”. Zodra je het gewicht van je paard licht naar achteren voelt verschuiven, leg je even je kuit aan en bij de eerste pas in de juiste richting, laat je alles los, been en vingers en ga weer rechtop zitten. Beloon uitgebreid! Als je paard het heel moeilijk vindt, kun je iemand vanaf de grond met een vinger tegen de boeg laten drukken (niet met de hele hand, want dat resulteert alleen maar in tegendruk). Stop meteen bij de eerste poging van je paard in de juiste richting. Als je paard een stemcommando kent voor het achterwaarts, koppel dit dan zeker aan de hulpen! Wees in het begin al tevreden met een halve pas en beloon door het opheffen van de hulpen en met je stem (en bijvoorbeeld een aai of een krabbel). Dit motiveert je paard om de gewenste actie te herhalen en het zal dit steeds sneller en overtuigender doen.

Vervolgens kun je de hulpen kleiner maken. Je hoeft minder ver voor de loodlijn te gaan zitten en je vingers hoeven steeds minder te vragen, totdat je paard achterwaarts gaat op het licht voorover kantelen van je bekken. Je kunt dan de teugelverbinding gebruiken om je paard te helpen ontspannen in nek, kaak en rug tijdens het achterwaarts gaan en als dit lukt, kun je ze zelfs laten doorhangen (descente de main).

Mijn eigen paard, Sol, had in het begin heel veel moeite met het ontspannen van rug en nek. Hij kwam tegen de hand en blokkeerde in zijn lendenen. Ook was er voor hem geen onderscheid tussen de hulpen voor achterwaarts en steigeren, wat resulteerde in slordig, gespannen achterwaarts krabbelen, doorspekt met halfslachtige pogingen om op zijn achterbenen te gaan staan. Intussen hoef ik mijn bekken nog maar te kantelen en gaat hij netjes in diagonale tweetakt (net zoals bij de draf in het voorwaarts) achterwaarts aan de doorhangende teugel, zelfs wel 8 tot 10 passen, zonder zijn ontspanning te verliezen. Kijk eens naar het volgende filmpje om te zien waar je naartoe kunt werken met je paard. De beweging is nog niet perfect, maar wel al heel netjes en ontspannen, waardoor de beweging een opbouwende kwaliteit krijgt voor het lichaam van het paard.

Klik hier om een filmpje te bekijken

Veel succes en plezier!
Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining 

Tip: Een nieuw paard op stal

Het is verleidelijk, een nieuw paard op stal en je gaat er het liefste meteen mee aan de slag. Het paard liet zich eerder al van zijn goede kant zien en nu is het jouw beurt. 

Afhankelijk van het karakter van het paard kan dit vanaf de eerste dag goed uitpakken. Toch heb je ook paarden die wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving.  
Een paard moet soms wennen aan de nieuwe geluiden, de andere paarden in de omgeving en mist soms gewoon de voor hem vertrouwde zaken om zich heen. Dit is niet alleen bij jonge paarden. Vaak zijn het juist de wat oudere paarden die al langere tijd gewend zijn aan bepaalde zaken, die de tijd nodig hebben om te wennen aan een nieuwe thuis.

Het zal helemaal even wennen zijn als er naast een nieuwe omgeving ook een nieuwe eigenaar is. Andere gewoontes en manieren van omgaan moeten even op elkaar afgestemd worden. Dat heeft soms wat tijd nodig.