Hoi,

Hier heb je alweer een nieuw nummer van het Paardentips Magazine. In 2002 begonnen we met het delen van onze passie voor paarden via het internet. We hadden nooit gedacht dat het zo’n effect zou hebben in ons leven. Het allerleukste zijn nog steeds de lieve reacties die we krijgen en de vele paardenliefhebbers die we hebben leren kennen. 

Als je bij een groep paardenliefhebbers het woordje Paardentipper gebruikt, is de kans groot dat je een teken van herkenning krijgt. Leuk! Dank aan iedereen die ons een warm hart toedraagt 😉 Maar het gaat natuurlijk niet om ons persoonlijk, maar om de paarden. Paarden, paarden en nog eens paarden, daar gaat het bij Paardentips Magazine dus om. Het belangrijke daarbij is het paardenwelzijn, ongeacht de tak van de sport, de methode of visie. We hebben zelf geleerd te luisteren naar anderen en hopen het via Paardentips allemaal zo te brengen dat paardenliefhebbers nog beter naar elkaars visie leren luisteren en zo tot de ontdekking komen dat er meer gelijkenissen en raakpunten zijn dan ze in eerste instantie hadden gedacht. Uiteindelijk gaat het toch allemaal om het welzijn van het paard. Super dat dit zoveel verschillende mensen bij elkaar brengt.

Ondertussen zijn er Paardentippers die al jaren de online magazines lezen. Als dit voor jou een eerste nummer van Paardentips Magazine is, dan heten we je van harte welkom. Vanaf nu mag jij je ook een Paardentipper noemen. Probeer het maar eens uit bij andere paardenliefhebbers. 

Zoals je zal merken komen de tips, weetjes, leuke persoonlijke verhalen en adviezen niet alleen van ons persoonlijk. Ook andere Paardentippers hebben ons al geholpen meer te weten te komen over waar het ons tot slot allemaal om te doen is: PAARDEN.

Heb jij nog wat te delen? Stuur het ons dan gerust even door (klik op de link) Misschien staat jouw bijdrage binnenkort in een van de volgende Paardentips Magazines!

Veel leesplezier!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Uitspraak: Wie respect van zijn paard verwacht, moet eerst zijn paard respecteren.


Inhoud:
1. Boekentip: Indien plaats beschikbaar 
2. Gedrag: Angst voor paarden 
3. Tip: Leuke site voor Camargue liefhebbers 
4. Vakantietip: Kennismakingsweek Camarguepaarden 
5. Tip: Halsband voor je paard 

Tip: Leuke site voor Camargue liefhebbers

We willen je een leuke site voorstellen, die we als tip kregen van de Camargueclub. De Camargueclub is geboren uit een twintigtal enthousiastelingen die tijdens hun vakanties in Frankrijk voor het eerst kennismaakten met het Camarguepaard, een veelzijdig en oersterk ras.

Het grootste deel van de clubleden heeft inmiddels één of meer Camarguepaarden op stal staan en daar houdt de liefde niet op. Door ermee aan de slag te gaan, merken ze dat deze paardjes uitermate breed inzetbaar zijn, koel in het hoofd, vlot, wendbaar en behoorlijk werklustig. Zo worden ze ingezet voor dressuur, springen, aangespannen rijden, een cross hier en daar, endurance en heerlijke ontspannen buitenritten.

Nog vrij onbekend in Nederland (en Vlaanderen) is working equitation, een leuke, veelzijdige sport, gestoeld op vertrouwen tussen paard en mens (en uitermate geschikt voor het Camarguepaard!).

Als je liefhebber bent van dit ras of er juist meer over wil lezen, raden we je aan om eens op deze link te klikken.

Wil je op een orginele manier kennismaken met dit ras, lees dan het volgende artikel in dit Paardentips Magazine! Zeker de moeite waard. 

Tips:

Tip 1

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Boekentip: Indien plaats beschikbaar

Vergeet even alles om je heen, inclusief het slechte weer en geniet van een romantisch verhaal. De roman Indien plaats beschikbaar blijkt je zo aan te grijpen dat je het niet makkelijk weg legt als je er eenmaal aan begonnen bent! De meeste lezen dit boek dan ook in één keer uit.

Lekker relaxed genieten van je vrije tijd van een leuk verhaal en ja, er komen PAARDEN in voor. Haha.

Het verhaal: 
Sofie’s vader is piloot. De meeste mensen zijn daarvan onder de indruk. Dan is hij zeker heel stoer en ‘glamorous’ en dan reist Sofie zeker al haar hele leven de wereld met hem af? Nee en nee. Sofie kent haar vader alleen als een verfomfaaide, afwezige man die op rare tijden staat te koken, omdat zijn biologische klok weer eens in de war is. En meevliegen? Dat heeft ze niet meer gedaan sinds ze klein was. Ze durfde niet. Tot nu. Voor het eerst sinds jaren reist Sofie mee met haar vader, op een ‘indien plaats beschikbaar’-familiekaartje.

Het wordt een reis vol avontuur, waarop haar paardrijverleden haar goed van pas komt en ze haar vader van een heel andere kant leert kennen. En dan is daar nog de knappe derde piloot Joost. Voor Sofie blijkt deze reis van Amsterdam naar Los Angeles een reis naar echte volwassenheid.

Over de schrijfster:
Sofie Rozendaal (1987) is freelancepubliciste. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften, schildert en illustreert. ‘Indien plaats beschikbaar’ is haar romandebuut. Eerder schreef ze de boeken  ‘Gek van eten, als voedsel je leven regeert’, ‘Mijn Michale’ en ‘Blonde manen’. Sofie woont in de Hoekse Waard (NL). 

Over het boek:
Auteur Sofie Rozendaal
Taal Nederlands
Afmetingen 23x211x135 mm
Gewicht 385.0 gr 

Het boek Indien plaats beschikbaar


Kost normaal € 17,90 maar is nu voor jou voor slechts €16,00 in huis te halen
Klik hier om het boek te bestellen.

Lezers over dit boek:
Niels: Een boek dat je niet meer weg kunt leggen
Het boek leest – door de twee sterke verhaallijnen en de zeer vlotte schrijfstijl – ontzettend makkelijk weg!
Een mooi en soms ontroerend verhaal van een meisje dat met een probleem zit en niet altijd gehoord wordt door haar omgeving. Daarnaast geeft het een fascinerende inkijk in de wereld van het vliegen en de hierbij optredende vader (piloot) – dochter (vliegt mee) relatie.
Pluspunten: Goede verhaallijn, meeslepend verhaal. 

Rianna: Een meeslepende en roerende roman
Het prachtige verhaal van Sofie, een jonge vrouw die samen met haar vader, de gezagvoerder, een vliegreis maakt.
Een treffende en pakkende schrijfwijze maakt dat je deze roman in één keer uitleest.
Een roman waarin we meereizen in de cockpit van een Boeing 747 en tijdens een spannende vliegreis naar Los Angeles tegelijkertijd worden meegenomen in de reis van het leven van Sofie, de moeilijke reis van puberteit naar volwassenheid.
Romantiek, spanning, paarden, vliegwereld, vader-dochter relatie, humor, deze roman kent vele facetten, een absolute aanrader.
Pluspunten: Goede verhaallijn, meeslepend verhaal, spannend.

Bestelling: Tijdens werkdagen vóór 17:00 uur besteld, is morgen in huis. De bestelling wordt verwerkt door Bol .com

Klik hier om het boek in huis te halen

Vakantietip: Kennismakingsweek Camarguepaarden

Kennismakingsweek

Via het vorige stukje heb je kennis kunnen maken met het Camarguepaard. Wil jij dit mooie paardenras eens van dichterbij bekijken? Dat kan!

Wat dacht je van een volledig verzorgde vakantieweek in Frankrijk, inclusief paardrijden, op een Camarguepaard natuurlijk! Daarnaast diverse maaltijden en logies.

Dit alles voor slechts € 295,-!

Daarvoor zit je minimaal 5 dagdelen op een paardenrug, slaap je op een tweepersoonskamer (alleen of met een vriend/vriendin), staat elke ochtend het ontbijt voor je klaar, dineer je drie keer bij je gastheer en –vrouw en breng je een bezoek aan de fokker van Camarguepaarden.

De eerste kennismakingsweek vindt plaats in de eerste week van oktober 2012: zaterdag 29 september tot en met zaterdag 6 oktober.
Mis ‘m niet!

Hoe ziet zo’n week eruit?
Van aankomst tot vertrek (eigen vervoer, niet bij de prijs inbegrepen dus) proberen we je bezig te houden met alles wat met het Camarguepaard te maken heeft. Uiteraard is er tussendoor ook tijd die je zelf kunt besteden, je bent tenslotte op vakantie. Dat wij dit voor deze prijs kunnen doen, is eigenlijk alleen te danken aan onze liefde voor het Camarguepaard. We hopen hiermee het enthousiasme op meer mensen over te kunnen brengen. Wat ook uniek is: je logeert vlakbij één van de grootste fokkers van Camarguepaarden: Bernard Lepeix.

We logeren in twee van de sfeervolle vakantiehuizen van Rolf en Heleen Oosterveld (trouwe lezers van Paardentips Magazine zullen zich hen nog wel herinneren van de colums die ze eerder zonden).

In totaal zijn er 5 tweepersoonskamers beschikbaar voor maximaal 6 ruiters. Dat laatste doen we omdat we altijd voldoende paarden tot onze beschikking willen hebben om mee te rijden. Er zijn twee douches, twee keukens, 3 toiletten, twee internetaansluitingen (wifi), twee tv’s met dvd speler, twee radio/cd spelers en er is uiteraard verwarming in beide huizen. In het grote huis is een flinke eetkeuken waar we ‘s ochtends ontbijten en eventueel ’s avonds eten kunnen maken. Er is ook een aparte woonkamer waar je even bij kunt komen. Het kleine huis heeft een woonkamer met open keuken. Kortom, alle voorzieningen binnen handbereik.

 Heel leuk: Paardentippers krijgen ook nog eens 10 % extra korting.

Voor informatie of reservaties? Bel dan met Jessy van Doorn 0031 (0) 6 – 51 367 901). Mailen kan via deze link  Laat natuurlijk ook weten dat je een Paardentipper bent, dan weet ze meteen dat je bij reservatie 10% korting krijgt.

P.s. Als het je nog lukt om een plaatsje te bemachtigen, doe dan zeker Rolf en Heleen de groetjes van ons 😉

Typ-hier-de-titel

Waarschuwing!
Ik hoorde laatst op de radio dat er op een boerderij in Denemarken drie zusjes tijdens het spelen onder grote hooibalen van 225 kilo terecht waren gekomen. Het was de vader, een paardenfokker, die zijn dochters onder de balen aantrof. Een vreselijk verhaal. Ik ging na het horen van dit verhaal op zoek naar meer informatie over het ongeval en ontdekte dat er in het verleden meerdere van deze dodelijke ongevallen zijn gebeurd, met jammer genoeg ook een slechte afloop. Een vreselijk verhaal in Paardentips Magazine, maar meteen een waarschuwing: Let op kinderen, spelen in het hooi is leuk maar bij zware pakken hooi en stro kan het een zeer gevaarlijk spel zijn!

Gedrag: Angst voor paarden

Paarden zijn niet alleen relatief grote dieren, maar ook nog eens buitenproportioneel sterk ten opzichte van de mens. Niet zo vreemd dus dat er heel veel mannen en vrouwen zijn die paarden intimiderend of ronduit eng vinden. Voor mensen die geen affiniteit met- of kennis van paarden hebben zijn de gedragingen van een paard bovendien onvoorspelbaar, wat de nabijheid van zo’n imponerend dier voor hen nog onheilspellender maakt. Dit zie ik vaak terug in de management-trainingen voor bedrijven, die ik geef aan mensen die doorgaans geen ervaring met paarden hebben. Sommigen ontpoppen zich heel natuurlijk tot een aangename partner voor het paard door hun rustige en evenwichtige houding, maar voor anderen (niet zelden degenen met de grootste praatjes en de macho-facade) is het een persoonlijke overwinning als ze na enige aarzeling en tegenwerping, met mij als levend schild voor zich, überhaupt de paddock betreden waarin het paard rustig staat te grazen. Maar tegenover de groep die het paard bekijkt met aversie, desinteresse of afstandelijke bewondering, staat een massa gepassioneerde liefhebbers van dit machtig mooie, oersterke, maar toch zo sensibele dier. Je zou misschien denken dat angst voor paarden binnen deze groep een niet of nauwelijks voorkomend verschijnsel is. Toch is niets minder waar, bewijst onder meer de grote belangstelling voor clinics als ‘omgaan met angst en onzekerheid van de ruiter’, waar deelnemers telkens tot de verrassende en opluchtende conclusie komen dat zij niet de enige zijn waarbij bewondering en liefde hand in hand gaat met bibbers in de benen en gierende zenuwen. In mijn werk kom ik dagelijks in contact met ruiters en paardeneigenaren die om uiteenlopende redenen spanning of angst ervaren in het contact met (hun) paarden. Is het vreemd dat een dier dat ons mateloos fascineert en een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons uitoefent ons tegelijkertijd zo’n angst kan inboezemen? Als je het mij vraagt niet. Kijk maar eens naar de vele ongelukken en verwondingen die er jaarlijks ontstaan in of door het contact met paarden. In veel gevallen is er sprake van onkunde, onvoorzichtigheid, gebrek aan kennis of onoplettendheid, maar feit is dat een paard een mens vrij gemakkelijk kan verwonden, mede omdat het in zijn gedragingen geen rekening houdt met het feit dat wij fysiek veel kwetsbaarder zijn en dus niet hetzelfde kunnen incasseren als een ander paard. Met name als het paard vanuit zijn natuur aanvoelt dat het niet te maken heeft met een type dat leiderschapskwaliteiten in zich draagt, zal het zelf zijn natuurlijk overwicht laten gelden, met alle privileges van dien. Eén van die privileges is het onuitgenodigd betreden van de ruimte van de ander. In de paardenetiquette geldt dat het ondergeschikte paard op het leidende paard dient te letten en, zo nodig, ruimte voor hem maakt. Vrij vertaald betekend dat dat wanneer het paard jou accepteert als hogere in rang, het automatisch de verantwoordelijkheid draagt om op jou te letten en je lichaamsgrenzen te respecteren. Wel zo handig dus, maar in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te bewerkstelligen, aangezien we niet allemaal van nature managerskwaliteiten bezitten en soms te maken hebben met zeer zelfbewuste paarden met een sterk karakter.

Wat nu als je zelf, om welke reden dan ook, geconfronteerd wordt met spanning, stress, nervositeit of angst voor je paard? Hoe dan ook, probeer nooit je gevoel te overbluffen door een masker van bravoure, boosheid of geveinsde ontspanning, want je kunt een paard niet voor de gek houden. Deze dieren zijn meesters in het lezen van je gemoedstoestand en emoties, door de signalen die je afgeeft met je houding, ademhaling, hartslag, geur, uitstraling en bewegingen. Als je gedrag niet overeenstemt met je uitstraling zal dat op zijn minst verwarring teweeg brengen en met een beetje pech zelfs een agressieve reactie uitlokken bij je paard. Schaam je niet als je een situatie niet aandurft of als je onderbuik je waarschuwt, want in feite zijn dit heel verstandige signalen, namelijk signalen die je behoeden voor letsel! De eerste stap naar het overwinnen van angst is het onderkennen ervan. Herken de signalen bij jezelf en bouw veiligheid in door tegen jezelf of tegen anderen je onzekerheid te benoemen. Als er al mensen zijn die je daarvoor voor lafaard uitmaken, dan zegt dat enkel iets over de aard van die mensen, niet over jou. Beter een spottende blik dan een gebroken ledemaat nietwaar? Maar het ligt meer voor de hand dat je omgeving begrip voor je op zal brengen als je jouw angst onder woorden brengt en daardoor zul je kunnen rekenen op ondersteuning en respect voor jouw grenzen. Bedenk dat meer dan de helft van de paardenliefhebbers wel eens geconfronteerd wordt met onzekerheid of angstige situaties in de omgang met paarden en degenen die niet te trots zijn om dit toe te geven zijn vaak degenen die het langst ‘in goede gezondheid’ mogen genieten van hun hobby en veelal hun angst geheel of gedeeltelijk overwinnen.

Enkele praktische tips bij paniek, angst of zenuwen:
– Let op je ademhaling. Probeer diep richting je buik te ademen, net zoals in je slaap. Als we spanning voelen gaan we hoger en oppervlakkiger ademen, een diepe ademhaling brengt een rustiger gevoel met zich mee. Zuchten of gapen kan helpen. Heb je hier moeite mee? Zing dan gerust een liedje, want zingen verdiept eveneens je ademhaling.
– Durf je iets niet, laat je dan helpen of bouw iets stapsgewijs op. Als je wil werken aan een specifieke onzekerheid, doe dit dan met een paard dat betrouwbaar en stabiel is. Om vertrouwen op te bouwen heb je positieve ervaringen nodig. Deze ervaringen geven je de stabiliteit die je nodig hebt om moeilijke situaties beter aan te kunnen.
– Oefen ontspanningstechnieken en verdiep je in het gebruik van je lichaam. In het contact met paarden is het belangrijk je emoties onder controle te hebben, rustig te zijn en je lichaam bewust en gecontroleerd te bewegen. Hiervoor hoef je geen zen-meester te worden, het lezen van goede informatie of het doen van bepaalde oefeningen kan al heel veel resultaat opleveren.
– Vraag je af welk type paard bij jou past en hou daar serieus rekening mee. Een te sterk of dominant paard oogt prachtig, maar kan je vertrouwen heel erg beschadigen als jij zo’n paard niet de vakkundige leiding kunt bieden die het vraagt.
– Luister naar je gevoel, dat heb je niet voor niets. Probeer te beoordelen of je angst op dat moment gegrond of ongegrond is. Heeft de angst te maken met dit moment, deze situatie of met eerdere ervaringen of aannames die je doet? Als je angst relevant is, neem dan afstand en forceer jezelf niet in een situatie die mogelijk gevaarlijk is of je vertrouwen verder beschadigd. Is je angst niet relevant, werk dan (eventueel onder begeleiding) toe naar het overwinnen van je angst, door de situatie het hoofd te bieden en op een veilige manier te ervaren dat je iets wél kunt of durft.
– Volg eens een cursus. Dat kan een cursus zelfvertrouwen zijn, maar ook een cursus omgaan met angst specifiek gericht op paardenmensen. Kijk wat het best bij jou aansluit en baseer daarop je keuze. Alleen al het feit dat je aansluiting vindt bij andere mensen en ziet dat je niet de enige bent, geeft al goede moed! De oefeningen en informatie die worden aangeboden kunnen heel erg praktisch zijn bij het overwinnen van je angst of onzekerheid.

Samengevat: Angsten of nervositeit in het contact met paarden nooit wegstoppen of verbloemen. Ze zijn er niet voor niets. In plaats daarvan je onzekerheden onder ogen zien en aan het werk gaan om ze te overwinnen, waardoor je veel vrijer en onbevangener kunt genieten van het contact met deze fantastische dieren, die ons zoveel over onszelf kunnen leren.

Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining 

Tip: Halsband voor je paard

Een halsband voor je paard als paardentip, het klinkt een beetje vreemd. Maar je zal zelf ook wel eens gemerkt hebben dat het soms een heel gedoe is om een halster uit te doen om daarna een hoofdstel aan te doen. Als het paard rustig blijft stil staan, dan zal er weinig aan de hand zijn. Maar zelfs al heb je een rustig paard, dan is het toch veilig eens een halsband te overwegen. Je kan dit product bij de meeste ruitershops verkrijgen. 

Een voordeel is dat je de band kan aandoen en ondertussen gewoon een hoofdstel kan aandoen terwijl het paard veilig aangebonden kan staan.