Hoi,

De paarden krijgen op dit ogenblik een poetsbeurt. Nanny staat nu Jorrit, de Fries van 16, zijn staart te poetsen, benen schoon te maken, enz. en Lise ons dochtertje helpt gewoon mee. Jorrit is de rust zelve. Mooi om te zien. Toch vind ik het bijzonder te zien hoe dit brave dier bij sommige mensen plots zo anders kan zijn. Blijkbaar zijn er zo wel meer paarden. Is het ‘de klik’ die je met een paard moet hebben of is er meer aan de hand?

Angst of onzekerheid bij de mens kan natuurlijk een rol spelen. Een paard pikt de minste spanning op en neemt het gedrag dan over. Misschien is het paard juist ‘ondernemend’ en probeert meteen zijn grenzen uit bij een nieuw contact. Hoe dan ook, een paard heeft blijkbaar zo zijn eigen karakter. En dat is net zoals bij mensen bij de ene net wat groter dan bij de andere!

‘Probleempaarden’ krijgen soms een andere thuis waar ze plots een heel ander paard lijken te zijn. Ik heb het afgelopen week nog zelf gezien, een prachtig en lief paard deed netjes wat het moest doen. Het bleek ooit anders te zijn geweest, bij de vorige eigenaars.

We laten in de komende magazines Magreet van Paardeninzicht een paar keer aan het woord. Zij wilde ons graag haar visie delen en laten zien dat een paard vaak een afspiegeling geeft van wie we zelf zijn. We hebben ondertussen het bewijs zelf gezien en zijn benieuwd naar hoe Margreet het ons allemaal zal verklaren en uitleggen. Door de termen die er gebruikt worden op de site was ik eerlijk gezegd een beetje bang voor ‘zweefmomenten’.  Maar nee hoor, tot nu toe kunnen we gewoon met de twee voeten op de grond blijven en is de uitleg die ik heb gekregen logisch en herkenbaar. Ik verwacht dat ook jij er als paardenliefhebber wat aan zal hebben en dingen zal herkennen bij andere paarden.

Wij wensen je in ieder geval weer veel leesplezier!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Vaak zal het paard dat je het meeste vertrouwt, je het eerst schoppen! Een uitspraak die ik deze week hoorde en die me tot nadenken zette. Letterlijk genomen zou het best wel eens kunnen. Je bent zo vertrouwd dat je onoplettend wordt en voor je het beseft .. pats. Als je dan naar een diepere betekenis wil zoeken dan kan je het uitleggen als: De mensen die je het meest vertrouwt, zullen je sneller teleurstellen. Of begin ik nu te zweven als ik dat zo schrijf?


Inhoud:
1. Column: Jaloerse vrouwen
2. Paardeninzicht: Is het paard een spiegel? 
3. Uit het nieuws: Elke gemeente een eigen piste 
4. Boekentip: 101 Trainingsoefeningen voor paard en ruiter 

 

Uit het nieuws: Elke gemeente een eigen piste

In het vorige Paardentips Magazine kon je het volgende lezen:

Steeds meer paardenhouders vragen een vergunning aan om een overdekte piste te mogen plaatsen. Om te voorkomen dat er steeds meer van deze pistes komen, is er een voorstel gedaan om in elke gemeente een publieke buiten- en binnenpiste aan te leggen.

Een goed idee of niet? Wat vind jij ervan?

We kregen heel wat reacties binnen van de lezers van Paardentips Magazine. 
Hier een paar voor je op een rijtje: 

Martine: Dit is een heel goed idee. Als je je paarden thuis hebt staan, valt het wel eens tegen als je in de gietende regen moet rijden, het is achteraf net of je een modderbad hebt genomen. Misschien is een gemeente wel eerder te vinden voor het idee als je bijvoorbeeld een kleine bijdrage zou betalen bij gebruik van de pistes.


Alana: Wat een goed idee!!!
Het zou super handig zijn, maar ik vraag me wel af of dat dan niet overvol gaat zitten met paarden…


Lisette: Ik vind dit een uitstekend idee. Ik ben zelf lid van LRV en wij hebben in Borsbeek het geluk over een overdekte piste (weliswaar met kapot dak) te kunnen beschikken. Maar het is niet zeker dat we deze kunnen behouden, met alle gevolgen van dien.


Justine: Het idee om een publieke binnen- en buitenpiste aan te leggen is op zich niet slecht, maar is dat wel nodig?
Ik denk dat er in iedere gemeente wel ergens een manege in de buurt is waar de ruiters terecht kunnen.
De voornaamste reden waarom mensen een piste bij hun thuis willen aanleggen is, denk ik omdat je geen vervoer nodig hebt en het zeer handig is. Je kan kiezen wanneer je wilt rijden op gelijk welk uur en er loopt niemand in je weg. En waarom de meeste mensen voor een overdekte piste kiezen ligt mij ook voor de hand denk ik, als je het weer van de afgelopen weken bekijkt. Zelfs in een goed gedraineerde piste zullen de ruiters toch niet geneigd zijn om te rijden gewoon omdat je dan natuurlijk in de regen rijdt…
Moesten ze hier ene in de gemeente aanleggen, zou ik er allesinds geen gebruik van maken, gewoonweg omdat ik geen vervoer heb.
Misschien moeten ze eerst gaan kijken in welke gemeentes er echt vraag naar is en ook gebruik van gemaakt zal worden. Want zomaar in elke gemeente een aanleggen om dan amper gebruikt te worden is ook maar weggesmeten geld 😉


Nikkie: Wat een goed idee, zo’n openbare buiten en binnen piste in elke gemeente.
Wat wel een goed idee is om het goed bekend te maken dat die piste er is.
Bij ons in Veldhoven ligt een openbare rijbak, maar niemand weet dat. Iedereen daar mag rijden dus rijdt er niemand, dit is erg jammer want er zijn 2 bakken en spring benodigdheden die nu liggen te vergaan.

Ik vind het dus een geweldig idee, maar ik hoop dat er niet hetzelfde mee gebeurt als onze bak in Veldhoven 😉


Syreeta: Klinkt als een mega leuk idee, aangezien veel mensen hier niet de mogelijkheid toe hebben, maar….
Als eerste denk ik dan, ohh, als dat hier komt, zal het toch te ver blijven vrees ik.

Wat ik ook zie gebeuren is dat mensen elkaar de tijd en ruimte niet gunnen, de bak altijd vol zal zijn, maar ook …

Het leren kennen van andere ruiters in je omgeving.

Dus ik blijf nog in het midden, maar het idee is heel leuk.


Jacqueline: Goed idee, Alleen beheer en onderhoud moeten goed geregeld zijn. Wanneer er een vergoeding voor het gebruik gevraagd wordt, kan dit goed werken.


Rolf en Heleen: Gezien de toenemende belangstellig voor het paardrijden is het goed te overwegen of sommige gemeentes inderdaad over zouden kunnen gaan tot het aanleggen van een buitenpiste, of zoals Nederlanders zeggen, een buitenbak! er worden tenslotte ook overal voetbalvelden aangelegd of atletiekpistes, op kosten van de overheid.
Een overdekte piste zou nog mooier zijn , maar vergt wellicht een veel grotere investering; even wachten op een nieuwe periode van hoog-conjuctuur!


Hilaire: Eindelijk een voorstel die veel narigheid zou besparen en de wildgroei van onprofessionele lesgevers(of tipgevers) beter gezegd en dan nog niet te spreken over de belangen van kopen en verkopen, van de verborgen gebreken van het paard, het onderhoud in de winter, dit zou dan tenminste in professionele handen komen.


Joyce: Het idee van een overdekte piste in alle gemeentes is een vraag dat me al lang boeit. Langs de ene kant zal menig paardenliefhebber er halsreikend naar uitkijken, maar als je verschillende factoren gaat meerekenen begin je toch te twijfelen. Zoals het aantal gemeentes, er zijn in België zeer veel gemeentes… Of, is het kapitaal er wel voor deze allemaal te zetten?

Ikzelf woon in een gemeente die 3 paardenclubs heeft met elk wel 2 of 3 buitenpistes, let wel het is een paardenclub en geen manege, je kan er dus geen paarden huren of stallen (stallen zijn er zelfs niet aanwezig, wel zeer veel weides). Allemaal hebben ze geen binnenpiste waardoor de buitenpistes niet veel nut hebben als het hard regent of vriest. Al jaren is er sprake van het zetten van een binnenpiste bij de grootste van de 3 clubs, dit stond zelfs in het gemeenteblaadje! Nog steeds is er geen spoor te bekennen van die piste.
Dit maakt dus dat je nog verder gaat nadenken over het zetten van pistes in heel België… Als er zoveel binnenpistes worden gezet, vraag je gewoon om problemen.
Ik denk dat het beste is dat plaatsten waar maneges zijn, en in de omstreken, geen binnenpiste zetten maar deze wel zetten waar er veel vraag is naar een piste.


Marijke: Ik vind dit een fantastisch idee! Hier zijn verschillende redenen voor. Het zou een ontmoetingsplaats kunnen worden van “paardenmensen” in je directe woonomgeving, om samen gezellig te rijden, uit te gaan wandelen, ter plaatse elkaar te helpen om je rijkunsten te verbeteren en kennis te delen. Het zou een plaats kunnen zijn om te gaan trainen zonder de verplichting van les te nemen. Dit is dan weer goed voor mensen die enkel hun weide ter beschikking hebben.

Zelf doe ik Parelli Natural Horsemanship en het zou een droom zijn om dergelijke plaats in de buurt te hebben! Het zou superfijn zijn om dan een plaats ter beschikking te hebben om dan met de gemeente bvb. demodagen of playdays te organiseren. Het hoeft niet steeds om hoog niveau te gaan of wedstrijden soms is het doel gewoon van mensen met hun paarden samen te brengen.


Ria: Een buiten/binnen piste in elke gemeente vind ik een superidee!
In het algemeen vind ik dat er voor de paardensport te weinig faciliteiten zijn. Bv ruiterpaden worden nu mountainbike tracks! Levensgevaarlijk als die fietsers je van achteren benaderen op de smalle paadjes.

Niet iedereen die paarden heeft, heeft ook een rijbak bij huis en in de winter is een binnenbak natuurlijk fantastisch!


Annemarie: Ik vind het een geweldig idee om in elke gemeente een publieke piste te hebben. De meeste bestaande pistes worden toch niet de hele dag gebruikt. Het lijkt me wel zinvol om een soort intekensysteem te hebben zodat je niet met 20 tegelijk in zo’n bak probeert te rijden met allemaal paarden die elkaar niet kennen. Je kunt ook met een soort lidmaatschap werken, net als in de bieb. Ik denk dat een kleine bijdrage wel noodzakelijk is zodat mensen ook echt komen als ze hebben ingeschreven. Zo’n lidmaatschap zou ook kunnen inhouden dat alle leden 1x per jaar samen aan het onderhoud van de bak werken. Is ook nog goed voor de gemeenschapszin! Verder moeten de regels heel duidelijk zijn en moet je denk ik ook iets regelen m.b.t. lesgeven: mag dat in zo’n publieke piste, en wie dan, en wanneer? Is het doel juist om een alternatieve plek te hebben om lessen te geven of meer voor de individuele ruiter?
Het mag duidelijk zijn, ik ben voor, maar er moet wel heel goed nagedacht worden over hoe zoiets wordt georganiseerd!


Patricia : Iedere gemeente een eigen piste of pistes zou geen slechts idee zijn. Hangt er ook vanaf waar die zou gelegen zijn. In grotere steden zouden er meerdere openbare pistes moeten zijn. Zou kunnen dat pistes overvol zijn waardoor dan weer aanvragen voor individuele pistes zullen komen. Is gemakkelijker als je thuis je piste hebt voor openbare piste heb je dan weer vervoer nodig en niet iedereen beschikt over vervoer. Dus langs ene kant wel een goed idee, langs andere kant niet.


Conny: Géén goed idee. Hoe regel je wanneer- wie mag rijden en met welke lesgever? Iedereen wil bv om 19u les (of op woensdagmiddag!), en de lesgever geeft liever niet aan 10 mensen les als er maar 1 betaalt en andersom. Bovendien is er nu al zoveel onbegrip tussen de verschillende disciplines… Laten we het gewoon privé houden, dan kan iedereen in z’n eigen tempo, in z’n eigen omgeving, zijn hobby uitoefenen. Dit is echt een voorstel van iemand die duidelijke NIET paardrijdt, of in ieder geval niet regelmatig privé les heeft en niet een (jong) paard zelf opleidt.


Natuurlijk kregen we meer reacties. Sorry als we jouw reactie er niet  bij hebben gezet. Je begrijpt dat dit magazine anders een heel stuk langer zou zijn en daardoor moeilijker te verzenden.

De reacties waren overwegend positief en af en toe met een vraagteken erbij. Ook de persoon die het voorstel heeft ingediend leest Paardentips Magazine en zal volgens mij met veel interesse deze tekst lezen! 

Typ-hier-de-titel

Vliegende paarden

Twee koeien zitten in een boom. Plotseling komt er een paard voorbij gevlogen. Kijk, daar vliegt een paard! En daar nog een!!!

Zou er een nest in de buurt zijn?

Nee, ze vliegen naar het zuiden… het zijn waarschijnlijk trekpaarden.

Column: Jaloerse vrouwen

Vorige week ging ik op ‘kraambezoek’ om het tweede veulen van Merano te bewonderen. Wederom een bruine merrie met stelten als Bambi! Die lange benen lijken toch echt zijn handelsmerk te worden. Ondertussen zijn dit seizoen al twee merries door Merano gedekt en de derde is gisteren gearriveerd. Een mooie palomino quarter-merrie genaamd Ciara. We hebben Ciara direct bij aankomst bij Merano in het weiland gezet en meteen genoten van een spectaculair schouwspel. Merano had interesse, maar de merrie liet zich niet zomaar verleiden (dat heet, de eerste 5 minuten niet) dus Merano moest al zijn verleidingstechnieken uit de kast trekken om haar mild te stemmen. Hij kromde zijn nek, rende door het weiland, besnuffelde Ciara, steigerde alsof hij het Ferrari plaatje naar de kroon wilde steken en maakte pirouettes in de lucht. En niet voor niets! Al na enkele minuten stonden Ciara en Merano neus aan neus en begon Merano haar voorzichtig te besnuffelen en haar vacht te likken. Na 10 minuutjes was de eerste dekking een feit. Alles verliep zonder gegil, geschop of verzet, maar in alle rust. Het is oneindig leuk om te kijken naar twee paarden die in vrijheid dit ritueel laten zien en het levert spectaculaire plaatjes op.
Onverwacht werd er vandaag nog een merrie gebracht, die eerder dan gedacht hengstig geworden was. Uit de trailer kwam een chique pony, genaamd Tango, uit het midden van het land. Ook haar zetten we meteen bij Merano en Ciara in de wei en Merano was blij verrast met nog een dame voor in zijn kleine harem. De eigenaresse van Tango gaf aan dat de merrie vaak terughoudend reageerde op andere paarden, maar Merano benaderde haar voorzichtig en de kennismaking verliep zonder veel ophef. Natuurlijk was Merano nieuwsgierig naar zijn nieuwe vlam en zijn aandacht dwaalde eventjes weg van Ciara, die hierop flink ontstemd reageerde! Met haar oren in haar nek volgde ze Merano op de voet en plakte zo ongeveer aan zijn flank als een jaloerse echtgenote, terwijl Merano Tango het hof probeerde te maken. Grinnikend bekeek ik het schouwspel, soms lijken de paarden toch verassend menselijk hè ..
Over een paar dagen keert de rust weder in het weiland en zal Merano de kilo’s, die hij ongetwijfeld zal verliezen door de intensieve taak die hem wacht, weer bij kunnen eten. En dan is het wachten op 4 prachtige nieuwe veulens!
Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining 

Boekentip: 101 Trainingsoefeningen voor paard en ruiter

Vraag jij je tijdens het trainen weleens af ‘wat zal ik nu vandaag eens doen?’ Dan is dit boek met 101 oefeningen om uit te kiezen de juiste keuze!

Het trainen van het paard is essentieel voor elke vorm van paardensport. Daarom is het voor de vorderingen van zowel paard als ruiter van belang dit goed te doen.
‘101 Trainingsoefeningen voor paard en ruiter’ is een boek met oefeningen voor ruiters die hun eigen vaardigheden en die van hun paard willen verbeteren. Of het nu gaat om het beter voor elkaar krijgen van de balans van het paard, om meer impuls te krijgen, of om zijgangen onder de knie te krijgen, de helder gepresenteerde oefeningen in dit boek bevatten alle informatie die nodig is om de oefening correct uit te voeren, veel voorkomende fouten te herkennen en te leren deze te corrigeren.
De oefeningen worden geïllustreerd met tekeningen als een plattegrond en met aanwijzingen die de juiste hulpen van de ruiter benadrukken.

Experts uit de paardensport laten hun favoriete oefeningen zien en geven waardevolle tips en adviezen.

 • Met oefeningen voor elk niveau, van beginnend tot ZZ-Licht-niveau
 • Duidelijke schema’s en illustraties
 • Favoriete trainingsoefeningen van experts uit de paardensport, waaronder Pippa Funnell, Richard Davison en Mary King
 • Samengesteld in overleg met oud-international eventing Andrew Day

Klik hier om het boek in huis te halen 

Over de schrijver:
Jaki Bell was jarenlang hoofdredacteur van het tijdschrift Horse. Tegenwoordig is zij freelance paardensportjournalist. Dit is haar eerste boek.
Andrew Day is een oud-international en docent bij ‘Training the Teachers of Tomorrow Trust’ (TTT). Hij geeft clinics aan ruiters van elk niveau, van beginner tot Grand Prix.

Lezer over het boek:

De titel letterlijk nemen is terecht: Britse hippische experts als Lassetter, King, Davison, Murray, Dixon en anderen geven dressuuroefeningen voor de 20 x 40 dressuurrijbaan. Per bladzijde zijn oefeningen genummerd en gedetailleerd uitgewerkt met niveau-steraanduiding, doel, rij- en controle-aanwijzingen, vervolgsuggesties en soms extra tips, hulpaanwijzingen of bonusoefeningen. Op de rechterpagina is steeds groot het rijbaanfiguur (in zwart-wit) getekend met een schematisch paardje. Ook wordt er aandacht besteed aan problemen. In oplopend niveau, van beginnend tot zeer zwaar, worden deelonderwerpen behandeld waaronder o.a. ritme, balans, impuls; soepel en recht; gelijkzijdig- en behendigheid; de galop en ‘los van de grond’. De praktische oefeningen zijn direct uitvoerbaar met het eigen paard. Een instructief boek voor de paardeneigenaar die serieus met de sport bezig is. Ook waardevol als probleemoplossend naslagwerk.

G. Koops

Over het boek
Auteur Jaki Bell
Illustrator Ethan Danielson
Overige betrokkenen Richard Davison , Ethan Danielson , Sandra Nieuwendijk
Soort Met illustraties
Taal Nederlands
Vertaald door Sandra Nieuwendijk, Claartje Andel
Oorspronkelijke titel:101 Schooling Excercises For Horse&Rider
Afmetingen 22x286x225 mm
Gewicht 1154.0 gr
Aantal pagina’s 224
Druk Heruitgave 

 

Prijs € 24,50
Klik hier om het boek in huis te halen

Bestelling: Indien op voorraad en tijdens werkdagen voor 17:00 uur besteld dit boek morgen al in huis! 

Paardeninzicht: Is het paard een spiegel?

Iedereen kijkt wel eens in de spiegel en krijgt dan onvermijdelijk zijn eigen hoofd te zien: slaperig, wakker, boos of lachend. En als we naar ons paard kijken, zien we ons paard. Al glimt je paard als een spiegel, je spiegelbeeld zal nooit haarscherp in je paard weerkaatst worden.

Verder is er geen sprake van enige gelijkenis tussen je paard en de spiegel boven de wastafel. Kan je paard je dan toch spiegelen? Alsof je in de badkamerspiegel kijkt? Nee, zo letterlijk kan een paard je niet spiegelen. Een paard spiegelt op een andere manier. Het is zo, dat wanneer je jezelf een ezel voelt, je in de badkamerspiegel je eigen hoofd ziet en geen ezelshoofd. En voel je jezelf, als je met je paard bezig bent een ezel; dan zie je, als je naar het paard kijkt nog steeds het paard en geen ezel! Wat is wel anders bij het paard in vergelijking tot de spiegel? Het paard past zijn gedrag aan, aan jouw ezelachtige gedrag. Wat de badkamerspiegel niet kan, doet het paard wel: het geeft door middel van zijn doen en laten aan: je bent een ezel! Oftewel, opeens houdt het paard je een spiegel voor.

Dit spiegelen hoort net zo bij het paard, als dat hoeven bij een paard horen. Niet echt overtuigd? Bedenk dan, dat als je googled op ‘paarden spiegelen’ je in 11 seconden 89.600 artikelen krijgt. Dat zijn 89.600 redenen om te geloven dat het paard inderdaad een spiegel voor de mens kan zijn. Of 89.600 redenen om te twijfelen? Want als je er over gaat lezen en over het voorgaande nadenkt dan komen er vragen op, zoals:

 • Kun je echt meer zien dan alleen een paard, als je naar je paard kijkt?
 • Is het nuttig te weten wat het paard over zichzelf laat zien?
 • Wat laat het paard zoal van zichzelf zien?
 • En wat kun je ermee als je deze dingen aan je paard ziet?
 • Hoort het spiegelen echt net zo bij het paard als zijn hoeven?
 • Waarom zou het paard eigenlijk een mens spiegelen?
 • Hoe werkt het spiegelen dan en wat zie je daadwerkelijk aan je paard dat je je als een ezel gedraagt?
 • Wat kun je verder van de paarden-spiegel leren?
 • Hoe kan de paarden-spiegel jou en anderen helpen?

Heel veel vragen! 

P.s.: natuurlijk niets ten nadele van de ezels! Ezels zijn geweldige dieren en worden
in dit artikel alleen spreekwoordelijk genoemd.

Kun je meer zien dan alleen een paard, als je naar je paard kijkt?

Ik denk dat jullie dit een beetje een ‘domme’ vraag vinden en allang dachten: ‘Als je naar je paard kijkt, zie je meer dan alleen een paard!’ Inderdaad, dat is ook zo. Als je naar je paard kijkt zie je veel meer: of het paard zich goed voelt of niet en of het ziek of kreupel is. Jullie zien het vast en zeker direct als er iets ‘anders is dan anders’. Zelfs zonder dat je direct weet wat er aan de hand is! Het paard straalt dit uit: door zijn houding, de blik in de ogen en ook door de manier van staan en bewegen. Je merkt het ook aan de manier van reageren en verder ‘voel’ je ook nog eens dat er iets aan de hand is.

Hoe komt het dat je ook dingen voelt? Dit komt omdat het paard, net als de mens, energie uitstraalt. Deze energie pik je op, bewust of onbewust en bezorgt je een bepaald gevoel. De grote vraag is: zien jullie inderdaad direct of er iets anders is dan anders? Krijg je meteen een bepaald gevoel als je naar je paard kijkt? Of ben je je niet bewust van wat je ziet en voelt?

Ben je niet er zeker van of je bewust naar je paard kijkt, volg dan de volgende tips:

 • Schrijf op wat je ziet, hoort en voelt als je bij je paard bent.
 • Wat valt je op?
 • Wat is bijzonder?
 • Wat herhaalt zich?
 • Wat vind je vervelend?
 • En wat vind je heel leuk?
 • Wat is onduidelijk?
 • Wat voor vragen komen er in je op?

Doe je dit langere tijd, dan zal je merken dat je ‘opeens’ automatisch weet of alles in orde is met je paard. Je zult steeds sneller zien en weten hoe je paard zich voelt. Je gaat steeds subtielere signalen opvangen en begrijpen. En de vragen die je hebt, lossen zich gaandeweg ‘als vanzelf’ op.

Hoe komt dit? Omdat het paard merkt dat je dingen hoort, voelt en ziet. Het paard merkt dit door jouw manier van reageren; zelfs als je niet bewust reageert (je kunt namelijk ook onbewust reageren)! Omdat het paard in staat is de meest subtiele signalen en energie op te vangen, zal het ervaren dat je sneller reageert en overgaan tot het afgeven van nog subtielere signalen. Dit is precies waarom het lijkt alsof sommige mensen en hun paarden geen signalen gebruiken. Zij doen alles in totale harmonie en vanzelfsprekendheid en gebruiken daarvoor nauwelijks waarneembare signalen en subtiel op elkaar afgestemde energie (waar we jaloers op kunnen zijn).

Eén waarschuwing: zodra er signalen waarneembaar zijn of er vragen opkomen, waarbij je ook maar de geringste twijfel over de gezondheid van je paard hebt, moet je altijd een deskundige dierenarts inschakelen.

Volgende maand gaan we verder met de volgende vraag: Is het nuttig te weten wat het paard over zichzelf laat zien? Tot die tijd veel plezier met het bewust kijken naar je paard!

© Margreet Noordanus
Paardeninzicht

PS: voor de leesbaarheid gebruik ik paard en hem/hij in de columns. Natuurlijk is de column ook voor vrouwen/meisjes en voor pony’s en ezels. 

Tips:

Tip 1

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

Nieuwsgierig naar de cursus? klik dan hier

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

 

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.