Hoi,

In een vorig nummer van Paardentips schreef ik je al over de ponylessen die onze kinderen aan het volgen zijn. Geen hoog niveau dressuurlessen, maar heel leuk leren vertrouwen krijgen door spelletjes. Je hebt al kunnen lezen dat onze oudste dochter zelfs te overmoedig werd en op een groot paard was gaan zitten, toen ze bij een vriendinnetje was gaan spelen. Even waren we bang dat ze het paardrijden nu niet meer zou zien zitten. Maar nee hoor, ze kijken er nog steeds naar uit. Ze zetten zelf hun wekker (veel te vroeg) en staan dan al in hun rijkleertjes naast ons bed om te vragen wanneer ze kunnen vertrekken. Het is leuk om tijdens de lessen die twee meiden van ons rond te zien hollen op die grote Shetlanders. Heel leuk zijn de spelletjes die de kinderen moeten doen. Soms wedstrijdjes of opdrachten. Ze gaan zo op in het spel dat ze bijna vergeten dat ze op een pony zitten. Zo krijgen ze steeds meer ‘ruitergevoel’.

We hebben zelf al wel eens commentaar gegeven bij het zien van vaders die naast een voetbalplein met schuim op de mond de scheidsrechter staan uit te schelden, omdat hij niet gezien heeft dat hun zoontje benadeeld werd door een andere speler ( waw, wel een lange zin zo). Nu moeten we er natuurlijk zelf op letten dat  we niet ongeveer hetzelfde gaan doen tijden de ponylessen. Niet naar de lesgeefster toe natuurlijk, maar wel … Lise hiel omlaag! Febe rechter zitten, niet je armen strekken! Nee, gewoon nergens mee bemoeien en de kinderen kind laten zijn. Meteen een mooie paardentip om mee te beginnen. Papa’s en mama’s die trots naast een rijbak staan te kijken naar de ponylessen van hun kind … laat ze gewoon genieten, de rest komt later wel. 

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Jong geleerd is oud gedaan


Inhoud:
1. Boekentip: Leer paardrijden
2. Lezersvraag: Goede thuis gezocht
3. Uit het nieuws: Elke gemeente een eigen piste
4. Tip: Paardentips
5. Tip: Sneller rugriem vastmaken

Uit het nieuws: Elke gemeente een eigen piste

Ik las in een Vlaamse krant het volgende:

Steeds meer paardenhouders vragen een vergunning aan om een overdekte piste te mogen plaatsen. Om te voorkomen dat er steeds meer van deze pistes komen, is er een voorstel gedaan om in elke gemeente een publieke buiten- en binnenpiste aan te leggen.

Een goed idee of niet? Wat vind jij ervan? Stuur me je reactie door via deze link

Hou er meteen ook rekening mee dat we een paar van de reacties in een van de volgende nummers van Paardentips kunnen plaatsen en dat die misschien zelfs gelezen zullen worden door de personen die de beslissingen moeten nemen.

Tips:

Tip 1
Het Veulentipboek
Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken.Klik hier om meer te lezen

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Boekentip: Leer paardrijden

Beste Rudi en Nanny,
28 jaar geleden heb ik een paar lesjes gehad op een manege waar men dacht dat ik het allemaal vanzelf wel wist. Niet echt een succes dus.

Nu mijn dochter les heeft, begon het bij mij ook weer hevig te kriebelen. Na 3 rijlessen besef ik me dat ik sneller wil leren en behoefte heb aan theoretische informatie. Ik hoefde slechts 2 minuten op internet te zoeken voordat ik op jullie site terecht kwam. Na het lezen van de eerste les was ik om, heb gelijk de volledige cursus besteld en moet mezelf dwingen niet teveel tegelijk te willen lezen. Ik ben erg enthousiast en vind het prettig thuis in alle rust de tips door te lezen. Ik kan niet wachten tot ik ze kan uitproberen in praktijk! Het zal me een stuk zelfverzekerder maken. Bedankt!

Hartelijke groet,
Nannie

(P.S. Wat een overeenkomsten in onze namen… Ik heet niet alleen ook Nannie, mijn B&B heet ‘Onder den Dijck‘, wat een toeval!)

Altijd weer leuk zo’n spontane reactie.

Ben jij nu nieuwsgierig en wil je weten waar Nannie het over heeft? Lees dan even het volgende:

Wil jij leren paardrijden met de beste start en snel resultaat?
Je kan er vandaag nog aan beginnen!

Leer op een juiste en eenvoudige manier:

 • wat een paard is,
 • meer over het gedrag,
 • hoe je met het paard om moet gaan,
 • hoe een paard denkt,
 • hoe een paard reageert en waarom.
 • over de termen die in de lessen worden gebruikt,
 • over materialen die gebruikt worden door ruiter en paard,
 • hoe je een goede manege kiest,
 • hoe je moet op- en afzadelen,
 • hoe je op de juiste manier op je paard komt en er weer af,
 • wat de juiste zit is,
 • hoe je je kan voorbereiden op de les,
 • over de lichaamstaal van het paard,
 • hoe je het paard duidelijk maakt wat je van hem verlangt.

Beginnende ruiters, maar ook maneges zullen door deze cursus meer voordeel halen uit de praktijkles. De lesgever zal merken dat de leerlingen sneller resultaat boeken.

Dus waarom zou je aan deze cursus beginnen?

 • Het is de beste start bij het leren paardrijden.
 • Je haalt hierdoor meer uit je praktijklessen, dus sneller resultaat.
 • Je hebt minder rijlessen nodig voor hetzelfde effect. Dus je maakt vlugger vordering en je bespaart geld.
 • Je bent dus goedkoper uit.
 • Je kan elke dag, wanneer het jou uitkomt, aan een les beginnen.
 • Alles is makkelijk na te lezen. Je begrijpt beter wat je moet doen tijdens je paardrijles en waarom. …

Wat kost het?
Minder dan de prijs van één keer uit eten met z’n tweetjes en ietsje meer dan één privé-les bij de manege!

Nu geen 37 euro voor de hele cursus maar slechts €22,95! Een hele schappelijke prijs dus. Zeker gezien wat je er voor krijgt en de resultaten die je ermee behaalt in een korte tijd. Klik hier om het ebook in huis te halen

Na elke les kan je via de opdrachten en vragen kijken of je de les goed begrepen hebt.

Heb jij een kennis in je omgeving die binnenkort gaat paardrijden? Gun hem of haar deze lessen. Het is meteen een leuk cadeau en je helpt hen er ook nog eens mee!

Deze cursus is trouwens zo gemaakt dat het makkelijk te volgen is door jongeren vanaf 10 jaar.

Hier heb je nog een reactie van iemand die de cursus gedaan heeft:

Het paardrijden bevalt super goed. Ik rijd nu 2x per week dus het gaat al vooruit 😉 Als beginnende ruiter vind ik jullie cursus heel handig. Er is zo veel dat je niet weet als je begint en op de manege gaan ze van veel dingen gewoon ervan uit dat je dat weet… De les van vandaag was ook weer super interessant!! Ik zal vanavond eens kijken of ik het in de praktijk kan brengen!

Marloes de Nooijer – Valkenswaard (NL) Klik hier om het ebook in huis te halen

Wij, Rudi en Nanny wensen je alvast veel plezier!

P.s.: Maak de beste start bij het leren paardrijden! Start snel met deze cursus.

Tip: Paardentips

We zijn zelf steeds weer verbaasd over hoeveel mensen Paardentips lezen. We krijgen ook steeds meer van die momenten van herkenning. Vooral bij het horen van de combinatie van onze namen, Rudi en Nanny, gaat er bij sommigen een lampje branden. Zo hadden we laatst ergens via een advertentie een leuk verblijf gevonden voor de konijnen van onze kinderen. Ik stel me voor aan de man die me staat op te wachten en ik zie hem even nadenken. ‘Ik had net je vrouw aan de telefoon, ze heet toch Nanny, hè?’ Ik: ‘Ja, dat klopt.’ Zijn jullie dan dé Rudi en Nanny?
Het voelt een beetje onwennig om zo herkend te worden, maar ik begrijp de man wel en zeg: Dan zal u een Paardentipper zijn! Een brede glimlach bevestigt dit.

Heel leuk zoiets.

Door de jaren heen hebben we heel wat leuke reacties gekregen over het werk dat we leveren voor Paardentips. Met daarnaast ook een paar negatieve reacties, maar dat is normaal als je ook maar iets met mensen doet, haha.

Bij navraag blijkt dat veel van de lezers van dit digitale magazine er kennis mee hebben gemaakt via een tip van een andere paardenvriend(in). Zo van: Ken jij Paardentips al? Moet je echt eens lezen! Ik zal je wel even aanmelden op hun site! Je weet wel hoe dat gaat.
In ieder geval, waar ik naar toe wil gaan met dit verhaal is dat jij, door Paardentips Magazine door te geven aan andere paardenliefhebbers, ons en die persoon een groot plezier kan doen. Dus wil je ons en een andere paardenvriend(in) een plezier doen? Geef Paardentips dan even door als tip.
Via deze link kan je naar de site gaan. Als je iemand aanmeldt, laat dat dan a.u.b. wel even weten. Zo weten ze meteen dat ze de Paardentips aan jou te danken hebben.
Alvast heel erg bedankt!

Typ-hier-de-titel

Nienke vraagt aan haar moeder of ze een pony mag.
Haar moeder zegt: “Nee.”
“Alsjeblieft, alsjeblieft,” blijft Nienke zeuren.
Uiteindelijk zegt moeder: “O.k. dan, morgen gaan we naar de kapper.”

Lezersvraag: Goede thuis gezocht

Dag paardenvrienden,

Door nare persoonlijke problemen van de eigenaar van mijn trainingspaard Kalou, zijn we genoodzaakt om voor onze Kalou een nieuwe baas, stal en wei te zoeken.

Even voorstellen:

Kalou is een donkere merrie van 173 cm hoog. Ze heeft wat last van zomereczeem, maar is verder een kerngezond paard van 20 jaar.

Door mij is ze opgeleid volgens de richtlijnen van de academische rijkunst. Ze beheerst alle zijgangen en pirouettes in stap en draf. Ze laat zich heel goed verzamelen, maar de piaffe is er nog niet.

De galop en de wissels kan ze ook.

Ze is gewoon een heel fijn te rijden paard.

Kalou en ik hebben de afgelopen jaren veel van elkaar geleerd. Ik zou het geweldig vinden als ze voor iemand, die academisch wil leren rijden, weer een goede leermeester zou kunnen zijn.

Af en toe rijden op haar aan de longe hele jonge kinderen en ook een autistische jongen.

Ze gedraagt zich in dit werk voorbeeldig. Wellicht zou ze als therapiepaard ook goed tot haar recht kunnen komen.

Zoals het er nu uitziet kan haar nieuwe ruiter nog wel 10 jaar of meer heel veel plezier aan haar beleven als leerpaard, bospaard of therapiepaard.

We zoeken een nieuwe eigenaar die behalve een wei en een stal, zorg, aandacht en tijd voor haar heeft.

Als je echt geïnteresseerd bent, stuur mij dan een e-mail via deze link

Met ruiter groeten,

Fredy Hulshoff
Instructeur PBRR

Tip: Sneller rugriem vastmaken

Vorige week sprak ik nog nog iemand over het aangespannen rijden en daarbij kwamen we op een of andere manier bij het bevestigen van de rugriem. De persoon die ik sprak vond het zo’n geprust om telkens die gesp los te maken om daarna weer vast te maken. Daarbij ook weer de kans om onderdelen te verliezen.

Ik liet hem zien hoe wij dat doen en hij werd meteen enthousiast. Dat ik daar niet aan heb gedacht! was de reactie.

Wij lossen dit op zoals je hieronder op de foto kan zien:

 

Heel makkelijk en je hoeft niet telkens te vergespen. Gewoon een keer afstellen op de juiste maat en de volgende keren gewoon vastklikken.

Natuurlijk ook toe te passen bij de rugriem van een zadel of bij het schoftje van een longeersingel e.d.

Belangrijk is dat het in geen geval het paard hindert. Dus het pinnetje van de sluiting naar boven als je het vastklikt. Maar dat lijkt me logisch.

Het is natuurlijk ook geen optie om bij delen waar kracht op komt zomaar een karabijnhaak te gaan gebruiken. Ze moeten van het juiste materiaal zijn en bestand zijn tegen de paardenkracht. Bijvoorbeeld: voor een streng waarmee het paard de koets verder trekt, kan je speciaal daarvoor ontwikkelde panieksluitingen gebruiken. Het voordeel van deze sluitingen is dat je ze makkelijk kan vastklikken en zelfs als er spanning op de riem staat kan je hem losklikken. Zo hoef je in een noodsituatie niet meteen dingen stuk te snijden, maar alles gewoon losklikken. Deze sluitingen zijn van hoogwaardig materiaal gemaakt en getest op hun sterkte. Geef hievoor liever wat meer geld uit dan te besparen. Een slechte sluiting kan letterlijk de zwakke schakel zijn bij een aanspanning.