Hoi,

Er zijn soms van die omstandigheden in je leven die een flinke indruk op je maken. Het gaat net anders dan je verwacht had. Hetgene dat dan net het grote verschil maakt is, hoe ga jij ermee om?

Je kan van een paard afvallen, schrikken en daardoor besluiten er nooit van je leven nog op te stappen.

Een winnaar is niet persé diegene met het beste paard of diegene met het meeste talent. 

Het gaat soms letterlijk met vallen en opstaan, net zoals doorheen de rest van je leven.

Wil je iets bereiken? Dan stel je je doelen, maar vergeet daarbij ook niet blij te zijn met wat je al hebt bereikt.

Val je van je paard? Zoek dan geen uitvlucht. Je bent eraan begonnen, omdat je zo graag wil leren paardrijden. Je doel bereik je alleen door er terug op te stappen.

Valt er op dit ogenblik iets tegen in je leven. Wat dan nog! Spring terug op je paard en ga ervoor!

Met andere woorden, hoe je ook een diepere betekenis kan halen uit het paardrijden 😉

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Winaars maken plannen, de rest zoekt uitvluchten


Inhoud:
1. Tip: Binnenbakdecoratie
2. Vakantietip: Dagje strand met je paard
3. Lezersverhaal: Meer zelfvertrouwen door paarden
4. Wist je dat? Over paarden in de oudheid
5. Medisch: Kreupel paard tijdens een buitenrit

Lezersverhaal: Meer zelfvertrouwen door paarden

Hallo Rudi en Nanny,

Sinds ruim 2 jaar doe ik aan paardrijden en sinds een jaar zelfs 2 keer in de week. Een dure hobby, maar wel een hele leuke en verslavende. Naast het paardrijden lees ik ook nog eens heel veel over paarden en het rijden. Voor ik begon met paardrijden heb ik een hele slechte periode gehad op het persoonlijke vlak. Maar sinds ik paardrij, kijk ik anders tegen dingen aan. Ik ben anders naar dingen gaan kijken en ook dingen anders gaan doen. Ik sta bewuster in het leven dan voorheen. Ik leer heel veel van het lezen en het rijden, maar het meeste leer ik toch van de paarden zelf. Op de een of andere manier kijk ik toch anders naar dingen en zie dingen die me nog nooit eerder opvielen. Niet alleen tijdens het paardrijden, maar ook in het dagelijks leven merk ik dat ik veel van de paarden heb geleerd. Ik heb meer zelfvertrouwen en durf voor mijn mening uit te komen. Ik besef dat ik heus niet de enige ben die er zo over denk, maar mijn respect voor onze edele viervoeter is er alleen maar meer op geworden. Ik hou onvoorwaardelijk van de paarden op de manege en het is iedere keer weer een feest om er te zijn en de paarden weer te zien. Het boek ‘Paard Signalen’ bevestigt veel van wat ik al dacht over paarden. Het is goed geschreven en duidelijk uitgelegd. Een prima handleiding voor de paardenliefhebber. Dank jullie wel voor deze goede tip.

Met vriendelijk groeten,
Debby P.

Tips:

Tip 1
Hallo Rudi en Nanny,
Heel knap vind ik het van jullie om steeds weer aandacht te schenken aan nieuwe manieren van omgaan met je paard. Misschien is het in dat kader ook interessant om eens aandacht te schenken aan intergrated horsemanship van Nicole Zoet.
Zie hier haar website

Groetjes Wendy


Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?


Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Een leuk forum voor de paardenliefhebber

Klik hier om het forum te bezoeken

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier.

Tip: Binnenbak decoratie

Daar kijkt zelfs je paard van op!
Kunst in de rijbak…
 
Als het bij een manege de binnenrijbak bekijkt, dan is deze vaak heel voorspelbaar. Vaak zelfs een beetje saai. Natuurlijk is dit ook een praktische ruimte en daarbij speelt uitzicht van de omgeving niet meteen een rol. Toch is ons al opgevallen dat maneges en stallen met een overdekte rijhal tegenwoordig met een paar aanpassingen ook hun rijhal net dat extra kunnen geven waardoor het  geheel een sjieke uitstraling krijgt.

Ik denk daarbij aan leuke kleurtjes op de muur of niet de standaard spiegel, maar eentje met een kadertje eromheen. Niet de industrieële verlichtig, maar bijvoorbeeld een mooie sierlamp. Kortom, allemaal kleine accenten die zo’n ruimte toch weer net dat extra geven.

Een leuk voorbeeld van net dat extraatje dat het hem doet, is de Debbehoeve in Warmenhuizen (NL).

Op deze foto zie je hun creatieve inbreng in hun overdekte binnenpiste:


In een tuin:Een leuk idee en natuurlijk op meerdere plaatsen toe te passen. Een saaie buitenmuur, in de koetsenstalling, tuigkamer, de buitenmuur of vul zelf maar in.

Allemaal mooi en wel, maar voor zo’n verfraaiïngen moet je meestal toch flink wat geld opzij zetten?! Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Wij spraken de vrouw achter deze creacties en ze stuurde meteen wat prijsvoorbeelden door.


De afbeelding kies je uit de ~The Art of Horses~ tekeningen en schilderijen van de collectie van kunstenares Paula Collewijn.

Zij laat je keuze afdrukken op vinyl, dat wordt opgespannen in een frame. Het werk kan je binnen of buiten ophangen en geeft meteen dat extra waaw-gevoel.

Om je een indruk te geven van de mogelijkheden, formaten en prijzen:
Los vinyldoek met ringen

Formaat

90 x 70 cm € 99,=

100 x 80 cm € 125,=

160 x 130 cm € 185,=

240 x 200 cm € 280,=

Vinydoek met tunnelzoom. Hier kan buis in of houten lat in om op te hangen. Prijs is incl. houten lat of buis.

Formaat

90 x 70 cm € 175,=

100 x 80 cm € 210,=

160 x 130 cm € 275,=

240 x 200 cm € 445,=

Vinyldoek met aluminium buizenframe. Prijs is incl. frame

Formaat

90 x 70 cm € 255,=

100 x 80 cm € 295,=

160 x 130 cm € 495,=

240 x 200 cm € 695,=

Prijzen zijn incl. BTW en onder voorbehoud. Exclusief bezorgkosten. Montage is eenvoudig.


Wil je meer weten over de mogelijkheden of wat meer informatie, neem dan contact op met Paula Collewijn
via deze link Zij zal je graag informeren over wat er allemaal mogelijk is en welke kosten daar aan verbonden zijn.

Ze heeft ook beloofd om voor de lezers van het Paardentips Magazine een leuk extraatje te geven bij een bestelling. Dus laat haar even weten dat je contact opneemt naar aanleiding van dit stukje. Via mail kan dat door de code ptpc12 te vermelden. Zeker niet vegeten want anders mis je een leuk gratis extraatje 😉

Wist je dat? Over paarden in de oudheid

Als je een film op het witte doek bekijkt over bijvoorbeeld de tijd van de ridders dan kan je het als paardenliefhebber natuurlijk niet nalaten om eerst naar de paarden te kijken. Vaak zijn het prachtige slanke dieren. Maar wist je dat het echte ridderpaard eerder een boerenpaard was dan een slank ‘dressuurpaard’?  Als je naar het gewicht kijkt van een ridder is de reden al heel logisch. Zo’n kerel had gewoon een stevig paard nodig om hem en zijn metaalhandel te kunnen dragen.

Het omgekeerde zie je dan weer bij strijdwagens die ten tonele verschijnen. Het liefst slanke, grote, indrukwekkende dieren. Maar de Perzen gebruikten ongeveer 500 jaar voor Christus het liefst kleine pony’s voor hun strijdwagens, omdat deze klein, wendbaar, sterk en snel waren.

Ook in de Griekse oudheid was al sprake van Olympische ruiterspelen. Uit gevonden afbeeldingen blijkt dat ook hiervoor paarden werden gebruikt die niet groter waren dan een pony. M.a.w. het waren pony’s 😉

Dus je ziet, een pony mag je niet onderschatten dat heeft de geschiedenis al bewezen.

Typ-hier-de-titel

Paarden zenden de hele tijd signalen uit als je met ze in contact komt. Deze signalen vertellen je meer over de gezondheid, welzijn, voeding en gedrag van het paard.

Het is de kunst deze signalen te begrijpen en te gebruiken. Zo wordt de relatie en het contact met je paard optimaal.

Het boek Paardsignalen legt uit hoe jij de signalen die paarden geven kan begrijpen en hoe jij in de praktijk hierop op de juiste manier kan reageren.

Klik hier om het boek in huis te halen

Vakantietip: Dagje strand met je paard

Voor het blad ‘Hart voor Dieren’ gingen we laatst op pad, op zoek naar een asielhond van de maand. We hadden een afspraak met een asiel in Knokke-Heist. Omdat het vanuit onze woonplaats een flinke reis zou worden, hadden we besloten er meteen een daguitstap van te maken. De kinderen keken er naar uit. De weersverwachtingen voorspelden niet veel goeds, maar uiteindelijk werd het een heerlijke, zonnige dag. Onze hond zou die dag voor het eerst kennis maken met de zee en dat gaf natuurlijk weer heel wat hilarische momenten. Wandelend door de duinen kwamen we ruiters en amazones tegen, die duidelijk ook erg blij waren met het heerlijke weer. Het lijkt me inderdaad een heerlijk vrij gevoel geven, zo op deze manier te genieten van de omgeving en frisse zeelucht. Het bracht me meteen op het idee om het als tip mee te geven in dit Paardentips Magazine. Veel kuststreken in België en Nederland hebben speciaal om het ruitertoerisme te bevorderen extra inspanningen gedaan.
Om verder te gaan met Knokke, als je de site van deze badplaats bezoekt, zie je dat zij ook de mogelijkheid aanbieden om de plaats te bezoeken met je eigen paard. In de omgeving zijn er verschillende mogelijkheden om je paard te stallen. Je kan ook een paard huren bij verschillende maneges.

Je hebt de mogelijkheid er te paard door bossen en duinen te lopen via speciale ruiterpaden maar, en daar kijken de meesten van ons naar uit,  je kan ook lekker langs het strand rijden!

Belangrijk is wel dat je even rekening houdt met de getijdes. Het zou jammer zijn als jij er net met je paard aankomt als het vloed is en jij daardoor je droom (een strandwandeling te paard) in het water ziet vallen.

Nee, je hoeft geen specialist te zijn om dit te kunnen uitzoeken, getijden voor de komende week kan je gewoon vinden op de site van Knokke Klik hier om naar de site te gaan

Ook andere badplaatsen geven graag wat extra informatie op hun website voor paardenliefhebbers. Dus wil je een dagje naar het strand met je paard? Surf dan even naar de website van de plaatst die je verkiest. Dit kan soms erg nuttig zijn, want soms zijn er periodes ingelast waarin het bijvoorbeeld niet is toegelaten om te paard bepaalde gebieden te betreden. Dit staat meestal ook vermeld op de sites.

Als jij er binnenkort op uitrekt met je paard, dan wensen we je alvast heel veel plezier.

Je verhaal/avontuur is altijd welkom. Je mag het ons sturen via deze link.

Medisch: Kreupel paard tijdens een buitenrit

We hebben net als tip een heerlijke strandrit aan zee meegegeven. Maar stel je voor dat je met je vriend(inn)en net door de duinen rijdt en je paard begint mank te lopen. Wat doe je dan het best?

Eigenlijk is het antwoord heel eenvoudig: rij nooit door op een kreupel paard. Als je dat wel doet, loop je het risico dat je alles verergert en bestaat de kans zelfs dat het paard voorgoed kreupel blijft.

Wanneer je in een groep aan het rijden bent, vraag je of er iemand zo vriendelijk wil zijn om met je mee te gaan. Het is altijd goed voor het paard als er tenminste één ander paard bij je blijft. Een paard wil graag bij de ‘kudde’ blijven en zou zenuwachtig kunnen worden als jij je wil afzonderen om terug naar de manege te gaan.

Het best laat je een trailer tot bij je paard komen, zodat het dier het zere been niet te erg belast.

Lukt het niet om de trailer tot bij jou te krijgen, wees dan creatief. Het komt er gewoon op neer dat je paard nu zo min mogelijk beweegt. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je net in de buurt bent van een andere paardenhouder. Gewoon even vragen kan nooit kwaad, misschien dat je het paard wel even in een leegstaande stal mag zetten totdat je vervoer kan regelen.

Kan het gewoon niet anders en moet je toch een bepaalde afstand met het paard afleggen, loop dan rustig naast het dier (zeker niet erop zitten) en zorg dat het rustig blijft.
Tip: Maak je een buitenrit zorg dan dat je altijd een telefoon meeneemt en dat je het nummer van je dierenarts in het geheugen hebt opgeslagen. Hij of zei kan je direct het juiste advies geven in een noodsituatie.