Hoi,

Vraag aan jonge meisjes wat hun grootste droom is en het grootste deel zal je antwoorden: ‘Een eigen paard hebben!’

Door allerlei verschillende redenen zal een eigen paard hebben voor velen van hen een droom blijven. Toch hoef je niet altijd een eigen paard te hebben om te genieten van deze droom. Heel wat eigenaars zijn erg blij met wat extra hulp. De hulp kan soms zover gaan dat ze een betere relatie krijgen met het paard dan de eigenaar zelf heeft met het paard!
Menig manege heeft in de weekenden en vakantiedagen extra hulp van paardenfreaks die graag hun handen uit de mouwen steken om zo wat vaker bij de pony of het paard te kunnen zijn waar ze zo graag op lessen. Het is niet echt hun dier maar OH WEE als je er wat slechts over durft te vertellen.
Waar ik naar toe wil gaan met dit verhaal is het volgende: Misschien lees jij de Paardentips Magazines wel met in je hart het grootste verlangen om zelf een paard te hebben, maar ziet het er voorlopig niet naar uit dat dit snel zal gebeuren. Er is altijd een weg om dan toch een stuk van die droom werkelijkheid te zien worden. Heel wat paarden in je omgeving kunnen extra aandacht gebruiken en je weet nooit hoe het verhaal eindigt. We kregen al eerder berichtjes van Paardentippers die zomaar hun verzorgpaard kregen van de eigenaar. Maar belangrijker dan een paard ‘te hebben’ is er voor het paard te zijn. Of jouw naam nu op een papiertje staat of niet voor een paard maakt dit niet uit. Een relatie krijg je door tijd en liefde te investeren en daar krijg je ongelooflijk veel voor terug. Soms meer dan je zou durven dromen!

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Uitspraak: Je hebt mensen met paarden en je hebt paardenmensen


Inhoud:
1. Boekentip: Paardsignalen
2. Vakantietip: Trektochten door Polen
3. Wist je dat? Vruchtbaarheid merrie
4. Tip: Dierenbescherming en paarden
5. Medisch: Maagproblemen

Wist je dat? Vruchtbaarheid merrie

Een merrie drachtig krijgen, het gaat in veel gevallen via de kunstmatige weg. De merrie heeft nog amper iets met de hengst te maken.  Verder niks mis mee natuurlijk. Toch blijkt uit onderzoek dat merries die de hele dag in de buurt van een hengst zijn wel twintig procent sneller kans maken op het drachtig zijn. Fokkers kunnen hun voordeel halen uit deze ervaring. Het is duidelijk dat door de langdurige aanwezigheid van een hengst de vruchtbaarheid toeneemt en de hengstigheid van de merrie beter te herkennen is.

Tips:

Tip 1
Zelfs een hengst met zomereczeem blijkt een nachtmerrie! Deze uitspraak vonden we op het forum van bokt. Een topic over zomereczeem en staart- en maneneczeem waar je heel wat reacties kan lezen. Nieuwsgierig? Klik hier om naar het topic te gaan


Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Toiletteren
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Zó steelt jouw paard de show (ebook!) Nu slechts € 12,95!

Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier

Tip 5
101 Paardentips
De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard! Klik hier om meer te lezen

Tip 6
Help paardenleed de wereld uit. Klik hier (site dierenbescherming)

 

Boekentip: Paardsignalen

Elk moment van de dag geven paarden waardevolle informatie. Als je er maar oog voor hebt.

Paarden zenden de hele tijd signalen uit als je met ze in contact komt.  Deze signalen vertellen je meer over de gezondheid, welzijn, voeding en gedrag van het paard.

Het is de kunst deze signalen te begrijpen en te gebruiken. Zo wordt de relatie en het contact met je paard optimaal.

Het boek Paardsignalen legt uit hoe jij de signalen die paarden geven kan begrijpen en hoe jij in de praktijk hierop op de juiste manier kan reageren.

Het boek leert je allereerst goed naar je eigen paard en andere paarden te kijken, met een onbevangen blik.

Tip uit het boek: Trek niet te snel conclusies, maar stel jezelf altijd eerst drie vragen:

  • Wat zie ik?
  • Hoe komt dit? 
  • Wat moet ik doen?

Bijvoorbeeld: Zo kan een likkend paard informatie geven over het voerritme en kunnen stalbenen duiden op een gebrek aan beweging. Met deze kennis kun je vervolgens gericht maatregelen nemen.

Paardsignalen leert je het verschil tussen kijken en zien.

Dit unieke en rijk geïllustreerde praktijkboek is bedoeld voor alle paardenliefhebbers, van beginner tot professional. Het bevat duidelijke teksten en 350 foto’s en illustraties uit de dagelijkse praktijk.

Op elke plaats en op elk moment zijn signalen op te vangen … als je antenne er maar voor uitstaat. Met Paardsignalen ontwikkel je deze antenne.

Kortom: een onmisbaar praktijkboek voor iedere paardenliefhebber!

Over het boek
Auteur: Menke Steenbergen, Jan Hulsen
Co-auteur: Anneke Hallebeek
Illustrator: Marcel Bekken, Arnd Bronkhorst
Soort: Met illustraties
Taal: Nederlands
Afmetingen: 16x250x217 mm
Gewicht: 694 gr

Prijs: € 24,90
Klik hier om het boek in huis te halen


Bestelling: op werkdagen besteld, binnen 1-2 werkdagen in huis. bestelling wordt verwerkt via bol .com

Tip: Dierenbescherming en paarden

Dierenbescherming Nederland zet zich in voor het welzijn van paarden, maar krijgt ook meldingen die fout worden ingeschat.

Om dit te voorkomen even een aantal vaak voorkomende misverstanden op een rijtje.

Voordat je een melding doet, is het goed om eerst tot tien te tellen. Er zijn namelijk situaties die door heel veel mensen verkeerd worden beoordeeld.

  • Een paard buiten in de winterkou. Paarden en pony’s die gewend zijn buiten te leven, kunnen heel goed tegen de kou. Wel moeten zij toegang hebben tot voldoende water. Als de dieren ’s avonds op stal worden gezet en daar bijgevoerd worden, is dat genoeg.
  • Een paard op een zanderig stuk grond dat ogenschijnlijk te weinig gras tot zijn beschikking heeft. Paarden worden vaak juist ter voorkoming of genezing van hoefbevangenheid op zandgrond gezet.
  • Paard in de modder. Als een paard de hele dag niet droog kan staan of liggen, is er sprake van verstoord welzijn, maar soms kiezen paarden er zelf voor om net in het modderige stukje van een verder begroeid weiland te gaan staan. Ingrijpen is dan niet nodig.

De Nederlandse dierenbescherming heeft een site over paarden met tips en informatie om het welzijn van het paardenleven te bevorderen. Klik hier om de site te bezoeken

Typ-hier-de-titel

In balans met je paard
Over de invloed van de ruiterzit op het bewegingsapparaat van het paardKlik hier om meer te lezen

Vakantietip: Trektochten door Polen

Via Facebook vroeg ik laatst nog wat inspiratie voor het Paardentips Magazine. Een van de vragen/tips die we ook vaker via mail kregen, was een leuke vakantietip voor paardenliefhebbers.

Die hebben we wel een paar. Dit jaar kregen we bijvoorbeeld een uitnodiging uit Polen om in het natuurreservaat “Krajobrazowy Doliny Bobru” een paardentrektocht op Tinkers te maken. Jammer genoeg hebben we  de reis moeten uitstellen, maar het sprak ons zo aan dat we je het alvast als tip willen meegeven.

Er zouden een paar prachtige routes zijn uitgestippeld die echt de moeite waard zijn.

De tochten zijn zo uitgestippeld dat je makkelijk even kan stoppen om een hapje te eten of te genieten van de omgeving. Als dierenliefhebbers zal het je wel aanspreken dat de kans bestaat dat je onderweg dassen, vossen, reeën, edelherten, wilde zwijnen, marters of bunzingen kan ontmoeten. Naast de dieren vind je in het landschap ook ruïnes van oude kastelen en landgoederen.

Het asfalt wordt tijdens de routes zoveel mogelijk vermeden. Tijdens de trektocht van meerdere dagen zal je aan het eind van iedere dag in een echt Pools pension overnachten. Deze pensions zijn allemaal voorzien van de noodzakelijke voorzieningen voor de paarden.

We vinden het jammer dat we dit avontuur nog niet zelf hebben beleefd, maar het leek ons wel een leuke tip voor als je droomt van een vakantie te paard.

Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de site van de Paardentippers die het organiseren.  Klik hier om naar de site te gaan

Medisch: Maagproblemen

We hebben het is de laatste magazines gehad over het geven van ruwvoer. De conclusie was dat het goed is om je paard de hele dag door te voorzien van ruwvoer. Het nadeel hiervan is dat paarden nogal snel te dik worden.

Meerdere keren kleine hoeveelheden voeren is dus goed. Heb je niet de tijd om dit te doen, dan moet je op zoek naar manieren om de paarden de mogelijkheid te geven de hele dag te eten zonder dat ze meteen hun hele buik vol eten. Denk daarbij aan het ophangen van hooinetten en de slowfeeders die we eerder hebben besproken enz.

We kregen ook de tip om het hooi in een dubbel hooinet doen. zo heeft het paard een extra uitdaging om aan het hooi te komen en is toch de hele dag bezig met eten. Je kan ook alternatieven aanbieden. Een stuk berkenhout met wat takjes zorgt voor extra bezigheid en afwisseling.

Als een paard niet kan knabbelen als hij daar behoefte aan heeft, wordt zijn maag te zuur en kan het slijmvlies worden aangetast. Daarom zal een paard bij gebrek aan ruwvoer ook op zoek gaan naar een alternatief. Door ruwvoer te kauwen produceert het paard speeksel wat het maagzuur neutraliseert en dat voorkomt dat het beschermende slijmvlies wordt aangetast. Bij gebrek aan ruwvoer gaat de bescherming weg en kunnen er maagzweren ontstaan.

Krachtvoer verzuurt de maag, daarom is het ook goed om altijd eerst ruwvoer te geven. Ook voor het krachtvoer is het beter de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere voederbeurten. Ook hier kan je voor wat extra uitdaging zorgen door gebruik te maken van bijvoorbeeld een voerbal.

Bij paarden met maagproblemen blijkt tekort aan ruwvoer vaak de oorzaak te zijn. Stress speelt hierbij ook een grote rol. Bij stress zal een paard sowieso minder eten wat uiteindelijk op hetzelfde neer komt. De maagwand verliest zijn beschermende slijmvlies en maagzweren kunnen ontstaan.

Zorg dus voor genoeg uitdaging voor je paard, voorkom stress, geef voldoende ruwvoer en verdeel het ruwvoer over verschillende voerbeurten.