Hoi,

Op Facebook schreven we over onze jonge hond, die niet in de gaten heeft dat hij aan het groeien is en daardoor telkens zijn hoofd stoot aan de tafel. Hij kon er eerst zo onderdoor rennen, maar nu snapt hij maar niet waarom dat plots niet meer kan. Een voorbeeld van aldoende leren.

Bij de reacties op dit berichtje kwam naar voren dat veulens en jonge paarden hier ook wel eens last van hebben. Ze hebben niet in de gaten dat hun lichaam ondertussen aan het groeien is en komen zo in de de meest vreemde en soms benarde situaties terecht. Jammer genoeg is dit dan ook de periode waarbij de kans het grootste is dat het dier zich verwondt. Daarom is het goed de omgeving waarin je veulens laat opgroeien goed te controleren en de risico’s op verwondingen zo klein mogelijk te maken.

Even twee voorbeelden uit de praktijk:
Een kennis had een veulen dat in zijn opslagplaats voor het hooi wist binnen te dringen. Het dier was zo hoog omhoog geklommen op de stapels hooi dat het met de nek tegen het dak van de stal stond! Naast het hooi stonden allerlei gereedschappen, zoals rieken, tegen de wand. Je begrijpt dat het hart van de eigenaar even een paar keer oversloeg toen hij dit plaatje voor ogen kreeg. De kunst is dan om kalm te blijven en het dier rustig te benaderen. Gelukkig ging het allemaal goed. De opslagplaats werd extra beveiligd en het gereedschap werd voortaan opgeborgen in een oude kast.

Het tweede verhaal gaat over een jong paard dat zichzelf zo in nesten had weten te werken dat het zichzelf klem had gezet tussen de opening van een staldeur. Het dier had een manouver dat eerder altijd goed ging verkeerd ingeschat. Doordat zijn lichaam ondertussen zo gegroeid was, ging het deze keer mis. Het dier zat muurvast! Ook hier hebben de eigenaars met kalmte en geduld het dier los gekregen. Er is zelfs zeep bij te pas gekomen! Maar gelukkig: eind goed al goed!

Als je paarden hebt, zal je zo ook wel je verhalen hebben. Hopelijk ook allemaal met een goed einde. Als je ze wil delen met de lezers van dit magazine dan mag je ze ons sturen via deze link. Tips en leuke weetjes zijn natuurlijk ook welkom.

Ondertussen hebben wij hier voor jou het nieuwste nummer van Paardentips Magazine!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips MagazineIndien je ’s morgens met de kippen opstaat, overdag werkt als een paard en ’s avonds zo moe bent als een hond zou je wel eens een ezel kunnen zijn.Inhoud:
1. Boekentip: Perfect leren paardrijden
2. Column: Paardje spelen
3. Nieuws van het web geplukt: Crisis en paarden
4. Lezersvraag: Hoeveel hooi?

Nieuws van het web geplukt: Crisis en paarden

De Britse dierenbescherming RSPCA roept via hun website paardeneigenaren op om te stoppen met fokken. De huidige economische crisis en teruglopende verkoopcijfers in Engeland zorgen ervoor dat eigenaren hun paard verwaarlozen of simpelweg in de steek laten. Ondertussen zijn er nog wel veel mensen die hun brood verdienen met het fokken van paarden en weigeren te onderkennen dat de waarde van de paarden is gezakt, terwijl de prijzen voor hooi en stro enorm zijn gestegen.

Cathy Hyde, woordvoerder van de RSPCA: “Deze situatie moet stoppen. Op paardenmarkten verhuizen pony’s voor prijzen van vijf pond van eigenaar. Sommige dieren worden meerdere keren verkocht op verschillende markten en dat gaat ten koste van de gezondheid en het welzijn. Castratie of euthanasie gebeurt bijna niet meer omdat dit voor de meeste mensen te duur is geworden, waardoor er steeds meer (ongewenste) paarden bij komen. We kunnen het als organisatie niet meer bijbenen.”

“In 2011 wist ons team een nieuw thuis voor tweehonderdveertig paarden te vinden. We hebben echter nog meer dan vijfhonderd paarden in onze zorg staan. Ook zij hebben het recht op een nieuw thuis. Het is voor ons onmogelijk geworden om binnen de wet te blijven werken terwijl de publieke verwachtingen voor ons werk veel hoger zijn.”


Ja, de Duitse economie doet het voortreffelijk in vergelijking met de rest van Europa. Maar dat betekent niet dat de fiscale en financiële gemoederen er niet hoog kunnen oplopen. Zelfs in de Duitse, hippische sector, waar momenteel het onderwerp bij uitstek de nakende ‘paardentaks’ is … Let wel, het gaat om een belasting op lokaal niveau. Een ontelbaar aantal gemeentes en steden zit immers krap bij kas en probeert op deze manier de put deels te delven. Eensgezindheid onder de lokale overheden is echter ver te zoeken. Zo meldt de Duitse ruitersportfederatie FN dat een tiental gemeentes zich intussen al uitsprak contra de ‘paardentaks’.

“Een eerste succes, zij het een kleintje”, klinkt het bij de tegenstanders. “Want het probleem is nog lang niet van de baan. De paardenbelasting wordt op het moment in zoveel steden en gemeenten besproken dat we gerust van een uitslaande brand kunnen spreken,” aldus Thomas Ungruhe, FN-kaderlid.

De deelstaat Hessen neemt zelfs een sterke ‘pro’ positie in. De Hessische Steden- en Gemeentebond heeft een modelwet ontworpen, die het makkelijker maakt om ‘ja’ tegen de belasting te zeggen. Zelfs een aanbeveling voor de hoogte van de belasting wordt erin vermeld: tot maximaal 750 euro per paard/pony per jaar.

Typ-hier-de-titel

Tip: Een traliewerkje voor in de stal is een stuk goedkoper als je het zelf kan maken. Je kan natuurlijk ook een kennis die goed kan lassen aan het werk zetten. Het mooie hiervan is dat je het precies zo kan maken als jij wil. Let wel even op de afstand tussen de tralies! De hoeven van een paard mogen er niet tussen passen. Maak je de afstand te groot dan bestaat de kans dat het paard er met de benen tussen kan komen en zichzelf dus lelijk kan kwetsen.

Boekentip: Perfect leren paardrijden

Een goede samenwerking tussen jou en je paard waardoor je perfect leert paardrijden!

Paardrijden moet leuk zijn en dat geldt ook voor de rijlessen. Paard en ruiter moeten zich goed voelen en elkaar begrijpen. Op dit punt liggen de wereld van hobbyruiter en wedstrijdruiter niet zo ver uit elkaar. Goed paardrijden begint bij het stimuleren van een goede samenwerking.

In dit leerproces komen er heel wat vragen naar boven en dat is heel normaal:

De teugel aannemen, de bekkenbodem aanspannen, voorwaarts drijven – dat zijn commando’s die regelmatig te horen zijn tijdens paardrijlessen.

Maar wat wordt daarmee precies bedoeld? En welk effect hebben deze en andere hulpen eigenlijk op het paard?

Een boek waar heel wat paardenliefhebbers in Duitsland wat aan hebben gehad, is nu vertaald naar het Nederlands. Hier beschrijft Gabriele Metz de basis van het paardrijden haarfijn, van de perfecte zit tot het correct rijden van dressuuroefeningen. Je leert hoe jij de verschillende hulpen juist gebruikt en welke je precies moet combineren om je paard bijvoorbeeld wendingen te laten rijden of te verzamelen in stap, draf en galop.
Ook komt je te weten hoe je veel gemaakte fouten kan voorkomen.

Kortom, weer een geschikte boekentip voor de lezers van Paardentips en een nuttig naslagwerk voor ruiters van elk niveau.

Prijs: € 24,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Over het boek:
Auteur: Gabriele Metz
Soort: met illustraties
Taal: Nederlands
Oorspronkelijke titel: Klaus Balkenhols Reitschule

Inhoud:
– Paardrijden: Leren en begrijpen
– Perfect zitten, de basis
– Het lichaam gebruiken, de hulpen
– Het samenspel van hulpen
– Altijd in takt, de gangen
– Rijden in de dressuurring


Nieuw: Deze bestelling wordt verwerkt via bol .com . Tijdens werkdagen voor 17.00 uur besteld, morgen in huis (tenzij anders vermeld).

Klik hier om het boek in huis te halen

Lezersvraag: Hoeveel hooi?

Het leuke aan de lezersvraag is toch het verschil in antwoorden of juist de raakpunten die verschillende visies hebben.

We vroegen ons af wat jouw idee is over het voeren van hooi aan je paard. Een paard onbeperkt hooi geven of niet? Welk hooi geven en waarom? Welke extra’s een paard naast het hooi geven? Heb je misschien nog tips?

Stuur het ons door via deze link en wie weet is het een leuke aanvulling voor wat extra leesvoer voor de lezers van Paardentips Magazine

Column: Paardje spelen

Nu Fiano een geweldige nieuwe eigenaresse heeft gevonden, kan ik me helemaal richten op mijn hengst Merano. Dit voorjaar wordt hij vijf en ik heb hem net beleerd. Hoewel ik meer dan een jaar geleden al voor het eerst op zijn rug heb gezeten, heb ik geen haast gemaakt met beleren. Nu ga ik in de praktijk altijd rustig te werk met jonge paarden, maar met Merano heb ik het echt in een slakkengangetje aangepakt, simpelweg omdat er met de training van alle andere paarden meer dan genoeg te doen was. Merano heb ik zelf gefokt uit mijn oudste merrie, vandaar dat ik hem letterlijk al vanaf zijn geboorte ken. Ik heb hem ‘ingeprent´, wat geen snars heeft geholpen, want hij bleef dagenlang schuw en nauwelijks te benaderen, terwijl zijn zusje, wiens geboorte ik helaas gemist heb, meteen zo brutaal en aanhankelijk was als een puppy.

Voor een hengst is Merano erg lief en sociaal. En hoewel ik de overgrote meerderheid van de paardeneigenaars strikt afraad een hengst te houden, laat hij zich heel goed hanteren. Hij heeft 15 maanden bij zijn moeder, tante en zusje in de wei gestaan, heeft daarna altijd met ruinen en hengsten gelopen en heeft nog nooit een stal van de binnenkant gezien. Dit voorjaar wordt zijn derde dekseizoen en hij dekt gewoon natuurlijk. Meestal loopt hij zelfs één of twee maanden met de merrie in de wei. Dit jaar krijgt hij het druk, want er komen drie merries op bezoek!

Natuurlijk kan Merano wel eens heet worden, met name in het voorjaar, maar hij richt zich nooit tegen mij. Tussen ons bestaan heel duidelijke afspraken, al sinds hij een veulen was, waardoor hij mijn leiderschap niet betwist. En dat is nu juist hetgeen wat het houden van een hengst wat moeilijker of zelfs gevaarlijk kan maken. Als er een hengstige merrie in de buurt is en de eigenaar corrigeert zijn hengst (wat altijd met dominantiepositie te maken heeft), dan betwist de eigenaar op dat moment het recht om de merrie te dekken. En zoals je wel kunt vermoeden is de strijd tussen twee hengsten om het dekrecht misschien wel de hevigste die er is! Het hormoon testosteron regelt de geslachtsdrift en maakt een hengst vuriger en soms agressiever dan een merrie of een ruin. Natuurlijk is de hevigheid van een paard ook sterk afhankelijk van zijn karakter, leeftijd en temperament, maar het is een gegeven dat nooit onderschat mag worden in het werken met of houden van hengsten.

Gezien zijn vriendelijke karakter heb ik met Merano nog nooit een aanvaring gehad. Hij heeft nooit proberen te bijten of op andere manieren een ‘coupe´ proberen te plegen. Natuurlijk ben ik met hem, net zoals elk paard, constant oplettend. Dat ben ik mijn paard verschuldigd, want ik vraag precies hetzelfde van hem, voortdurende, attente oplettendheid. Daarbij is onze verhouding niet gebaseerd op intimidatie of fysieke correcties. Ik vraag hem altijd respect te hebben voor mijn ruimte, door hem halt te zetten voordat hij te dicht op me komt staan. Door zelf goed op te letten, kan ik de grenzen op een vriendelijke manier aangeven (altijd hetzelfde, zodat ik berekenbaar ben voor hem), zonder hem te hoeven corrigeren. Hij begaat de fout immers niet.

Door de rustige opbouw van zijn training is er tussen ons een rotsvast vertrouwen ontstaan. We hebben samen al kilometers wandelend en joggend afgelegd, daarbij de gevaren van de wereld trotserend. En hoewel ik hem niet elke dag train, werk ik wel elke dag aan onze communicatie en onderlinge band, al is het maar door een kwartiertje met hem te spelen of gewoon bij hem te zijn in het weiland.

Deze week haalde ik Merano naar de bak om een beetje met hem te spelen. Hij was, zoals alle andere paarden de afgelopen dagen, heel erg fris en energiek. Onderweg liet ik hem even neuzen met de merries en ruinen in de andere wei, stiekem genietend van zijn prachtige, gekromde hals. In de bak deed ik grondwerk met hem. Ik liet hem los en samen bewogen we door de bak, in hetzelfde ritme, een beetje zoals dansen. Het gaat er bij het loswerken niet om je paard op te jagen of moe te maken, maar om contact te zoeken in beweging en een dialoog te starten als een echt samenspel. Merano leek te zweven, met zijn staart in de lucht en uitdrukking van puur plezier. Op dat moment wenste ik dat ik vier benen had, zodat ik met hem kon mee galopperen, stoeien en steigeren! Na een tijdje likte hij zijn lippen en keek me aan, als om toenadering te zoeken. Ik gaf hem ruimte, waarop hij naast me kwam staan, nog steeds even vrolijk en vol verwachting over welk spelletje we zouden gaan spelen. We liepen samen door de bak, om de spullen te bekijken die ik daar had neergezet: een bankje en kunststof hindernisblokken. Ik liet Merano alles onderzoeken door te ruiken, ertegen te duwen en er met zijn voorbeen aan te krabben, daarbij goed oplettend wat hij zelf het leukst en het interessantst leek te vinden. Daarna liet ik hem aan een koord rond me lopen en stuurde hem in de richting van het bankje en de blokken. En ja hoor, hij sprong! Eerst nog een beetje aarzelend, maar gaandeweg met steeds meer plezier. Daarna sprong ik, een beetje onhandig, op zijn rug om wat oefeningen te doen. En hoewel mijn beweging wat onverwacht was, trok er even een siddering door Merano heen, maar bleef hij gewoon staan. Omdat ik zijn vertrouwen nooit heb geschaad en hem nooit heb overvraagd, heeft hij genoeg vertrouwen om niet te willen vluchten als ik iets onhandigs doe. Daar tegenover heb ik genoeg vertrouwen in hem dat hij oplet wat hij doet. Dat maakt het werken veel veiliger, omdat niet elk onverwacht schrikmomentje ontaard in paniek of ongecontroleerde situaties.

We doen wat oefeningen om de zithulpen subtieler te maken en vervolgens stap ik af en laat hem los om te rollen. En wat denk je? Merano is nog lang niet uitgespeeld. Hij galoppeerd de bak rond en neemt uit zichzelf een aantal keer de sprongen! Hij blijft wel 10 minuten aan de gang en ik bekijk hem, aangestoken door zijn plezier. Wat ik zie is een paard dat lééft, dat onderzoekend en nieuwsgierig is en dat het simpele feit van zijn bestaan viert met elke uitbundige beweging. Ik neem me voor om voor altijd met dit paard te blijven spelen..

Lisanne
Indigo Horsetraining

Tips:

Tip 1
Otmoet meer paardenliefhebbers via:

Klik hier om naar het forum te gaan

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Toiletteren
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Zó steelt jouw paard de show (ebook!) Nu slechts € 12,95!

Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier

Tip 5
101 Paardentips
De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard! Klik hier om meer te lezen