Hoi,

Er zijn heel wat visies en ideeën over het hoe en wat over paarden. Als je A schrijft zijn er altijd wel mensen die B roepen. Maar die mensen die B roepen, krijgen dan op hun beurt weerwoord van de mensen die A of zelfs C roepen.

Wiskunde is nooit zo mijn (Rudi) beste vak geweest op school, definities werden dan vaak ook gewoon van buiten geleerd om na het examen te vergeten. Maar ik heb een definitie gevonden die wij paardenliefhebbers niet alleen van buiten moeten leren, maar ook moeten begrijpen. Echt wiskundig is hij niet, misschien dat ik het daarom ook sneller ben gaan begrijpen.

Definitie voor de paardenliefhebber: Luisteren naar mening A + vergelijken met mening B + kijken wat mening C ervan zegt + het belangrijkste, luisteren naar je paard en er het beste voor je paard uit halen = een goede relatie met je paard.

Daar gaan we voor!

Veel leesplezier

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


‘Een paard is meer waard dan rijkdommen’ Spaans spreekwoord


Inhoud:
1. Boekentip: Natural Horsemanship
2. Wintercolumn: Paarden buiten
3. Wist je dat? Hoe oud moet ik zijn om mij met een paard op de openbare weg te begeven?
4. Over paarden: Wetenschappelijk bewijs paardenmelk goed!
5. Tip: Win kaartjes voor Flanders Horse Expo

Wist je dat? Hoe oud moet ik zijn om mij met een paard op de openbare weg te begeven ?

Om alleen een paard te besturen (berijden of aan de hand leiden zonder gespan) op de openbare weg moet je veertien jaar zijn. Met begeleiding van een ruiter die ten minste 21 jaar is, mag het vanaf 12 jaar. Om op de openbare weg te mogen mennen moet men 16 jaar oud zijn. Een rijbewijs of menbrevet is niet verplicht.

Er moet ook nog rekening gehouden worden met het ouderlijk gezag. De ouders blijven immers aansprakelijk voor hun minderjarige kinderen.

Begeleiden is niet besturen
Het begeleiden van een paard is iets totaal anders dan het besturen van het dier. De begeleider heeft het paard niet zelf in de hand. Hij is aanwezig en kan desgevallend instructies geven of tussenkomen. De bestuurder is degene die de leidsels in de hand heeft. Elk paard heeft maar één bestuurder. Ter herhaling mogen ruiters (bestuurders) die tussen 12 en 14 jaar oud zijn enkel te paard op de openbare weg indien ze vergezeld worden door een begeleider van minstens 21 jaar oud.

Noodzakelijke rijvaardigheid
Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten.

Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben (wegcode).

Hoewel een rijbewijs of menbrevet niet verplicht is om op de openbare weg paard te rijden of te mennen, is het dus wel noodzakelijk dat men voldoende rijvaardig is om het paard steeds in de hand te hebben.

Belangrijke opmerking: Verzekeringen
Hoewel een verzekering niet wettelijk verplicht is, dien je er zeer goed voor te waken dat je goed verzekerd bent wanneer je met een paard de openbare weg betreedt. Het is van groot belang dat je goed verzekerd bent. De kans op een ongeval met ernstige gevolgen is niet denkbeeldig en er bestaan gevallen met desastreuze financiële gevolgen.

Hiervoor neemt u best contact op met uw verzekeringsmakelaar.

Bron: Vlaams Paardenloket Klik hier om naar de site te gaan

Tips:

Tip 1
Otmoet meer paardenliefhebbers via:

Klik hier om naar het forum te gaan

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Toiletteren
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Zó steelt jouw paard de show (ebook!) Nu slechts € 12,95!

Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier

Tip 5
101 Paardentips
De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard! Klik hier om meer te lezen

Boekentip: Natural Horsemanship

Ga op een natuurlijke manier om met je paard…

Zou jij ook graag met je paard willen communiceren zonder dat hij ergens aan vast zit, zonder halster, zonder touw, zonder bit of ander middelen? Alleen jij en je paard in vrijheid samen. Natural Horsemanship maakt dit voor jou mogelijk.

Leer gebruik maken van je natuurlijke hulpmiddelen en wordt een Natural Horse Man (of Horse Woman natuurlijk).

Wat is Natural Horsemanship?

Citaten uit het boek:“In het algemeen zijn er twee extremen te onderscheiden in de manier waarop mensen een paard benaderen om iets te doen. Het ene uiterste is de zweepmanier. Daarbij slaat iemand het paard met de zweep om hem te dwingen iets te doen. Zo iemand laat het paard presteren met behulp van geweld en intimidatie.”

“Het tegenovergestelde is de peentjeshouding. Dan hebben we het over iemand die het paard met uitsluitend zoete praatjes overhaalt om iets te doen. Zo iemand heeft meestal geen succes en bedelt bij het paard in plaats van respect van het dier te vragen en te krijgen.”

“Tussen deze twee extremen zit de assertieve persoon. Zo iemand is niet agressief en ook geen doetje, maar tegelijkertijd zo streng als nodig is. Als je aardig doet, hoeft dat niet gelijk poeslief te zijn. Als je streng doet, ben je resoluut zonder gemeen of kwaad te zijn. Het principe is dat je je fantasie gebruikt voorbij de grenzen die normale mensen hanteren.”

“De attitude van een Natural Horse Man is gebaseerd op het feit dat principes belangrijker zijn dan het doel- dat inspelen op de situatie belangrijker is dan regels. Natural Horse-Man-Ship is een levenshouding voor mensen die positief en progressief zijn ingesteld en in het natuurlijke standpunt van het paard geloven. Zij zijn vanuit een bepaalde passie natuurlijke paardenmensen geworden en willen op natuurlijke wijze opklimmen in de tien prestatieniveaus. In Natural Horse-Man-Ship zijn geen regels, alleen principes en doelen.”

Bij Natural Horsemanship spreekt men van bepaalde niveaus waarnaar je kan streven. Iemand van niveau 1 tot 3 is een enthousiaste Natural Horseman die er zijn of haar hobby van maakt. Niveau 3 tot 6 is als een ambacht en als je niveau 6 tot 10 haalt, bekijkt men je bij Natural Horsemanship als kunstenaar.

Als je het boek Natural Horse-Man-Ship van Pat Parelli leest en toepast en ongeveer 20 tot 40 uren oefent, kan je op een behoorlijk bekwame wijze slagen voor niveau 1.

Je vindt achteraan dit boek ook een niveau 1 test. Aan de hand van deze test kan je jezelf en je paard testen en kijken of je klaar bent voor het volgende niveau. [%name%], misschien ben jij wel een van de toekomstige Horsemanship kunstenaars!

Technieken die in dit boek beschreven zijn, zijn gebaseerd op wat een paard van nature doet, het is dus een methode die je bij elk paard kan toepassen of je nu western, dressuur of een andere vorm van sport met je paard beoefent.

Over het boek

Titel: Natural-Horse-Man-Ship
Schrijfster: Pat Parelli
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 223
Kaft: zachte kaft
Illustraties: zwart-wit foto’s
Prijs: € 24,50 (incl. BTW) (+ € 1,95 verzendkosten)KLIK HIER OM HET BOEK IN HUIS TE HALEN

Inhoudsopgave

Filosofie

1. Natural Horse-Man-Ship een overzicht
Attitude: acht regels van Natural Horse-Man-Ship; tien goede eigenschappen van een paardenmens.

Kennis: relatie prooi-roofdier; drie systemen: respect, impuls, buigzaamheid; dynamiek van de beweging van het paard; tempo van de gangen; hoe het paard zijn lichaamsgewicht verdeelt; ‘paard-lijkheden’; paardentalenten; acht verantwoordelijkheden; communicatiemiddelen; positieve en negatieve indrukken versus straf en beloning; waarderingssysteem.

Gereedschappen

Technieken: lateraal longeren; dynamiek van het rijden. Tijd: niveaus van Natural Horse-Man-Ship; tijd voor een paard; tijd voor een mens; timing

Verbeeldingskracht: uitdagingen, inspelen op de situatie.

2. Natural Horse-Man-Ship op de grond

Attitude: lateraal longeren: principes, doel en tijd.

Kennis: zes keer wijken; vrijheid; ver weg en dichtbij.

Gereedschappen: halster en touwen; stokken.

Technieken: benaderen en terugtreden; formule in vier stappen; sensibiliseren en afharden; rechts- en linkshandigheid; stemhulpen; inleidende hulpen; positie ten opzichte van het oog; lateraal denken; technieken die paarden op mensen toepassen; lateraal longeren – uitrusting, vriendelijkheidstest, drijflijn, vierfasen-theorie; zwichten – nageven op de vingertoppen, het monstertouw en de longe; longeren op grotere cirkels, toevoegen van concepten en technieken – ‘pre-flight’ grondcontrole, opzadelen, ‘pre-flight’ controle met het zadel, in de trailer zetten.

Tijd

Verbeeldingskracht


3. Natural Horse-Man-Ship in het zadel

Attitude kennis: mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor de mens; mentale, emotionele en lichamelijke fitness voor het paard; concentratie; opklimmende strengheid (vragen, gebieden, beloven).

Gereedschappen: gereedschappen die een Natural Horse-Man gebruikt bij het rijden.

Technieken: concentratie; teugelposities en teugelfuncties; verantwoordelijkheid van de teugels; handen en benen; zwichten voor druk; aansporen; onafhankelijke zit; achterwaarts gaan; terugnemen en halthouden; zijgangen; ‘pre-flight’ controle met trens en twee teugels; verzameling.

Tijd: tijdschema van paard en mens; 80/20-concept; van moment tot moment; timing; werkschema voor jonge paarden.

Verbeeldingskracht: denkbeeldige wedstrijden; simuleerspelletjes; isolatie.

Parell’ismes Niveau 1 test

Over de schrijver
Pat Parelli: 
Internationaal gerespecteerd als paardenman en instructeur heeft Pat Parelli al duizenden ruiters geholpen hun paarden beter te begrijpen en met ze te communiceren volgens de methode Parelli Natural Horse-Man-Ship. PNH verschaft de ruiter bereikbare doelen en meetbare maatstaven, ongeacht de discipline (Engels of Western) of activiteit (wedstrijdsport of recreatie). De filosofie en concepten van Pat zijn gebaseerd op een taal van vertrouwen, leiderschap en respect en een speciale band tussen het paard en de mens.

Pat en zijn vrouw Linda zijn de eigenaren en exploitanten van PNH International Study Centers in Pagosa Springs, Colorado en Ocala, Florida. Duizenden mensen hebben al genoten en geleerd van de clinics, seminars en demonstraties die Pat op drie continenten heeft verzorgd: Noord-Amerika, Australië en Europa.

Pat heeft al opgetreden op een groot aantal paardenevenementen en veetentoonstellingen. Hij is te zien geweest in televisieprogramma’s in allerlei landen. Ook heeft hij in alle belangrijke paardenbladen gestaan. Hij streeft ernaar het niveau van de rijkunst wereldwijd te verhogen en heeft inmiddels niet alleen zijn doel bereikt, maar zelfs het beeld van de rijkunst voorgoed veranderd.

Garantie
Nieuw: Deze bestelling gaat via bol .com = Vandaag voor 17.00 uur besteld, morgen in huis (tenzij anders vermeld).

Klik hier om het boek in huis te halen

Over paarden: Wetenschappelijk bewijs paardenmelk goed!

Paarden- en kamelenmelk kunnen een goed alternatief vormen voor kinderen en volwassenen met een koemelkeiwitallergie. Het is echter nog wachten op het wetenschappelijke bewijs hiervoor.

Fhealinc, een organisatie die wetenschap en praktijk bij elkaar brengt, richtte het Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie op om onder meer onderzoek te doen naar nichemelk.

Esther de Vries van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stond aan de wieg van het EEVA. “We zijn de aanjaagfase intussen voorbij. Ambitieuze ondernemers timmeren al jarenlang samen aan de weg om de claim te kunnen leggen voor de gezonde werking van hun paarden- en kamelenmelk”, zo vertelt De Vries. “Voor deze groep ondernemers is deze claim belangrijk.”

Daarnaast benadrukt De Vries dat het voor patiënten belangrijk is om te weten dat voeding werkt zoals het bedoeld is. “Het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot het veelgevraagde bewijs.”

Wetenschappelijk bewijs
De eerste stap naar wetenschappelijk bewijs is het aanbieden van het onderzoeksprotocol voor medisch ethische toetsing. Na goedkeuring zullen twintig patiënten met een bewezen koemelkeiwitallergie deelnemen aan een provocatietest. Bij deze test wordt gekeken of patiënten nichemelk kunnen verdragen. Ondervinden ze geen hinder van de melk, dan kunnen ze de melk langer gebruiken om erachter te komen of ze op lange termijn geen allergie ontwikkelen. Op dit moment is het project in de fase van medisch ethische toetsing en draait op volle toeren.

Grote markt voor paarden- en kamelenmelk
Als nichemelk geschikt blijkt te zijn voor koemelkallergiepatiënten, biedt dit kansen voor ketenontwikkeling. Het bedrijfsleven kan samen met kennisorganisaties bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe sector door gerichte producten en/of diensten te ontwikkelen die aansluiten bij de problematiek en wensen van de markt van koemelkallergie.

Typ-hier-de-titel

Bespaar veel geld op de kosten van paardrijlessen door de beste start te nemen.
klik hier om meer te lezen

Wintercolumn: Paarden buiten

Verleden week scheen de zon zo stralend en floten de vogels zo vrolijk, dat ik heel even dacht dat de winter ons zou passeren en de lente voor de deur stond. Maar toen werd het maandag.. Het vriest dat het kraakt en hier op de heuvel was het afgelopen nacht maar liefst 19 graden onder nul. De paarden staan zoals gewoonlijk dag en nacht buiten en hoewel ik mijn neus niet buiten de deur steek zonder volledige ski-outfit, hebben zij totaal geen last van de kou. Ook Sawain niet, die nu drie maanden oud is. Zij ligt languit in de sneeuw te slapen alsof het een donzen dekbed is! Omdat de paarden onbeperkt hooi kunnen eten, houden ze hun lichaamstemperatuur op peil door de warmte die vrijkomt bij de vertering. Ze staan dan ook een groot deel van de dag tevreden te eten uit de grote ruif bij de ingang van de wei.

Je zou zeggen dat het een mooi winters tafereeltje is, maar toch zijn er elk jaar weer voorbijgangers die zich zorgen maken over het welzijn van de paarden. Gisteren belde er een vrouw aan bij de buren, ze vond het toch maar niets, dat veulen buiten in de wei! Nu kan ik me voorstellen dat mensen die het zelf heel koud vinden buiten, menen dat paarden het dan ook wel koud moeten hebben. Maar een dier dat zich koud of ellendig voelt ziet er beslist niet zo gezond en vrolijk uit. Sterker nog, ik heb mijn paarden nog nooit op een loopneus of zelfs maar een kuchje kunnen betrappen, hoewel ze al heel wat winters getrotseerd hebben in de wei. Mijn hengst Merano heeft een inloopstal, dus hij kan zelf kiezen of hij binnen of buiten hooi gaat eten. Maar zelfs als het sneeuwt komt hij niet in de stal. Het hooi binnen blijft onaangeroerd, terwijl ik buiten steeds moet aanvullen. Maar hoe kan het ook anders? Een paard is een steppedier dat graag ruimte om zich heen heeft. Ik blijf me verbazen over het feit dat mensen denken dat paardenwelzijn gelijk staat aan het ontnemen van die ruimte, door hem op te hokken tussen vier muren, waar het net zo goed vriest als buiten.. Hoe zit het dan met herten? Moeten we die niet ook massaal gaan vangen, dekens op doen en op stal zetten?

Een paar weken geleden regende het dagenlang pijpenstelen. Om de dames droog hun hooi te laten eten, heb ik Ginger en Sawain toen maar een dagje binnen laten staan. Dit tot grote verontwaardiging van de dames. Al na één dag binnen waren ze gigantisch fris en onrustig! Toen ze weer naar buiten gingen raceten ze zo hard door de wei dat ze allebei onderuit gingen. Dat doen we dus niet meer, want zelfs al is de stal 30 vierkante meter groot, ze hebben gewoon behoefte om hun benen te strekken.

Bij de grote opruiming van de stal in de zomer, kwam ik maar liefst 18 paardendekens tegen!! Regendekens, winterdekens, zweetdekens, uitrijdekens, eczeemdekens, vliegendekens en zelfs een mini-pony deken! Best een aanzienlijke collectie voor iemand die nooit dekens gebruikt. Maar elke regel kent zijn uitzondering. Ginger heeft in haar leven nog nooit een deken gedragen. Maar nu ze Sawain moet zogen die, aan haar stevige postuur te zien, liters per dag weg slurpt, begint dat toch zijn tol te vergen. Ondanks bergen hooi en kilo´s merrie-mix is het in deze kou afzien voor Gin. Ze begon een beetje in te vallen en na het drinken rilde ze soms een tijdje. Dus toen heb ik maar eens in de collectie dekens gegraven en een mooi passend exemplaartje voor haar gevonden. In deze omstandigheden is het dekentje voor haar net het ruggensteuntje dat ze nodig heeft. Tegen de natuur, dat zeker, maar is een winterveulen dat niet ook een beetje?

Zo zie je maar dat je theorieën kunt bedenken tot je erbij neervalt, maar het best is toch om gewoon goed te blijven kijken naar je paard, om te zien waar hij/zij het best op gedijt.

Veel groetjes, Lisanne
Indigo Horsetraining

Tip: Win kaartjes voor Flanders Horse Expo

Aftellen naar Flanders Horse Expo 2012

Flanders Horse Expo 2012 vindt plaats op 2, 3 en 4 maart – met nog meer aanbod en nog meer paarden!

Zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken:
Horse Rescue

Tijdens Flanders Horse Expo stelt de Gentse Brandweer hun project ‘Horse Rescue’ voor aan het grote publiek.

Om ervoor te zorgen dat reddingsoperaties van grote dieren veilig verlopen voor de hulpverleners, omstanders én voor de dieren zelf, is in de schoot van Binnenlandse Zaken een standaard operatieprocedure ontwikkeld “Redden van dieren – grote dieren en nieuwe huisdieren”. Bij het aanleren van deze nieuwe procedure aan brandweerlieden en veeartsen wordt een 350 kg zware dummy van een paard gebruikt.

De nieuwe standaardprocedure “Redden van dieren – grote dieren en nieuwe huisdieren” is het resultaat van een zeer nauwe samenwerking tussen de brandweerschool Oost-Vlaanderen, de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent, het Federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid van Binnenlandse Zaken en de Belgische Confederatie van het Paard vzw die een belangrijke bijdrage heeft geleverd waaronder de aankoop van een “lespaard” of een plastic dummy van 350 kg.

Het verdere programma van Flanders Horse Expo eens bekijken? Klik dan hier

Via Paardentips Magazine te gast zijn op dit evenement? Wij mogen een paar lezers van Paardentips gratis toegang verlenen!

Hoe maak je kans? Heel simpel:

  • Klik hier en maak een gratis website aan.
  • Stuur ons de URL van de site via deze link
  • Plaats bij het mailtje de vermelding Flanders Horse Expo.

Wij kiezen uit de juiste inzendingen de 10 origineelste sites en belonen deze met twee inkomkaartjes!
Als je bij de winnaars zit, sturen we je een mailtje 😉

Dus meteen aan de slag en veel succes! Vergeet niet het mailtje met de URL en de vermelding!

P.s.: Voor alle duidelijkheid, de URL is de link naar de website