Hoi,

Op een van onze facebook pagina’s hebben we wat extra filmpjes en foto’s gedeeld i.v.m. het bezoekje bij Mario Luraschi en het viel meteen op dat de reacties best wisselend waren. We kregen positieve reacties, maar ook mensen die nogal bezorgd waren over de manier waarop er wordt omgegaan met de paarden in films. Nu moet ik eerlijk bekennen dat als wij een film bekijken waar paarden in voor komen, de meeste aandacht ook naar het paard gaat. Vaak valt ons dan op dat ze bijvoorbeeld nogal ruw zijn in de mond. Zo van snok in de mond, schop met het been en jihaah in galop ervandoor, terwijl het paard de mond openspert en het wit van zijn ogen laat zien.
Ik heb ooit een reportage gezien over stuntwerk en dieren. In die reportage werd een fragment getoond van een film waarbij een man met een paard een afgrond in rijdt. In de slowmotion kon je zien dat de man die viel een pop was. Maar tot groot afgrijzen werd duidelijk dat het paard echt was! Het was een oudere film, zulke zaken kunnen tegenwoordig gelukkig niet meer. Ondertussen zou er veel veranderd zijn. Dierenwelzijn is voor veel filmproducenten belangrijk, al dan niet door de druk van de dierenrechtenorganisaties. Daarom wordt er bijvoorbeeld bij stunts met paarden hulp ingeroepen van specialisten. Mensen zoals Mario Luraschi. Hij doet dingen met paarden die wij echt niet na moeten doen. Zijn paarden worden dan ook streng geselecteerd en worden zo getraind dat de kans op blessures zo klein mogelijk is. Gelukkig is er via computertechnieken in de filmwereld veel  mogelijk en zijn veel realistische beelden puur special effects. Achter de schermen hebben ze wel meer trucjes waarvan we er een paar mochten zien. Toch blijft er de vraag naar echte paarden, die het liefst zo spectaculair mogelijk op het witte doek kunnen verschijnen. Toegeven, als dit dan toch gebeurd dan heb je toch liever iemand bij de hand die weet wat hij doet.

Wij blijven ondertussen nog steeds met gemengde gevoelens naar zo’n films kijken, maar houden wel in het achterhoofd wat we ondertussen te weten zijn gekomen.

Veel leesplezier!
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Gezegde: Een man zonder vrouw is als een paard zonder teugels.
(In het huwelijk hebben man en vrouw elkaar nodig.)


Inhoud:
1. Boekentip: Trainen tot een goed gaand paard
2. Op bezoek bij: Mario Luraschi
3. Tip: Mario Luraschi en de paarden van het witte doek!
4. Lezersvraag: Houding verslechterd
5. Lezersverhaal: Afscheid

Tip: Mario Luraschi en de paarden van het witte doek!

Een niet te missen spektakel voor elke paarden- en filmliefhebber!!!

‘Mario Luraschi en de paarden van het witte doek’
Tijdens Flanders Horse Expo 2012
Zaterdag 3 maart 19.30u – Zondag 4 maart 17.00u

Tickets €48 – €25 (kinderen tot 12 jaar)
INCLUSIEF TOEGANG TOT FLANDERS HORSE EXPO vanaf 10.00u
Enkel online verkoop – plaatsen beperkt

klik hier om naar de site te gaan

Tips:

Tip 1
Otmoet meer paardenliefhebbers via:


Klik hier om naar het forum te gaan

Tip 2
Een eigen site over je paard of stal/club?

Het kan snel en eenvoudig. Begin er nu aan en volg stap voor stap de aanwijzingen. Test het gratis uit klik hier om het te proberen.

Tip 3
Toiletteren
Goed toiletteren is een kunst. Ook jij kunt deze kunst in de vingers krijgen! Zó steelt jouw paard de show (ebook!) Nu slechts € 8,95!

Klik hier om meer te lezen

Tip 4
Nanny en Rudi volgen via Facebook? klik hier

Tip 5
Ook gek op honden? kijk een op de site van Hondentips Magazine en meld je aan voor het gratis online magazine

Boekentip: Trainen tot een goed gaand paard

Longeren, voor een completer beeld van je paard kan je echt niet zonder!

Longeren is een belangrijk onderdeel van de training van je paard. Het is goed voor de afwisseling en je kan meteen je paard vanaf de grond zien bewegen. Longeren geeft soms een ander beeld van je paard en kan je helpen de training onder zadel te verbeteren.

Lammert Haanstra en zijn vrouw Jet hebben een nieuw boek geschreven “Trainen tot een goed gaand paard”. Ze gaan daarin dieper in op het onderwerp ‘verantwoord trainen tot een goed gaand paard’.
Daarbij leggen ze uit hoe je op een goede manier kan longeren en hoe en waarom je deze training opbouwt. Maar ze geven niet alleen aandacht aan het longeren, ook aan het rijden en aan de training van het paard in het algemeen.

Je zult merken dat ze daarvoor het longeren en het rijden in veel gevallen naast elkaar leggen. Hierdoor zie je dat er veel gelijkenissen zijn. Ook de misstanden in de paardensport stelt Lammert aan de kaak. Hier en daar is het daardoor een kritisch boek geworden: de tendens bestaat helaas om geforceerd de groten uit de paardensport te kopiëren. Maar een paard is nu eenmaal geen bromfiets die je kunt laten doen wat je hem opdraagt.

Er is dan ook een gedegen basiskennis en een flinke dosis inzicht, tijd en energie nodig om het verder te schoppen in deze hoogwaardige, buitengewoon gecompliceerde bijna-denksport; de paardensport.

  • Wat is eigenlijk een goed gaand paard?
  • Waar moet je naar kijken om te kunnen zien of een paard goed gaat?
  • Wat zijn de voorwaarden om hem goed te laten gaan?

Het blijkt dat veel paardensportbeoefenaars zich dit soort vragen stellen, of ze nu recreatief de paardensport beoefenen of actief zijn in de wedstrijdsport. In dit boek wil Haanstra proberen wat antwoorden te geven aan de hand van een duidelijke uitleg met mooie, bijpassende foto’s.

Het boek is compleet gemaakt met een DVD waarop de techniek van het longeren te zien is, zoals Haanstra die heeft ontwikkeld. Het lezen van dit boek geeft je een grote voorsprong bij het aanleren van de technieken en bij het kijken naar je paard.

Inhoud:
1. Wat is longeren?
2. Longeren algemeen
3. Het longeermateriaal
4. De bodem, de bak en de cirkel
5. Waar een longeur/ruiter aan zou moeten voldoen
6. De hulpen
7. Wat is leeftijd?
8. Een longeercursus
9. Gecontroleerd vrij bewegen
10. De dubbele longe
11. Op lokatie
12. Een kritische noot

Trainen tot een goed gaand paard
met gratis dvd longeertechniekPrijs: € 29,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Over de schrijver:
Lammert Haanstra is dé longeerspecialist van Nederland. Hij is een bekende paardentrainer en instructeur. Hij geeft regelmatig demonstraties, clinics en cursussen. Ook traint hij de longeurs van het Nederlandse Voltigeteam. Duizenden ruiters maken gebruik van zijn ervaring en inzicht

Garantie:
Nieuw: Vandaag vóór 17.00 uur besteld, morgen in huis, zowel voor Nederland als voor België. (Bestelling via bol .com)

Klik hier om het boek in huis te halen

Lezersvraag: Houding verslechterd

Hallo!
Ik ben Ellen en ben 17 jaar.
Ik heb een probleempje tijdens het rijden, stap, draf allemaal goed en wel maar die galop….
Ik rij nu 10 jaar met ups en downs en ben nu terecht gekomen bij 2 superleuke paardjes. Maar bij zowel mijn 9-jarige ruin verzorgpaardje Max als bij de 5-jarige merrie super-manegepaard Uptown Girl heb ik hetzelfde probleem met die galop. Voor zowel het aanspringen als voor het houden van die galop. Uptown Girl moet wel nog wat spieren krijgen aan haar achterhand, maar anders beheerst ze haar stap en draf als de beste. Waarom zo moeilijk voor de galop? Sommige anderen hebben er ook veel probleem mee, anderen iets minder…. Max is nooit goed geleerd geweest en gaat momenteel een goede voorruitgang, maar soms heb ik het er echt moeilijk mee. Mijn trainster geeft me zeer goede tips, maar ik zou graag ook eens anderen hun mening willen weten welke problemen er kunnen zijn. Ik zeg er wel bij dat mijn houding nu sinds enkele maanden veel verslechterd is zonder dat ik weet hoe dat gekomen is… Vooral mijn rug naar voren is al verbeterd, maar mijn voeten slingeren nu telkens naar voren en als ik ze dan goed houd, heb ik plots véél moeite met zitten en evenwicht. Het rare is dat ik dit met sommige andere paarden tijdens het rijden weinig tot bijna niet heb. Licht dit nu zo aan mij of ook aan het paard?

Zouden jullie me kunnen helpen?

Veel groetjes Ellen & hoefjes Uptown Girl en Max.

We stelden de vraag aan de lezers van Paardentips en kregen de volgende reacties:

Sacha K.
Ik las dat je moeite hebt met je balans en de galop. Ook je benen slingeren veel. Mijn tip is dat je begint bij het begin. Bij A van het alfabet en niet halverwege het alfabet. Dus … zitlessen. Beugels uit, knoop in je teugel en handen in je zij. Balans is de sleutel van het paardrijden. Vraag maar aan je instructrice. Succes.


Gisa B.
Laat paarden die problemen hebben met aanspringen in galop eerst controleren door een osteopaat.


Marjolijn
Hallo Ellen,
Het is waarschijnlijk een combinatie van dingen die niet 100% voorelkaar zijn, zowel bij jouw rijden als bij de paarden. Met deze opmerking kun je waarschijnlijk niets, ik zal het proberen je uit te leggen.
Je zegt zelf dat Max niet goed aangeleerd is. Dan is de 1e stap die je gaat zetten: terug bij het begin en alles leren aan de longe. Vooral de galop, leren aangalopperen op commando. Dit gaat een aantal weken duren voor het bevestigd is. Zie het daarom als een uitdaging om het goed te krijgen en maak er geen halszaak van. Tot dat dit aan de longe bevestigd is, ga je niet galopperen onder het zadel. Daarna ga je rustig met je stem de galophulp geven en kijk wat er gebeurt. Zelf niets meer doen dan rustig zitten en afwachten. Jouw houding is achteruit gegaan doordat je zelf te gespannen gaat zitten met galop aanspringen, daardoor kan Max weer minder makkelijk aanspringen en vice versa. Je moet echt eerst zelf ontspannen kunnen blijven zitten voordat je een paard kunt ‘corrigeren’. Wanneer dit allemaal goed gaat, zul je zien dat je houding vanzelf weer beter wordt. Dit kun je ook doen wanneer iemand anders hem longeert en jij er alleen ‘op mee lift’. Laat ook het zadel controleren of het niet te klein is en of het verder goed past. Misschien past het voor jou niet goed en is de ellende hiermee begonnen.

Succes ermee!

Mvg. Marjolijn
Zadelpasservice Libertad


Marilou A.
Dikke kans dat je last heb van scheefheid van jezelf en/of scheefheid van je paard. Zoek een boek over rechtrichten, volg een les bij een gediplomeerd instructrice of kijk eens op de site van Marijke de Jong. Het leert je eerst te begrijpen wat er scheef is en wat de gevolgen daarvan zijn (moeilijke galop kan een gevolg zijn van een scheefheid van je paard). Daarna leer je hoe je het kan verbeteren en trainen.
Ook zou je eens aan pilates moeten doen, voel welke spieren makkelijk te strekken zijn en welke moeilijk.

Een sowieso erg goede oefening is (staand of zittend) je rechter- of linkerarm (afwisselen) over je hoofd (richting bóven de tegenovergestelde schouder). Dat voel je in de spieren van onder de oksel tot boven de heup. Welke kant kun je het makkelijkste strekken? Voel eens tijdens het rijden of je niet door je ene heup zakt waarmee je het meest kon strekken.

Ook een beste oefening is op de bal, waar je jezelf bewust maakt of je wel echt in balans bent. Dit moet je wel vaak herhalen, zodat je naar verloop van tijd ook bewuster wordt óp het paard.

Ik kan je ook aanraden om even langs de dierenarts ermee te gaan, misschien heeft het ergens last van. Ook al is er crisis, áls er iets mis is en je doet er nú niets aan kan je er later spijt van krijgen.

Mijn tips:
– Niet bezuinigen op de behoeftes van het paard!
– Train op het rechtrichten (lees je de site echt, het zal je meerdere malen de wereld rond verder brengen dan als je dat niet doen)!
– En niet meteen aan je paard denken als er iets mis gaat. Bedenk jezelf, paarden doen altijd wat je van ze vraagt. Doe je het zelf niet (onbewust) verkeerd? Train niet alleen je paard, maar ook jezelf!!!!!!

Groetjes, veel succes (en ook als iemand anders dit leest, het geld voor iedereen, geen uitzonderingen)

Marilou


Tania
Best kan je voor de zekerheid je eigen rug/bekken laten nakijken. Moest er daar een probleem zijn, kan het zijn dat je meer last hebt bij bredere paarden.


Geert
Vermits je zegt dat je houding verslechterd is, zou ik ook denken aan een zadelprobleem: ligt het zadel wel correct op het paard, past het zadel wel correct …? Als dat niet het geval is, kun je niet correct zitten en kun je niet correct je hulpen geven… Heb je er al eens een zadelpasser bij gehaald?


Dany S.
Problemen met galop – voor Ellen,

For what’s it’s worth … het zou misschien ook aan het zadel kunnen liggen. Je zegt dat je dat op andere paarden weinig of niet hebt ; ik veronderstel dat je dan ook op een ander zadel zit op die andere paarden .. een zadel dat JOU misschien beter ligt !
Nog veel succes !! groetjes, Dany


Tania
Veel problemen komen voort uit een niet passend zadel. Het verkeerde zadel (te klein, te groot, klemmend aan de schoft, ….) bezorgt zowel ruiter als paard problemen. De ruiter boedt in aan zitcomfort en het paard kan behoorlijk ‘vies en lastig’ worden door pijn. Een passend zadel voor elk paard apart is absoluut noodzakelijk, maar wordt budgettair vaak vergeten!

Typ-hier-de-titel

101 Paardentips


De beste paardentips over voeding, verzorging, gezondheid, training, voortplanting, huisvesting, weidegang, klusjes en nog veel meer. Leuk voor jezelf en erg nuttig voor je paard!

Klik hier om meer te lezen

Op bezoek bij: Mario Luraschi

Mario Luraschi is een levende legende in de filmwereld. De 64-jarige Fransman met Italiaanse roots richtte al ontelbare paarden af voor de filmwereld. Hij zette honderden acteurs voor de eerste keer in het zadel en creëerde, adviseerde en regisseerde de paardenstunts voor meer dan 400 films!

Het was dan ook bijzonder dat we bij deze man, die met o.a. Leonardo Di Caprio, Salma Hayek, Penelope Cruz en John Travolta samenwerkte, op bezoek mochten komen.

Mario Luraschi vliegt zijn paarden de wereld rond voor opnames van films zoals Bandidas, Jeanne D’ Arc, Cyrano De Bergerac, maar ook Lucky Luke, Black Beauty en James Bond.
Daarnaast creëerde hij spektakels in o.a. Las Vegas (Excalibur) en Disneyland Parijs (Buffalo Bill Show) en bracht hij enkele jaren terug een live-versie van de wagenrennen van Ben Hur in het Stade De France in Parijs.

Samen met een groepje paardenliefhebbers die verschillende paardenmedia in België en Nederland vertegenwoordigen werden we ontvangen bij zijn woning in Frankrijk.

We hadden eerder al fragmenten bekeken waarin de afgerichte paarden van Mario op het witte doek verschenen en hadden zelf soms zoiets van ‘oei, is dit allemaal wel zo leuk voor een paard?’ Er werd ons op het hart gedrukt dat er degelijk rekening wordt gehouden met het welzijn van de paarden. Een goede training is dan ook heel belangrijk. Van de vijf paarden die getraind worden voor het stuntwerk blijft er één over die uiteindelijk geschikt is voor het werk. Daarnaast worden er verschillende ‘dubbelgangers’ geselecteerd met ieder zijn eigen talenten. Zo kan het zijn dat je in een bepaalde film verschillende paarden aan het werk ziet, terwijl jij denkt dat dit hetzelfde paard is. Er werd zelfs met een lach erbij gezegd dat er ook een heel mak paard moet zijn waarop de acteur dan mag rijden. Vaak rijden acteurs niet eens zelf en zijn er zelfs een soort dummy paarden waar ze dan op rijden. In dit filmpje zie je een voorbeeld van zo’n ‘nep’paard. Het ‘paard’ wordt voor de film op een aanhanger gezet. De acteur hoeft zelfs geen rij-ervaring te hebben en er enkel op te zitten. De ervaren ruiters rijden er dan naast op een echt paard en zo krijgen wij de indruk dat ze samen flink te paard rondgalopperen.

Ik heb ook een kort filmpje van een brandend paard. Iets waar je in eerste instantie van zou schrikken. Maar als je de voorbereidingen ziet voordat deze stunt gedaan wordt, zie je dat dit niet zomaar iets is en zeker niet zomaar bij elk paard kan gebeuren. Klik hier om het filmpje te kijken.  

Ook de zogenaamde zware harnassen die ridders en paarden in de film dragen, blijken vaak ‘nep’ te zijn. Ze zijn van een soepel kunststof, buigzaam en erg licht.

Leuk om te weten is dat Luraschi en zijn team met meer dan 20 paarden naar Flanders Horse Expo komen op zaterdag- en zondagavond voor een adembenemende show met vuurstunts, steekspel, Napoleontische charges, hogeschool- en vrijheidsdressuur, adembenemende kozakkenvoltige, spectaculaire valpartijen en ruiterstunts.

Tussen de verschillende scènes door becommentarieert Luraschi de aanpak en de voorbereidingen van het stuntwerk, de africhting van de paarden en vertelt hij over de opnames van diverse films.

Lezersverhaal: Afscheid

Hallo Rudi en Nanny,
Ik denk dat er veel paardenliefhebbers zijn die hun dierbare vriend hebben moeten achterlaten, ik dus ook. Op mijn 4 jaar reed ik op een manege, naast de manege stond een zwart bonte pony. Ik en mijn mama waren er meteen verliefd op.
Wij hebben deze pony gekregen, want die man wilde er niets meer van weten.
Wij met de pony naar huis, maar geen wei of stal, niets. Maar gelukkig woonden er ook aardige mensen bij ons in de straat, zodus ook de pastoor.
Hij bood aan dat wij de pony achter zijn huis mochten zetten. Dat gedaan en veel plezier samen beleefd.
Later is mijn pony verhuisd naar een manege. Zo kon ik ook wedstrijden gaan rijden, vele dingen gewonnen ook zoals de 1e prijs dressuur enzo.
Maar iets voor mijn tiende verjaardag gebeurde het, mijn lieve schat was gevallen in de wei met gek doen.
Zijn nek hield hij scheef, wij meteen naar de dierenkliniek. Hier heeft hij veel onderzoeken moeten ondergaan.
Op mijn verjaardag stond ik op met een raar gevoel en ging naar beneden daar kreeg ik te horen dat het allerlaatste onderzoek hem fataal was geworden.
Hij was ’s morgens overleden op mijn verjaardag.
Eerst besefde ik het niet, maar later wel ‘mijn pony was dood’.
Nu word ik bijna 16 en het verdriet doet nog altijd even zeer als eerst en ik denk dat nooit meer overgaat, maar gelukkig heb ik nu weer 3 shetters waarvan 2 drachtig dus we gaan gewoon verder.

Groetjes Kelly