Hoi,

Een blij hart maakt het aangezicht vrolijk. Ja da’s makkelijk als het je voor de wind gaat! In deze tijd met al die negatieve berichten in het nieuws en de financiële druk. Komt het ooit nog wel goed?! Dadelijk ben ik mijn werk kwijt, word ik ziek of gebeurt er weet ik veel wat!

Het kan anders…

Weet je wat ik heb gemerkt? Vrolijke en gelukkige mensen bestaan echt. Hun reden van geluk is niet persé omdat het allemaal zo goed met hen gaat! Ik ben zelfs met zo iemand getrouwd. Mijn vrouw Nanny is mijn voorbeeld van iemand die altijd positief blijft. Afgelopen week is ze zelfs opgenomen in het ziekenhuis, heeft ze ook door andere omstandigheden reden genoeg om te gaan zitten klagen en mopperen, maar wat doet ze? Ze is vrolijk. In plaats te zeggen: ‘da’s balen, nu moet ik weken kalm aan doen!’ zegt ze: ‘eindelijk kan ik eens lekker rusten! Nu heb ik tijd om die paardenboeken te lezen, die ik al zo lang apart hou!’ Haar (speciale) bed staat naast het raam en ze geniet van het zien van de paarden. ‘Dadelijk als ik weer helemaal beter ben, ga ik er extra van genieten!’ hoor ik haar dan zeggen.
Ook de artsen zijn verbaasd van hoe snel ze geneest. Al is ze nog niet helemaal de oude, het is fijn haar weer in huis te hebben, het is toch als een deel van jezelf missen als je al zoveel jaren bij elkaar bent.

En samen de paardentips schrijven is dubbel genieten!

Hier is weer het nieuwste nummer van Paardentips Magazine!

Veel leesplezier!

Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Tip bij het lezen van dit magazine: altijd die mooie lach op je gezicht houden 😉


Loof je paard morgen, je zoon als hij een baard heeft, je dochter als ze getrouwd is en jezelf nooit. (‘Wijsheid’ uit Finland)


Inhoud:
1. Boekentip: Het rijpaard
2. Column: Geduld wordt meer dan beloond!
3. Medisch: Ontwormen (deel 2)
4. Tip: Verzekering en paard

Medisch: Ontwormen

In het vorige magazine had ik het over het preventief ontwormen van onze paarden en stelde daarbij de vraag of we er met z’n allen wel zo goed aan doen om onze paarden zo schematisch te ontwormen en medicatie te geven?

Vaak is het ontwormen preventief en is het ontwormen dus eigenlijk niet echt nodig. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om goede ontwormingsmiddelen te vinden, omdat door het veelvuldige gebruik er resistentie ontstaat bij bijvoorbeeld maagdarmwormen. Als de wormen op den duur niet meer gaan reageren op de producten, dan hebben we pas echt een gezondheidsprobleem!

Het selectief ontwormen komt meer en meer naar voren als een goede manier van ontwormen. Ik vroeg aan de lezers van Paardentips wat hun ervaring is op dit gebied.
We kregen heel wat reacties. Ik heb een selectie genomen uit de reacties en ze even voor je op een rijtje gezet:

Hallo Rudi en Nanny,
Ontwormen is inderdaad vaak een probleem, omdat er niet juist wordt gedoseerd of de verkeerde middelen worden gegeven met als gevolg resistentie. Wij hebben vier paarden en vijf pony’s. Ik pak van ieder dier wat ontlasting en doe dat in een zakje met daarop uiteraard de naam. Dit laat ik controleren door de vee-arts. De paardjes lopen eigenlijk altijd in dezelfde groepen buiten, echter ze gaan wel bijvoorbeeld het bos in waar net de vorige groep gelopen heeft. Voordat de groepjes gewisseld worden, maak ik eerst alles helemaal poep-vrij om eventuele besmetting te voorkomen. Mijn stalhulpjes weten ook dat stro wat uit de ene stal komt alleen daar weer terug mag, dus niet in een andere stal. Als we andere paarden dan onze eigen beestjes hebben geaaid, is het verplicht om bij thuiskomt direct handen te wassen. En ondanks dat er afgelopen twee jaar, 1 pony en 2 paarden bij zijn gekomen, die direct op wormen zijn onderzocht en indien nodig behandeld, zijn de paarden eigenlijk altijd wormvrij.
Soms is het continu schoonmaken, handen wassen en geen vreemde paarden op de wei of bak laten ook wel eens lastig, maar het heeft zijn effect.

Vriendelijke groet, Marjolein


Hoi!

Ik heb ervaring met het doen van een mestonderzoek, in Nederland zit een bedrijf, genaamd Het woud zij sturen mij een herinneringsmailtje als het weer zover is om het mest te laten onderzoeken, heel handig! Ook valt het mee kwa prijs, 16,50 voor 1 checkkit, en als je er meerdere koopt gaat er iets van de prijs af.
Ik denk dat het ongeveer net zo duur is als een wormspuit, maar het voordeel is dat je geen medicijnen voor niks in het paardenlichaam spuit.

Groetjes Marleen


Beste Paardentips,

Ik vind het artikel van Harm Ploeger, professor aan de Universiteit Utrecht, echt een aanrader!!! klik hier om het te lezen
Ik ben zelf, als dierbioloog, ook een voorstander van deze methode, gezien de natuur van het paard (en andere paardachtigen). En om daarnaast natuurlijk goed je verstand te blijven gebruiken, wat veel mensen vergeten. Soms stappen mensen over op een nieuwe methode, staren zich daarop blind en denken zelf niet meer na. Dat zorgt voor problemen en daarbij wint een nieuwe methode weinig draagvlak. Dat vind ik jammer.
Tijdens mijn eigen afstudeeronderzoek in Wageningen heb ik deze man gesproken en hij is erg kundig. Hij is een van de weinige, al dan niet de laatste, specialist op het gebied van paardenwormen.
Ik vind dat het in Nederland tijd wordt voor een nieuwe mentaliteit m.b.t. ontwormen en dhr. Ploeger geeft ons wat mij betreft een goede duw in de richting.

Vriendelijke groeten,
Claudia Schoester.


Hallo,
Even een tip die ik kreeg van mijn dierenarts.

Ik heb zeker twee jaar gebruik gemaakt van het mestonderzoek. Naar alle tevredenheid, omdat ik vaak niet hoefde te ontwormen. Toen het wel een keer aan de orde was en ik naar de dierenarts ging om een wormenspuit te halen, raadde ze me een wormenspuit aan die ook lintwormen doodt. Het blijkt dat sommige testen de lintwormenpopulatie in de mest namelijk niet meenemen in het mestonderzoek. Mocht je dus gebruik maken van de testen, laat je even informeren of ze ook op lintwormen testen. Als dit niet het geval is, kun je het beste in het voor- en najaar een spuit geven die ook voor lintwormen is (aldus mijn dierenarts).
Sarayse B.Hallo Rudi en Nanny,
Wij ontwormen onze paarden niet meer preventief, maar sturen mestmonsters naar VPL (veterinair parasitologisch laboratorium) het Woud. Vorige week deed ik de monsters om 17 uur op de post en om 13 uur had ik de uitslag al op de mail staan. Alle 4 paarden hoefden niet te worden ontwormd, terwijl ik het normaal gesproken rond deze tijd altijd wel deed!
Groet, Anneken

 


Hoi,
Zopas praatte ik met een echte paardenvakman die al meer dan 60 jaar in de paarden zit en ook al de 3°generatie … Hij vertelde me dat zijn vader vroeger de paarden ontwormde met heel simpele middelen. Er bestonden toen immers nog geen ontwormingsmiddelen.
Die methoden zijn wel enkel goed voor maag-darmwormen.
1) klop eierschelpen fijn en meng ze onder de voeding
2) knip mensen- of paardenharen fijn en meng ze onder de voeding
Bij beide methoden zouden de larven en wormen geprikkeld worden door de schelp of haartjes en daardoor opschuiven naar het einde van de darm…
Ik weet niet of deze volkswijsheid helpt, maar ze kan in ieder geval geen kwaad. Als je dit toepast op regelmatige basis EN mest- en bloedonderzoek doet op maag-darm en bloedwormen, dan kun je misschien het aantal ontwormingen per jaar verminderen.
Wat zeggen professionals over deze theorie????


Een wormbesmetting is niet niks. Als je er tegen kan, moet je maar eens wat rondsurfen op het internet, je vindt dan soms beelden van de meest gruwelijke praktijkvoorbeelden van darmen die openpuilen van de wormen. Brr.

Dus gewoon niks doen is al zeker geen optie. Althans, op de manier waarop de meesten van ons paarden houden. Ik zag laatst een reportage van een Vlaming die in America was gaan wonen, zijn grondgebied bestond uit duizenden hectares. Ja, da’s al wel wat anders als je daar je paarden op hebt lopen. Als je er dan een paar bij hebt die zich liever niet laten vangen, heb je wel een probleem natuurlijk. Maar dat is een ander onderwerp. We hadden het over ontwormen. Je hebt kunnen lezen dat ook de mening hierover al een stuk minder traditioneel is.

Wij vinden het een goede ontwikkeling dat paardeneigenaars niet meer zomaar dingen doen omdat anderen dat ook zo al jaren doen. Zelf onderzoek doen naar het hoe, wat en waarom met daarbij ook anders durven zijn is niet verkeerd. Maar ook op dit gebied moet er opgelet worden dat het op een verantwoorde manier gebeurt. Om terug te komen op het ontwormen, als jij hier meer over wil weten zorg dan dat je niet zomaar alles aanneemt van wat er gezegd wordt. Bijvoorbeeld: wij hebben zelf al uitgemergelde paarden zien staan met doffe plukken vacht en compleet uitgeblust. De eigenaar wilde de paarden op een natuurlijk manier houden, men had hem veteld dat ontwormen niet nodig is. Als  je dan naar de bron van zijn verhaal luistert, dan merk je dat er een heel ander advies was gegeven.

Jammer dat de paarden er weer de dupe van zijn natuurlijk.

Wijs is goed maar eigenwijs mag je zijn als bijvoorbeeld een dierenarts of andere specialist heeft bevestigt dat je paard er zijn voordeel uit kan halen! Toch? 😉

 

P.s.: Bedankt voor jullie reactie. Altijd weer leuk en nuttig om eens wat te lezen van anderen!

Tip:

Tip 1
Online andere paardenliefhebbers ‘ontmoeten’? Kijk eens op de site van Bokt klik hier

Tip 2Op een eenvoudige manier, zelf, stap voor stap een site over bijvoorbeeld je eigen paard maken? Het kan makkelijk en snel! Probeer het nu tijdelijk gratis uit door hier te klikken

Tip 3
Een boek over paarden? Wij hebben de leukste voor je bij elkaar gezet klik hier

Tip 4
Ook gek op honden? Kijk dan eens op de site van Hondentips Magazine! Klik hier

Boekentip: Het rijpaard

Voor mij is het perfecte rijpaard een paard dat het even fijn vindt om bereden te worden, als ik ervan geniet het te berijden. Een paard moet met mij willen werken en mij als leider accepteren, zodat ik alles kan bereiken zonder dat ik kracht, straf of dominantie hoef te gebruiken. Ik wil dat het paard een vriend en partner is, maar ook dat het karakter heeft en atletisch, alert en soepel beweegt, met alles wat het ontmoet kan omgaan en zelf van een uitdaging houdt. Met een simpele, stapsgewijze, verstandige en objectieve benadering is het volgens mij mogelijk om van de meeste paarden een fantastisch rijpaard te maken.
Perry Wood

Dat is heel wat gevraagd van een paard!
Toch beweert Perry dat hij je een heel eind op weg kan helpen om dit zelf ook te kunnen bereiken.

Perry schreef met het boek ‘Het rijpaard’ een soort handleiding voor iedereen die van zijn paard een beter rijpaard wil maken. In zijn woorden geschreven, een perfect rijpaard!

Ondanks deze uitspraak geeft Perry toe dat zelfs de fraaiste raspaarden op de meet tekort kunnen komen. Als een paard bereid is om samen met jou te werken om dingen te leren en te proberen is het makkelijker om te trainen en de gewenste resultaten te behalen. Perry schrijft dat bouw en temperament daarbij ook een belangrijke invloed hebben. Daarom laat hij je al in het begin van het boek zien hoe de bouw en beweging van een paard hoort te zijn.

Het verkoopsargument dat een paard zich makkelijk laat vangen en beslaan is volgens Perry te mager. Daarom laat hij je zien wat een goed paard moet kunnen en hoe je problemen kan oplossen.

Hij beschrijft hierbij zaken als:

 • Wat te doen als je paard voor je uit loopt, achter je aan slentert of juist weigert in beweging te komen?
 • Het poetsen
 • Optuigen
 • Opstijgen
 • Leren stil te zijn

Perry geeft je verder tips die je helpen contact te krijgen met het paard. Het paard moet je als partner gaan zien en daarom ook wennen aan de aanrakingen en hulpen die jij geeft.

De basis van dit partnerschap begint op de grond en gaat later verder met een ruiter op de rug.

Om dit partnerschap te verbeteren, lees je meer over:

 • Het paard leren om kalm te blijven
 • Het paard leren voorwaarts te gaan
 • Zwepen en sporen
 • Oefeningen om het tempo van de ruiter aan te houden
 • Wat te doen als het paard te langzaam loopt
 • Tips om beter voorwaarts te gaan
 • Wat te doen als het paard te snel loopt
 • De manieren om te stoppen
 • Het effectief sturen van je paard
 • Het gebruik van benen bij de wending
 • Manieren om de teugels te sturen
 • Stuuroefeningen bij buitenritten
 • Simpele stappen om succesvol aan de hand te werken
 • Gebruik van benen en zweep voor een zacht mond
 • Bitten en hoofdstellen en hun manier van gebruik
 • Wijken met achterhand en voorhand
 • Grote en kleine voltes
 • Overgangen
 • Gebruik van je stem
 • Vliegende changementen
 • Vloeiende overgangen
 • Verbetering van de gangen
 • Schouder binnenwaarts
 • Appuyement, travers en renvers
 • Zelfdragend werken en verzamelen
 • Tips voor buitenritten

Perry schrijft: De methoden en inspiratie die je uit dit boek zal halen, zullen je paard en je rijkunst verbeteren in de zin van partnerschap, prestatie en succes. Het mooie van dit alles is dat die ontwikkeling steeds verder zal gaan.

Het boek ‘Het rijpaard’:
Onmisbare oefeningen en heldere foto’s die stap voor stap de training van paard en ruiter tonen, helpen je om een perfect rijpaard te creëren in elke discipline en op elk niveau.Prijs: €24,50 Nu: €14,95

Klik hier om het boek in huis te halen

Inspirerend advies en slimme tips wijzen je de weg bij de keuze van het juiste paard, de beheersing van grondwerk als basis, de training en de kennismaking met springwerk.

De vaardigheden van Perry Wood als begeleider van zowel paarden als mensen brengt deze methoden binnen bereik van iedereen en maken van iedere ruiter een echte trainer.

Inhoud

– De keuze van het juiste paard
– Makkelijk in de omgang
– Een prima partner
– Luistert naar de ruiter
– Kalm, bereidwillig en voorwaarts
– Fantastische remmen
– Uitstekend sturen
– Zacht in de mond
– Licht, alert en gehoorzaam aan de hulpen
– Vloeiende overgangen
– Fraaie gangen
– Dansen in laterale beweging
– Zelfdragend werken en verzamelen
– Dapper, betrouwbaar en gevoelig

Over de Schrijver
Perry Wood verzorgde jaren geleden rijvakanties in Zuidwest-Engeland en was daarvoor steeds op zoek naar goede paarden. Na jaren met paarden te hebben gewerkt, denkt hij nu dat het wel degelijk mogelijk is om het perfecte rijpaard te bereiken. Hij schrijft: ‘Een rijpaard is een levend beeldhouwwerk dat zich steeds blijft ontwikkelen.’

Perry Wood geniet internationale erkenning als ruiter en schrijver van talrijke boeken over paarden. Hij werkt als communicatie- en coachingsdeskundige en kwam al verschillende keren op de radio en tv. Perry ziet de klassieke principes van zachtheid, lichtheid en begrip als de sleutel voor een goede relatie met paarden. In zo’n relatie zijn soepelheid, verzameling en ongelooflijke prestaties binnen ieders bereik.

Door zijn grote kennis en bijzondere vermogen om doorbraken te bereiken bij paarden en ruiters van elk niveau, zijn Perry’s clinics over rijden en horsemanship zeer gevraagd in binnen- en buitenland.

Garantie:
Ook op dit boek geven we je de niet-goed-geld-terug-garantie. Bevalt het boek je om welke reden dan ook niet. Stuur het ons terug tot 100 dagen na de aankoop. Als we het boek in goede staat terug ontvangen storten we het aankoopbedrag terug op je rekening

 

Klik hier om het boek in huis te halen

Tip: Voor elk zadel nu de juiste beugels!!

Hallo Rudi en Nanny,
Twee weken terug heb ik een paar veiligheidsstijgbeugels van jullie ontvangen en ze bevallen me super goed!!

Gister ging ik even rijden met mijn dochter van zes op onze shetlander Gurbe. Marieke vroeg me of ze met de nieuwe beugels mocht rijden, maar ik zei dat dat de volgende keer mocht omdat het zo’n gedoe is om ze van het ene zadel op het andere zadel te doen. Hoe heb ik de goden zo kunnen verzoeken!! We gingen in galop, ik op de fiets er naast. Marieke valt van Gurbe af en wat denk je? Ze schiet met haar voet door de beugel en blijft vastzitten met haar voet. Gurbe vond dat natuurlijk erg eng en rende door. Ik val met de fiets en moet loslaten………, wat er dan door je heen gaat is niet te beschrijven………….

Gelukkig had Marieke wat te grote laarzen aan en kon ze na een meter of vijftig!! haar voet uit de laars trekken en was ze dus los, goddank! Ik heb de afgelopen nacht nog vaak hetzelfde filmpje weer langs zien komen, echt doodeng!!

Vandaag dus nog twee paar veiligheidsstijgbeugels besteld, dit gebeurt ons nooit weer!! Voor elk zadel nu de juiste beugels!! Bedankt dat jullie zulke fijne en veilige dingen te koop aanbieden!!

Met Marieke gaat het prima, ze heeft alleen maar een klein schaafplekje op haar rug dus dat valt erg mee. Ze wil wel gauw weer rijden zegt ze, maar dan alleen nog niet in galop en alleen met de goede beugels!! Ik ben daarentegen zelf op drie plekken hartstikke blauw en heb een stijve knie, maar liever ik dan Marieke denk ik dan maar!!

Je mag ons verhaal gebruiken in het Paardentips Magazine, graag zelfs!!

Mijn oudere dochter rijdt ook met de stijgbeugels.

Groeten van Jelly Terpstra

Tip: Klik hier om meer te lezen over deze stijgbeugels

Typ-hier-de-titel

Tip: Horse and Rider
Elke relatie tussen paard en rijder berust op principiële fundamenten, het paard begrijpen, vertrouwen opbouwen, de juiste communicatie en werken in eenheid.

Wij vonden voor jou een leuk, gratis filmpje over dit onderwerp. Heel leuk!

Klik hier om het filmpje te bekijken

Column: Geduld wordt meer dan beloond!

Oktober was al bijna ten einde en nog steeds geen veulen. Ginger hield me al 11 dagen in spanning door op gezette tijden onrustig door de wei te lopen, naar haar buik te kijken en te rollen, waardoor de geboortemelder vals alarm gaf. Twee keer zat ik strak van de adrenaline in de auto vanwege een melding, bleek mevrouw gewoon aan het zonnebaden te zijn! Maar op de ochtend van 31 oktober was het uier van Ginger zo vol, dat ik vermoedde dat het niet meer lang zou duren. En inderdaad, ´s avonds om 11 uur ging mijn telefoon. Ik veerde uit mijn stoel onder de uitroep: ‘Mijn paard belt!´ waarop de vrienden waarbij ik op bezoek was nog net de stofwolk achter mijn auto zagen verdwijnen. 5 minuten later was ik thuis en stak ik de sleutel in het slot van de staldeur, op het laatste moment van onwetendheid. Vals alarm of niet? Ik opende de deur en werd begroet door een zachte hinnik van Gin en de slaperige oogjes van haar nog half in het vlies liggende veulen.

Snel griste ik mijn camera uit de bijkeuken en was nog net op tijd om de achterbeentjes geboren zien te worden. Tot mijn verbazing probeerde het veulen al op te staan nog voor haar beide achtervoetjes buiten waren! Wat een levendig diertje! Gauw nam ik de gelegenheid om even te spieken, een merrie! Donker en nat bleef ze even naast Ginger liggen, maar al na een paar momentjes probeerde ze met haar lange benen grip te krijgen op de vloer. Nee, dit kleintje liet er duidelijk geen gras over groeien! Intussen zat ik in mijn nette kleren en op hoge hakken in het zaagsel te genieten van het schouwspel. Ginger stond op, waarop de navelstreng brak en het veulen haar pogingen om zeggenschap te krijgen over haar stelten hervatte. Ik ondersteunde haar een beetje tegen het wegglijden en voila, daar stond ze rechtop. Ietwat wankel, maar zonder één enkele keer om te vallen. Vol overmoed begon ze haar evenwicht te testen en waggelde olijk op me af om in mijn gezicht te blazen, alsof ze zeggen wilde: ‘En wat ben jij?´ Binnen een mum van tijd had ze het uier van Ginger gelokaliseerd en begon gulzig te drinken. Dat geboren worden kost bergen energie!
Ik kon mijn ogen niet van haar afhouden, wat een mooi bruintje! Ondertussen zat ik na te denken over een naam voor haar. Al mijn vooraf bedachte suggesties leken haar niet helemaal te passen, dus ik moest met iets beters op de proppen komen. Het kleine spook draaide zich weer naar mij om en kwam voor de tweede keer een inspectie uitvoeren. Spook.. Best toepasselijk, op de avond van Halloween. En ineens wist ik het! Halloween is afgeleid van een Keltische viering, genaamd Samhain. De verengelste versie daarvan is Sawain, uitgesproken als ‘Sowen´. Ik keek nog eens naar het steeds lichter kleurende veulen en probeerde haar nieuwe naam, Tal Sawain. Ik keek eens goed naar het gebied rond haar ogen, waar ze bijna helemaal droog was. Ze werd licht, eigenlijk heel erg licht voor een bruine. Zou het?? De volgende ochtend kreeg ik de bevestiging. Bij het eerste licht nam ik Ginger mee naar de wei, Sawain vrolijk achter ons aan dartelend. Het werd een prachtige dag met een strakblauwe lucht. In de nog groene wei leek het wel lente! In het licht van de ochtendzon werd mijn vermoeden bevestigd, niet een bruine, maar een VALK!!

Ik kan mijn geluk niet op, een Hispano-Arabische valkkleurige merrie die kan genieten van stralende zon en 20 graden in november! Ongelofelijk..
Wil je plaatjes zien van Sawain? Klik dan hier

Groetjes Lisanne
Indigo Horsetraining

Tip: Verzekering en paard

In het vorige magazine schreven we wat over paarden en verzekeren.
We vonden geen verzekeringsmaatschappij die zijn nek durfde uit te steken en ons hierover wat meer informatie te geven. Wie weet toch nog na dit stukje 😉

Vraag het maar eens na bij je verzekeringsagent: ‘Ja, heel waarschijnlijk zit in je verzekeringspakket als er iets zou gebeuren.’ Vaak nemen we dat aan voor waar en gaan we ’s avonds met een gerust hart slapen. Totdat er echt iets gebeurt. Dan worden de kleine lettertjes naar boven gehaald.

Mijn verhaal van het paard dat een ongeluk had veroorzaakt en waarvan de verzekering de schade niet wilde dekken omdat de omheining van de weide zogenaamd niet veilig was, staat niet op zich. We kregen nog reacties van lezers met een vergelijkbaar verhaal:

Hallo Rudi en Nanny,

Ook ik heb al problemen gehad met mijn paardenverzekering. Ik ben lid bij LRV en ben via hun verzekerd voor alle LRV-clubactiviteiten. Verder nam ik een bijkomende verzekering bij de LRV, die me ook zou dekken voor NIET-clubaktiviteiten: zowel schade (materieel en lichamelijk) bij derden als mijzelf en rechtsbijstand.
2 jaar geleden liep 1 van de paarden mijn moeder omver op de weide: dubbele beenbreuk enz.
Ik gaf dit aan, aan mijn LRV verzekering. Wat bleek: daar mijn paard los liep op de weide en ik niet de bedoeling had om mijn paard op dat moment te vangen, telde de verzekering niet. Wilde ik op dat moment mijn paard vangen, dan zou ze wel geteld hebben…. Maar ja, ik wist deze kronkel niet en had alles eerlijk verteld…. Dus verzekering kwam niet tussen beide. Maar toen kwam de mutualiteit op de proppen: zij weigerden ook hun aandeel te betalen, daar ik het ongeluk had aangegeven aan de LRV verzekering, dat is volgens hun een sportverzekering en dan weigerden ze te betalen…. Na veel brieven, tussenkomst van onze verzekeringsmakelaar, telefoons, mijn moeder die alle verantwoordelijkheid op zich nam (ze had zogezegd fout gehandeld door in de weide te komen) … heeft de mutualiteit uiteindelijk haar aandeel betaald….verzekering heeft niets willen betalen….
Tja, ik dacht toen ook dat ik goed verzekerd was…. een polis had ik nooit gehad, daar het een groepsverzekering was, de kleine verzekerings-letterkes had ik dus nooit gezien…. Geert van der s

Hallo Rudi en Nanny,
Er is een probleem met correct verzekerd zijn. Onze verzekeringsman is steeds zeer onzeker als ik begin te vragen over hoe, wat, waar, bv. de paarden worden even op een gehuurde weide gezet. Zijn ze daar ook verzekerd als het 15 km van onze domicilie is? Het is ook altijd bij de familiale verzekering incluis. Onze ezeltjes staan bij de familiale vermeld en kostte ons een extra bedrag, maar we zijn dan wel “automatisch” verzekerd voor 2 paarden? Vraag: paarden of ponies? Ja, je moet echt doorvragen, want ze weten zelf niet wat er specifiek bedoeld wordt met al de formules maar als het gebeurt en je wil je verzekering aanspreken, staan er ineens een hoop problemen in de weg voor een soepele afhandeling.
Verzekeringen zijn business, voor zichzelf, niet voor hun klanten.
Groeten,
Suzy

Nogmaals, het blijft opvallend stil aan de de kant van de verzekeringsmaatschappijen. Dit terwijl er toch duizenden paardenbezitters zijn die deze paardentips regelmatig lezen. Toch een mooie manier om reclame te maken? Of is er angst voor de reacties uit de praktijk? Wie durft? Klik hier om ons te mailen

P.s.: Natuurlijk zullen er ook voorbeelden zijn van waar alles wel goed ging en netjes afgehandeld werd. Zo’n verhaal is natuurlijk ook altijd welkom!