Hoi,

Een klein deel van de lezers van het Paardentips Magazine is verspreid over de hele wereld. Wat hun leven zo dicht bij brengt, is de Nederlandse taal en de liefde voor paarden. Terwijl het grootste deel van de Paardentippers (de Nederlandse en Belgische lezers) de laatste dagen heeft genoten van het heerlijke herfstweertje, krijgen we berichtjes binnen van sneeuw, koude en regen bij de andere lezers. Paarden die verplicht op stal moeten en de extra moeite en inspanning die nodig is om de verzorging rond te krijgen.

De tip van deze week: Geniet van de herfst, want voor je het weet zijn wij aan de beurt en krijgen wij, terwijl we met een dikke trui zitten te rillen aan onze pc, foto’s toegezonden van Paardentippers te paard en een smile van oor tot oor, omdat het er zo’n heerlijk weer is!

Weer of geen weer, paarden hebben onze aandacht en verzorging nodig. Elk seizoen heeft zo zijn charmes en als je gek bent van paarden heb je de extra inspanningen er met plezier voor over. 

Maar toch, van mij mogen we de winter wel overslaan.

Veel leesplezier!
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine


Een paard is de beste spiegel. Hij zal je altijd eerlijk laten merken wat hij ziet!


Inhoud
1. Boekentip: Paard zonder angst
2. Wist je dat? 600 km ruiter- en menroutes
3. Lezersvraag: Ongelukkig paard
4. Verzorging: Ontwormen
5. Documentaire-tip: Wilde paarden

Lezersvraag: Ongelukkig paard

Afgelopen week zat ik in de wagen en hoorde op de radio een waarschuwing voor de weggebruikers die op een bepaald deel van de autoweg reden. Een uitgebroken paard liep op de weg. De presentator maakte er een grapje van en noemde het een spookpaard, omdat het dier tegen de richting in liep.

Het bericht werd weggelachen. Maar … is het omdat je zelf zo bezig bent met paarden dat zo´n bericht indruk op je maakt? Ik dacht meteen aan het paard en mijn eigen paarden. Wat moet het vreselijk zijn om er achter te komen dat het jouw paard is die daar in paniek een uitweg zoekt in zo´n situatie! Wat moet er door zo´n paard heen gaan? Wat als het allemaal zo uit de hand loopt en het paard een ongeval veroorzaakt? Of zelf gewond raakt?

Zolang het maar goed komt met het paard hoor ik je met me meedenken.
Ja, het is een hele opluchting als het paard weer gezond op stal staat. Als het verhaal daar bij eindigt, eind goed al goed? Maar wat als de buurman begint over zijn tuin waar hij zo trots op is waar je paard doorheen is geraast en de lak die van een auto is geknabbeld? Of de melkboer die in de sloot is gereden bij het uitwijken van je paard?… Ooh, verzekeringswerk! Maar ben je wel verzekerd voor zo´n situatie?

Ik hoorde laatst van iemand die in orde bleek te zijn met zijn verzekering, maar dat de maatschappij moeilijk ging doen omdat hij zogenaamd geen veilige omheining rond zijn weide had. Kan dit allemaal zomaar?

Hoe zit het allemaal precies qua verzekeringswerk rond je paard? Het Paardentips Magazine wordt door zoveel mensen gelezen dat er zeker een paar ervaringsdeskundigen zijn. Heb jij een bepaalde ervaring op dit gebied? Zowel in de positieve als negatieve zin? Hoe heb jij een ongeluk met je paard ervaren? Hoe is dit afgehandeld? Er zullen beslist ook deskundigen zijn op gebied van verzekeren die ons tips kunnen geven. We zouden het graag weten. Kan je een beslissing van een verzekeringsmaatschappij aanvechten?

Verhalen, tips en advies rond dit onderwerp kan je via deze link sturen

We kijken uit naar de reacties en hopen via deze weg ook de andere Paardentips lezers te helpen met jullie ervaring. Alvast bedankt!

Tips

Tip 1
Wanneer heb jij je paard ingereden? Naar aanleiding krant 3-jarige op wedstrijd.
Kijk naar de antwoorden op het forum van bokt (klik op de link)Tip 2
Op een eenvoudige manier, zelf, stap voor stap een site over bijvoorbeeld je eigen paard maken? Het kan makkelijk en snel! Probeer het nu tijdelijk gratis uit door hier te klikken

Tip 3
Een boek over paarden? Wij hebben de leukste voor je bij elkaar gezet klik hier

Tip 4
Ook gek op honden? Kijk dan eens op de site van Hondentips Magazine! Klik hier

Boekentip: Paard zonder angst

Ik schreef een tijdje terug in het paardentips Magazine over hoe trots ik was op ons paard Jorrit.

Wacht ik zal het verhaal er meteen nog eens bijzetten, da’s makkelijker.

Hier is het:
Ik (Rudi) was deze week erg trots op onze Jorrit (FriesxKWPN). Mijn vader kwam op bezoek en we besloten gezellig samen een tochtje te maken met de koets.

In het begin even instappen, de weg over en dan door een rustig straatje de bossen opzoeken. Lekker genieten! Alleen … …had ik niet in de gaten dat er op dat moment een of ander evenement op touw was gezet. Ineens reed ik met de koets tussen een menigte mensen die uit hun geparkeerde auto’s stapten, die links en rechts van ons geparkeerd stonden, waardoor er een smalle doorgang overbleef. Helemaal om ons heen liepen mensen met kinderen die enthousiast het paard wilden begroeten. Bij de grote weg die we moesten oversteken stond het vol auto’s, even niet wetend welke kant ze uit moeten door al de drukte. In het midden stonden een paar agenten met fel oranje jassen druk heen en weer te zwaaien met hun armen. Ze zagen me aankomen, stopten het verkeer en deden teken dat ik mocht oversteken. Ik dankte de agenten bij het passeren, maar merkte dat er ergens iets toch niet helemaal goed was gegaan. De menigte om ons heen liep nog dichter tegen ons aan, we kwamen langs een podium waar een optreden werd gehouden, er stonden kraampjes met luide muziek, vlaggen wapperden in het rond en voor ons stopte een leverancier de wagen om te vragen waar hij zijn spullen moest afleveren. Jorrit moest nu rustig blijven staan tussen dranghekken links en rechts van ons. De man van de ordedienst wist blijkbaar ook niet waar de spullen naar toe moesten en nam rustig de tijd om via de walkie talkie hulp te vragen. Ondertussen wrongen mensen met kinderwagens met lintjes waar balonnen aanhingen zich tussen de wagen en Jorrit door…
Eindelijk was er weer beweging. Jorrit stapte, vertrouwend op mijn aanwijzingen, door de menigte langs alle drukte heen. Wat ben ik trots op hem!

Toen we Jorrit jaren geleden voor het eerst thuis kregen, ging hij al op zijn achterbenen staan als hij nog maar de verkleuring van een zebrapad zag of als er een blaadje over straat waaide! Wat later stappen we rond in een oase van rust, fluitende vogeltjes, prachtig groen, frisse lucht! ‘Jorrit is wel een rustig paard hè?’ zegt mijn vader. Ik vraag hem om achter op het trapje van de koets te gaan staan en zich goed vast te houden. Mijn vader begrijpt het niet, maar doet het toch maar. Jorrit begrijpt het wel. Ik geef via de leidsels aan dat we van gang gaan veranderen en hoef alleen maar JA! te zeggen. Even is alle stilte voorbij, beheerst maar duidelijk met veel zin laat Jorrit zien dat hij het ook anders kan. De tranen beginnen in mijn ogen te komen van de wind die ontstaat door de snelheid. Ik kijk naar mijn vader, ik was vergeten te zeggen dat hij zijn lippen op elkaar moest houden. Modder in zijn gezicht en tussen zijn tanden. We lachen elkaar uit vanwege de modder waarmee we bedekt zijn. Ik laat Jorrit weer rustig stappen. Regelmatig vraagt hij om weer te mogen vertrekken. Ik laat de keuze niet aan hem en laat het hem merken door halt te houden. Jorrit heeft er even moeite mee, maar blijft uiteindelijk weer rustig staan. We nemen nog wat heuveltjes en bochten tussen de bomen door, Jorrit heeft er duidelijk zin in. Daarna gaan we op ons gemak naar huis. Thuis gekomen mogen mijn dochtertjes Lise en Febe nog even mee op de koets. We rijden nog een rondje door de straten. De meiden genieten duidelijk en papa en opa des te meer.

Eenmaal in de weide begroeten de andere paarden Jorrit en samen rennen ze wild bokkend en spelend om elkaar heen in het rond.

Als het aan Jorrit had gelegen had hij nog wel een rondje willen doen.

Na zo’n verhaal kan je de vraag wel verwachten hoe we dit allemaal voor mekaar hebben gekregen?

Zo kregen we ook de vraag of we een dagboek kunnen bijhouden over wat we met ons veulen allemaal gedaan hebben. Hij kwam bij ons als een echte bangerik en als je hem nu ziet dan kan je niet geloven dat dit hetzelfde paardje is.

Nu kan ik wel een heel verhaal gaan opschrijven, maar het kan veel makkelijker!

Vandeweek bladerde ik door het boek ‘Een paard zonder angst’ en had ik zoiets van ja, hier heb je wat aan!

Het boek is geschreven door mensen die samen meer dan 100 jaar ervaring hebben met het trainen van paarden. Deze mensen, Roger en Joanna Day, mag je echte specialisten noemen.

Zo vertellen ze het verhaal van Colt, die bij hen aankwam als angstig veulen en hoe hij later een paard werd zonder vrees.

Het is, zoals ze zeggen, niet iets wat je zomaar even doet. Het kan soms een lange en moeilijke weg zijn.

Het boek is zo opgezet dat je er vanuit de praktijk gezien veel aan hebt. Je kan lezen over hoe je specifieke probleempjes kan oplossen, maar ook hoe je het best kan gaan oefenen met een paard dat je net hebt.

Het zijn oefeningen die je helpen bij een effectieve training van een paard zodat deze zonder problemen angsten leert overwinnen. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen met een paard. Veel oefeningen zijn oefeningen die je vanaf de grond doet. Het contact met je paard is hierdoor heel direct, je ziet ook het effect meteen onder ogen. Zelf wil ik hier wel aan toevoegen dat het zeker nuttig is om over dit onderwerp te lezen, maar dat een paard niet zomaar een dier is waar je met een boek naast kunt gaan staan om ergens op een knopje te drukken om ervoor te zorgen dat alles goed gaat. Ik denk dat dit boek erg nuttig gaat zijn bij het helpen verkrijgen van inzicht over hoe je dingen kan aanpakken in bepaalde situaties. Het is natuurlijk aan jou om deze dingen op een goede manier over te brengen in de praktijk.

Oefening 1
Respect voor je persoonlijk ruimte ontwikkelen, is wel een goede oefening, je wil niet dat een jong paard zomaar over je heen stormt.

Oefening 2
Ontwikkeling van de halthouden- en achterwaartsknop. Zou er dan toch ergens een knop zitten?

Oefening 3
Aanleren van de schouderbinnenwaarts en -buitenwaarts. De meeste van deze oefeningen zijn grondoefeningen. Je neemt als ruiter geen risico om eraf gesmeten te worden. Door deze oefening leert je paard al wat wijken is en zal dit dus onder zadel gereden vlugger begrijpen.

Oefening 4
Vriendelijk blijven tegen mensen. Het paard moet leren accepteren dat hij ook wel eens iets moet doen wat hij niet leuk vindt. Hoe? Heeft veel te maken met je lichaamstaal…

Oefening 5
Je stok en andere hulpmiddelen accepteren. Een paard is van nature angstig, hulpmiddelen kunnen hem dus afschrikken. Lees bv. hoe je paard zijn angst overwint voor een spray.

Oefening 6
Reageren op de voorwaartsknoppen. Niet alleen makkelijk onder zadel, maar ook bij het op de trailer zetten.

Oefening 7
Aanleren van keertwending om de achterhand. De benen van het paard zijn een vluchtinstrument. Als je paard je hierover controle geeft, dan mag je dat als een compliment zien. Hij vertrouwt je.

Oefening 8
Leiden en oefenen aan de hand. Het is belangrijk dat je paard leert om netjes naast je te lopen, te stappen en te stoppen wanneer jij dat van hem verwacht.

Oefening 9
Vierkant halt houden, aanleren en controle over de vier voeten verkrijgen. Het paard leert stil te staan, hij leert dit accepteren van jou en zal daarom ook minder vlug de neiging hebben om te vluchten.

Oefening 10
Buiging en souplesse verkrijgen. De laterale buiging. Het doel hiervan is een soepeler paard te krijgen. Spieren kunnen stroef en stijf zijn waardoor je paard bij bepaalde bewegingen kan reageren op de pijn die erdoor ontstaat. Niet goed dus. Doordat hij oefeningen soepeler kan uitvoeren zal er ook minder vlug kans op weerstand ontstaan.

Oefening 11
Wijken op een volte. Het paard leert zo op eigen benen te staan. Het versterkt de leidersrol waardoor hij meer respect voor je krijgt.

Oefening 12
Keertwendingen en halve voltes. Nog steed oefeningen die je vanaf de grond aanleert. Het is heel goed om de balans bij je paard op te bouwen zodat je hier later onder zadel meer profijt uit haalt.

Oefening 13
Longeren op eigen benen en trainen van voltes. Hierdoor leert je paard zijn voeten aan jou toe te vertrouwen.

Oefening 14
Contact houden en het gevoel volgen.. Zo leer je het paard licht aan de hulpen te zijn. Heel paardvriendelijke oefening dus.

Oefening 15
Het paard laten afbuigen. Dit zorgt ervoor dat de energie in de achterhand in zijn lichaam wordt vastgehouden.

Oefening 16
In harmonie werken aan de teugel. Ik zeg liever aan de hulpen, want als je dit goed doet gebruik je de teugels amper.

Oefening 17
Galopperen en in galop tempo houden. Controle in elke snelheid is belangrijk, dit is hiervoor een goede oefening. Het paard leert dat hij alles volgens jouw tempo moet doen.

Oefening 18
Rechtgericht zijn en focus ontwikkelen voor hindernissen. Rechtgericht zijn is belangrijk voor elk paard, wat je er verder ook mee doet.

Oefening 19
Losrijden. Om alle spieren goed voor te bereiden op arbeid is goed loswerken belangrijk. Je voorkomt hierdoor blessures, pijn en dus weerstand bij het paard.

Oefening 20
Spoken verjagen. Een paard kan soms schrikken voor de belachelijkste dingen. Je kan hopeloze situaties voorkomen door hem te leren dat er niks aan de hand is.

Hoe je dit allemaal doet staat natuurlijk bij elke oefening beschreven.

Nu zijn dit oefeningen die je helpen bij het opbouwen van het vertrouwen, maar er kunnen door omstandigheden ook al problemen zijn. Daarom vind je nog oefeningen die je helpen bij veel voorkomende problemen.

Problemen zoals:

 • kopschuwheid
 • trekken als hij vastgebonden staat of gewoon met je mee hoort te lopen
 • voeten niet willen optillen
 • bijten, schoppen en agressief gedrag
 • steigeren en bokken aan de hand of onder zadel
 • koppig zijn bij de trailer, stallen of andere paarden
 • afweren van het bit
 • achter de teugel kruipen
 • lui zijn
 • wegrennen
 • angst voor geluiden
 • In ieder geval weer heel wat informatie.

De inhoud is heel nuttig.

Paard zonder angst
Effectieve oefeningen voor een rustig en kalm paard dat met respect met je omgaat zonder zomaar ergens van te schrikken.

Prijs: €24,50 Nu: €14,95
Klik hier om het boek in huis te halen

Garantie:
Als je dit boek via ons in huis wil halen, wil ik je er nog eens extra op wijzen dat wij op dit boek een niet-goed-geld-terug-garantie durven geven. Dit tot wel 100 dagen na de aankoop. Moest het om welke reden dan ook toch niet zijn wat je er van verwacht had, dan stuur je het ons gewoon terug. Wij storten het aankoopdrag terug op je rekening. We verwachten natuurlijk wel dat het boek in onberispelijke staat terug in ons bezit komt.

Verzorging: Ontwormen

Paardenhouders
Onze dieren lijken steeds gezonder te zijn. Dat is grotendeels te danken aan de juiste inzichten en geroeide algemene kennis over het houden en huisvesten van paarden. Ook medicatie is effectiever.

Zo zijn ook de ontwormingsmiddelen die paarden krijgen verbeterd. Ontwormingsschema’s worden netjes bijgehouden en de dieren lijken het er goed mee te doen. Maar steeds meer komt de vraag naar boven of we er met z’n allen wel zo goed aan doen om onze paarden zo schematisch te ontwormen en medicatie te geven?

Vaak is het ontwormen preventief en is het ontwormen dus eigenlijk niet echt nodig. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om goede ontwormingsmiddelen te vinden, omdat door het veelvuldige gebruik er resistentie ontstaat bij bijvoorbeeld maagdarmwormen. Als de wormen op den duur niet meer gaan reageren op de producten, dan hebben we pas echt een gezondheidsprobleem!

Bij paarden zijn het de ontwikkelde larven die voor de meeste problemen zorgen. Terwijl de ontwormingsmiddelen die over het algemeen gegeven worden voornamelijk effectief zijn bij volwassen wormen. Het juiste ontwormingsmiddel is in zo’n geval dus wel echt noodzakelijk. Maar wist je dat er bij de meeste ontwormingsmiddelen in België en Nederland wel een wormensoort is die resistentie heeft ontwikkeld voor het middel? Het juiste ontwormingsmiddel en de juiste dosering is belangrijk.

Paarden in groep krijgen vaak ook allemaal het zelfde ontwormingsmiddel. Terwijl we net hebben gelezen dat het toch verstandig is te weten welk product er nodig is met daarbij de mogelijkheid dat het ene paard beter een ander middel kan krijgen dan het andere.


Het selectief ontwormen komt meer en meer naar voren als een goede manier van ontwormen. Goedkoper zal je denken? Niet echt, want om te weten te komen hoe je effectief te werk kan gaan heb je toch wel drie keer per jaar een mestonderzoek nodig. Maar een groot voordeel is dat er minder ontwormingsmiddelen zullen worden gebruikt en de kans dat de wormen resistent worden verkleint.

Als jij nog een aanvulling hebt of ontwormingstips? Wees dan zo vrij om ons een mailtje te sturen. Misschien dat de andere Paardentippers er ook wat aan hebben 😉 Stuur je bijdrage a.u.b. via deze link

Typ-hier-de-titel

Het veulen-tipboek
Met tips, informatie, ideeën die je helpen om het leven samen met je veulen, makkelijker, leuker, mooier en helemaal naar wens te maken. klik hier om meer te lezen

Wist je dat? 600 km ruiter- en menroutes

Wist je dat het routenetwerk van de Limburgse Kempen inmiddels 600 km is? Zopas is er een nieuwe routekaart verschenen.

Het Limburgse ruiter- en menroutenetwerk werd dit jaar weer groter. Dankzij het nieuwe label paardvriendelijke logies en eetcafé werd het aanbod nog kwalitatiever.

Al deze info is gebundeld in de nieuwe ruiterkaart 2011-2012, met bijbehorend infoboekje. Het geeft je ook voorbeeldroutes, alle praktische info en leuke tips.

De kaart is te koop bij de toeristische infokantoren en de paardvriendelijke logies en – (eet)cafés. Online bestellen kan via de webshop. Vraag bij je logies of infokantoor zeker naar je gratis ruiterarmbandje. Hierop noteer je je knooppunten. Handig tijdens je tocht.

Er is nu een gloednieuwe website voor paardrijvakanties online gegaan Klik hier om ze te bezoeken

Documentaire-tip: Wilde paarden

Zet een paar paarden bij elkaar en je hebt een kudde!
Dat dit verhaal niet zomaar waar is, zie je in het verhaal van Cloud. De verstandhouding en orde in een kudde ontstaat niet zomaar. Het observeren van het gedrag van wilde paarden helpt ons om een beter inzicht te krijgen in het leven en de behoeften van onze eigen paarden.

Het verhaal van Cloud is een documentaire die vaker naar boven komt als je bijvoorbeeld ergens een cursus volgt over het gedrag van paarden. Zelfs als je hem al eerder gezien hebt, is het toch weer leuk om hem nog eens te bekijken en nieuwe dingen te ontdekken.

Klik hier om het verhaal te bekijken Een echte aanrader!

Veel kijkplezier!


Wij gaan ondertussen weer op zoek naar nieuwe paardentips!

Tot de volgende keer!
Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Heb jij nog een leuk weetje over paarden? Een filmpje? Een tip? Een gedicht? Een verhaal over je eigen paard? Deel het met ons en de andere lezers van het Paardentips Magazine via deze link