Hoi,

Ruim 32.500 bezoekers bezochten dit jaar Horse Event! Ik zei nog tegen mijn vrouw Nanny, als we alle lezers van het Paardentips Magazine hier zouden ontmoeten, dan zouden dat er in totaal meer zijn dan al die mensen die we nu zien!!! Dat zijn een hele hoop paardenliefhebbers bij elkaar. We moesten wel even slikken toen we erbij stil stonden. Tussen de bezoekers bleken er dan ook heel wat Paardentippers te zitten. Wat was het weer leuk om af en toe een schouderklopje te krijgen en een reactie over wat we doen via Paardentips. Bedankt allemaal! Leuk jullie eens in het echt ontmoet te hebben 😉

Oh ja, zaterdag waren onze dochtertjes er ook en wat leuk dat er ook mensen waren die mijn vorig oproepje hebben gelezen en hun aangesproken hebben. Lise en Febe kwamen ons enthousiast vertellen dat ze herkend werden. Leuk om die trotse gezichtjes te zien. Bedankt. Trouwens, die meiden van ons werden weer flink verwend! Lise en Febe besloten namelijk een foldertje te geven aan een paar standhouders en kwamen telkens terug met allerlei leuke spulletjes, die ze zomaar kregen. Je begrijpt dat dit hen enkel meer motiveerde om te folderen, haha.

Er zijn trouwens een hele hoop nieuwe paardentippers bij gekomen via Horse Event. Super! Dus bij deze heten we je van harte welkom als dit een van je eerste Paardentips Magazines is die je via mail ontvangt!

Hier volgt het nieuwste nummer van het gratis Paardentips Magazine. Bevalt het magazine je? Geef het dan zeker door. Hoe meer paardenvrienden hoe beter.

Veel leesplezier,
Groetjes Rudi en Nanny
Paardentips Magazine

P.s.: Vergeet niet achter de linkjes te kijken in dit magazine. Je kan er een paar leuke filmpjes bekijken en nuttige informatie vinden 😉


Na een goede training komt er veel endorfine vrij. Dat geeft je paard een goed gevoel. Dus na een flinke training zou je paard de uitdrukking moeten hebben van iemand die net een flinke joint heeft gerookt!
Uitspraak Lisanne Thomas


Inhoud:
1. Tip: Stijgbeugels die levens kunnen redden
2. Wist je dat? Anky van Grunsven ook western amazone?
3. Lisanne: Horse Event
4. Film: Penny’s Shadow
5. Tip: Tegen verveling op de weide

Lisanne: Horse Event

We kunnen weer terugkijken naar een zeer geslaagde editie van Horse Event, het grootste paardenevenement van Nederland, dat jaarlijks plaatsvindt in Deurne. Dit jaar was een speciale editie, omdat Horse Event zijn 10-jarig jubileum vierde. Zo vond onder andere de premie keuring van de Pura Raza Espanola plaats en was er elke dag een prachtige show te zien waarin pesades en caprioles gedemonstreerd werden. Ook de doma de trabajo en het werk met de garrocha werden getoond. Al met al had het evenement dit jaar een spaans tintje dat bij mij heel erg goed in de smaak viel!

Fiano en ik waren elke dag van de partij om in de fokkerijwereld en de NH-cirkels demonstraties te geven. En weer stond ik versteld van de veerkracht van mijn Spaanse schimmel. Allereerst werden de paarden ondergebracht in een grote tent met mobiele boxen. Toen ik hem in zijn stal parkeerde na de bijna twee uur durende reis, keek Fiano me even bevreemd aan. ‘Wat flik je me nou´ leek hij te willen zeggen! Thuis staat hij immers dag en nacht in een flink weiland. Maar alle aandacht die hem ten deel viel leek hem wel te bevallen. Ik ging in de weer met de zilvershampoo, om mijn schimmel om te toveren van geel tot blinkend wit en mijn vriendin Bianca knipte de uitstekende plukken haar die uit zijn oren staken netjes af (iets waaraan ik zelf nooit gedacht zou hebben).

Eénmaal opgepoetst gingen Fi en ik naar het losrijterrein om op te warmen voor de eerste demo. Er liepen vreselijk mooie paarden rond, van alle denkbare rassen en meteen begon zich in mijn hoofd een verlanglijstje te vormen met daarop een Arabische hengst uit poolse lijn, een zilverappelzwarte Rocky Mountain Horse en ga zo nog maar even door. Daarbij fluitend voorbijgaand aan het feit dat ik nu al nachtwerk moet verrichten om mijn paarden getraind te krijgen.

Fiano leek het allemaal wel gezellig te vinden en toen we de ring in stapten, getooid met microfoon en zender, keek hij niet op of om van de tribune met publiek, de stands en spandoeken of de boxen waaruit mijn stem ineens schetterde. Hij liet zich rijden alsof we op een doodnormale doordeweekse dag thuis aan het trainen waren. Ik was zo ontzettend trots op hem, dat ik dubbel plezier beleefde aan het geven van de demo´s!

Op zaterdag was meneer héél fris na een nacht in de box, dus besloot ik om de renbaan eens op te zoeken. Lekker de benen strekken, tussen de dravers met sulky´s en de leswagen met de trailer die oefenrondjes reed. Was ik al niet verliefd geweest op deze schimmel, dan zou ik het tijdens Horse Event beslist zijn geworden, want hij was echt mijn maatje. Voor de demo over beleren verdiende hij beslist een oscar, want hij draaide precies weg op momenten dat ik uitleg gaf over angst, verzet en grenzen, alsof hij een script uit zijn hoofd had geleerd!

Tussendoor was er gelukkig een beetje tijd om rond te kijken op het terrein en een bezoekje te brengen aan Rudi en Nanny! Ongelofelijk hoeveel bekenden je tegenkomt en hoeveel leuke contacten je legt op zo´n evenement … De sfeer was erg leuk, ook onder de deelnemers en ik heb zelfs mijn Spaans nog kunnen ophalen door regelmatig even een praatje aan te knopen met een (zeer knappe) jongeman die mee deed aan de Spaanse shows. Jammer genoeg bleek hij een tikkeltje buiten mijn leeftijdscategorie te vallen, maar het leverde wel weer een leuke uitnodiging op om hun rijschool in Spanje te bezoeken!

Zondag tijdens de laatste demo was Fiano helemaal op. Ik voelde het al tijdens het losrijden, het kruid was verschoten. En dan moest ik ook nog een demo geven over houding en zitfouten, lees: mijn paard een half uur klieren door op alle denkbare manieren scheef te zitten en tegen te werken! Maar ook dat werd me vergeven en na afloop trippelde hij rustig de trailer weer in. Wat een kanjer..

Al met al was het een geweldig leuk weekend, ook heel vermoeiend, maar zeker de moeite waard! Na Horse Event zullen er een flink aantal nieuwe Paardentippers bij gekomen zijn, dus aan iedereen: heel veel leesplezier gewenst!!

Groetjes Lisanne

Indigo Horsetraining

Tips:

Tip 1
Wist je dat er ook een gratis magazine is voor hondenliefhebbers? Ja, je kan het al wel raden hoe het heet … Hondentips Magazine! Als je ook de Hondentips wil ontvangen in je mailbox ga dan eens naar de site en meld je even aan. Alvast veel leesplezier!

Tip 2
Een leuk boek of dvd over paarden? Wij hebben een nuttige verzameling bij elkaar gezet voor je! Klik hier om ze te bekijken

Tip 3
Een leuke site over je paard, helemaal zelf maken?
Het kan heel makkelijk en snel. Volg de stappen die je vind achter deze link en probeer het gratis uit.

Tip 4
Een leuk forum voor paardenliefhebbers? klik hier

Tip 5
Ken jij iemand die gek is op paarden? Deel dan a.u.b. even dit filmpje ook leuk op je facebook natuurlijk 😉

Tip 6
Heb jij een leuk verhaal over paarden, een tip, een weetje, een uitspraak, een gedicht, … deel het met de andere paardentippers. Stuur het ons op via deze link en misschien staat het in een van de volgende nummers van Paardentips Magazine!

Tip 7
Wil jij ons en andere paardenliefhebbers een plezier doen en ze kennis leren maken met Paardentips Magazine? Super! Dat kan door ze aan te melden via onze site. Gewoon even naam en email ingeven en ze ontvangen het laatste nummer van Paardentips Magazine in hun mailbox.
Heb je een site dan kan je ook een bannertje plaatsen.
Zou je graag wat folders uitdelen op je manege of een evenement? Heel graag! Stuur ons een mailtje met je naam en adres en we bezorgen je meteen wat folders
Alvast bedankt voor de hulp!

Tip: Stijgbeugels die levens kunnen redden

De afgelopen jaren is het aantal ongevallen met ruiters flink gestegen!
Ja, toen ik er in het nieuws laatst iets over zag, keek ik er wel even van op. Ik wist dat paardrijden tegenwoordig flink in de lift zit, maar dat er zoveel ongelukken gebeuren dat het er in het nieuws vermelding van gemaakt wordt … wow!

Fijn dat er zoveel liefhebbers zijn van het paard. Maar dit toenemend aantal ruiters heeft ook zijn nadelen. In het verkeer alleen al zijn er afgelopen tijd 200 ongevallen geregistreerd. Veel ongevallen worden niet eens gemeld dus het werkelijke aantal zal wel een heel stuk hoger liggen. Bij sommige ongevallen vielen er zelfs doden.

Maar niet alleen in het verkeer gaat het wel eens mis. Je praat er als ruiter niet graag over, maar ook de meest ervaren ruiter valt wel eens van zijn paard.Als dan alles goed afloopt, spring je snel recht en ga je zo vlug mogelijk weer je paard op om te doen alsof er niks gebeurd is.

Een van de grote angsten die de meesten van ons hebben, is dat ze bij een val met een voet in de stijgbeugel blijven hangen en zo over de grond meegesleurd worden door hun paard. Jammer genoeg is het een nachtmerrie die heel dicht bij kan komen tijdens een rit te paard. Of je nu in de manege bent of een buitenrit maakt.

Een lezeres van Paardentips Magazine vertelde ons dat er speciale veilige stijgbeugels bestaan en of we er zeker eens naar wilden kijken. We hebben het meteen gedaan. Nanny (mijn vrouw) heeft daarna meteen een paar in huis gehaald. Je hebt bij deze bijzondere beugel net zoveel ‘houvast’ als bij gesloten stijgbeugels. Het is een halfopen stijgbeugel die door zijn speciale vorm voorkomt dat de voet van een ruiter in de beugel blijft hangen na een val en hierdoor meegesleurd wordt naast het paard.

De stijgbeugel blijft altijd met de open kant aan de binnenkant hangen waardoor je heel makkelijk je voet in en uit de beugel kan halen tijdens het rijden. Door zijn speciale vorm blijft een ruiter na een val niet is de stijgbeugel hangen met een voet en bevordert de beugel tijdens het rijden ook nog eens een goede beenligging. De beugel geeft door het rubberen zooltje een extra goede grip voor de ruitervoet.

Deze speciale veiligheidsstijgbeugels zijn een fijn idee voor de ouders onder ons die trots maar toch een beetje angstig naar de lessen kijken van hun jonge spruit. Voor een kleine investering neem je heel wat risico weg. Zelfs als jij of je kind geen eigen zadel hebben (bv. manegeles) is het de moeite waard om de beugels in huis te halen. Een beugel is vlug verwisseld en je voelt je meteen een stuk veiliger. Een waardevolle investering.

Het zijn veiligheidsbeugels die door hun mooie design, dus naast veiligheid, meteen een leuk extraatje geven als je graag goed voor de dag komt met je paard. Je collega ruiters zullen ze zeker opmerken.

Enkele veel gehoorde reacties op de veiligheidsstijgbeugels:

  • ik kan mijn voeten nu makkelijker stilhouden,
  • het ziet er mooier uit omdat de beugelriem niet meer gedraaid zit,
  • ik houd mijn voet nu makkelijker in de lengterichting van het paard omdat de beugel al zo hangt,
  • als ik mijn beugel kwijt ben, hoef ik nu alleen maar mijn been van achter naar voren langs mijn paard te bewegen,
  • ik voel me veiliger en kan daardoor meer ontspannen paardrijden.

We hebben het ondertussen voor mekaar gekregen dat je de veiligheidsbeugels ook via ons in huis kan halen.

Prijs was eerst: €119,95 Nu: €89,95
Klik hier om de set in huis te halen

De set ontvang je in een mooi doosje waardoor het meteen ook heel geschikt is om als cadeau weg te geven.

Ook de profs zijn al overtuigd van het nut van deze stijgbeugels
Deze stijgbeugels worden o.a. gebruikt door Nederlands kampioen dressuur pony’s. Australies kampioen paarden FIA en Nieuw Zeelands kampioen Rijpaard.

Tip: Neem geen risico’s door ‘veiligheidbeugels’ te gebruiken waar vaak goedkopere legeringen van metalen zijn gebruikt.

Materiaal van deze stijgbeugels:
Door het gebruik van hoogwaardig roestvrij edelstaal en duurzaam rubber is de beugel van een zeer goede kwaliteit, dus extra veilig en heeft het daarnaast ook nog eens een ideaal gewicht!

Garantie: Niet goed geld terug garantie. Haal de set via ons in huis, bevalt het na ontvangst niet? Stuur het terug en na goed ontvangst storten we je het aankoopbedrag terug op je rekening


Klik hier om de set in huis te halen

Film: Penny’s Shadow

Begin juni van dit jaar ging in de Nederlandse bioscoopzalen de film Penny’s Shadow in première. In deze film raakt de zwarte Lipizzaner hengst Shadow getraumatiseerd en onhandelbaar door een ernstig ongeluk. Kai en Rik, zijn eigenaren, weten niet wat ze met het paard aan moeten. Dan komt de mooie Lisa naar Ameland en langzaam wint ze het vertrouwen van Shadow.

Ik weet niet of de film ook in de Belgische zalen getoond zal worden, maar het blijkt een leuke film te zijn. Mijn vrouw en dochtertjes zijn er naar gaan kijken in Nederland en waren enthousiast. Toen later bleek dat er ook acteurs en paarden uit de film op Horse Event aanwezig zouden zijn, kon de lol al helemaal niet meer op!

Blijkbaar had men er geen rekening mee gehouden dat de acteurs in de film ook moesten kunnen paardrijden. Een kleine bijkomstigheid bij een film die over paarden gaat, maar dat werd opgelost door Lammert Haanstra die een spoedcursus paardrijden gaf. De bedoeling was natuurlijk niet om volleerde ruiters te creëeren, maar om het op het scherm zo goed mogelijk te doen overkomen.

Twee acteurs die op Horse Event aanwezig waren, zouden nog even een opfriscursus krijgen van Lammert. Het bleek alweer een jaar geleden dat de twee op een paard zaten. Het was duidelijk dat het voornamelijk jonge publiek genoot. Na de demo werden meisjes naar voren geduwd voor een foto samen met de acteurs. ‘Vinden ze leuk!’ zei een vrouw me, terwijl ze dezelfde verliefde blik op haar gezicht had als haar dochtertje. Dat hebben de regisseurs goed aangepakt 😉Mijn oudste dochter Lise wilde in eerste instantie ook nog wat langer blijven tot ze hoorde dat de Shetlander Rakker ook aanwezig was. Het bleek een grappig beestje te zijn, die het hart van de aanwezigen meteen wist in te palmen. Lise was een beetje teleurgesteld omdat Shadow niet te zien was.

Later zagen we hem in de avondshow.  Alleen waren onze dochtertjes toen al naar huis. Ik heb hem meteen gefilmd (klik hier voor het filmpje) en wat foto’s genomen om het gemis voor mijn dochtertjes goed te maken.

Ik heb ondertussen al vernomen dat de film op het verlanglijstje staat. Dus binnenkort zal ik niet meer kunnen zeggen dat ik hem nog niet gezien heb. Zulke films kan ik op den duur helemaal nasynchroniseren. Zo vaak kijken ze hem dan 😉

 

P.s.: Hier nog wat filmpjes om een indruk te krijgen van de avondshow:

Typ-hier-de-titel

Capriool
Het woord komt van ca – pri’ ool en is Italiaans voor bokkensprong.
De capriool is een paardensprong waarbij tijdens het zweefmoment de achterbenen van het paard fel achteruit slaan. Vroeger werd dit de paarden aangeleerd ter verdediging om zo bijvoorbeeld soldaten op een afstand te houden en/of zelfs uit te schakelen.

Vooral in de Spaanse rijschool kan je deze mooie sprongen nog bewonderen.

Klik hier om een capriool te bekijken

Wist je dat? Anky van Grunsven ook Western amazone?

Het ontstond blijkbaar als grap. Verschillende ruiters en amazones zouden van discipline veranderen om zo te kijken hoe ze het er vanaf zouden brengen. Anky kreeg de dressuur van de westernsport: reining.

Uiteindelijk vond Anky het zo fijn dat het haar een leuke uitdaging leek om eens iets anders te doen en er meer uit te halen. Anky ging les volgen bij Rieky Young. Rieky Young hoort bij de top van de wereld als je over reining praat, dus Anky had meteen een goede leermeester. Het resultaat? Anky doet ondertussen mee aan wedstrijden en heeft een eigen Quarter Horse met de aparte naam Whizashiningwalla (dan hoop ik meteen dat dit goed geschreven is).

Over haar lessen van Rieky? ‘Ik vind dat Rieky soms wel wat strenger mag zijn’ zegt Anky.

Op Horse Event in het Nederlandse Deurne gaven de twee een demonstratie. De bedoeling was om te laten zien dat er meer overeenkomsten zijn tussen dressuur en reining dan de meesten van ons zouden denken.


Een groot verschil tussen de twee is dat je bij reining met één hand rijdt. Dat bleek vooral in het begin wel eens een probleem te zijn voor Anky. Ze had telkens de neiging om twee handen te gebruiken. Nog steeds vind ze het moeilijk, maar om de drang te onderdrukken heeft ze nu iets in haar vrije hand gestopt om toch het gevoel te hebben dat deze meedoet.

Het voorwaarts neerwaarts rijden op een goed tempo blijkt alvast een overeenkomst bij beide disciplines. Anky vindt dat de hulpen bij het westernrijden weinig verschillen met die van de dressuur. Rieky Young beaamt dit, maar voegt daar aan toe dat de hulpen dan wel extremer worden uitgevoerd. Benen ver naar voren en dergelijke.

Anky zegt dat er wel een duidelijk verschil is in het stoppen! Bij dressuur is ‘wow’ ‘iets’ langzamer. Bij Reining is dat wel anders! Dat heeft ze aan den lijve ondervonden. Bij haar paard Whizashiningwalla kwam de knop van haar zadel een paar keer te dicht bij na dit commando. Bij ‘wow’ staat dit paard meteen stil!

Ook het leren stilstaan is bij een reiningpaard net zo belangrijk.

Al lijkt het zo dat de teugels bij het reining rijden loshangen, er is wel degelijk contact, dat moet omdat er in de reining scherpe wendingen gereden worden. Zonder goed contact met je paard zou je natuurlijk nooit zo correct kunnen rijden.

Wat Rieky ook doet is het gebruik maken van klikgeluiden. Het paard weet dan dat hij het tempo moet verhogen.

Anky bevestigt dit met een lach. Het probleem dat bij haar op stal onstond is dat als ze aan het oefenen was met Whizashiningwalla en het klikgeluid maakte om van tempo te veranderen, haar dressuurpaarden op stal automatisch begonnen te piafferen.

Een reiningpaard maakt galopwissels steeds op de X, maar om te voorkomen dat het paard gaat meedenken moet je ook op andere plaatsen oefenen.

Een vraag die vaak gesteld wordt, is of je duizelig wordt van het spinnen. Rieky zegt nee, waarop Anky meteen ja zegt. Nou ja zegt Rieky, blijkbaar wen je eraan.

Als je aan het spinnen bent, is het belangrijk dat je niet gaat meehangen. Je paard verliest zijn balans en jij zal er zelf makkelijk af vallen als de spinning stopt.

Rieky verbaast het publiek met haar spinning. Super snel. Anky verontschuldigd zichzelf al voor ze begint. Bij haar zou het niet zo spectaculair zijn. Maar het mocht toch gezien worden! Kijk maar eens naar dit filmpje

Het was duidelijk dat de twee dames er plezier in hadden. Een leuke demonstratie vol humor en waar weer maar eens naar voren kwam dat het goed is om eens te kijken naar de overeenkomsten en meer van elkaar te leren. Heel leuk.

Zoiets zouden we vaker moeten doen 😉

Ik ben benieuwd of we Rieky Young nu ook een keer op een dressuurpaard gaan zien?!

Tip: Tegen verveling op de weide

We deden laatst een oproep om ons wat tips te sturen tegen verveling op de weide. Heb jij iets leuks bedacht om ervoor te zorgen dat je paard ook op de weide een extra uitdaging krijgt?
We hebben weer een paar leuke en nuttige reacties ontvangen. Ook hebben we een uitnoding gekregen om een bijzonder project te komen bekijken over dit thema. We moeten nog een afspraak plannen, maar gaan je beslist later meer herover vertellen 😉

Hier alvast wat tips van Paardentippers:

Hoi Rudi en Nanny, jullie vragen naar wat wij doen om het de paarden zo fijn mogelijk te maken in/rond de wei en zich zo weinig mogelijk te laten vervelen. Ik heb 3 robuuste paarden, die maar een paar uur per dag op de wei kunnen omdat ze anders veel te dik worden. Vroeger stonden ze dan alle andere uren te wachten in de paddock tot ze weer de wei op mochten en deden niet veel meer dan mij in de gaten houden om vooral dat moment niet te missen. Op een bepaald moment, een paar jaar geleden, kriebelde het behoorlijk bij mij …. dit moet toch anders kunnen!! Geïnspireerd door het onderzoek van een vriendin naar het paddock paradijs en het ontwikkelen hiervan bij haar, is de start hiervan bij mij ook begonnen. Het is nog steeds een ontwerp in ontwikkeling. Eerst bestond het uit een rondgaand pad beginnend en eindigend bij de rijbak c.q. paddock, waar ook een open loopstal aan verbonden is. Toen kwamen er hooibakken bij met eetvertragende roosters erop. Daarna kwam er een stuk pad bij om de rijbak, omdat het toch niet fijn was als ik deze gebruikte voor het rijden de andere paarden op een doodlopend stuk uit konden komen. Toen bedacht ik dat het wel erg leuk zou zijn als het pad ook nog een slingerstukje zou hebben door ons kleine bosje heen, dit is inmiddels ook gerealiseerd. Verder zorg ik ervoor dat het eten en drinken zo ver mogelijk uit elkaar liggen, zodat ze gestimuleerd worden te lopen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Het water in de stal,de liksteen in het bos, het hooi verdeeld over de plek in verschillende bakken, ook loop ik wel eens het hele pad af waar ik dan overal kleine plukjes hooi neer leg. In het grasseizoen staan variërend van 1 keer per dag een uurtje tot drie keer per dag een paar uurtjes (aangevuld met de andere momenten hooi) op de wei. Soms hang ik over het pad spannende dingen als een slinger met vlaggetjes, ook liggen er hier en daar takken en stammetjes op het pad. In het bos liggen ze er zo dat ze echt eroverheen moeten stappen en hier en daar uitgenodigd worden voor er slingerend doorheen te gaan. Dit stuk kan ik dus niet bereiken met de kruiwagen, maar omdat het een soort losliggend lusje is loop ik dit met mijn poepschep even rond. Verder is het pad wel zo dat ik overal met de kruiwagen langs kan. Voor het mest rapen en het hooi brengen is dit wel zo handig. De wensen zijn er nog legio, een poel, een berg, verschillende ondergronden langs het pad. Maar vanaf het moment dat de situatie veranderde van een paddock leven naar het paradijs is duidelijk dat de paarden het veel beter naar hun zin hebben, ze scharrelen de hele dag rond, spelen meer en staan niet meer op mijn komst te wachten om eindelijk weer de wei op te gaan. Al met al een echte aanrader om het leven van je paarden aangenamer en afwisselender te maken, met een dosis fantasie zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd.

Hartelijke groeten Tessa en mijn Kittie, Eldgos en Skuggi


Hallo, je kunt lage touwen hangen, waar het paard moet overheen springen om naar zijn eten te gaan en net voor zijn eten een draaiende band leggen, zodat het moet lopen terwijl het eet. Bij mijn vriend is het alvast gelukt. Mischien heb je hier iets aan.
GROETJES BO M.


Hallo Rudi en Nanny,
Wij laten ons paard, dat gebruikt wordt voor dressuursport, regelmatig springen door een springruiter, in een parcourtje. Ons paard is eigenlijk een springpaard, maar doet het als dressuurpaard ook heel goed!
Zo gaan we verveling tegen en blijft ze scherp voor het dressuurwerk!


Hoi Rudi en Nanny,

Daar ik in de zomer te veel gras heb, krijgen ze elke dag een stukje erbij .. dus geen groot graasoppervlak.

Wat ik doe tegen de verveling?
– ze kunnen in alle stallen en paddock (zijn betegeld), eindje verder drinkplaats (betegeld), ronde corral met gaanpad er naar toe (zand), stuk weide (gras),
– ik gooi elke dag verspreid over stenen en gras enkele kg wortelen en appels (zo moeten ze zoeken naar het lekkers), hun krachtvoeder wordt per stal gegeven (eventjes opsluiten tijdens hun eten, terwijl mest ik de weide af),
– ik heb een voederton met gat waarin ik structuurmengeling steek (bv. pavo daily plus), deze leg ik ook buiten, paarden rollen er mee en structuurmengeling valt eruit,
– in de stallen (staan altijd open) hangen verschillende smaken van zoutblokken aan touwen,
– in de ronde corral liggen springbalken, blauw zeil, oranje-witte verkeersregelaars, grote springbal, voetbal…
– op de weide gooi ik af en toe een verse boom (ongeveer 7 à 8m lengte) vb berk: kunnen ze blaadjes afeten, schors aan knabbelen, zo krijgen mijn andere grote bomen meer ruimte en licht, bos was veel te dicht opeen..
dat scheelt allemaal samen al veel tegen de verveling.
Groetjes GeertSylvia: Onze paarden hebben overdag ruimte genoeg en ’s avonds gaan ze blij hun stalletje in. Maar één paard heeft vreselijk veel last van zomerexceem en nu voeren we wilgentakken als ze in hun stal staan.

1) Ze vinden het heerlijk.
2) Het houdt ze lekker lang bezig, want ze schillen ze ook helemaal.
3) De stoffen die erin zitten zijn jeukremmend en hun vacht gaat er heel mooi van glanzen.

Het gevolg is dat dat paard dit jaar prima door de zomer is gekomen!


Tip: Een uitdaging is nooit verkeerd voor je paard, maar zorg ervoor dat je geen gekke dingen gaat doen waarbij je paard zich kan kwesten of verstrikt kan raken. Hou het dus steeds paardvriendelijk 😉

Zelf willen we je een bezoekje aan de website Paddockparadijs aanraden. Hier vind je nuttige tips en advies voor een natuurlijke en paardvriendelijke weide voor je paard(en) Klik hier om de site te bezoeken

Tot de volgende Paardentips!

Groetjes
Rudi en Nanny
Paardentips Magazine